Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Málnaszörp

Málnaszörp
Málnaszörp
10 perc / előkészület: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ki ne emlékezne vissza szívesen a nagymama szörpjére, amit a nagy nyári melegben finom hűsítőként ittunk akkor még hatalmasnak tűnő pohárból?... és a végén ott maradt az igazi málna-bajusz ;-)

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

A száraz dunszt nem más, mint hogy a még meleg befőtteket párnák közé tesszük - természetesen érdemes egy nagy konyharuhával körül venni, hogy megvédjük a párnahuzatot - és egy paplannal jó szorosan betakargatjuk. Ezártal fokozatosan, nagyon lassan hűlik ki a befőtt a takaró alatt.
Nyugodtan így hagyhatjuk akár pár napig is. Ezután már csak a polcra kell tenni a szépséges üvegeket.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A málnát átválogatjuk és megmossuk.
  2. Egy nagy dunsztos üvegbe tesszük és kicsit megtörjük a kezünkkel, majd egy vékony ruhával letakarjuk és hűvös helyen egy napig érleljük.
  3. Ezután vékony tüllön átszűrjük és hagyjuk jól lecsöpögni.
  4. Minden liter málnaléhez 1 kg cukrot és 1 tk borkősavat adunk és többször megkeverjük, hogy a cukor elolvadjon.
  5. Ha frissen fogyasztjuk, akkor üvegekbe töltjük és a hűtőben tároljuk, de ha télire szeretnénk eltenni, akkor egy ép zománcú edényben felforraljuk és forrástól számítva 2-3 percig főzzük. Rögtön üvegekbe töltjük és jól lezárjuk. Még forrón száraz dunsztba tesszük és úgy hagyjuk kihűlni.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 58
össznézettség: 140 231
elküldve: 15
receptkönyvben: 645
elkészítve: 10/15
Facebookon megjelent: 1

szakács

ze(n)derta

Mióta szakács: 2008.04.29.
188 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyhatitkok: nagyi receptjei
elkészítési idő: 5-15 perc
kategória: italok
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
fogás: ital
adag: 12 főre

receptkategóriák

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

cumpus
cumpus Tue, 2014-06-17 16:08

Ennyi cukor? Halál.
A NoSalty kicsit odafigyelhetne az egészségre is. Egy csomó nagyon egészségtelen vacakot közzétesznek.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2014-06-24 12:55

Kedves Cumpus!
Rengeteg egészséges receptet is találsz az oldalon, azt meg hogy ki mennyi cukrot rak bele mindenki maga dönti el! Úgyis lehet dönteni hogy pl nem cukrot hanem más természetes édesítőszert tesz a szörpbe. Ez a recept is iránymutatás csupán nem szentírás, és nagyon sokan vannak akik cukorral szeretnék elkészíteni! Remélem a recept beküldője nem haragszik hogy beleszóltam!!! További szép napot kívánok! Orsi

csillámpónikirálylány
csillámpónikirálylány Fri, 2012-07-20 09:01

Kedves Zederta!
Elkészítettem életem első málnaszörpjét a recepted alapján! Nem bírtam tovább és megkóstoltam, egyszerűen imádjuk! Mindenki dícséri! Hálás köszönet érte!

vkjudit
vkjudit Sat, 2010-07-24 09:01

Kedves Zederta!

Azt szeretném kérdezni, hogy mennyi málnához mennyi borkősav kell. Én szeretnék belőle télire is eltenni, úgyhogy tartósítani kéne.
üdv,
Judit

zederta
ze(n)derta / zederta Sat, 2010-07-24 18:27

kedves Judit!
literenként számolva 1 kb cukrot és 1 tk borkősavat kell hozzáadni.
üdv,
toma

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-07-10 20:43

Forralás nélkül készíthető, akár több évig is elálló málnaszörpöt a következő módom szoktam befőzni:
1 kg málnához, amit kézzel összenyomkodtam, teszek 6 dl vizet, késhegynyi szalicilt és ugyanannyi borkősavat. Pár órai állás után rászedem egy szitára a pépet, amit ráhelyezek egy ugyanolyan nagyságú edényre. Kb. 24 órán át csepeg a lé az edénybe, nyomkodni nem szabad a málnát. A lecsepegett lé minden literéhez 1 kg cukrot teszek, jól elkeverem a lében oldódásig és üvegbe töltöm a szörpöt, (legalkalmasabb a a csavaros ásványvizes palack), lehetőleg "csurig" és lezárom.

1009
málna 5 kg
nádcukor 2.5 kg
borkősav 1 teáskanál