Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bodza íz

Bodza íz
Bodza íz
45 perc / előkészület: 40 perc főzés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tavasszal, amikor virágzott a bodza, készítettem mézet, és már akkor elhatároztam, hogy készítek bodzaízt is. Vcsillu (utólagosan is köszönet érte) hívta fel a figyelmemet illeskriszkonyhaja.blogspot oldalra, aki már elkészítette ezt a remek ízt. Kipróbáltam:), egy kicsit macerás, de megérte a munkát . A leszedett bogyó szárastul kb. 2,4-2,5 kg volt, leszárazni nekem 40 perc alatt sikerült. Ebből a mennyiségből 5 db kisüveg bodzaízt kaptam (átpasszíroztam, ezért csak ennyi).

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Azoknak ajánlom, akik szeretik az intenzív ízeket.:)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az érett bogyókat villa segítségével eltávolítjuk a szárról, alaposan átmossuk, majd hagyjuk lecsepegni.
  2. A megmosott, lecsepegtetett bogyókat feltesszük forrni.
  3. Ha felforrt, elzárjuk alatta a gázt, majd botmixerrel pépesítjük a bogyókat, ezzel is sűrítjük az ízt.
  4. Újra feltesszük forrni, ha kellő sűrűségű az ízünk, hozzákeverjük először a dzsemfixet némi cukorral keverve, majd a többi cukrot és a citromsavat is (lehet kóstolni, ízlés szerint többet-kevesebbet).
  5. Aki nem szereti a magokat benne, át lehet passzírozni (én átpasszíroztam).
  6. Forrástól számítva kb. 5 percet főzzük (a dzsmefix használati utasítása szerint készítjük).
  7. Tiszta üvegekbe tesszük, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni (száraz dunsztnak a hűtőtáskámat használom, remekül bevált).
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 057
elküldve: 4
receptkönyvben: 265
elkészítve: 7/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Rumiszivi

Mióta szakács: 2011.08.08.
91 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
mikor: reggeli, uzsonna
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

bodzalekvár, íz bodzából, bodzadzsem

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pataygyz
Zoli / pataygyz Mon, 2012-08-27 07:58

Kedves Szilvi !
Egy délelőtt bogyóztam villával, mire hat kiló konyhakész bodzára tettem szert . A villás módszer nagyon bevált Szinte alig maradt kocsánya . Felét a recepted alapján cukorral, a másik felét diabetikus befőző cukorral készítettem el. Mindkettőbe dzsemfix 3:1 került , a tasakon lévő mennyiségben. Nem passzíroztam, csak turmixgéppel törtem össze. Így rusztikus, de nagyon finom lett.
Köszönöm a receptet : Zoli

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Mon, 2012-08-27 08:45

Kedves Zoli!
Örülök, hogy sikeresen elkészítetted ezt a finomságot, az ízek ízét!! :)). Remélem élvezettel fogyasztjátok majd, elfeledve a sok munkát és jövőre újra nekiállsz............ :))
További szép napot kívánok, üdv. Szivi

Farkas Ani
FarkasAni / Farkas Ani Sat, 2012-08-25 15:34

Kedves Lekvárfőzők!

A tavaly én is raktam el bodzalekvárt, 2 kicsi üveggel lett a 1,5kg bogyóból. Most másodszorra állok majd neki, már 4 üveg figyel a spájzba. Hihetetlenül finom, igaz baromi macerás, de megéri nekilátni. Ha paszírozáson túl van az ember, akkor már jó a helyzet:) Sültek melé csodás, próbáljátok ki.

Ani

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Sat, 2012-08-25 19:12

Kedves Ani,
köszi, hogy mellénk álltál :D. Igazad van, nagyon macerás elkészíteni, de a kész bodzaíz (mennyei!!!!) kárpótol mindenért. További szép estét kívánok,
üdv. Szivi

méruska
méruska Thu, 2012-08-16 11:22

Kedves rumiszivi!
Nagyon csábító volt a bodza íz receptje és mivel a kertemben a természet jóvoltából az alapanyag is megvolt, elhatároztam, hogy készítek én is. Több kérdésem is van ezzel kapcsolatban: hogyan szemezted le, hogy a szár ne menjen bele? Milyen mennyiséghez számoltad a hozzávalókat? Mert én előbb átpasszíroztam és ezt a mennyiséget mértem le, gondolván, hogy amit kidobok a komposztra, azt azért mégsem ízesítem a drága xilittel. Szóval azért is át kellett passzíroznom, mert nem tudtam az összes apró szárat eltávolítani, valamint tényleg sok mag volt benne. Köszönöm előre is a válaszodat: Üdvözlettel: Méruska

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Fri, 2012-08-24 20:00

Kedves Méruska :), ahogy írtam villa segítségével szemeztem le a bodzát, először az alsó részén, aztán egyre feljebb. Mindig csak kis adagot szemeztem le, mert nekem így tisztábban lejött (kevesebb kicsi szár maradt rajta). A cukor mennyiségét és a citromsavat (ezt kóstolgatás után növelheted vagy csökkentheted) a leszárazott bogyókhoz számoltam, vagyis tisztán 2 kg leszárazott bogyóhoz, ugyanis az elején még nem tudtam, hogy átpasszírozom e vagy sem. De aztán mégis átpasszíroztam, mert nagyon soknak tűnt az apró, kicsi mag. Xilittel még nem volt dolgom, sajnos ebben nem tudok tanácsot adni... de azért sikerült elkészítened, ugye? Megkóstoltad? Nekem a férjem és a gyerekek kiették a maradékot a fazékból :)), öröm volt nézni, hogy ízlik nekik. :D Üdvözlettel: Szivi

Timiana
Timiana / Timiana Sun, 2012-08-12 13:06

Szia Rumiszivi!

Nagyon jól néz ki! Már évek óta szemezek vele én is. Milyen az íze? Áfonyás vagy ribizlis?
A hűtőtáska ötletet meg külön köszi!

üdv.
Timiana

rumiszivi
Rumiszivi / rumiszivi Sun, 2012-08-12 15:06

Kedves Timiana :), az íze rendkívül finom bodzaíz, áfonyásra hasonlít a leginkább, de inkább bodza :D. Megéri a ráfordított időt, mert nagyon finom ízt kapunk belőle. Ha megemberelem magam, lehet újra nekifogok még az idén :). Sok sikert kívánok a befőzéshez, hidd el, megéri :). Szia :)))

912
bodzabogyó 2 kg
cukor 1 kg
citromsav 6 kávéskanál
dzsemfix 2 csomag