Nosalty Logó

Bodza íz

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojást tartalmaz
Rumiszivi
Bodza íz
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 912 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 5476 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 180 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.2 g

Zsír

  • Összesen
    1.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    380.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    128 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    130 mg
  • Nátrium
    97 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    233.3 g
  • Cukor
    172 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

VÍZ

  • Összesen
    266 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    100 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    120 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 912 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.2 g

Zsír

  • Összesen
    10 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2284.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    770 mg
  • Vas
    33 mg
  • Magnézium
    100 mg
  • Foszfor
    780 mg
  • Nátrium
    580 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1399.8 g
  • Cukor
    1030 mg
  • Élelmi rost
    150 mg

VÍZ

  • Összesen
    1596.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    600 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    720 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    120 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 5476 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    74.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    26 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.9 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    52.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 180 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az érett bogyókat villa segítségével eltávolítjuk a szárról, alaposan átmossuk, majd hagyjuk lecsepegni.
  2. A megmosott, lecsepegtetett bogyókat feltesszük forrni.
  3. Ha felforrt, elzárjuk alatta a gázt, majd botmixerrel pépesítjük a bogyókat, ezzel is sűrítjük az ízt.
  4. Újra feltesszük forrni, ha kellő sűrűségű az ízünk,hozzákeverjük először a dzsemfixet némi cukorral keverve, majd a többi cukrot és a citromsavat is (lehet kóstolni, ízlés szerint többet-kevesebbet).
  5. Aki nem szereti a magokat benne, át lehet passzírozni (én átpasszíroztam).
  6. Forrástól számítva kb. 5 percet főzzük (a dzsmefix használati utasítása szerint készítjük).
  7. Tiszta üvegekbe tesszük, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni (száraz dunsztnak a hűtőtáskámat használom, remekül bevált).
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 10667
  • Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 12.

Ajánló

Azoknak ajánlom, akik szeretik az intenzív ízeket.:)

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Rumiszivi 91 recept

Tavasszal, amikor virágzott a bodza, készítettem mézet, és már akkor elhatároztam, hogy készítek bodzaízt is. Vcsillu (utólagosan is köszönet érte) hívta fel a figyelmemet illeskriszkonyhaja.blogspot oldalra, aki már elkészítette ezt a remek ízt. Kipróbáltam:), egy kicsit macerás, de megérte a munkát . A leszedett bogyó szárastul kb. 2,4-2,5 kg volt, leszárazni nekem 40 perc alatt sikerült. Ebből a mennyiségből 5 db kisüveg bodzaízt kaptam (átpasszíroztam, ezért csak ennyi).

Hozzászólások

Timiana

Szia Rumiszivi! Nagyon jól néz ki! Már évek óta szemezek vele én is. Milyen az íze? Áfonyás vagy ribizlis? A h?t?táska ötletet meg külön köszi! üdv. Timiana

Rumiszivi

Kedves Timiana :), az íze rendkívül finom bodzaíz, áfonyásra hasonlít a leginkább, de inkább bodza :D. Megéri a ráfordított id?t, mert nagyon finom ízt kapunk bel?le. Ha megemberelem magam, lehet újra nekifogok még az idén :). Sok sikert kívánok a bef?zéshez, hidd el, megéri :). Szia :)))

méruska

Kedves rumiszivi! Nagyon csábító volt a bodza íz receptje és mivel a kertemben a természet jóvoltából az alapanyag is megvolt, elhatároztam, hogy készítek én is. Több kérdésem is van ezzel kapcsolatban: hogyan szemezted le, hogy a szár ne menjen bele? Milyen mennyiséghez számoltad a hozzávalókat? Mert én el?bb átpasszíroztam és ezt a mennyiséget mértem le, gondolván, hogy amit kidobok a komposztra, azt azért mégsem ízesítem a drága xilittel. Szóval azért is át kellett passzíroznom, mert nem tudtam az összes apró szárat eltávolítani, valamint tényleg sok mag volt benne. Köszönöm el?re is a válaszodat: Üdvözlettel: Méruska

Rumiszivi

Kedves Méruska :), ahogy írtam villa segítségével szemeztem le a bodzát, el?ször az alsó részén, aztán egyre feljebb. Mindig csak kis adagot szemeztem le, mert nekem így tisztábban lejött (kevesebb kicsi szár maradt rajta). A cukor mennyiségét és a citromsavat (ezt kóstolgatás után növelheted vagy csökkentheted) a leszárazott bogyókhoz számoltam, vagyis tisztán 2 kg leszárazott bogyóhoz, ugyanis az elején még nem tudtam, hogy átpasszírozom e vagy sem. De aztán mégis átpasszíroztam, mert nagyon soknak t?nt az apró, kicsi mag. Xilittel még nem volt dolgom, sajnos ebben nem tudok tanácsot adni... de azért sikerült elkészítened, ugye? Megkóstoltad? Nekem a férjem és a gyerekek kiették a maradékot a fazékból :)), öröm volt nézni, hogy ízlik nekik. :D Üdvözlettel: Szivi

FarkasAni

Kedves Lekvárf?z?k! A tavaly én is raktam el bodzalekvárt, 2 kicsi üveggel lett a 1,5kg bogyóból. Most másodszorra állok majd neki, már 4 üveg figyel a spájzba. Hihetetlenül finom, igaz baromi macerás, de megéri nekilátni. Ha paszírozáson túl van az ember, akkor már jó a helyzet:) Sültek melé csodás, próbáljátok ki. Ani

Rumiszivi

Kedves Ani, köszi, hogy mellénk álltál :D. Igazad van, nagyon macerás elkészíteni, de a kész bodzaíz (mennyei!!!!) kárpótol mindenért. További szép estét kívánok, üdv. Szivi

Zoli

Kedves Szilvi ! Egy délel?tt bogyóztam villával, mire hat kiló konyhakész bodzára tettem szert . A villás módszer nagyon bevált Szinte alig maradt kocsánya . Felét a recepted alapján cukorral, a másik felét diabetikus bef?z? cukorral készítettem el. Mindkett?be dzsemfix 3:1 került , a tasakon lév? mennyiségben. Nem passzíroztam, csak turmixgéppel törtem össze. Így rusztikus, de nagyon finom lett. Köszönöm a receptet : Zoli

Rumiszivi

Kedves Zoli! Örülök, hogy sikeresen elkészítetted ezt a finomságot, az ízek ízét!! :)). Remélem élvezettel fogyasztjátok majd, elfeledve a sok munkát és jöv?re újra nekiállsz............ :)) További szép napot kívánok, üdv. Szivi

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A szívednek sem jó, ha túl sokat, vagy túl keveset...

Sokszor hallunk a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás hatásairól: a pihenés kell az agynak, a mentális egészségnek, az izmoknak, gyakorlatilag minden egyes szervnek a szervezetünkben. Ez alól a szív sem kivétel: egy friss kutatás szerint a 6-7 óránál kevesebb vagy több alvás komolyan megterhelheti az egyik legfontosabb szervünket.