Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézeskalács Oscar-díj (Mézeskalács 14.)

Mézeskalács Oscar-díj (Mézeskalács 14.)
Mézeskalács Oscar-díj (Mézeskalács 14.)
35 perc / előkészület: 30 perc sütés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Készülünk a céges Karácsonyra, és egy kolléganőm megkért, készítsek mézeskalácsot a fára. Mivel idén minden kis cégünk filmet készít a cég életéről, Oscar-díjjal fogják jutalmazni a legjobb ezt meg azt! Így kerülnek majd dekorációnak a kis mézi Oscarok a Karácsonyfára! Egész jók lettek.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A mázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Nagyon fontos, hogy meleg legyen a konyhában, és az alapanyagok is szobahőmérsékletűek legyenek.
  2. A mézet gőz felett megmelegítjük, és beletesszük a margarint. Addig kevergetjük, amíg a margarin felolvad a mézben.
  3. A lisztet, a porcukrot, a szódabikarbónát és a fűszerkeveréket tálba tesszük, és összekeverjük. Hozzáadjuk a mézes-vajas keveréket, és először fakanállal kissé összekeverjük a liszttel.
  4. Beleteszünk egy felvert tojást, és ezután kézzel gyúrni kezdjük. Először morzsálódik, de kitartó munkával szépen összeáll. Kissé ragad majd, de ez nem baj, ne tegyünk hozzá lisztet.
  5. Folpack-ba csomagolva hűtőbe tesszük néhány órára, de még jobb, ha egy éjszakára. Hűtőben, így nyersen akár egy-két hétig is eláll a tészta.
  6. A tésztát kettévesszük, az egyik felével dolgozunk, a másikat visszatesszük a hűtőbe. Jól belisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. Kiszaggatjuk tetszés szerinti formára, a leeső darabokat újra meg újra összegyúrhatjuk, és kisodorhatjuk, amíg el nem fogy. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a formákat.
  7. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, de azonnal mérsékeljük a hőmérsékletet 160 fokra. 5-8 perc alatt megsülnek. Amikor már barnul az alja, akkor biztosan jók a sütik. Sütőpapíros tálcára szedjük, hagyjuk kihűlni. Ekkor még puhák, de megkeményednek. Viszont ha jól záródó fémdobozba tesszük őket, akkor visszapuhulnak.
  8. A mázhoz egy csipet sóval keményre verjük a tojásfehérjét, majd fakanállal belekeverjük a porcukrot. Legalább 20 percig kell keverni, konditerem helyett kiváló bicepszedzés! :-)
  9. Habzsákba töltjük a mázat, és kidíszítjuk a formákat.

  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40*40*3 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 19 631
elküldve: 2
receptkönyvben: 100
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Nyulas

Mióta szakács: 2010.08.12.
166 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kalória: átlagos
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

Oscar-díjas mézeskalács, karácsonyi mézeskalács

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Forgacs.judit43
Forgacs.judit43 Sun, 2017-12-10 16:07

Háááát.... Nekem ez a recept nem az igazi ebben a formában.. Szerintem ennyi liszthez a 2 teáskanál fűszerkeverék nagyon kevés. Egyáltalán nem érezni rajta a karácsony jellegzetes fahéj, szegfűszeg ízeit. Ráadásul 2 adagot csináltam :(, mert ezt szoktam a kollégáknak és a szomszédoknak is ajándékozni. Töröm a fejemet, hogyan javíthatnék a helyzeten... Nem kritikaként írtam, segítő a szándékom azoknak, akik szeretik a karácsonyi fűszerek intenzív ízeit, illatát.

Gizella Máj
Gizella Máj Sat, 2010-12-11 19:02

Ma elkészítettük a kislányommal. Életemben még nem sikerült ilyen gyönyörű és finom mézeskalácsot készíteni, pedig minden évben kipróbáltam pár receptet. ezt megtartom. Köszönjük!

513
finomliszt 50 dkg
porcukor 12.5 dkg
tojás 1 db
méz 25 dkg
margarin 5 dkg
szódabikarbóna 1 tk
mézeskalács fűszerkeverék 2 teáskanál
tojásfehérje 1 db
porcukor 15 dkg