Őszibaracklekvár ahogy Mercedes készíti
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Mercedes

adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 1% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
3000g őszibarack1123 kcal
-
700g cukor2709 kcal
Összesen
3832
Kcal
- 1% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 2.2 g
Zsír
-
Összesen 0.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 87.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 48 mg
-
Nátrium 1 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 81.2 g
-
Cukor 78 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 213.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 38 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 389 micro
-
β-crypt 161 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 218 micro
Összesen
320
Kcal
- 1% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 26.2 g
Zsír
-
Összesen 7.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1045.4 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 180 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 259 mg
-
Foszfor 576 mg
-
Nátrium 7 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 974.6 g
-
Cukor 940 mg
-
Élelmi rost 43 mg
VÍZ
-
Összesen 2559.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 461 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 21 mg
-
C vitamin: 190 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 75 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 23 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 115 micro
-
Kolin: 176 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4666 micro
-
β-crypt 1930 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2621 micro
Összesen
3832
Kcal
- 1% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 0.7 g
Zsír
-
Összesen 0.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 28.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 5 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 16 mg
-
Nátrium 0 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.3 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 69.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 12 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 126 micro
-
β-crypt 52 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 71 micro
Összesen
103
Kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- Az őszibarackot egy zöldséghámozó, vagy valamilyen vékony pengéjű késsel meghámozzuk, kimagozzuk, 4 darabba vágjuk.
- Egy mély tálba tesszük, majd a cukorral megszórjuk, összekeverjük. 1 napot állni hagyjuk.
- Másnap leszűrjük. A levéből félreteszünk kb. 6-7 dl-t, majd ezzel összeturmixoljuk.
- Egy fazékba tesszük,és alacsony lángon kevergetve kb. 1 órát főzzük.
- Steril üvegeket jól megtöltjük vele, majd egy pár percre fejre állítjuk. Utána száraz dunsztban hagyjuk 2-3 napig.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 66
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 11250
- Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 07.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- szezon:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Mercedes
302 recept
Nem vagyok hajlandó semmilyen zselésítőt, tartósítót és hasonló egészségtelen dolgokat tenni a lekvárba. Tény, hogy nem sokszor főztem, de amit eddig készítettem, az mind jól sikerült. Egyszerűen nem akarom elrontani az egészséges, finom gyümölcsöt semmilyen kemikáléval. És amúgy sem szeretnék több éves lekvárt enni. Az, hogy pontosan meddig áll el, arról még nem tudok nyilatkozni, de hónapokig biztosan.
Hozzászólások (11)
Szia! Én még ugyan nem próbáltam lekvárt f?zni, csak anyukámat láttam, hogy hogyan is csinálja, de ? is hasonlóképpen gondolkodik. Soha semmilyen zselésít?, meg hasonló m?anyag "hulladékok"!!! Régen sem használtak ilyesmit, és a nagymamáink lekvárjainak nem volt párjuk. Nem tudtam eleget enni bel?le anno. Ja, és nem csak hónapokig állnak el, sokkal tovább;) Gyönyör? a fotó, gondolom az ízvilág is hasonló volt:) Üdv: Saci
Szia Saci!Olyan jó ezt hallani,hogy mások is így gondolkoznak ahogy én.Egyszer?en nincs szívem beletenni ezeket a vegyi anyagokat.Régebben is a hígabb gyümölcs lekvárokat természetesen s?rítették.Ráadásul így összeturmixolva az ?szibarack kifejezetten s?r? állagú,nem is kell bele semmi a cukron kívül.Most nemrég kaptam egy üveg sárgabaracklekvárt ajándékba,felbontottam,hogy megkóstoljam,és képzeld lehetett benne érezni a zselésít?t,,,borzalmas volt!Természetesen meg is kérdeztem,hogy mivel lett készítve,és mondták is,hogy ?k tesznek bele.Ebben a lekvárban meg csak a napérlelte barack édes ízét lehet érezni.Na ez a nem mindegy:) Üdvözöllek:Mercedes
Szia! Én minden m?anyag vacaktól mentesen f?zök be télire,itt a félretett 6 dl.szerepét nem értem:miért teszem félre,haezzel mixelem kés?bb?Üdv:Márti
Szia!Azért kell 6-7 decilitert félretenni,mert elvileg több levet enged a barack és annyi nem kell hozzá,mert akkor túl híg lesz,több cukor kellene bele meg tovább kéne f?zni.Szép napot:Mercedes
Szia! Tehát ha jól értem, kiveszem a 6-7 dl-t és a maradékkal turmixolom össze. Szerintem a 6-7 dl-t szörpként meg lehet inni.
Szia!Nem!A 6-7 decivel turmixolod össze.Meglehet inni a maradékot egy kis ásványvízzel felöntve.
Szia! Köszönöm a válaszodat,kipróbálom ezt a módszert is!Én a gyümölcsöt kb.egy órát f?zöm,majd hozzáadom a gyümölcs 50% -ának megfelel? cukrot és még 40 percet f?zöm,de most már többet kevergetve.Nagyon finomés s?r? az én módszeremmel is,de a tied cukortakarékosabb. Üdv: Márti
Szia! Én most csináltam cukor nélkül, hogy a kisfiam is nyugodtan ehesse, és isteni lett. Nem sz?rtem le, így igaz tovább kellett f?zni, de a végeredmény 100% mézédes ?szibaracklekvár. Így is érdemes kipróbálni. :)
Szia!Akkor,hogy készítetted?Nem tettél hozzá semmit csak a megtisztított barackot hagytad,hogy levet engedjen?Biztos finom lehetett:)A cukrot én is csak a tartósítás végett teszem bele.Lehet így is eláll majd neked sokáig.Jelezz!Üdv:Mercedes
Igen,csak a barack aprítva, kicsit szétnyomkodva, így lett leve b?ven, kavargattam is egy darabig...:) Van bef?z?automatám, abban dunsztoltam, de persze anélkül is lehet dunsztolni. Szerintem érdemes vele kísérletezni, mert így is sok cukrot fogyasztunk, ami ugye nem a legegészségesebb. És a természetes íznek párja nincsen. Azóta is minden rendben a lekvárokkal, mind meg marad! :)
Jajj,de jo.Legközelebb megprobalom cukor nelkül:)
Sziasztok! Én az idén tettem el el?ször lekvárfélét, de nem mertem dzsemfix nélkül. Szépen kérek Mindenkit aki csak kevés cukorral v. cukor nélkül tette el a gyümölcsöt, legyen szíves majd a következ? szezon el?tt tájékoztatni , hogy sikerült-e a módszerre. Sajnos én sok negatív visszajelzést hallottam, hogy nagyon hamar el kellett fogyasztani, mert kezdett megromlani. Akkor ezt úgy kell érteni, hogy még szalicil sem kerül bele? Várom a jelzéseiteket! El?ször is köszönöm. Marcsi-Boszi
Ja és még egy kérdés: ha órákig f?zzük a gyümit, mi lesz az emlegetett vitaminnal?
Kedves Bosz13! Az emlegetett vitaminok egy része biztosan távozik, de ez így van akkor is, ha fagyasztjuk a zöldséget, gyümölcsöt. Viszont az nem mindegy, mennyi mérget viszünk a szervezetünkbe, így is jut b?ven, raktározódik rengeteg az évek során. Sajnos teljesen kisz?rni nem lehet, de tegyünk meg mindent, hogy kevesebbet együnk bel?le. Hogy ne tudjon megromlani a bef?tt és lekvár, viszonylag kis üvegekbe tettem el, ami gyorsan elfogyasztható. Ez lehet perpill drágábbnak t?nik (bár nem vettem üveget, csak tet?t), nekem mégis megéri.... Üdv, Usztina
Kedves Usztina! Köszönöm a válaszodat és teljesen egyetértek. Azért szerettem volna olyanok véleményét kikérni akiknek már van tapasztalatuk is. Bátrabban fogok hozzá a "természetes" eltevési módoknak, ha sokan meger?sítenek benne. Üdv. Boszi-Marcsi
Szívemb?l beszélsz:)
Hasonlóképpen vélekedem,mint usztina:)
Jelentem,ebben a pillanatban bontottuk fel a nagyobb üveg lekvárt.Tökéletes,nagyon-nagyon finom.Az igaz,hogy olyan jól sikerült a vákuum képzés,hogy a párom alig tudta kinyitni az üveget,de csak sikerült neki.Úgyhogy most nagy a boldogság,hogy igazoltan is m?ködik a zselésít? és tartósítószer mentes lekvárf?zés:)
Nagyon szépen köszönöm a receptet. Ki fogom próbálni, és nagyon tetszik az egészségesebb élet szemléleted. Mindenkire ráférne!
Nagyon szívesen,és remélem,hogy neked is be fog válni :) És igazad van:SOK MINDENKIRE RÁFÉRNE AZ EGÉSZSÉGESEBB ÉLETMÓD.
Sajnos a cukor is színtiszta vegyi anyag. (Ráadásul még függ?séget is okoz.) A gyümölcsökben található cukor természetes cukor, azzal nincs baj, de amit az üzletek polcairól emelünk le "cukor" néven, az bizony mind mesterséges cukor, vagyis kémiai (vegyi) úton el?állított termék! Most hirtelen nem tudom, hogy az ún. "dzsemfix" pontosan mit tartalmaz (majd megnézem), de lehet, hogy kevésbé ártalmas, mint a cukor... Márpedig a dzsemfix használata mellett alig vagy egyáltalán nem kell cukor a lekvárba. Ha agyonf?zzük a lekvárt, akkor minden értékes elemét elpusztítunk. Tehát, ha valóban egészségesen akarunk étkezni, akkor mindent a maga természetes állapotában kell fogyasztani, minden feldolgozást el kell felejteni. Miel?tt megkérdeznétek, igen, fentiek ellenére is f?zök lekvárt... :)
Szia! Igen,teljes mértékben igazad van. Èn is már egy jó ideje kiváltom a cukrot nagyon kevés eritrettel vagy steviával. Viszont a dzsemfix elég rossz dolog szerintem. Agar-agarral illetve pektinnel jól lehet süríteni hosszú fözés nélkül is a lekvárokat. http://www.kajapedia.hu/?p=recipe&recipe=1379 Ez a dzsemfix összetevöje.
Szia Mercedes! Mennyi lekvárt tudtál készíteni a megadott mennyiségb?l? Köszönöm válaszod!
Kedves Sárkánypapa! Pontosan nem emlékszem rá,de kb 8-9 dl lekvár készült bel?le.