Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Olajos piskóta

Olajos piskóta
Olajos piskóta
35 perc / előkészület: 15 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (106)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy alaprecept. Amióta megkaptam, szinte kizárólag ezt a piskótát sütöm. Kitűnő tortákhoz, félbe vagy három részbe vágva, tölthetjük lekvárral, tejszínes vagy főzött krémekkel. Önmagában is finom, de vanília-  vagy csokiöntettel is kínálhatjuk.
Sütés után nem esik össze, szép magas marad, és könnyű szeletelni.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Kakaósan is készíthetjük, akkor a liszt mennyiségét csökkentjük egy púpos kanálnyival, és helyette 1 ek kakaót teszünk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojások fehérjét felverjük a sóval, majd a cukrot hozzáadva kemény habbá verjük.
  2. Beletesszük a tojások sárgáját, az olajat és a szódaport, amivel szintén tovább verjük, de csak addig, amíg a tojássárga és az olaj teljesen elkeveredik a fehérjében.
  3. Végül kanállal óvatosan beleforgatjuk a lisztet, hogy a hab ne törjön meg.
  4. Kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük, elsimítjuk, és aranybarnára sütjük. Sütőpapírral bélelt tepsiben is süthetjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24x34 cm
  • költség: 300 Ft

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 43
össznézettség: 148 349
elküldve: 68
receptkönyvben: 2 087
elkészítve: 136/193
Facebookon megjelent: -

szakács

klivi

Mióta szakács: 2011.01.09.
158 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
receptverseny: Vénusz húsvéti receptverseny
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

klasszikus olajos piskóta, piskóta alaprecept

Hozzászólások (106)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Shanalyl
Shanalyl Thu, 2016-12-15 12:53

Életem első piskótája, ami nem esett össze! Nagyon-nagyon szépen köszönöm! Pedig már 1000 félét kipróbáltam, a legutolsónál már majdnem kivágtam az ablakon, annyira kétségbeestem. Még egyszer KÖSZI!

Ecibogyoka23
Ecibogyoka23 / Ecibogyoka23 Sat, 2016-12-03 13:42

Hát, nem vagyok kezdő a konyhában, de ezt nekem sikerült elrontanom... se nem magas, se nem levegős, pedig sütés előtt még az volt... sütni is jól sütöttem, a sütőben hagytam kihűlni, és mégis összeesett :( Mi lehet a baj?

dorka84
Dóri / dorka84 Wed, 2015-08-05 20:45

Kedves Klivi! Torta alapnak szeretném megsütni a piskótát. 26 cm-es tortaformához elegendő ez a tészta? Köszönöm : Dóri

szuszi
Jolán / szuszi Fri, 2015-05-15 12:01

Én egy kicsit egyszerűsítettem rajta. A tojásokat egészben...cukorral verem fel. Addig verem, amíg hatalmasra nő...majd kicsi fordulatra véve belecsurgatom az olajat...és csak ezután teszem bele apránként a lisztet., melyet óvatosan beleforgatok...:-)

egievi
egievi Fri, 2015-04-24 11:45

Kedves Klivi!

Isteni a recept ,másodjára sütöttem meg ,először 180fokon alsó felső sütésen 20perc-re időzítettem,ahogy leírtad,nekem is 45 perc lett.Most újból megsütöttem a cukorból ,csak 20dkg tettem bele,mert nekem az előző,egy picit édes volt és most légkeverésen 180fokon 35 perc alatt lett tökéletes.Szóval nagyon köszönöm ,csak ezt fogom sütni!!!Üdvözlettel :Éva

molnarm
mlnrmrta / molnarm Thu, 2015-04-09 23:45

Kedves klivi! Kihagyhatatlannak tűnik a recepted, muszáj lesz kipróbálnom - ilyen hozzászólások után...nincs nagy gyakorlatom a sütésben, ezért átgondolva a leírást, felmerült bennem egy kérdés, ami elbizonytalanít: valóban, miután a tojás fehérjét habosítottam, és a felsoroltakkal még tovább vertem, utána, a legvégén kell beleadagolni fokozatosan a lisztet? Nem lesz így csomós, jól el lehet keverni? Ill. a tojáshab is mindezek hatására még "habos" marad, nem törik teljesen össze, vagy ha igen, akkor az tényleg nem gond? Előre is köszönöm a választ!

zsuzsanna007
zsuzsanna007 Sat, 2015-04-18 13:08

Szia! Az szokott az "ajanlas" lenni, h szitald bele (esetleg aprankent) a lisztet, es kozben keverj bele ovatosan, igy tuti nem lesz csomos. Sok sikert hozza, remelem sikerul :-)

cicamica1
cicamica1 Fri, 2015-02-27 09:27

Kedves Klivi! Ajánlani tudom a receptedet mindenkinek,hát ez naggyon jó lett!!!
Köszi a receptet! Üdv.!

Lou1989
Lou / Lou1989 Thu, 2014-12-11 15:29

A legjobb recept amit valaha kipróbáltam. Mindig féltem a piskóta sütéstől, mert mindig összeesett...ez sosem. Mindig gyönyörűen feljön és szintezés után is el tudom vágni akár 4 felé is. Hobbi tortadekoráló vagyok, szóval fontos, hogy az alap jó legyen. Ez a recept elég puha, hogy krémmel lehessen fogyasztani, de ugyanakkor képes megtartani a fondant súlyát is. Imádom:)

PZsu
PZsu Mon, 2014-09-08 16:33

Kedves Klivi!

Ez az adag elég egy maci alakú torta formába? hossza: 28 cm szélessége: 23,5 cm magassága: 4,5 cm
Előre is köszönöm a segítséged!
Zsuzsa

Kinga76
Kinga76 Sat, 2014-07-12 16:04

Kedves Klivi! Köszönöm a receptet, 24 centis tortaformában sütöttem meg, tökéletes lett, jó magasra feljött (sütőporral készítettem), három felé nagyon könnyű volt elvágni, csokikrémmel töltöttem meg, azt hiszem megtaláltam a tökéletes piskóta receptet,ezentúl nálam ez lesz a befutó! :)

Bunny
Bunny Thu, 2014-04-17 21:08

Én is többször sütöttem tortalapnak, de most először készítem szivárvány tortához. Másfél adag tésztát kevertem be, éppen elég egy 24cm-es formához, arra számítottam, hogy megnő, de nem sokat emelkedett, kb. 0,5cm vastag lapok lettek. Holnap krémezem, szombatra lesz, kíváncsi leszek a végeredményre. :)

Lou1989
Lou / Lou1989 Sat, 2014-02-15 14:35

Imádom a recepted, többször használtam már torta alapnak!!! A kérdésem az lenne, hogy ha csokis verziót szeretnék sütni, akkor mennyiben kell vátoztatni az arányokon? Kell kevesebb liszt? Köszi előre is!

klivi
klivi / klivi Sat, 2014-02-15 20:06

Örülök, hogy tetszik a recept :)
Ha kakaósan szeretnéd, akkor egy kanál liszttel kevesebbet tegyél bele. Helyette pedig 1 kanál kakaót.

dadimami
dadimami Tue, 2014-02-04 21:45

Kedves Klivi!
A szedres mascarpone tortád tetszett meg, - el is fogom készíteni - így lettem kíváncsi az olajos piskótádra. Hasonló az általam sütött bécsi piskótához, miután abban is van olaj. Tulajdonképpen az elkészítés módja, amiért klaviatúrát ragadtam, ha nem bánod leírom, egyszerűbb a piskóta készítése, ha az egész tojásokat kevered ki a cukorral, ugyanúgy felverődik - nem kell külön a sárgájával, külön a fehérjével cicózni. A lényeg, hogy annyira felverődjön, hogy a tömege kb. annyi legyen, mint amikor a külön felverés után elegyítetted a fehérjét a sárgájával. A többi minden változatlan. Természetesen a lisztet és egyebeket már pl. lyukacsos kanállal laza mozdulatokkal dolgozzuk a felvert tojásba.
Üdv: Margó

timike23
timike23 Sat, 2014-01-18 14:23

Nagyon jo a recept!!!szerintem a tökéletes torta alapja!annyi a kivetnivalom csak hogy a sütési idö az nállam egyáltalán nem 20 perc volt hanem kb.45-50 perc.Elektromos sütöm van és ugy sütöttem ahogy le van irva de 20 perc után a közepe még nyers volt mozgott!Ezt eltekintve TÖKÉLETES!GRATULÁLOK A FELTÖLTÖNEK!

janka72
janka72 Tue, 2014-01-14 20:40

Kedves Klivi!

Nem keveset sütök-főzök a nosaltyról, de még soha nem vetemedtem arra, hogy írogassak. Most viszont kivételt kell tennem. Elhatároztam, hogy ha ez a piskóta sem sikerül, az életben többé nem próbálkozom. Hála Neked és a receptednek, jöhetnek a piskóta alapú tortaköltemények! Szép, finom, magas, nem esik össze, minden, ahogy ígérve volt :)
Ui: Azért egyszer borzasztóan szeretném megsütni a klasszikus piskótát is, amiben semmilyen "segédszer" (szódabikarbóna, sütőpor) nincsen. De az csak a nagymamámnak sikerült...
Még egyszer köszönöm és akkor most átnézem a többi receptedet is ::)

dadimami
dadimami Sat, 2014-01-11 19:44

Kedves Livi!
Az én receptem is hasonlít a tiédre, annyiban, hogy abba is van kevés olaj, ott viszont a liszt egy részét étkezési keményítővel helyettesítjük (könnyebb lesz tőle), de végül is nem ezt akartam igazán tudatni, hanem, hogy az eredmény ugyanilyen jó lesz, ha az egész tojást keveritek ki a cukorral, csak jó sok levegőt kell beledolgozni a keverés által, hogy a tömege jól megnövekedjen, minden egyéb változatlan, csak egyszerűbb.
üdvözlettel: Margó

noracska
noracska Sat, 2013-06-08 18:53

Csak megerősíteni kívánom az előző dícséreteket. Tökéletes!!!
Köszönöm a receptet.

kovefa
kovefa Wed, 2013-04-03 11:32

Szia!
Nagyon jó ez a recept, én már 2-szer megsütöttem, mindkét alkalommal oroszkrém tortának! Isteni lett, gyönyörűen feljött. Én szódabikarbónával készítettem, amitől nem lett púpos.
Köszönöm a receptet!

ica24
ica24 Sat, 2013-03-30 21:13

sziasztok

én már 2 szer is elkészitetem ezt a piskótát ami jolet idézö jelbe csak nekem a sütésel van a gondom ugyanis nekem régi fajta gáztüzhejem van ami nem höfok jelzös pl hogy betudnám állitani hogyy 180c ha nem számozva van 1 töl 8ig és elsö alkalomkor 8 ason sütötem másogyára 6os on de mind a két alkalomkor az aja sajnos korom fekete let pedig raktam allá sütö papirt is szerintetek hanyason kelene sütnöm hogy ne égjen oda az aja elöre is köszönöm tanácsaitokat:)

kovefa
kovefa Fri, 2013-04-05 17:29

Szia!
Nekem is hagyományos gáztűzhelyem van, de nekem még fokok sincsenek rajta. Én alacsony lángon sütöttem, nálad talán 2-3-as lehet az alacsony. S amikor szép világosbarna a teteje tűpróbát végzel, hogy a belseje is megsült-e. Ha nem tapadt a tűre (fogpiszkálóra, hústűre) semmi, akkor kész a remekmű.

b_rozsavolgyi
b_rozsavolgyi Thu, 2013-02-28 21:17

Elkészítettem, mert kellett egy gyors piskóta recept és a hozzászólások alapján ez nagyon kecsegtető volt. MEGÉRTE!!!
Egyszerű, és valami csodálatos magasra sikeredett...köszönöm.

hcristie
hcristie Mon, 2013-02-11 11:39

Isteni finom, gyors, tökéletes! Köszönjük, hogy megosztottad velünk ezt a "kincset" :)

juditz
juditz Tue, 2013-01-22 15:49

Hellóka Volna egy kérdésem.A piskóta ha megsűlt ,kiveszem a tepsiből,vagy hagyom benne kihülni. Soha sem lett még magas piskótám mindig össze esik.Azt hallottam azért mert nem zsírozom ki a tepsi oldalát.Minden féle tanácsot kaptam már de soha sem sütöttem még igazán szépet.Most megpróbálom,izgulok nagyon.

klivi
klivi / klivi Wed, 2013-01-23 11:51

Szia Juditz,
Remélem, hogy sikerült szép, magas piskótát sütnöd, ami nem esett össze. Sütés után kiveheted a tepsiből, de ha sütőpapírral bélelted a tepsit, akkor rácsra téve hagyhatod a tepsiben kihűlni, mert így biztosan nem fog az aljához ragadni.
Üdv,
Livi

szuszi74
szuszi74 Sat, 2012-12-29 17:15

A legjobb tortalap, amit valaha készítettem. Pedig volt jópár :)
Isteni finom, nem morzsálódik, egy nappal a töltés előtt lesütve nagyon jól formázható. Rugalmas és valóban nem esik össze.
Ezután csak ezt fogom használni! :)
Köszönöm!
Szilvi

szuszi
Jolán / szuszi Sun, 2012-11-25 20:43

Kedves Livi !

Hát megsütöttem a piskótát és csak gratulálni tudok ahhoz, hogy megosztottad velünk!! Nagyszerű és végtelenül egyszerű.....bármire lehet használni ... én most csak 3 tojásból készítettem, mert a tetejére krémes került...de egy háziasszony számára, aki szeret tortát sütni ez egy nagyon szuper tortalap....még nagyon sokszor fogom elkészíteni és nagyon köszönöm Neked :-)
üdv Jolán

Pajti
Pajti Tue, 2012-11-20 16:16

Sziasztok!
Nagyon kezdő vagyok, azaz eddig 1x próbálkoztam piskóta sütéssel, de az is olyan lett, mint az egér-alátét :(
Tudnátok segíteni abban, hogy hány fokon kell sütni? Előmelegített sütőbe kell-e tenni? És kb 20 perc alatt sül meg? Ha a fele adagot sütném akkor is ennyi idő? Túrótorta a terv ...
Köszönöm a segítséget !
Ildi

klivi
klivi / klivi Wed, 2012-11-21 07:54

Szia,
Igen, 180 fokra előmelegített sütőben kell sütni tűpróbáig, kb. 25 percig. Ha fele adagot sütsz, akkor valamennyivel kevesebb a sütési idő.

Corra
Corra Tue, 2012-10-30 06:59

Kedves Klivi!

Nagyon tetszik a recepted, én piskóta tekercsnek szeretném elkészíteni. Jól sejtem, hogy egy hagyományos méretű és vastagságú tekercsnek való laphoz (gáztepsiben) 4 tojásból érdemes csinálni?

Egyáltalán tekerhető vajon ez a fajta piskóta vagy inkább tortalapnak való?

Köszönöm előre is a választ.

Corra

klivi
klivi / klivi Wed, 2012-10-31 18:56

Szia Corra,
Nem próbáltam még tekercsnek, de szerintem ahhoz kicsit tömör ez a tészta. Tortalapnak viszont tökéletes.

ritka
ritka Sun, 2012-10-28 12:02

ennyi pozitív hozzászólás után, nem volt kérdés, hogy ez a recept lesz az alapja, tesókám harmincadik szülinapjára készülő puncstortájának. természetesen én sem csalódtam benne. .) 24-25 centis formában 5-6 cenit magas tészta lett, nem esett össze.
a cukrot ugyan kicsit sokalltam benne. legközelebb talán megpróbálom kicsit kevesebbel.
köszönöm a receptet :)

lasvegas7
lasvegas7 Fri, 2013-10-25 07:54

Köszönöm h megírtad h hány centis formában sütötted és mekkora lett sokat segített én is ezt akarom elkészíteni a páromnak,remélem sikerül majd,mert még nem vagyok gyakorlott háziasszony annyira! Üdv :)

borbelyrenata
borbelyrenata Fri, 2012-10-12 16:15

Nem tudom, mi újat tudnék még írni....egyszerűen fantasztikus! Nagyon hálás vagyok, hogy megosztottad ezt a receptet, el voltam keseredve, mert efy másik típusú süti nem sikerült, de nekem holnapra vendégek elé kell tennem valamit......így már nyugodt vagyok emiatt, remélem, holnapra sem aszalódik össze, hálás köszönet mégegyszer!!!:-))) szép napot Neked!

borbelyrenata
borbelyrenata Fri, 2012-10-19 12:13

Gondoltam, megírom a tapasztalatomat, valóban nem esett össze, nem száradt meg, isteni volt másnap (sőt tettem félre és még harmadnap) is! Én kakaós verzióban készítettem, a lisztből 3 evőkanállal kivettem és kakaóporral helyettesítettem:-) Köszönöm a receptet:-)

Pezo
pezo / Pezo Sun, 2012-10-07 16:44

Egy valamit senki sem említett, hogy pillanatok alatt elkészül!:) Ha bejelenkeznek az unokák, hogy mindjárt jönnek, mire ideérnek már sül is!:) max. 10 perc az első tojás feltöréstől a sütőbe tevésig. Ma félholdakat szaggattam a kisűlt piskótából, porcukor a tetejére és máris megint "más" süti volt. Készítettem már gyömölcsösen is, bocisan is, most félholdnak. Hát igazán sokféle képpen lehet, mint azt az előző hozzászólásokból is látni lehet.
Ezt a kolléganőt nagyon meg kell becsülni, aki a receptet adta.

698
tojás 6 db
cukor 25 dkg
finomliszt 25 dkg
napraforgó olaj 7 ek
sütőpor 0.5 tk
1 csipet