Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézeskalács házikó udvarral

Mézeskalács házikó udvarral
Mézeskalács házikó udvarral
40 perc / előkészület: 30 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Külföldi karácsonyi vacsora/dekoráció képeken láttam ezt az ötletet, és annyira megtetszett, hogy tavaly karácsonykor én is elkészítettem, és nem maradt el a rengeteg dicséret.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A meleg mézben feloldjuk a vajat, hozzáadjuk a többi alapanyagot és simára gyúrjuk. Ízesíthetjük citromhéjjal, fahéjjal, szegfűszeggel, ha nem csak dekorációnak szeretnénk használni a mézeskalács házikót. 
  2. 0,3 cm vastagra kinyújtjuk, majd saját készítésű sablonnal (4 házfal, 2 db tető) kiszaggatjuk a ház alkatrészeit, de ügyeljünk rá, hogy még sütés előtt kivágjuk az ablakok és az ajtó helyét, illetve egy szívószállal minden fal sarkába készítsünk egy apró lyukat, melyen majd az összetartó szalagot fűzzük át. Ha marad még tészta, formázzunk belőle 3 golyót hóembernek, és csillag alakú formával kb. 10 db csillagot is szaggathatunk fenyőfának. 
  3. Kb. 10-15 percig sütjük 170°c-on, ha megsült, lekenhetjük tejfölös tojássárgájával.
  4. Amíg kihűlnek a formák, 2 tojásfehérjéből, 10-15 ek porcukorból és egy csepp citromléből cukormázat készítünk. A cukrot nem egyszerre, hanem fokozatosan kell hozzáadni. Amikor már olyan állaga van a máznak, hogy ha megpróbálunk egy gyufaszálra függőleges csíkot (jégcsapot) tenni, akkor ottmarad és nem csöppen le, akkor elég a cukor. (Alapnak én egy nagy, kerek pizzás tányért szoktam lefóliázni, majd erre szilikon ecsettel hóréteget kenek a cukormázból. A kiterített házfalakat még üresen összefűzöm egymás mellett, majd kidekorálom hópelyhekkel, cukorgyönggyel, színes cukormázzal, ami éppen akad otthon. Ezután a "havas" tányérra teszem az alapot, így kerül rá a csak felül összefűzött tető, mely V alakban kerül rá a házra. Amikor már stabilan áll, a tetőt lekenem cukormázzal, majd a végein megpróbálok jégcsapokat formázni felülről lefelé irányuló mozdulatokkal.)
  5. Akkor jó a cukormáz, ha ezt a műveletet meg tudjuk csinálni vele anélkül, hogy a jégcsapok csöpögnének. Ezután színes cukrokkal vagy cukorgyönggyel, "csokicserepekkel" díszítjük a tetőt.
  6. Az ajtó elé csinálhatunk járdát színes cukorkákból, a csillag alakú mézeskalácsokat ragasszuk egymásra cukormázzal, a golyókat pedig illesszük össze hurkapálcikákkal. Ezeket is kenjünk le cukormázzal és helyezzük az alapra.
  7. Ha mindennel készen vagyunk, tegyük olyan helyre a házikót, ahol biztonságban száradhat 1 napig. A dekoráció elbűvölő darabja vagy a karácsonyi vacsora utáni finom desszert is lehet. A dicséret 100%-ban garantált!
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • költség: 2000 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 305
össznézettség: 43 813
elküldve: 13
receptkönyvben: 158
elkészítve: 7/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Zvezda

Mióta szakács: 2013.03.14.
10 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mézeskalács házikó, mézeskalács ház, karácsonyi házikó mézeskalácsból

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Zvezda
Zvezda / Zvezda Fri, 2013-11-22 15:11

Köszönöm szépen!:) A tejfölös tojássárgájának szerintem nincs nagy jelentősége, de nagyon sokáig kutattam a legfinomabb mézeskalács receptje után, és mikor rátaláltam, nem mertem változtatni az instrukciókon :D A házikó nagyjából 20 cm magas volt, tavaly elraktam a sablonokat, hogy ne kelljen minden évben újra legyártanom őket, ha megtalálom, megírom a pontos méreteket!:)

Pajti
Pajti Thu, 2013-11-21 14:29

Szia, jó lenne tudni a sablon méreteit. Vagy csak annyit legalább, hogy milyen magas kb a ház. Annnyira jól néz ki :) Ha lesz időm rá az ünnepek előtt, tuti megcsinálom! Köszönöm :)

Nensy
Nensy Sat, 2013-09-21 21:11

III má doom!!! Nagy szerelmese vagyok a mézeskalács házikóknak, a mézeskalácsnak, és a KARÁCSONYNAK. Évek óta készítek magam is minden karácsonykor házikót, fenyőt, mikulás szánt. Nagy tudásvággyal igyekeztem megtanulni mindent, amit a mézeskalács készítésről tudni illik. De bocsánat, ez most nem rólam szól. Igazából azt szeretném megkérdezni, hogy ennek a tejfölös tojássárgás lekenésnek mi a lényege (és aránya)? Ezzel még nem találkoztam. Én tojással szoktam lekenni sütés előtt, hogy szép fényes legyen. Egyébként gyönyörű kis házikód.

mverocska
mverocska Thu, 2013-03-21 12:52

Jajj, de szép! Egész nosztalgiás hangulatom lett tőle. Anyukám csinált ilyet régen szülinapunkra és már akkor nagyon szerettem. Ügyes vagy! :)

780
méz 250 g
finomliszt 500 g
vaj 10 dkg
cukor 10 dkg
tojás 1 db
szódabikarbóna 1 kk
színes cukorka 3 ek
cukorgyöngy 2 ek
tojásfehérje 2 db
porcukor 15 dkg
citromlé 1 csepp