r
Nosalty Logó

Mandolato

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Oli(E)va
Mandolato
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 735 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 4414 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 377 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.8 g

Zsír

  • Összesen
    26.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    565.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    124 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    138 mg
  • Foszfor
    246 mg
  • Nátrium
    46 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    122 g
  • Cukor
    110 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 735 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    82.6 g

Zsír

  • Összesen
    158.4 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    100 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    37 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3394.1 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    39 mg
  • Kálcium
    744 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    825 mg
  • Foszfor
    1477 mg
  • Nátrium
    279 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    731.9 g
  • Cukor
    663 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    187.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    71 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    160 micro
  • Kolin:
    166 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 4414 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    13.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    289.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    63 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    70 mg
  • Foszfor
    126 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    62.3 g
  • Cukor
    56 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    15.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 377 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy vastag aljú lábosban alacsony hőfokon állandó kevergetés mellett karamellizáljuk a mézet a kristálycukorral, ez kb 15 perc.
  2. Egy állómixerben keményre verjük a tojásfehérjéket, majd hozzáadjuk a porcukrot, tovább verjük.
  3. A mézes szirup alatt közepesre állítjuk a gázt, keverés nélkül felforrósítjuk (145 C fokra).
  4. Az állómixert beállítjuk közepes fokozatra és miközben veri a tojásfehérjét, lassú sugárban belecsorgatjuk a mézes szirupot, állandóan mixelve egészen addig, amíg be nem sűrűsödött, egy nyúlós, karamellszínű, kissé kemény masszát kell kapnunk.
  5. Belekeverjük a mandulát, a massza nagyon ragacsos, nem kell megijedni, ez normális.
  6. Egy tepsibe belefektetjük az ostyalapot, ráöntjük a mandulás masszát, elegyengetjük és betakarjuk a másik ostyalappal.
  7. Legalább 12 órára hagyjuk szobahőmérsékleten száradni, aztán nagyon éles nagy késsel vágjuk szeletekre.
  8. Ami megmarad, tekerjük celofánba, mert a magas páratartalomtól ismét ragacsos lesz.
  • Tepsi mérete: 23x23
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 6639
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 29.

Ajánló

Samiyanak unatkozós, nosztalgiás napokra... fél napig a konyhában leszel...::)))) Vaníliát lehet hozzáadni a mixelés utolsó fázisában, és mandula helyett vagy vele együtt használhatunk mogyorót, pisztáciát és szárított gyümölcsöket is (néhol még kakaót is kevernek bele). Én itt elfeleztem a masszát, fele-fele mandula és mogyoró ment bele.

Receptkategóriák

Mandolato
Oli(E)va 85 recept

Zakynthos sziget tradicionális édessége, amit kb a 300 évvel ezelőtti velencei uralom után hagytak maguk után az olaszok, innen a neve is, az olasz mandula szóból. Olaszországban, Spanyolországban Torrone néven ismert ez az édesség. Zakynthoszon még ma is őrzik a hagyományokat, eljegyzések alkalmával a vőlegény mandolatot visz a menyasszonyának. Legjobb a téli száraz hidegben készíteni, akkor nem fog ragadni annyira. Megpróbáltam leegyszerűsíteni a receptet, mert az eredeti külön főzi a mézet, majd kb 3 csésze cukorból kis vízzel külön szirupot is hozzá, és először a 130 C fokos mézet, majd a 145 C fokos cukorszirupot csorgatja a tojáshabhoz, miközben azt állandóan veri a mixer. Ha nincs ételhőmérő (nekem sincs), akkor jó a méz hőmérséklete, ha égeti az ujjunkat. A ragacsos masszát könnyebb elsimítani vízbe mártott késsel.

Hozzászólások

Made01

vettünk anno a Lidl-ben ilyet, akciósan, nekem nagyon ízlett! Biztos megcsinálom vmelyik nap, úgyis árválkodik a fagyasztóban jó pár tojásfehérje! :-)

Oli(E)va

Szia, Made01, gorog napok voltak a Lidlben? Nalunk, sajna nincsenek magyar napok, felvasarolnam a fel uzletet...::))) Ha megcsinalod, ne ijedj meg, ha a massza nagyon ragacsos, majd megszarad...csak jobb, ha a konyha nem nagyon paras, mert a nagy paratartalomtol ragacsos marad. Ha van kedved, szolj vissza, milyen lett.:)

Samiya

Szia Éva! :D:D Hú de jól néz ki! Párom már feni rá a fogát és meg is kérdezte, mikor csinálok! Mondtam, hogy majd egy unatkozós, nosztalgiás napon! :)) Erre ?: Akkor hétvégén? :D Nagyon örülünk a receptnek, köszönjük szépen! :) Samiya

Oli(E)va

Ferfiak...::))) Az en ferjem, mikor meglatta a masszat: mi van, stukkolunk..? Kuldom a komuves spatulat, falvakarashoz ::))) Na, csak viccelek, nem olyan veszes, ha nincs allo mixered, mondd neki, hogy tartsa a habos talat, mig csorgatod a mezet...Remelem, jo lesz. A recit nagyon szivesen, ilyet meg en sem csinaltam soha, nalunk tele vannak vele a szupermarketek, mindenfele izben, ez csak egy alap, amilyen magot szeretsz, azzal csinalhatod. Kellemes hosszu hetveget, Eva

Samiya

:))) Jaja, muszáj lesz segítenie! ;) Bajban is voltunk az üzletben, hogy mennyiféle van és milyet vegyünk! Ezt a natúrt kóstoltuk meg, meg a narancsosat. Az is nagyon finom! Nektek is szép hétvégét kívánok! Samiya

Éva-Anyóca

Gyönyör?séges, és finomságos édesség, köszönöm,hogy megosztottad.:-O

Oli(E)va

Nagyon szivesen...

Samiya

Ha már szóba került, akkor már a többieknek is mondom, hogy apróra vágott narancshéjat is lehet keverni a mandula mellé, de gondolom citromhéjjal is nagyon fincsi! :)

szakacsszilvi

Istenem, évek óta kerestem ezt a receptet, és tessék, most megtaláltam, pedig nem is ezt kerestem most. Tuti megcsinálom még ma este-éjjel, és megírom, milyen lett. Nagyon-nagyon-nagyon szépen köszönöm.

Oli(E)va

Szia, Szilvi, nagyon szivesen, en egy kicsit megszenvedtem vele, nem egy konnyu recept, remelem jol sikerul, drukkolok. Kellemes Unnepeket, Eva

szakacsszilvi

Két adaggal csináltam, és nem létezik, hogy ne fogyna el, akárhogy sikerül. Imádjuk Görögországot, ez az édesség pedig az én személyes kedvencem, így ha nem sikerül tökéletesre, legalább lesz indok, hogy miért csinálom meg megint :). Te milyen mézb?l csináltad?

Oli(E)va

Szia, Szilvi, barmilyen mezbol jo, csak rendes viragmez legyen, nalunk kaphatok ilyen "mumezek" is, a fele cukor...nagyon sok szirupos sutink van, ezekhez sokkal olcsobban jovunk ki ezekbol. En a mandolatot kakukkfumezzel csinaltam, nalunk ez nagyon nepszeru, de mondom, barmilyennel jo. Remelem, nem ragadtal ossze..:)) Udv, Eva

szakacsszilvi

Szia Evaneo, irigyellek, hogy ott laksz, ahol. Én el?ször 90-ben voltam ott, és mikor átléphettem a görög határt, azt éreztem: végre otthon vagyok. :). Azóta minden nyáron megyünk, hol ide-hol oda. Imádok ott lenni. Amiért írtam az az, hogy nekem "száradt" ki a lapok között a ragacsos massza, ( pedig már a második dupla adagot csinálom ) ezért szeretném megkérdezni, neked mekkora ostyáid vannak? Lehet az a baj Nálam, hogy az enyémek 40x30-asok, nálunk ezt lehet kapni. Békés, nyugodt Karácsonyi Ünnepeket kívánok!

Oli(E)va

Kedves Szilvi, nagyon boldog Karacsonyi Unnepeket, jo pihenest kivanok. Nalunk kolonbozo meretu ostyalapokat arulnak, en a tepsinel egy kicsit nagyobbat vettem, ratettem a tepsit, aztan korbevagtam az ostyat, tepsi mereture, hogy pontosan takarja alul-felul. Szoval, nem log ki sehol a massza. Igazabol olyan atlatszo, eheto rizspapirra teszik, azzal is takarjak be, de az ostya "biztonsagosabb". Izre amugy finom lett ? Udvozollek, Eva

Törölt felhasználó

Szia! Nagyon köszönöm, hogy megosztottad ezt a receptet!! A LIDL-ben vettünk mi is, és hát valami isteni! Ezt tuti ki kell próbálnom itthon, mert sajnos nem lehet mindig kapni.. csak görög heteken..

Oli(E)va

Szia, nagyon szivesen, barcsak nalunk is lennenek magyar hetek....:) Lidl van, magyar het nincs... Kicsit maceras az elkeszitese, remelem, jol sikerul. Udv; Eva

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek