r
Nosalty Logó

Meggylekvár és meggyszörp koszidertől

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
koszider
Meggylekvár és meggyszörp koszidertől
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 976 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 11710 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 191 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    2.6 g

Zsír

  • Összesen
    0.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    139.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    39 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    249.9 g
  • Cukor
    240 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    226.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    168 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2021 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    223 micro
Összesen 976 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    31.5 g

Zsír

  • Összesen
    9.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1669 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    530 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    284 mg
  • Foszfor
    473 mg
  • Nátrium
    346 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2999.2 g
  • Cukor
    2878 mg
  • Élelmi rost
    55 mg

VÍZ

  • Összesen
    2713.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2016 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    315 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    66 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    252 micro
  • Kolin:
    192 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24255 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2678 micro
Összesen 11710 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    0.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    27.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    8 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49 g
  • Cukor
    47 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    44.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    33 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    396 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 191 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A meggyet kimagozzuk. Lábosba öntjük, és kézzel alaposan összenyomkodjuk, összecsócsáljuk, hogy jól megtörjük a szemeket. A citromsavat feloldjuk 0,5 l vízben, a meggyhez keverjük. Lefedjük, és éjszakára hűvös helyre tesszük.
  2. Másnap a meggy levét leszűrjük, a húsát pedig kézzel jól kinyomkodjuk, hogy minél szárazabb legyen - nem kell izgulni, akkor jó, ha sikerül minél több levet kinyerni.
  3. Most kezdjük a számolgatást. Lemérjük a lé súlyát, és ugyanannyi cukrot öntünk hozzá. (Kb. 1,6-1,7 kg lesz, ennyi cukor kell bele.)
  4. A visszamaradt húst is lemérjük - ez kb. 2 kg lesz, ehhez valószínűleg 1 kg cukor fog kelleni, de ne öntsük bele egyszerre, először csak kilónként 40 dkg-ot számoljunk. A cukorral elkeverjük a meggyhúst, és félretesszük, míg a szörp elkészül, ezalatt bő levet fog engedni!
  5. A meggylét kevergetve felforraljuk - vigyázzunk, mert ha felforr, nagyon felhabzik! Kevergessük! Ha túl sok a hab, szedjük le kanállal, mint a húsleves habját. Kb. 5 percig rotyogtassuk, majd üvegekbe töltjük, lezárjuk, és kész is van. Dunsztolni se kell, csak hagyjuk kihűlni, és polcra is tehetjük. 2 évig biztosan eláll.
  6. Most jön a lekvár. Tegyük fel melegedni. Ha jó forró, merülőmixerrel teljesen pépesre törjük össze.
  7. A zselésítőt elkeverjük 2 kanál cukorral, és azt is belevegyítjük a meggypépbe (most is adhatunk neki a mixerrel).
  8. Most kóstoljuk meg, nem túl savanyú-e. Túl édesnek sem szabad lennie, mert akkor nem érződik a gyümölcs aromája. Legyen épp kellemesen fanyar, kellemesen édeskés. A szükséges cukrot kanalanként keverjük a pépbe. Kilónként 50 dkg-nál biztosan nem kell több!
  9. Ha ízlik, kevergetve felfőzzük, 4-5 percig zubogtatjuk. (Felhabzik, amit erről is leszedünk.)
  10. Üvegekbe töltjük, 5 percre fejre állítjuk, majd vissza a talpára. Száraz dunsztban hagyjuk teljesen kihűlni.
  11. A mennyiségek: 2,1 l szörpöt kapunk (3 db 0,7 dl üvegre valót), és kb. 2,6 l lekvárt (ami 1 db 0,5 l és 6 db 350 ml-es üvegbe fog beleférni).
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 246
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 71427
  • Feltöltés dátuma: 2013. június 26.

Receptkategóriák

Meggylekvár és meggyszörp koszidertől
koszider 91 recept

Two in one! Arról nem is beszélve, hogy két napra szétszedjük az elkészítést, az első napon épp elegendő leszedni a fáról, és kimagozni a meggyet. A többi kínlódás (üvegmosás! fúj!) másnapra marad. Ne édesítsük túl a lekvárt, mert jobb lesz, ha meghagyjuk savanykásnak.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

3 ártalmas étkezési szokás, ami májbetegséghez vezethet

A mindennapi rohanásban csak kevesen gondolunk bele abba, hogy milyen nagy mértékben befolyásolják étkezési szokásaink a májunk működését. Érdemes odafigyelni rájuk, ugyanis idővel akár maradandó károsodáshoz vagy betegséghez is vezethetnek. Íme, három olyan étkezési szokás, ami károsítja a májat – és egy, ami segít elkerülni a bajt.