r
Nosalty Logó

Mandulakrokantos szilvalekvár torta

Vicikó
Mandulakrokantos szilvalekvár torta
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A tésztához

Töltelék

821
Kalória
13g
Fehérje
53.8g
Szénhidrát
62.9g
Zsír
84.3g
Víz
324.7g
Koleszterin
2.3g
Élelmi rost
15.5g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 29% Zsír

A tésztához

Töltelék

Összesen 821 kcal
  • 6% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 29% Zsír

A tésztához

Töltelék

Összesen 3288 kcal
  • 6% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 29% Zsír

A tésztához

Töltelék

Összesen 305 kcal
  • 6% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13 g

Zsír

  • Összesen
    62.9 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    325 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    564.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    127 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    67 mg
  • Foszfor
    249 mg
  • Nátrium
    98 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    53.8 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    84.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    491 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    54 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    171 mg
  • Retinol - A vitamin:
    484 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    94 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    245 micro
Összesen 821 kcal
  • 6% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    52.2 g

Zsír

  • Összesen
    251.6 g
  • Telített zsírsav
    128 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    89 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    1299 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2259.7 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    79 mg
  • Kálcium
    510 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    267 mg
  • Foszfor
    997 mg
  • Nátrium
    392 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    215.3 g
  • Cukor
    62 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    337.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1965 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    27 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    216 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    155 micro
  • Kolin:
    683 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1934 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    374 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    982 micro
Összesen 3288 kcal
  • 6% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 29% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    23.3 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    120 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    209.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    92 mg
  • Nátrium
    36 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    19.9 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    31.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    182 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    179 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    91 micro
Összesen 305 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A tésztához égetett tésztát készítünk, vagyis170 ml vizet felforralunk a vajjal. Levesszük a tűzről, majd egyszerre beleöntjük a lisztet,jól elkeverjük, és 1-2 percre állandóan keverve visszatesszük a tűzre.
  2. Levesszük újból a hőforrásról, és egyesével beledolgozzuka tojásokat szép " fényesre " keverve a tésztát. (Ezt a műveletet csinálhatjuk kézi mixerrel is.)
  3. Egy 28 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk, lisztezünk, és belesimítjuk a tésztát.
  4. Előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 30 perc alatt szép sötétszőkére sütjük.
  5. Ezalatt elkészítjük a mandulakrokantot. Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, beletesszük a cukrot, és halvány színűre karamellizáljuk. Nem keverjük, csak forgatjuk a serpenyőt!
  6. Hozzáadjuk a mandulapelyhet, jól összeforgatjuk- már használhatunk villát vagy kanalat, stb. -, hogy mindenhol befedje a karamell a mandulákat, és szép barnára pirítjuk.
  7. Sütőpapírra kitesszük a krokantot, kisebb darabkákra választjuk, és hagyjuk kihűlni.
  8. A megsült és kihűlt tésztára rákenjük a szilvalekvárt.
  9. A tejszínt keményre felverjük, és a szilvalekvárra simítjuk.
  10. A teljesen kihűlt mandulakrokantot, ha kell, még apróbbra tördeljük, és a tejszínhabra szórjuk.
  11. Azonnal fogyaszthatjuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 5 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 28

Egy nagyon szimpatikus, már szinte családias hangulatú német kávézóból, egészen pontosan Salzhausenből, Lüneburg környékéről származik a recept. Egészen egyedi kis hely, a tulajdonosnője az egész  berendezést, kezdve a székek, asztalok, szekrények, tányérokig, asztalterítőn át az evőeszközökig, szinte mindent örökölt vagy barátoktól kapott. Belépve és nézegetve a festményeket  is a falon, szinte egy antikvitásban érezzük magunkat... Szóval, itt kóstoltuk ezt a habkönnyű finomságot... És receptet is megkaptam! :-) Köszönjük, kedves Matina! Szuper gyorsan elkészül, a leghosszabb idő az, amikor várjuk, hogy kihűljön a tészta. Szégyen, nem szégyen, de hárman együltő helyünkben - ebéd után - eltüntettük az egészet. Így nem tudom pontosan, hogy hány személyre is szól ez az adag. :-)) Készítés közben a krokantra nagyon vigyázzunk, mert a kóstolgatni, netán pár falatot elcsenni szerető családtagjaink nagy veszélybe sodorhatják a süti elkészülését, - ha netán elfogyna idő előtt a mandulakrokant...:-)))

További receptek

Óriás piskótatallér

Sokunk kedvenc piskótás-zselés-csokis édessége gigantikus formában kerülhet most asztalra: igen, ez itt egy óriás piskótatallér. 30 centiméteres átmérője nem az egyetlen ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek