Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézes bodzalikőr

Mézes bodzalikőr
Mézes bodzalikőr
25 perc / előkészület: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Rengeteg bodzát "loptam" az oxfordi egyetem mocsarából, s a bodzaital, illetve a bodzás palacsinta mellett likőr is készült. Eredetileg nem az én ötletem volt. Jannak magyaráztam az ital elkészítésének fortélyát, miszerint az elderflower-t water-rel kell elkeverni, mire édesapja visszakérdezett: mi? vodka? Eszembe jutott a karácsonykor Stahl Judit receptje szerint készített fincsi aszalt szilva likőr, s azt átdolgozva alkottam meg ezt a bodzásat. Arra gondoltam, rossz nem jöhet ki méz és vodka keresztezéséből, de a végeredmény legvadabb álmaimat is felülmúlja: erőteljes bodza íze van! Irtó finom, próbáljátok ki!

hozzávalók / 7 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A bodzavirágocskákat levágjuk a fejekről, a vékonyka zöld szárak maradhatnak, de a vastagoktól szabaduljunk meg.
  2. 25 dkg mézzel nagy, jól zárható befőttesüvegbe rétegezzük a virágokat, s közéjük helyezzük a félbevágott fahéjrudat és vaníliarudat is (utóbbi helyett aromát vagy esszenciát is használhatunk.) Az egészet leöntjük a vodkával.
  3. 2-3 napig hűvös helyen érleljük a likőrt, naponta párszor alaposan megrázogatva.
  4. A maradék 10 dkg mézből és 3 dl vízből szirupot főzünk, s mikor kihűlt, ezzel öntjük fel a vodkás részt.
  5. Szűrőbe orvosi gézlapot helyezünk, ezen át szűrjük le a likőrt.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 15 741
elküldve: 10
receptkönyvben: 335
elkészítve: 7/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Durcsó

Mióta szakács: 2009.05.28.
161 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
fogás: ital

receptkategóriák

egyéb elnevezések

vodkás bodzalikőr mézzel, bodzás vodkalikőr

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ferenczy kata
ferenczy kata Sat, 2012-06-23 11:58

Kipróbáltam, vodka helyett ugyan tavalyi szilvapálesz került bele, de mondanom sem kell, hogy nem rontotta el! ;-) egy buli alkalmával az egész üveggel elfogyott. A barátaim szerint annyira finom, hogy forgalmazni kellene! Szerencsére még tartott a bodzaszezon a buli után is, úgyhogy utángyártottam még egy adagot és egy szép üvegben várja a sorsát, hogy karácsonykor elfogyasszuk majd a családdal.
Szóval nagyon köszönöm, hogy megosztottad a receptet! Kísérletezgess továbbra is bátran!

tidu86
tidu86 Sat, 2012-05-26 12:01

Igazán jónak tűnik a recept! Az érdekelne, próbálta-e már valaki, meddig áll el? Már ha marad belőle:D
Előre is köszönöm!

durcs
Durcsó / durcs Sat, 2012-05-26 12:41

Szia, pár hétig, hűtőben tartva, biztosan eláll. Lehet, hogy tovább is, ha a tojáslikőrt hónapokig lehet tartogatni, biztos, hogy ennek sem lesz baja, nincs benne igazából semmi romlékony, a bodzaport meg, gondolom, az alkohol meg a méz konzerválja. Úgyhogy nyugodtan :) Üdv, Durcsó

tidu86
tidu86 Wed, 2012-05-30 09:49

Valami ilyesmiben reménykedtem:D Köszönöm a választ!
Üdv:Tidu

doggma
DoGGma / doggma Wed, 2011-05-25 18:57

Szia! Szirupban még új vagyok. Mennyi ideig készül és milyen a tűz nagysága? Köszi előre is! :)
Ettől függetlenül a likőr előzetes illata isteni! :) :P

durcs
Durcsó / durcs Wed, 2011-05-25 19:36

Kedves Doggma, azt mondanám, hogy közepes lángra tedd, a kicsin sose forr fel, a nagyon viszont nagyon felbuzog... Látni fogod, mikor jó, ha úgy szépen gyöngyözik. (Nem úgy, mint a húsleves, annál kicsit jobban, de azért ne zubogjon, pattogjon, mert szembeköp.) Közben folyamatosan kevergetni kell, és akkor jó, ha eléri a szirupos állagos. Olyasmit, mint egy szörp. 5-10 perc, de szerintem ezt is látni fogod. Örülök, hogy ízlik előre is az illata, remélem, az íze is fog, sok sikert! :) Üdv, Durcsó

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2010-06-14 15:06

Nagyon örülök, hogy ízlett! Sajna idén a bodzaszezon valőszínűleg kimarad, mert fogyasztható bodzáért elmenni mostanában nem lesz időm.:( Majd jövőre! Akkor a likőrt sem fogom kihagyni a sorból! Üdv: Mrs Smith

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2010-06-14 09:07

Óó de aranyos vagy, köszönjük az utalást, és remélem ízlett a bodzás palacsinta! :) A legjobbakat: Mrs Smith

durcs
Durcsó / durcs Mon, 2010-06-14 11:52

A házigazdáim annyit mondtak csak, hogy "total lecker!" ;) Igen, nagyon fincsi volt, köszi a receptet. A likőrt meg ajánlom szeretettel! üdv, durcsó

383
bodzavirág 15 db
méz 35 dkg
vodka 7 dl
fahéjrúd 1 db
vanília 1 db
víz 3 dl