r
Nosalty Logó

Mandolato

Oli(E)va
Mandolato
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

735
Kalória
13.8g
Fehérje
122g
Szénhidrát
26.4g
Zsír
31.2g
Víz
-
Koleszterin
5.1g
Élelmi rost
110.4g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 735 kcal
  • 7% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 4414 kcal
  • 7% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 377 kcal
  • 7% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.8 g

Zsír

  • Összesen
    26.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    565.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    124 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    138 mg
  • Foszfor
    246 mg
  • Nátrium
    46 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    122 g
  • Cukor
    110 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    31.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 735 kcal
  • 7% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    82.6 g

Zsír

  • Összesen
    158.4 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    100 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    37 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3394.1 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    39 mg
  • Kálcium
    744 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    825 mg
  • Foszfor
    1477 mg
  • Nátrium
    279 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    731.9 g
  • Cukor
    663 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

Víz

  • Összesen
    187.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    71 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    160 micro
  • Kolin:
    166 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 4414 kcal
  • 7% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    13.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    289.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    63 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    70 mg
  • Foszfor
    126 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    62.3 g
  • Cukor
    56 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    15.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 377 kcal

Elkészítés

  1. Egy vastag aljú lábosban alacsony hőfokon állandó kevergetés mellett karamellizáljuk a mézet a kristálycukorral, ez kb 15 perc.
  2. Egy állómixerben keményre verjük a tojásfehérjéket, majd hozzáadjuk a porcukrot, tovább verjük.
  3. A mézes szirup alatt közepesre állítjuk a gázt, keverés nélkül felforrósítjuk (145 C fokra).
  4. Az állómixert beállítjuk közepes fokozatra és miközben veri a tojásfehérjét, lassú sugárban belecsorgatjuk a mézes szirupot, állandóan mixelve egészen addig, amíg be nem sűrűsödött, egy nyúlós, karamellszínű, kissé kemény masszát kell kapnunk.
  5. Belekeverjük a mandulát, a massza nagyon ragacsos, nem kell megijedni, ez normális.
  6. Egy tepsibe belefektetjük az ostyalapot, ráöntjük a mandulás masszát, elegyengetjük és betakarjuk a másik ostyalappal.
  7. Legalább 12 órára hagyjuk szobahőmérsékleten száradni, aztán nagyon éles nagy késsel vágjuk szeletekre.
  8. Ami megmarad, tekerjük celofánba, mert a magas páratartalomtól ismét ragacsos lesz.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 50 p
  • Főzés ideje: 15 p
  • Tepsi mérete: 23x23

Zakynthos sziget tradicionális édessége, amit kb a 300 évvel ezelőtti velencei uralom után hagytak maguk után az olaszok, innen a neve is, az olasz mandula szóból. Olaszországban, Spanyolországban Torrone néven ismert ez az édesség. Zakynthoszon még ma is őrzik a hagyományokat, eljegyzések alkalmával a vőlegény mandolatot visz a menyasszonyának. Legjobb a téli száraz hidegben készíteni, akkor nem fog ragadni annyira. Megpróbáltam leegyszerűsíteni a receptet, mert az eredeti külön főzi a mézet, majd kb 3 csésze cukorból kis vízzel külön szirupot is hozzá, és először a 130 C fokos mézet, majd a 145 C fokos cukorszirupot csorgatja a tojáshabhoz, miközben azt állandóan veri a mixer. Ha nincs ételhőmérő (nekem sincs), akkor jó a méz hőmérséklete, ha égeti az ujjunkat. A ragacsos masszát könnyebb elsimítani vízbe mártott késsel.

További receptek

Karamellás-csokis fudge

Ínycsiklandozó falatok az ünnepi asztalra! Egy igazán ízletes desszert, amit könnyedén el lehet készíteni, és garantáltan elnyeri mindenki tetszését! A krémes tejkaramell tökéletes ...

Simon Gábor

Grillázs házilag

Mutatós, finom és 2 alapanyag szükséges hozzá. Nagyon sokan szeretik ezt a ropogós desszertet akár magában, akár egy süti tetején. Idén karácsonykor ahelyett, hogy megvennéd a boltban, ...

Hankusz Sára

Címlapról ajánljuk

Top Receptek