Nosalty Logó

Mézeskalács házikó udvarral

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Zvezda
Mézeskalács házikó udvarral
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 5% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához

A díszítéshez

Összesen 780 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához

A díszítéshez

Összesen 4670 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A tésztához

A díszítéshez

Összesen 355 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.3 g

Zsír

  • Összesen
    15.1 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    66 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    328.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    114 mg
  • Nátrium
    131 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    152 g
  • Cukor
    86 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    127 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    125 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    56 micro
Összesen 780 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    68 g

Zsír

  • Összesen
    90.7 g
  • Telített zsírsav
    53 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    395 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1973.3 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    205 mg
  • Kálcium
    149 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    132 mg
  • Foszfor
    682 mg
  • Nátrium
    788 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    912.1 g
  • Cukor
    517 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    225.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    761 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    164 micro
  • Kolin:
    219 mg
  • Retinol - A vitamin:
    748 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    158 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    333 micro
Összesen 4670 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    6.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    150.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    52 mg
  • Nátrium
    60 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    69.4 g
  • Cukor
    39 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    17.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    58 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    57 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    25 micro
Összesen 355 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A díszítéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. A meleg mézben feloldjuk a vajat, hozzáadjuk a többi alapanyagot és simára gyúrjuk. Ízesíthetjük citromhéjjal, fahéjjal, szegfűszeggel, ha nem csak dekorációnak szeretnénk használni a mézeskalács házikót.
  2. 0,3 cm vastagra kinyújtjuk, majd saját készítésű sablonnal (4 házfal, 2 db tető) kiszaggatjuk a ház alkatrészeit, de ügyeljünk rá, hogy még sütés előtt kivágjuk az ablakok és az ajtó helyét, illetve egy szívószállal minden fal sarkába készítsünk egy apró lyukat, melyen majd az összetartó szalagot fűzzük át. Ha marad még tészta,formázzunk belőle 3 golyót hóembernek, és csillag alakú formával kb. 10 db csillagot is szaggathatunkfenyőfának.
  3. Kb. 10-15 percig sütjük 170°c-on, ha megsült, lekenhetjük tejfölös tojássárgájával.
  4. Amíg kihűlnek a formák, 2 tojásfehérjéből, 10-15 ek porcukorból és egy csepp citromléből cukormázat készítünk. A cukrot nem egyszerre, hanem fokozatosan kell hozzáadni. Amikor már olyan állaga van a máznak, hogy ha megpróbálunk egy gyufaszálra függőleges csíkot (jégcsapot) tenni, akkor ottmarad és nem csöppen le, akkor elég a cukor. (Alapnak én egy nagy, kerek pizzás tányért szoktam lefóliázni, majd erre szilikon ecsettel hóréteget kenek a cukormázból. A kiterített házfalakat még üresen összefűzöm egymás mellett, majd kidekorálom hópelyhekkel, cukorgyönggyel, színes cukormázzal, ami éppen akad otthon. Ezután a "havas" tányérra teszem az alapot, így kerül rá a csak felül összefűzött tető, mely V alakban kerül rá a házra. Amikor már stabilan áll, a tetőt lekenemcukormázzal, majd a végein megpróbálok jégcsapokat formázni felülről lefelé irányuló mozdulatokkal.)
  5. Akkor jó a cukormáz, ha ezt a műveletet meg tudjuk csinálni vele anélkül, hogy a jégcsapok csöpögnének. Ezután színes cukrokkal vagy cukorgyönggyel, "csokicserepekkel" díszítjük a tetőt.
  6. Az ajtó elé csinálhatunk járdát színes cukorkákból, a csillag alakú mézeskalácsokat ragasszuk egymásra cukormázzal, a golyókat pedig illesszük össze hurkapálcikákkal. Ezeket is kenjünk le cukormázzal és helyezzük az alapra.
  7. Ha mindennel készen vagyunk, tegyük olyan helyre a házikót, ahol biztonságbanszáradhat 1 napig. A dekoráció elbűvölő darabja vagy a karácsonyi vacsora utáni finom desszert is lehet. A dicséret 100%-ban garantált!
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 59217
  • Feltöltés dátuma: 2013. március 20.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Külföldi karácsonyi vacsora/dekoráció képeken láttam ezt az ötletet, és annyira megtetszett, hogy tavaly karácsonykor én is elkészítettem, és nem maradt el a rengeteg dicséret.

Hozzászólások

endivia

h?! ez nagyon ott van :) gratulálok! :)

Törölt felhasználó

Jajj, de szép! Egész nosztalgiás hangulatom lett t?le. Anyukám csinált ilyet régen szülinapunkra és már akkor nagyon szerettem. Ügyes vagy! :)

Zvezda

Köszönöm szépen! :)

Törölt felhasználó

GYÖNYÖR? és FINÓÓÓÓÓÓÓM!!!!!!!! :)

Nensy

III má doom!!! Nagy szerelmese vagyok a mézeskalács házikóknak, a mézeskalácsnak, és a KARÁCSONYNAK. Évek óta készítek magam is minden karácsonykor házikót, feny?t, mikulás szánt. Nagy tudásvággyal igyekeztem megtanulni mindent, amit a mézeskalács készítésr?l tudni illik. De bocsánat, ez most nem rólam szól. Igazából azt szeretném megkérdezni, hogy ennek a tejfölös tojássárgás lekenésnek mi a lényege (és aránya)? Ezzel még nem találkoztam. Én tojással szoktam lekenni sütés el?tt, hogy szép fényes legyen. Egyébként gyönyör? kis házikód.

Pajti

Szia, jó lenne tudni a sablon méreteit. Vagy csak annyit legalább, hogy milyen magas kb a ház. Annnyira jól néz ki :) Ha lesz id?m rá az ünnepek el?tt, tuti megcsinálom! Köszönöm :)

Zvezda

Köszönöm szépen!:) A tejfölös tojássárgájának szerintem nincs nagy jelent?sége, de nagyon sokáig kutattam a legfinomabb mézeskalács receptje után, és mikor rátaláltam, nem mertem változtatni az instrukciókon :D A házikó nagyjából 20 cm magas volt, tavaly elraktam a sablonokat, hogy ne kelljen minden évben újra legyártanom ?ket, ha megtalálom, megírom a pontos méreteket!:)

pemeske

A világ legfinomabb mézeskalácsa! Már 4. éve ezt a receptet készítjük el a gyerekekkel. Köszönjük!

Hozzávalók

A tésztához

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek