r
Nosalty Logó

Mesebeli mézeskalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Csutak Enikő
Mesebeli mézeskalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A mézeskalácshoz:

A fehér cukormázhoz

Összesen 701 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A mézeskalácshoz:

A fehér cukormázhoz

Összesen 8405 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A mézeskalácshoz:

A fehér cukormázhoz

Összesen 381 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    9.8 g

Zsír

  • Összesen
    18.1 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    60 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    247.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    105 mg
  • Nátrium
    63 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    127.4 g
  • Cukor
    64 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    149 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    146 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 701 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    117.5 g

Zsír

  • Összesen
    217.3 g
  • Telített zsírsav
    129 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    61 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    718 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2972.1 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    371 mg
  • Kálcium
    303 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    247 mg
  • Foszfor
    1264 mg
  • Nátrium
    754 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1528.2 g
  • Cukor
    763 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    317.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1788 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    302 micro
  • Kolin:
    305 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1755 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    398 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    430 micro
Összesen 8405 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.3 g

Zsír

  • Összesen
    9.9 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    135.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    57 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    69.5 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    81 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    80 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    20 micro
Összesen 381 Kcal

Hozzávalók

A mézeskalácshoz:

A fehér cukormázhoz

Elkészítés

A mézeskalácshoz:

  1. A mézet lassú tűzön összekeverjük a vajjal és a cukorral. Amíg kihűl, összekeverjük egy nagy tálban a száraz hozzávalókat: a lisztet és a fűszereket, valamint a szódabikarbónát. Amikor már csak langyos az összemelegített keverék, hozzáöntjük a fűszeres liszthez, és hozzáteszünk egy egész tojást. Az alaposan átgyúrt tésztát letakarva, legalább egy-két órán át hűvös helyen pihentetjük.
  2. Pihentetés után kiszakítunk a masszából egy akkora darabot, amekkorát jónak látunk, gyúrjuk egyneműre a markunkban, majd nyújtsuk 4 mm-es vastagságúra. Kiszaggatjuk a tetszés szerinti formákat, majd a maradékot gyúrjuk össze a következő adaggal.
  3. A zsírpapírral kitapétázott tepsibe egy széles pengéjű késsel emeljük be a kiszaggatott figurákat, hogy ne veszítsék el formájukat. A figurákat 1 cm távolságban helyezzük el egymástól, mert sütés közben kissé megnőnek. Előmelegített sütőben megsütjük a mézeskalácsokat. (Akkor sült készre, amikor a széle épp kezd halványan pirulni.) Kihűlésig ne nyúljunk hozzá, mert sérülékeny.
  4. A fehér cukormázhoz a cukrot szitáljuk meg, hogy ne legyen szemcsés. Ezután verjük kemény habbá a tojásfehérjét a cukorral. Akkor jó a máz, ha a habverőt kivéve a habban képződő csúcsok nem simulnak el.
  5. A mázat vastag nejlonzacskóba töltsük, így a sarkán ollóval picire vágott lyuk nem tágul ki díszítés közben. A zacskó csücskét a mézeskalácsra helyezve kezdjük el vezetni, majd emeljük el 2-3 mm-re a mézeskalácstól, így egyenes és lendületes lesz a vonal vezetése.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Elkészítettem: 7 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 10
  • Össznézettség: 183974
  • Feltöltés dátuma: 2011. október 17.

Ajánló

Ha nem sikerül  minta szerint a rajzolat, ne kezdjük el rögtön törölgetni a mázat, hanem várjuk meg, amíg megszárad, akkor nyom nélkül lepattintható és az alap újra díszíthető lesz. Dobozban, légmentesen lezárva, sokáig eláll.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Mesebeli mézeskalács
Csutak Enikő 82 recept

Bár leginkább karácsonyi hangulatot idéz elő a mézeskalács illata ünnepi asztalunkon vagy a karácsonyfán díszelegve, bármikor szívesen elkészítem, mert hangulatos közösségi esemény lehet a családnak, mindemellett teljesen egyedi ajándék létrehozására is lehetőséget ad, a tervezéstől az elkészítés öröméig. Díszítés gyanánt, leginkább a fehér cukormázat kedvelem.

Hozzászólások

Csiki Piroska

Nagyon szépek a pogácsák, azt szeretném megkérdezni, hogy megpuhulnak-e és mennyi id? múlva? Köszönöm. Piroska.

Csutak Enikő

Szia Piroska ! Igen, megpuhulnak a mézeskalácsok. Sütés után, miután kih?ltek, ha légmentesen záró dobozba teszed ?ket körülbelül másnapra már sokkal puhábbak lesznek és az id? elteltével egyre finomabbak is. Enik?

Törölt felhasználó

Nagyon szépek! Nekem az vált be hogy a liszt mennyiségénél fele finom liszt fele pedig rozs liszt az íze ugyanolyan, de egyáltalán nem keményedik meg ha kih?l, hanem már rögtön nagyon puha. Nem kell megvárni míg dobozban megpuhul.

Törölt felhasználó

szia, megsütöttem, igaz csak 225g cukorral, de meg igy is nagyon edes, es finom lett. szepen össze is allt a teszta, jo volt vele dolgozni, de egy egesz delutan rament mire minden adag megsült. köszi a receptet, fogom meg hasznalni!

Csutak Enikő

Én is köszönöm a 'mézes' szavakat : ) Örülök, hogy segítségedre vált a recept. Igen, az édesség a süteményekben egy olyan dolog, amit mindenki ízlés szerint változtat. Személy szerint tej vagy kávé kísér?jeként fogyasztom a mézeskalácsot, azért nem t?nhetett fel édessége.

Törölt felhasználó

Szia, szeretném, ha a fotón látható mézeskalácsból készült tálka készítésének technikáját is megosztanád velünk. Nagyon hangulatos karácsonyi asztaldísz lehet! El?re is köszönöm!

Csutak Enikő

Szia Ria ! Valóban hangulatos asztaldísz lehet a mézeskalács tálka, vagy akár ötletes ajándék is. Elkészítése pedig nagyon egyszer?. Szükségünk van egy fémtálkára. Minél magasabb a fémtál, annál szebb lesz a végeredmény. A tál külsejét vonjuk be alufóliával. Majd rajzoljunk a kinyújtott, nyers mézeskalácsba egy akkora átmér?j? kört, mely megegyezik a tálka alsó átmér?jével. A kiszaggatott körlapot helyezzük az alufóliával bevont, felfordított tálkára. Következ? lépésként, meg kell néznünk, hogy kb. hány szívet kell kiszaggatnunk, hogy egymástól egyenl? távolságban befedjük velük a tálka küls? falát. Miután ezzel megvagyunk, annyi golyócskát formálunk, ahány szívet kiszaggattunk, majd a golyókat a szívek közti üres részekbe lapítjuk, úgy, hogy összekapcsolják a szíveket(Pontosabban a körlap és szívek alsó, hegyes csücskének találkozása közti üregr?l van szó). Ha szeretnénk, kiegészíthetjük a szívek fels? csücskénél képz?d? kis üregeket is, kisebb lapított golyókkal. Behelyezzük mézeskalács tálkánkat a süt?be a fémtállal együtt és megsütjük. Miután kivettük a süt?b?l, megkenjük a tálkát egy egész felvert tojással(segít, hogy ne essen szét a mézeskalács tálka, emellett szép fényes is lesz). Csak akkor távolítsuk el a fémtálkáról, ha teljesen kih?lt, ezt követ?en távolítsuk el az alufóliát is. Végül tetszés szerint díszíthetjük cukormázzal, vagy befesthetjük ?ket piros ételfestékkel. Jó munkát kívánok és ugyanakkor jó szórakozást.

eszteri

szia! meddig sokáig áll el? igyekszem minél hamarabb elkezdeni a karácsonyi készül?dést, hogy mindenre jusson id?... eszter

Csutak Enikő

Szia Eszter ! Persze, sokáig eláll légmentesen záró dobozban. Én úgy jártam a tavaly karácsonykor, hogy megkívántam a mézeskalácsot épp miután az összes elfogyott. Közben a karácsonyfa tele volt aggatva mézeskalács díszekkel, gondoltam egyet feláldozok és megeszem. A dísz a tavalyel?tt volt sütve és meg kell jegyeznem nem volt egyáltalán rossz íze. Tehát nagyon sokáig eláll : )

Wendy

Nagyon szép a kép és a mézesek is! Wendy

Csutak Enikő

Köszönöm. Megéri kipróbálni is ?ket, igazán finomak is : )

Katalin

Ez egy szuper jó recept! Minden évben ezt készítem! Vigyázni kell a sütésnél ki ne szárítsuk!!!!! Villanysüt?nél légkeveréssel 150' és 8-10 perc!!!! Nekem már másnap puhák lesznek!!!!! Válasszátok ezt a receptet bátran! Kati

Törölt felhasználó

Kedves Enik?!Nagyon jó a recept,ma du-n megcsináltuk a gyerekekkel.Hatalmas adag lett,diszitették dióval,tökmaggal,szezámmaggal,mákkal.Kicsit hosszadalmasabb volt igy,mintha nem "segitettek"volna,de csuda jó igy eggyütt sütkérezni,készülni a karácsonyra!Adunk ajándékba is bel?le a barátoknak,készültek személyre szólóak is.Mindenkinek tudom ajánlani,hogy szánja rá az id?t,és vonja be a gyerekeket,mert nagyon szuper id?töltés!!!

Csutak Enikő

Nagyon örülök, hogy kellemesen töltöttétek délutánotokat. Az igaz, hogy nem jegyeztem meg azt a receptben, hogy kissé id?igényes, de úgy gondolom, hogy megéri. Hiszen ahogy te is mondtad, jó hangulatú id?töltés, de ugyanakkor ajándékozási lehet?séget is nyújt. További illatos, kellemes karácsonyi készül?dést kívánok ! Enik?

Törölt felhasználó

Kedves Enik?! Szuper ez a recept, nagyon sok lett bel?le. És hát a srácok, újabb adagot kértek. Kell ennél több, dicséret. Köszönjük, hogy megosztottad velünk. Judit

hubapuli

Szia! Az lenne a kérdésem hogy nagyjából mennyi süti jön ki bel?le?El?re is köszi!

Csutak Enikő

Hát, nem tudnám darabszámra pontosan megmondani, de amint Judit is írta, nagyon sok lesz bel?le. Úgy gondolom, hogy jut bel?le falatozásra, karácsonyfa díszítésre és vendégek kínálgatására is : )

Törölt felhasználó

most csináltam meg a tésztát.kicsit megijedtem,mert a nyers tésztának enyhén liszt íze volt. De kisütve kellemes az íze, jah és nagyon-nagyon ragadt...de megoldottam,köszi a receptet:)

Csinka

Szia cormina! Én a jöv? héten akarom elkészíteni a mézest, és arra lennék kíváncsi, hogy hogy oldottad meg, hogy ne ragadjon?? El?re is köszönöm a válaszodat. Üdv: Csinka

Törölt felhasználó

hát jól beliszteztem, és kis darabokra szedtem,nem egyben nyújtottam ki. de nekem sajnos nem puhult meg. olyan kemény maradt mint a k?:( és az íze sem lett olyan jó. vagy elrontottam valamit,vagy nem ez a megfelel? recept számomra. :(de neked sok sikert hozzá,hátha csak én bénáztam el.

Törölt felhasználó

Sziasztok! Az enyém is most lett kész és nagyon finom lett! Én is fele rozs-fele finomliszttel csináltam és valóban puha már most is. Nekem nem ragadt a tészta,csak a legelején,h?tés után tökéletesen tudtam vele bánni. Egy szépséghibája van:nem ilyen szép barna szín?,hanem kicsit "hókadtabb". Gondolom függ attól is,hogy milyen mézet használunk. Nagyon köszönöm a receptet!

Törölt felhasználó

Sziasztok, én fele mennyiségb?l csináltam, különböz? méret? formáim voltak, de így is 88 db lett, így jut a fára, és az ajándékcsomagokra is ez lesz felkötözve, névvel ellátva :)

Törölt felhasználó

Kedves Enik?, ma megsütöttem a mézeskalácsodat. Nagyon jól sikerült, a tésztával nagyon könny? volt dolgozni:-) Köszönöm a receptet, biztosan elkészítem még. Nekem jóval világosabbak lettek. Neked mit?l lesz ilyen szép, sötétbarna színe? Milyen mézet használsz hozzá? Kellemes Ünnepeket kívánok, Gabi

Csutak Enikő

Kedves Gabi! Nagyon örülök, hogy kellemes élmény volt a mézeskalács sütés. : ) Én általában jó min?ség? akácmézb?l szoktam készíteni. A szép barnás szín elérése érdekében sütés el?tt bekenegetem a mézeskalácsokat tojásfehérjével, de általában csak azokat, melyeket esetleg ajándékozásra szánok. Nagyon hosszas folyamat lenne mindeniket megkenegetni. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy meghatározza a színét az is, hogy ha villanykályhád van és alul-felül programmal sütöd. Ami meg a puhítást illeti, nemrég fedeztem fel, hogy ha egy hermetikusan záró doboz közepébe teszel egy kis pohárba vizes szalvétát, majd mellé teszed a mézeskalácsokat, a dobozt befedvén, a kalácsok épp annyi nedvességet szívnak magukba, amennyi kell, hogy puhák legyenek. Így egy napon belül garantáltan megpuhulnak a mézesek. Köszönöm szépen, neked is szeretetben fürd?z?, kellemes, meleg illatú Karácsonyt kívánok ! Enik?

Hozzávalók

A mézeskalácshoz:

A fehér cukormázhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Egy meglepő eszköz kell az igazán omlós linzerhez

Biztos sokan ismerjük azt a klasszikus túrós-kakaós linzert, aminek különlegessége a tészta reszelésében rejlik. Ez a fantasztikus technika adja a sütemény utánozhatatlan állagát, amit kóstolva felmerülhet bennünk a kérdés: miért nem használjuk ezt többször?