Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mesebeli mézeskalács

Mesebeli mézeskalács
Mesebeli mézeskalács
30 perc / előkészület: 20 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (42)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Bár leginkább karácsonyi hangulatot idéz elő a mézeskalács illata ünnepi asztalunkon vagy a karácsonyfán díszelegve, bármikor szívesen elkészítem, mert hangulatos közösségi esemény lehet a családnak, mindemellett teljesen egyedi ajándék létrehozására is lehetőséget ad, a tervezéstől az elkészítés öröméig.

Díszítés gyanánt, leginkább a fehér cukormázat kedvelem.

hozzávalók / 12 adag

A mézeskalácshoz:

A fehér cukormázhoz

ajánlat

Ha nem sikerül  minta szerint a rajzolat, ne kezdjük el rögtön törölgetni a mázat, hanem várjuk meg, amíg megszárad, akkor nyom nélkül lepattintható és az alap újra díszíthető lesz.

Dobozban, légmentesen lezárva, sokáig eláll.

Szólj hozzá!

elkészítés

A mézeskalácshoz:

  1. A mézet lassú tűzön összekeverjük a vajjal és a cukorral. Amíg kihűl, összekeverjük egy nagy tálban a száraz hozzávalókat: a lisztet és a fűszereket, valamint a szódabikarbónát. Amikor már csak langyos az összemelegített keverék, hozzáöntjük a fűszeres liszthez, és hozzáteszünk egy egész tojást. Az alaposan átgyúrt tésztát letakarva, legalább egy-két órán át hűvös helyen pihentetjük.
  2. Pihentetés után kiszakítunk a masszából egy akkora darabot, amekkorát jónak látunk, gyúrjuk egyneműre a markunkban, majd nyújtsuk 4 mm-es vastagságúra. Kiszaggatjuk a tetszés szerinti formákat, majd a maradékot gyúrjuk össze a következő adaggal.
  3. A zsírpapírral kitapétázott tepsibe egy széles pengéjű késsel emeljük be a kiszaggatott figurákat, hogy ne veszítsék el formájukat. A figurákat 1 cm távolságban helyezzük el egymástól, mert sütés közben kissé megnőnek. Előmelegített sütőben megsütjük a mézeskalácsokat. (Akkor sült készre, amikor a széle épp kezd halványan pirulni.) Kihűlésig ne nyúljunk hozzá, mert sérülékeny.
  4. A fehér cukormázhoz a cukrot szitáljuk meg, hogy ne legyen szemcsés. Ezután verjük kemény habbá a tojásfehérjét a cukorral. Akkor jó a máz, ha a habverőt kivéve a habban képződő csúcsok nem simulnak el.
  5. A mázat vastag nejlonzacskóba töltsük, így a sarkán ollóval picire vágott lyuk nem tágul ki díszítés közben. A zacskó csücskét a mézeskalácsra helyezve kezdjük el vezetni, majd emeljük el 2-3 mm-re a mézeskalácstól, így egyenes és lendületes lesz a vonal vezetése.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 7 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 162 578
elküldve: 65
receptkönyvben: 1 400
elkészítve: 69/107
Facebookon megjelent: -

szakács

Csutak Enikő

Mióta szakács: 2011.10.09.
81 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
elkészítési idő: 15-30 perc
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

fűszeres mézeskalács, díszes keksz

Hozzászólások (42)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

KisEdi
Edi / KisEdi Thu, 2014-10-09 19:07

Azt hiszem idén a Mikulás e recept alapján készíti a csizmába valókat :)

Tündér 2000
Tündér 2000 / Tündér 2000 Tue, 2013-12-10 10:31

Kérdésem mindenkihez!!!
A habos díszítést kell-e szárítani,vagy az a levegőn szárad,mennyi idő,hogy ne maszatolódjon szét?????????????????

Pashmina
Csutak Enikő / Pashmina Tue, 2013-12-10 11:00

Nem kell különlegesképp szárítani! Levegőn szárad, maximum 20 perc alatt meg kellene keményedjen a cukormázas rajzolat. Persze a száradási idő attól is függ, hogy mennyire vastag a vonalvezetés.

Örömteli sütkérezést kívánok, Enikő

Elinnori
Elinnori Mon, 2012-12-24 16:00

Tegnap este megcsináltuk, ma puha és isteni finom!!!
Köszönöm a recit és kellemes ünnepet, boldog új évet!!

Pashmina
Csutak Enikő / Pashmina Mon, 2012-12-24 18:57

Igazán örülök, hogy kellemes élmény volt a sütés !

Neked is illatos, és fényben fürdőző Ünnepet kívánok !

Pashmina
Csutak Enikő / Pashmina Wed, 2012-12-12 21:06

Kedves Judii28 !

Nem kell feltétlenül hűtőszekrénybe pihentetni. Bőven elég a kamrában. Az a lényeg, hogy ne legyen meleg helyen a massza, hogy amikor gyúrni kell,ne legyen ragadós.

Jó munkát kívánok majd !

Enikő

Judii28
judii28 / Judii28 Wed, 2012-12-12 22:04

Köszi!
Azóta már meg is sült.Nagyon könnyen gyúrható,hamar megsült,és nagyon jó az illata!Remélem holnapra megpuhul,kár lenne,ha kemény maradna,mert egyébként nagyon finom!:)

poli17
poli17 Tue, 2012-11-06 18:42

sajnos én nem tudom ennyire dícsérni ezt a receptet :-( a legnagyobb gond az hogy a cukor és méz mennyisége majdnem eggyezik a lisztével, szóval nagyon édes lett, ezen sajnos csak utánna gondolkodtam el mikor már megkóstoltam megsütve. legközelebb több füszert teszek bele, és kevesebb cukrot. Remélem ezzel nem bántottam meg senkit, de feleslegessen túl édes...

Pashmina
Csutak Enikő / Pashmina Fri, 2012-11-16 21:54

Kedves Poli !

Igazán sajnálom, hogy csalódnod kellett. De, tudod, hogy van ez: ahány ház, annyi szokás.
Ha te túlságosan édesnek találod, változtass a cukor vagy a méz mennyiségén.
Remélem nem vettem el a kedved a mézeskalácssütéstől.

További sok, finom és szép ennivalót kívánok neked !

Enikő

ET1976
ET1976 Fri, 2012-01-27 14:19

Nagyon-nagyon jó a recept! Megsütöttem 3x is karácsony előtt! Tökéletesre sikerült a pontos leírásnak köszönhetően. Már tovább is adtam többeknek a receptet, mert akkora sikere volt! Ezután is mindig csak ezt sütöm!!

Pashmina
Csutak Enikő / Pashmina Sun, 2012-01-29 17:56

Én meg nagyon-nagyon örvendek, hogy úgymond hozzájárulhattam a karácsonyi előkészületeidhez.
További sikerélmény dús sütést-főzést kívánok !

Enikő

Boszi523
Boszi523 Fri, 2012-01-27 11:39

Eddig minden évben más mézeskalácsrecepttel próbálkoztam, de mostantól csak ezt sütöm. Finom, puha maradt a mai napig. Karácsony előtt és után is készíteni kellett, mert nagyon gyorsan fogyott:-)
Sütés után kemény volt, de 1-2 nap után teljesen puha lett.
Nagyon köszönöm!!!

bozkabf
bozkabf Tue, 2011-12-20 18:32

Kedves Enikő,
ma megsütöttem a mézeskalácsodat. Nagyon jól sikerült, a tésztával nagyon könnyű volt dolgozni:-) Köszönöm a receptet, biztosan elkészítem még.
Nekem jóval világosabbak lettek. Neked mitől lesz ilyen szép, sötétbarna színe? Milyen mézet használsz hozzá?
Kellemes Ünnepeket kívánok, Gabi

Pashmina
Csutak Enikő / Pashmina Tue, 2011-12-20 20:44

Kedves Gabi!

Nagyon örülök, hogy kellemes élmény volt a mézeskalács sütés. : )

Én általában jó minőségű akácmézből szoktam készíteni. A szép barnás szín elérése érdekében sütés előtt bekenegetem a mézeskalácsokat tojásfehérjével, de általában csak azokat, melyeket esetleg ajándékozásra szánok. Nagyon hosszas folyamat lenne mindeniket megkenegetni.
Ugyanakkor úgy gondolom, hogy meghatározza a színét az is, hogy ha villanykályhád van és alul-felül programmal sütöd.
Ami meg a puhítást illeti, nemrég fedeztem fel, hogy ha egy hermetikusan záró doboz közepébe teszel egy kis pohárba vizes szalvétát, majd mellé teszed a mézeskalácsokat, a dobozt befedvén, a kalácsok épp annyi nedvességet szívnak magukba, amennyi kell, hogy puhák legyenek. Így egy napon belül garantáltan megpuhulnak a mézesek.

Köszönöm szépen, neked is szeretetben fürdőző, kellemes, meleg illatú Karácsonyt kívánok !

Enikő

sutyi83
sutyi83 Mon, 2011-12-19 16:09

Sziasztok, én fele mennyiségből csináltam, különböző méretű formáim voltak, de így is 88 db lett, így jut a fára, és az ajándékcsomagokra is ez lesz felkötözve, névvel ellátva :)

Ábica
Ábica Thu, 2011-12-15 18:33

Sziasztok! Az enyém is most lett kész és nagyon finom lett! Én is fele rozs-fele finomliszttel csináltam és valóban puha már most is. Nekem nem ragadt a tészta,csak a legelején,hűtés után tökéletesen tudtam vele bánni.
Egy szépséghibája van:nem ilyen szép barna színű,hanem kicsit "hókadtabb". Gondolom függ attól is,hogy milyen mézet használunk.
Nagyon köszönöm a receptet!

cormia
cormia Thu, 2011-12-15 17:19

most csináltam meg a tésztát.kicsit megijedtem,mert a nyers tésztának enyhén liszt íze volt. De kisütve kellemes az íze, jah és nagyon-nagyon ragadt...de megoldottam,köszi a receptet:)

Csinka
Csinka / Csinka Sat, 2011-12-17 13:39

Szia cormina!
Én a jövő héten akarom elkészíteni a mézest, és arra lennék kíváncsi, hogy hogy oldottad meg, hogy ne ragadjon??
Előre is köszönöm a válaszodat.
Üdv: Csinka

cormia
cormia Sat, 2011-12-17 15:13

hát jól beliszteztem, és kis darabokra szedtem,nem egyben nyújtottam ki. de nekem sajnos nem puhult meg. olyan kemény maradt mint a kő:( és az íze sem lett olyan jó. vagy elrontottam valamit,vagy nem ez a megfelelő recept számomra. :(de neked sok sikert hozzá,hátha csak én bénáztam el.

hubapuli
hubapuli Thu, 2011-12-15 14:15

Szia!
Az lenne a kérdésem hogy nagyjából mennyi süti jön ki belőle?Előre is köszi!

Pashmina
Csutak Enikő / Pashmina Thu, 2011-12-15 16:00

Hát, nem tudnám darabszámra pontosan megmondani, de amint Judit is írta, nagyon sok lesz belőle. Úgy gondolom, hogy jut belőle falatozásra, karácsonyfa díszítésre és vendégek kínálgatására is : )

judittomi
judittomi / judittomi Sun, 2011-12-11 18:56

Kedves Enikő!

Szuper ez a recept, nagyon sok lett belőle. És hát a srácok, újabb adagot kértek. Kell ennél több, dicséret.
Köszönjük, hogy megosztottad velünk.
Judit

repaka76
repaka76 Sat, 2011-12-10 20:58

Kedves Enikő!Nagyon jó a recept,ma du-n megcsináltuk a gyerekekkel.Hatalmas adag lett,diszitették dióval,tökmaggal,szezámmaggal,mákkal.Kicsit hosszadalmasabb volt igy,mintha nem "segitettek"volna,de csuda jó igy eggyütt sütkérezni,készülni a karácsonyra!Adunk ajándékba is belőle a barátoknak,készültek személyre szólóak is.Mindenkinek tudom ajánlani,hogy szánja rá az időt,és vonja be a gyerekeket,mert nagyon szuper időtöltés!!!

Pashmina
Csutak Enikő / Pashmina Sun, 2011-12-11 18:49

Nagyon örülök, hogy kellemesen töltöttétek délutánotokat. Az igaz, hogy nem jegyeztem meg azt a receptben, hogy kissé időigényes, de úgy gondolom, hogy megéri. Hiszen ahogy te is mondtad, jó hangulatú időtöltés, de ugyanakkor ajándékozási lehetőséget is nyújt.

További illatos, kellemes karácsonyi készülődést kívánok !

Enikő

Katalin65
Katalin / Katalin65 Sat, 2011-12-03 22:35

Ez egy szuper jó recept! Minden évben ezt készítem! Vigyázni kell a sütésnél ki ne szárítsuk!!!!! Villanysütőnél légkeveréssel 150' és 8-10 perc!!!! Nekem már másnap puhák lesznek!!!!! Válasszátok ezt a receptet bátran! Kati

eszteri
eszteri Mon, 2011-11-21 17:53

szia!

meddig sokáig áll el? igyekszem minél hamarabb elkezdeni a karácsonyi készülődést, hogy mindenre jusson idő...

eszter

Pashmina
Csutak Enikő / Pashmina Wed, 2011-11-30 17:12

Szia Eszter !

Persze, sokáig eláll légmentesen záró dobozban. Én úgy jártam a tavaly karácsonykor, hogy megkívántam a mézeskalácsot épp miután az összes elfogyott. Közben a karácsonyfa tele volt aggatva mézeskalács díszekkel, gondoltam egyet feláldozok és megeszem. A dísz a tavalyelőtt volt sütve és meg kell jegyeznem nem volt egyáltalán rossz íze. Tehát nagyon sokáig eláll : )

ria69
ria69 Tue, 2011-11-08 23:07

Szia, szeretném, ha a fotón látható mézeskalácsból készült tálka készítésének technikáját is megosztanád velünk. Nagyon hangulatos karácsonyi asztaldísz lehet! Előre is köszönöm!

Pashmina
Csutak Enikő / Pashmina Thu, 2011-11-10 14:11

Szia Ria !

Valóban hangulatos asztaldísz lehet a mézeskalács tálka, vagy akár ötletes ajándék is. Elkészítése pedig nagyon egyszerű.
Szükségünk van egy fémtálkára. Minél magasabb a fémtál, annál szebb lesz a végeredmény.
A tál külsejét vonjuk be alufóliával. Majd rajzoljunk a kinyújtott, nyers mézeskalácsba egy akkora átmérőjű kört, mely megegyezik a tálka alsó átmérőjével. A kiszaggatott körlapot helyezzük az alufóliával bevont, felfordított tálkára. Következő lépésként, meg kell néznünk, hogy kb. hány szívet kell kiszaggatnunk, hogy egymástól egyenlő távolságban befedjük velük a tálka külső falát. Miután ezzel megvagyunk, annyi golyócskát formálunk, ahány szívet kiszaggattunk, majd a golyókat a szívek közti üres részekbe lapítjuk, úgy, hogy összekapcsolják a szíveket(Pontosabban a körlap és szívek alsó, hegyes csücskének találkozása közti üregről van szó).
Ha szeretnénk, kiegészíthetjük a szívek felső csücskénél képződő kis üregeket is, kisebb lapított golyókkal. Behelyezzük mézeskalács tálkánkat a sütőbe a fémtállal együtt és megsütjük. Miután kivettük a sütőből, megkenjük a tálkát egy egész felvert tojással(segít, hogy ne essen szét a mézeskalács tálka, emellett szép fényes is lesz). Csak akkor távolítsuk el a fémtálkáról, ha teljesen kihűlt, ezt követően távolítsuk el az alufóliát is.
Végül tetszés szerint díszíthetjük cukormázzal, vagy befesthetjük őket piros ételfestékkel.

Jó munkát kívánok és ugyanakkor jó szórakozást.

fchili
Fchili / fchili Sun, 2011-11-06 19:48

szia, megsütöttem, igaz csak 225g cukorral, de meg igy is nagyon edes, es finom lett. szepen össze is allt a teszta, jo volt vele dolgozni, de egy egesz delutan rament mire minden adag megsült. köszi a receptet, fogom meg hasznalni!

Pashmina
Csutak Enikő / Pashmina Sun, 2011-11-06 21:15

Én is köszönöm a 'mézes' szavakat : )
Örülök, hogy segítségedre vált a recept. Igen, az édesség a süteményekben egy olyan dolog, amit mindenki ízlés szerint változtat.
Személy szerint tej vagy kávé kísérőjeként fogyasztom a mézeskalácsot, azért nem tűnhetett fel édessége.

Icuka30
Icuka30 Tue, 2011-10-18 08:36

Nagyon szépek! Nekem az vált be hogy a liszt mennyiségénél fele finom liszt fele pedig rozs liszt az íze ugyanolyan, de egyáltalán nem keményedik meg ha kihűl, hanem már rögtön nagyon puha. Nem kell megvárni míg dobozban megpuhul.

Pashmina
Csutak Enikő / Pashmina Mon, 2011-10-17 20:35

Szia Piroska !
Igen, megpuhulnak a mézeskalácsok. Sütés után, miután kihűltek, ha légmentesen záró dobozba teszed őket körülbelül másnapra már sokkal puhábbak lesznek és az idő elteltével egyre finomabbak is.

Enikő

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2011-10-17 16:48

Nagyon szépek a pogácsák, azt szeretném megkérdezni, hogy megpuhulnak-e és mennyi idő múlva? Köszönöm. Piroska.

701
méz 50 dkg
vaj 25 dkg
cukor 25 dkg
finomliszt 100 dkg
fahéj 1 ek
szegfűszeg 1 ek
szódabikarbóna 1 kk
tojás 1 db
porcukor 10 dkg
tojásfehérje 1 db