Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Norvég reformkenyér

Norvég reformkenyér
Norvég reformkenyér
55 perc / előkészület: 20 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Azon gondolkodom, hogy miért az a reform, ami ősi? De hát ilyen világot élünk. Kiszakítottak minket a természetből, hogy aztán magunk újrafelfedezve azt, megpróbáljunk visszakapaszkodni bele. Mert valahogy legbelül érezzük, hogy nem szakadhatunk el tőle véglegesen, legmélyebb gyökereinket szakítanánk akkor el.
Ezt a kenyeret olyan ősinek érzem jellegében, küllemében,  és ízében is, hogy ősibb már csak akkor lehetne, ha nem élesztővel lazítanánk a tésztát (és nem villanysütőben sütnénk...). Semmi furfang, semmi tobzódás. Ezért olyan szeretnivaló. Engem legalábbis teljesen elvarázsolt.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A tészta nem tudja, hogy nappal van-e vagy éjjel, ezért nem feltétlenül éjjelre kell hűtőbe rakni. Az a lényeg, hogy legalább 8 órát legyen a hidegen. Én pl. reggel beteszem, és vacsorára van kész a friss kenyér.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vizet meglangyosítjuk, és feloldjuk benne az élesztőt, hozzáadjuk a joghurtot, majd a sóval elkevert kétféle lisztet, és tésztát készítünk belőle.
  2. Hűtőszekrényben, letakarva, egy éjjelen át pihentetjük.
  3. A hűtőből kivéve, kicsit átgyúrva, hosszúkás kenyérré formázzuk. Kivajazott tepsire vagy kivajazott formába téve, 1 órát kelesztjük.
  4. Tetejét kereszt alakban bevagdossuk, és előmelegített sütőben barnára sütjük.
  5. Rácson vagy deszkán hagyjuk kihűlni.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 982
elküldve: 1
receptkönyvben: 166
elkészítve: 4/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

hidegen kelt kenyér, joghurtos kenyér, teljes kiőrlésű joghurtos kenyér

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

restio
restio Sat, 2016-02-20 13:42

Kedves Éva!

most kezdtem el összegyűjteni pár kenyérreceptet, amivel kipróbálhatnám a "mumus" kelt kenyérsütést (eddig csak a szódás kenyeret mertem sütni).
Az első pontban azt írod: "tészát készítünk belőle". A hosszú 8 órás hűtős kelesztés miatt elbizonytalanodtam, hogy ez esetleg egy dagasztás nélküli tésztát jelent-e, vagy ugyanúgy jól ki kell dolgozni, mint a hagyományos, szobahőmérsékleten kelt dagasztott kenyereket?

köszönöm!
Zsuzsa

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2016-02-20 15:18

Kedves Zsuzsa!
Nem kell tartanod az élesztős kenyértől, csak nyugodtan vágj bele, nem fogsz csalódni. Ezt a tésztát ki kell dolgozni rendesen, és úgy a hűtőbe 8 órára. Szerintem erre a hosszú pihenőre azért vn szüksége, hogy a rostok, amik a lisztekben vannak, jól megszívhassák magukat nedvességgel, így puhább lesz a kenyérbél.
Remélem, hamar rájössz, hogy az élesztős kenyér készítése sem sokkal bonyolultabb, mint a szódás kenyéré. Viszont az élesztős tészta annyira szerethető, mialatt összeáll a kezünk segítségével, mondhatni, lelke van. Én imádom. :)
Üdv: Fahéj

Bató Edit
Bató Edit Mon, 2011-10-03 11:39

Kedves Éva!
Mindig olyan boldog vagyok, amikor azt olvasom, hogy mások is ragaszkodnak a régi dolgokhoz, értékekhez, emlékekhez s csak remélni merem, hogy egyre többen vagyunk, akik érzik ennek a fontosságát, a melegét.
A Te kenyered (és jónéhány recepted) közelebb visz minket ehhez, köszönet érte!
Puszi, Edit

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2011-10-03 18:44

Kedves Edit!
Én is remélem, hogy egyre többen vagyunk, csak úgy érzem, mégis kevesen. Az biztos, hogy én egész életemben azon dolgozom, és nem csak a receptjeim útján, hogy nagyon sokan legyünk. :)
Puszi: Éva

z1
z1 / z1 Sun, 2011-10-02 00:17

Szia!
0 óra 17 perc van.
Pókert nézek ( Kordával, meg valakivel ) a SPORT 1-en.
Jó.
Meg a fröccs is amit iszogatok mellé.
Meg a barna, magos, finom, egészséges ( -nek mondott ) pur-pur kenyér is.
Amit a műsor, meg a fröccs mellé eszegetek.
De a Tied is jól néz ki.
Amit meg közben a NO SALTY-n nézegetek.
Azt is szívesen eszegetném a műsor, meg a fröccs mellé.
Z.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2011-10-02 11:14

Szia Z!
Ez egy kellemes este lehetett. Bár 0 óra 17 perckor én már nem mernék kenyeret eszegetni, de nappalra mindenképp ajánlom. Úgyhogy egyszer szánd rá magad, és süsd meg, nem fogod megbánni. Szerintem lesz olyan finom, mint a pur-pur. :)
Szép napot! Fahéj

nyamóka
nyamóka / nyamóka Sat, 2011-10-01 19:03

Kedves Éva! Tényleg békebeli ennek a kenyérkének még a látványa is, a sztoridat olvasva pedig méginkább átmelgszik a földi halandó! :-) Én is minden létező és láthatatlan gyökeremmel kapaszkodni próbálok abba a valamibe, amit olyan szépen megfogalmaztál, ezért olyan jó tudni, gondolkodik így más is! :-) Puszi: Éva

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2011-10-02 11:08

Kedves Éva! Mindig is tudtam, hogy mi egy táborba tartozunk. :) Én még az a szerencsés vagyok, aki láthatta-tapasztalhatta, milyen egy igazi falu, milyen élni szervesen a természetben. És aki ezt átélte-átérezte, annak örökre bevésődik minden porcikájába, és ezt keresi mindenütt.
Puszillak: Éva

Big Boss
Big Boss / Big Boss Sat, 2011-10-01 17:15

Szia Fahéj!
Ez is egy újabb remekmű, gratula!
Tudod a kenyér mostanság a mindenem!
Mármint enni nem annyira, de a sütés az igazán!
Tetszik úgy ahogyan leírtad, de mitől Norvég?
Üdv.
Dénes

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2011-10-02 10:57

Szia Dénes!
Köszi a dicséretet. :) Megértem a kenyérsütési lelkesedésedet, mert én is így vagyok. Ma is kipróbálok egy újfajta kenyeret, de ezt most "csak" saját kútfőből. Már alig várom, hogy nekiálljak. Ja és hogy mitől norvég? Sajnos, fogalmam sincs, a receptkönyvben ez volt a neve. :) Többet nem sikerült kiderítenem róla. Pedig engem is érdekelne...
Üdv: Fahéj

Csaba Magdi
Csaba Magdi / Csaba Magdi Sat, 2011-10-01 16:26

Csatlakozom az előttem írtakhoz.!
Kedves Fahéj szuper,hogy mások is tele vannak hasonló gondolatokkal ,érzésekkel !!
További szép napot . Sok örömöd teljen a mindennapokban.( Főleg a kis konyhádban ).
A joghurtos kenyered én is ki fogom próbálni.....
Üdv Magdi.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2011-10-02 10:52

Kedves Magdi!
Köszi a jókívánságot, hasonlókat kívánok Neked is. És szerintem valóban érdemes kipróbálni ezt a kenyeret.
Üdv: Fahéj

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Sat, 2011-10-01 15:24

Kedves Éva! Én erre már nem is tudok mit mondani, csak bólogatok ezerrel! Olyan jó olvasni a sztorijaidat, és annyira tetszik, h. az értékrendszered nem változott a világgal. Én is úgy gondolkodom, ahogy te, és ahogy telnek az évek, egyre inkább észtreveszem magamon, h. csak a régi dolgok tesznek boldoggá. Az ételekben is a hagyományos ízeket kedvelem a legjobban, ami persze nem jelenti azt, h. meg se kóstolom az újat, de mégiscsak az a kenyér a jó, amit nagyanyáink sütöttek. Ebbe persze éppúgy belefér a német, a svájci és akár a tengerentúli kenyér is, hiszen a "régi" ízek bárhol is járunk, nagyon finomak. Épp most sütöttem ki életem 2. jól sikerült kiflijét, amit erről az oldalról vettem, és olyan csodásra sikerült mind külalakra, mind ízre, h. azt el sem lehet mondani. Gyerekkori emlékek idéződtek fel. A kenyered előtt pedig most is megemelem a kalapom! Szép hétvégét, puszillak: Gabi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2011-10-02 10:50

Kedves Gabi!
A hagyományokban erő van, és ezt az erőt érezzük a hagyományos ételekben is, még ha nem is tudatosan.
Örülök, hogy megint sikerült a kiflid, és egyre nagyobb örömödet leled a kelt tészta készítésben. S ahogy ismerlek, sejtem, hamarosan Te is jobbnál jobb kelt tésztás recepteket fogsz megosztani velünk. :) Én ma a mákos buktámat sütöm, közkívánatra... :)
Puszi: Éva

514
víz 1.3 dl
élesztő 1.25 dkg
joghurt 2.5 dl
1 tk
graham-liszt 32 dkg
finomliszt 20 dkg
vaj 1 ek