Nosalty Logó

Öregtésztás kenyér pussycat konyhájából

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
pussycat
Öregtésztás kenyér pussycat konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
kenyérsütő
  • 7% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 330 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 1979 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 241 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.9 g

Zsír

  • Összesen
    2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1068.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    96 mg
  • Nátrium
    907 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    66.5 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    43.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    16 micro
Összesen 330 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    53.3 g

Zsír

  • Összesen
    11.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6412.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    178 mg
  • Kálcium
    87 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    118 mg
  • Foszfor
    574 mg
  • Nátrium
    5444 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    399.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    259.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    154 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    94 micro
Összesen 1979 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    1.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    780.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    70 mg
  • Nátrium
    662 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.6 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 241 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A robotgép keverőtáljába tesszük a lisztet, sót, elkeverjük.
  2. Egy mérőkancsóba kimérjük a langyos vizet, beletesszük az olajat és az öregtésztára ráöntjük. Kb. 10 perc alatt megpuhul,majd lassan a gépet járatva az egészet beleöntjük a lisztes keverékbe. Előfordulhat, hogy több víz kell bele, de várjuk meg, amíg jól elkeveredett és ha még mindig száraz, önthetünk még hozzá, de csak mindig egy kanányit. Így teszünk akkor is, ha a liszt szükséges még bele. Jól kidagasztjuk, kb. 10 percig.
  3. Benne hagyjuk a gép táljában, beolajozzuk a tetejét és vizes konyharuhával letakarjuk. Langyos helyen duplájra kelesztjük. (Azért nem írok időt, mert ez lehet kb. 2-4 óra is. Minél lassabban kel, annál jobb.)
  4. Lisztezett deszkára borítjuk, kissé átgyúrjuk, téglalap alakúra lapogatjuk, és borítékszerűen összehajtjuk. Ezt kétszer megismételjük és megformázzuk.
  5. Egy fedeles tűzálló tálat kibélelünk sütőpapírral, majd a kenyeret belefektetjük úgy, hogy a hajtás alul legyen. Hagyjuk megint duplájára kelni.
  6. A kenyeret és a jénai fedelének a belső felétmegspricceljük egy kis vízzel. Letakarjuk. A sütő aljába is teszünk egy tálban vizet. Ez is segít ahhoz, hogy a kenyér gőzben süljön.
  7. Begyújtjuk a sütőt 200 C-fokra, és rögtön betesszük a kenyeret. Amíg a sütő bemelegszik, addig is kel a kenyerünk.
  8. Amikor már rózsaszínű kezd lenni, akkor csökkentsük a lángot 180 C-ra.
  9. Ha már szépen pirosodik, akkor levesszük a fedelét és úgy sütjük még, amíg a mi ízlésünknek megfelel a színe. (Időt itt sem tudok mondani, csak mindig figyelni kell.)
  10. Kivesszük a sütőből, hűtőrácsra tesszük, vízzel spricceljük és letakarjuk, amíg ki nem hűl.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 27x10
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 11493
  • Feltöltés dátuma: 2013. január 28.

Receptkategóriák

pussycat 150 recept

Ahogy az öregtészta receptnél is írtam, én ezt a "Limara péksége" oldalán tanultam, de én annyit változtattam rajta, hogy nem teszek már a kenyérbe élesztőt. Elég az öregtészta, azzal is megkel, igaz hogy lassabban, de engem nem zavar, ráér. Nem sok gondom van vele, csak hagyom szépen pihenni.  A másik amit én újítottam, hogy nem melegítem előre a sütőt. Addig is kel, amíg a sütő melegszik. Az eredmény egy kívül ropogós, de nem túl vastag héjú, belül puha, nagyon finom kenyér lett. Most már tudom, hogy az én drága anyósom is így sütötte a kenyeret annak idején, amikor még csak nagyon fiatal asszony voltam. Arra emlékszem, hogy ő is öregtésztát használt, de úgy hívta, hogy kovász. Most már tudom, hogy a kovász az egészen másképp készül, de egyenlőre örülök ennek az öregtésztás kenyérnek is. Majd talán egyszer azt is megtanulom készíteni. 

Hozzászólások

Csiki Piroska

Kedves Veronika, nagyon szép a kenyered, az én öregtésztám is készül már. Majd beszámolok. Piroska

pussycat

Kedves Piroska, mindketten beleestunk a kenyesuto lazba... koszi a hozzaszolast, varom a te oregtesztadat is. Most en is megprobalkozok a kovasszal amit a Torma csinal, majd en is beszamolok. Udv. Veronika

Éva-Anyóca

Kedves Veronika! Gyönyör?séges, finomságos, ropogós a kenyered, mennyire ügyes vagy! :-))

pussycat

Koszonom szepen a kedves szavaidat Eva-Anyoca!!! Kellemes hetet kivanok:)

Éva-Anyóca

Kedves Veronika! Már egy hete megfázással küszköd? kellemes se illat, se íz, se étvágy, nagy nátha, stadion zúgás a fejben elvagyok...:-((( Az ágy, na az nem csak éjszaka szolgál fekvésre és alvásra, valahogy ilyenkor betegség tájt nagyon vonzó tárgy tud lenni...:-(( , sajnos. Rajta vagyok, hogy a hetem már jobb legyen, de nem az igazi..., hétvégére remélem már a mai naptól is sokkal jobb lesz minden...:-) És nem lesz hó , meg hideg, meg semmi borzalom, már elegem van a télb?l!! Azért is lehet megfázni, mert hol hideg és hó és szél van, hol pedig pár nap múlva es?, meg 10 fok, és aztán pár nap és újra mínusz fokok, nem durva, de van,...és nem tudsz hogy öltözni, világos hogy megfázhat az ember, a bacik meg élvezettel röpködnek..:-(( Tudom, itt az ideje, és sokan szeretik, egy darabig jó, de már tavaszt szeretnék, tavaszt!! :-)) Láttam ma a tévében, hogy Ausztráliában az id?járás sem egy leányálom, mert hatalmas áradás volt,el?tte meg erd?t?z a h?ség miatt, de most vízben áll sok helyen minden :-((......felétek minden rendben ??? Éva-Anyóca

pussycat

Oh, te szegeny Anyoca! Tudom, a tel mindig hoz valamit, a hideg ido az a betegsegek ideje is. Kivanok neked nagyon gyors jobbulast. En mar nem is tudom, hogy birnam ki a MO-i telet. Ahogy oregszem mindig fazosabb leszek. Tartsal ki kedves Eva-Anyoca.....ismered a kozmondast, hogy "Januar, Februar es itt a nyar", szoval januarnak vege, mar a februar gyorsan elmegy. Itt mifelenk rendben van minden, ha a meleget leszamitjuk. Meg egyszer, gyogyulj meg hamar, Pussycat:)))

Éva-Anyóca

Aranyos vagy, és örülök, hogy felétek minden rendben, jó meleg van! :-) Tényleg: " január,február és itt a nyár!!! :-) " Ha hirtelen nem is jön a nyár, de a tavasz igen,.... : a tegnapi hideg és hóesés után, ma reggel kedd van és ködös az id?, míg tegnap reggel -1 fok volt, addig ma itt nálunk -6, és a hó ahogy kissé olvadt, alatta most frankón megfagyott, lehet bicajjal csúszkálni, és autóval is, mit ne mondjak, némileg életveszélyes, f?leg a tapasztalatlanoknak, na és a nem téli gumit használóknak, pedig azok sokan vannak,...sajnos:-(( Hát igen, ha régóta élvezed a napsütéses id?járás adta lehet?ségeket, igen, nehéz lenne elképzelni, hogy mit tennél most itt? Anyumék begyújtva ugyan, nem túlzásban azt sem a gázárak miatt, dupla melegít?alsó, három zokni jönnek-mennek a lakásban, és ha délután leülnek , tévézni, a dupla melegít? után magukra csavarnak egy jó kis meleg plédet. Pedig van f?tés,....csak nem lehet ész nélkül használni, valamib?l ki is kell fizetni.:-) Élvezd a csodás napsütéses meleg napot,napokat! Nem sokára ide is fog érni bel?le,...- meg amúgy is változik az id?járás, ahogy szépen olvadozik a jég az Északi sark csodás természet alkotta óriási jégtömbjeib?l....:-(((( Gyógyulgatás, rajta vagyok...:-) Éva-Anyóca

Torma

Szép kis kenyér Veronika, gratulálok! Torma :)

pussycat

Nagyon koszonom, sajnalom, hogy nem belulrol fotoztam, mert tenyleg szep es finom lett.

Gabys

Húúúú ez annyira guszta:) Ahogy megláttam a kenyeredet, rögtön az jutott eszembe, hogy amikor anya kenyérért küldött a közeli pékségbe ilyen gyönyör? kenyeret vettem. És mire hazaértem a végét (serclit) letördöstem, elcsipegettem...:) Szegény kenyér sose ért haza egyben. Persze anya mérges volt, vagyis úgy csinált...Nahh most a kép láttán ez a kenyér se érne haza épen. Ha lenne alkalmas sütöm, máris nekilátnék..de így csak nosztalgiázom. Grat, igazán csodaszép:) Szép hetet:) Gabi

pussycat

Kedves Gabikam! Koszonom, ahogy tetszesedet kinyilvanitottad, en ugyanerre emlekszem amikor kenyerert kuldtek. Nekem sincs valami "meno, mindenttudo sutom", ugy, hogy nyugodtam nekilathatsz. Neked, aki annyi jo recit teszel fel, ez gyerekjatek lenne.:) Neked is szep hetet kivanok! Veronika

Gabys

Köszi a biztatást Veronikám:) De az a helyzet, hogy én már annyiszor nekiugrottam ilyen nagyon csábító kenyereknek mint a Tied, hogy el sem hiszed. Sajnos rádöbbentem, hogy mivel az én süt?m már agglány korban van, nincs rajta fels? sütés így képtelenség kenyeret sütni benne, mert nem "húzza" fel. Ergo lapos, max. 10-15 cm. magas lesz, tömör, nem jó:( A kalácsot, piskótát, bagetteket simán sütöm, azokkal nincs baj, de a kenyeret nem. A sikertelen kenyerekb?l kifolyólag, viszont zsemlemorzsából jól elláttam magam:) Tehát marad a szemem legeltetése....:) Gabi

Törölt felhasználó

Kedves Veronika! Csak annyit kérdeznék, hogy mi a szösz az az öregtészta? A kedves hozzászólók mind tudják? Én valahogy nagyon butának érzem magam, viszont imádok kenyeret sütni és érdekelne ez a recept is. köszönöm el?re is Vali

pussycat

Kedves Vali! Ne haragudj, ha sotetben tartottalak az oregtesztaval kapcsolatban, -nem mindenki tudhatja, en sem mindig tudtam. Kattints ra az "oregteszta" szora a kenyer hozzavaloinak a leirasanal, akkor kifog jonni az "oregteszta-kovasz pussycattol". Ott mindent leirtam rola, ugy hogy remelem, hogy vilagossabb lesz a dolog. Es semmi szin alatt ne erezd magad butanak. " a jo pap is mindig tanul" Udv. Veronika

Törölt felhasználó

Nagyon köszönöm a gyors választ, el fogom olvasni, szia Vali

Törölt felhasználó

az külön tetszik hogy Anyósodról milyen szépen írsz, ma ez nem igazán jellemz?. köszönöm

pussycat

Nagyon szivesen kedves Vali! Akit igazan szeretunk, arrol nem nehez szepen irni/beszelni. Nekem jo Anyosom volt, aki mindig csak segitett nekem:))

nettunderke

Ma megsutottem. Igaz kenyersuto edenyem nincs igy torta formaban keszult. Meg kezdo vagyok a kenyersutes teren; igy nem mondhatom hogy nagyon jo lett; talan ez a 4 ik kenyerem; de mindig csak jobb es jobb. Nem kell kidobnom; joizuen felet mar megettuk. A hejja nagyon finom ropogos lett; viszont nekem a holegkevereses villany sutoben is dupla ido kellett..

Chameleongirl

Egy ideje kisérletezek a kenyérsütéssel. Van öregtésztám is, mindig az éppen aktuális tésztából teszek félre 1 gombócot (nagyanyám is így csinálta), most ezt a klenyeret próbálom ki, kiváncsi vagyok milyen lesz :)

Trixi63

Szia, Azt szeretném kérdezni, hogy dagasztás után lehet-e egy éjszakát h?t?ben keleszteni? Ott talán még lassabban kelne. Köszönettel: Trixi

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek