Bodza íz
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Rumiszivi

adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 0% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
333g bodzabogyó243 kcal
-
167g cukor645 kcal
-
0g citromsav0 kcal
-
8g dzsemfix24 kcal
Összesen
912
Kcal
- 0% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
2000g bodzabogyó1460 kcal
-
1000g cukor3870 kcal
-
0g citromsav0 kcal
-
50g dzsemfix146 kcal
Összesen
5476
Kcal
- 0% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
65.6g bodzabogyó48 kcal
-
32.8g cukor127 kcal
-
0g citromsav0 kcal
-
1.6g dzsemfix5 kcal
Összesen
180
Kcal
- 0% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.2 g
Zsír
-
Összesen 1.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 380.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 128 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 130 mg
-
Nátrium 97 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 233.3 g
-
Cukor 172 mg
-
Élelmi rost 25 mg
VÍZ
-
Összesen 266 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 100 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 120 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
912
Kcal
- 0% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.2 g
Zsír
-
Összesen 10 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2284.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 770 mg
-
Vas 33 mg
-
Magnézium 100 mg
-
Foszfor 780 mg
-
Nátrium 580 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1399.8 g
-
Cukor 1030 mg
-
Élelmi rost 150 mg
VÍZ
-
Összesen 1596.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 600 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 720 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 120 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
5476
Kcal
- 0% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.4 g
Zsír
-
Összesen 0.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 74.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 25 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 3 mg
-
Foszfor 26 mg
-
Nátrium 19 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.9 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 52.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 20 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
180
Kcal
Hozzávalók
-
2 kg bodzabogyó
-
1 kg cukor
-
6 kávéskanál citromsav
-
2 csomag dzsemfix
Elkészítés
- Az érett bogyókat villa segítségével eltávolítjuk a szárról, alaposan átmossuk, majd hagyjuk lecsepegni.
- A megmosott, lecsepegtetett bogyókat feltesszük forrni.
- Ha felforrt, elzárjuk alatta a gázt, majd botmixerrel pépesítjük a bogyókat, ezzel is sűrítjük az ízt.
- Újra feltesszük forrni, ha kellő sűrűségű az ízünk,hozzákeverjük először a dzsemfixet némi cukorral keverve, majd a többi cukrot és a citromsavat is (lehet kóstolni, ízlés szerint többet-kevesebbet).
- Aki nem szereti a magokat benne, át lehet passzírozni (én átpasszíroztam).
- Forrástól számítva kb. 5 percet főzzük (a dzsmefix használati utasítása szerint készítjük).
- Tiszta üvegekbe tesszük, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni (száraz dunsztnak a hűtőtáskámat használom, remekül bevált).
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 151
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 10974
- Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 12.
Ajánló
Azoknak ajánlom, akik szeretik az intenzív ízeket.:)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- szezon:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Rumiszivi
91 recept
Tavasszal, amikor virágzott a bodza, készítettem mézet, és már akkor elhatároztam, hogy készítek bodzaízt is. Vcsillu (utólagosan is köszönet érte) hívta fel a figyelmemet illeskriszkonyhaja.blogspot oldalra, aki már elkészítette ezt a remek ízt. Kipróbáltam:), egy kicsit macerás, de megérte a munkát . A leszedett bogyó szárastul kb. 2,4-2,5 kg volt, leszárazni nekem 40 perc alatt sikerült. Ebből a mennyiségből 5 db kisüveg bodzaízt kaptam (átpasszíroztam, ezért csak ennyi).
Hozzászólások (4)
Szia Rumiszivi! Nagyon jól néz ki! Már évek óta szemezek vele én is. Milyen az íze? Áfonyás vagy ribizlis? A h?t?táska ötletet meg külön köszi! üdv. Timiana
Kedves Timiana :), az íze rendkívül finom bodzaíz, áfonyásra hasonlít a leginkább, de inkább bodza :D. Megéri a ráfordított id?t, mert nagyon finom ízt kapunk bel?le. Ha megemberelem magam, lehet újra nekifogok még az idén :). Sok sikert kívánok a bef?zéshez, hidd el, megéri :). Szia :)))
Kedves rumiszivi! Nagyon csábító volt a bodza íz receptje és mivel a kertemben a természet jóvoltából az alapanyag is megvolt, elhatároztam, hogy készítek én is. Több kérdésem is van ezzel kapcsolatban: hogyan szemezted le, hogy a szár ne menjen bele? Milyen mennyiséghez számoltad a hozzávalókat? Mert én el?bb átpasszíroztam és ezt a mennyiséget mértem le, gondolván, hogy amit kidobok a komposztra, azt azért mégsem ízesítem a drága xilittel. Szóval azért is át kellett passzíroznom, mert nem tudtam az összes apró szárat eltávolítani, valamint tényleg sok mag volt benne. Köszönöm el?re is a válaszodat: Üdvözlettel: Méruska
Kedves Méruska :), ahogy írtam villa segítségével szemeztem le a bodzát, el?ször az alsó részén, aztán egyre feljebb. Mindig csak kis adagot szemeztem le, mert nekem így tisztábban lejött (kevesebb kicsi szár maradt rajta). A cukor mennyiségét és a citromsavat (ezt kóstolgatás után növelheted vagy csökkentheted) a leszárazott bogyókhoz számoltam, vagyis tisztán 2 kg leszárazott bogyóhoz, ugyanis az elején még nem tudtam, hogy átpasszírozom e vagy sem. De aztán mégis átpasszíroztam, mert nagyon soknak t?nt az apró, kicsi mag. Xilittel még nem volt dolgom, sajnos ebben nem tudok tanácsot adni... de azért sikerült elkészítened, ugye? Megkóstoltad? Nekem a férjem és a gyerekek kiették a maradékot a fazékból :)), öröm volt nézni, hogy ízlik nekik. :D Üdvözlettel: Szivi
Kedves Lekvárf?z?k! A tavaly én is raktam el bodzalekvárt, 2 kicsi üveggel lett a 1,5kg bogyóból. Most másodszorra állok majd neki, már 4 üveg figyel a spájzba. Hihetetlenül finom, igaz baromi macerás, de megéri nekilátni. Ha paszírozáson túl van az ember, akkor már jó a helyzet:) Sültek melé csodás, próbáljátok ki. Ani
Kedves Ani, köszi, hogy mellénk álltál :D. Igazad van, nagyon macerás elkészíteni, de a kész bodzaíz (mennyei!!!!) kárpótol mindenért. További szép estét kívánok, üdv. Szivi
Kedves Szilvi ! Egy délel?tt bogyóztam villával, mire hat kiló konyhakész bodzára tettem szert . A villás módszer nagyon bevált Szinte alig maradt kocsánya . Felét a recepted alapján cukorral, a másik felét diabetikus bef?z? cukorral készítettem el. Mindkett?be dzsemfix 3:1 került , a tasakon lév? mennyiségben. Nem passzíroztam, csak turmixgéppel törtem össze. Így rusztikus, de nagyon finom lett. Köszönöm a receptet : Zoli
Kedves Zoli! Örülök, hogy sikeresen elkészítetted ezt a finomságot, az ízek ízét!! :)). Remélem élvezettel fogyasztjátok majd, elfeledve a sok munkát és jöv?re újra nekiállsz............ :)) További szép napot kívánok, üdv. Szivi