Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Őszibarackdzsem

Őszibarackdzsem
Őszibarackdzsem
120 perc / előkészület: 60 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A befőzés szótól régebben a hideg rázott. Egyet jelentett egy többnapos, pancsos-ragacsos tortúrával, ahol minden a feje tetején áll. Aztán rájöttem, hogy nem kell túlbonyolítani, vannak egyszerű receptek is. Valamint érdemes inkább többször kevesebbet befőzni, mint egyszerre sokat.
Ez a dzsem is nagyon egyszerűen és gyorsan kész.
 

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Aki szereti, ízesítheti szegfűszeggel, fahéjjal, vaníliával, citrommal, stb. De szerintem így minden nélkül a legjobb.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A barackokat megmossuk, közben egy kis edényben vizet forralunk.
  2. A gyümölcsöt kb. hármasával a zubogó vízbe tesszük, és érettségüktől függően 1-2 percig benne hagyjuk. Utána hideg vízbe mártjuk, és a héját lehúzzuk, majd kimagozzuk. Megmérjük, mennyi lett a tiszta gyümölcshús. Ez kb. 4 kg lesz.
  3. Így félbevágva (de darabolhatjuk apróbbra is) főni tesszük, és néha kevergetve addig hagyjuk a tűzön, míg az állaga olyan nem lesz, mint amilyen dzsemet szeretnénk (ez 20-60 perc). Ha nem szeretjük, hogy darabos, akkor botmixerrel összepépesíthetjük.
  4. Ekkor belekeverünk kilónként 30 dkg cukrot, és éppen csak összefőzzük, hogy a cukor jól felolvadjon. (Ettől hígabbá válik, de ez nem gond, majd ha kihűl, visszasűrűsödik.)
  5. Forrón 3-5 dl-es üvegekbe töltjük (kb. 8-10 db), és a tetejét megszórjuk tartósítóval. Légmentesen lezárjuk.
  6. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 66 569
elküldve: 4
receptkönyvben: 387
elkészítve: 13/17
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: vegán
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

egyéb elnevezések

dzsem őszibarackból, őszibarackjam

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Római kömény
Római kömény Fri, 2012-07-27 10:37

már másodszor készítem, múltkor is nagyon jó lett, de most botmixelem is. férjem kedvence, és a lányom is eheti most már :)

Moncsa76
Moncsa76 Wed, 2012-05-09 07:30

Kedves Fahéj! Idén készülök a befőzésre a Te recepted szerint!!! Nagyon tetszenek a receptjeid sokat tudtál velük segíteni, pedig már nem kezdő háziasszony vagyok....:)
Köszike!!!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2012-05-09 16:46

Kedves Moncsa!
Köszönöm, amiket írtál. Megtisztelő, ha így gondolod.
További jó sütés-főzést!
Üdv: Fahéj

kovacsbmaria
Marika nagyi / kovacsbmaria Sat, 2011-07-16 11:57

Ha eperből főzök dzsemet mielőtt beleteszem a cukrot a levéből szűrök le annyit, hogy az epret jól ellepje a maradék lé és azután meg bele a cukor kóstolás alapján. Készre főzöm, úgy mint Ti és száraz dunsztba rakom.
A megmaradt lé se megy kárba, mert mindenki szereti a szörpöt nálunk és utána abba is teszek cukrot többet mint a lekvárba. Felforralom és tartósítót teszek bele és megy az üvegekbe.
A meggyel is így csinálom. Egy csapásra kettő. Nem kell a mű szörpöket inni egész télen.
Lehet más a véleményetek, de én már évtizedek óta így csinálom.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2011-07-16 12:10

Jól teszed! Csak mi nem vagyunk nagy szörpivók, kisgyerekek meg nincsenek, akik innák literszám, azért nem teszek el azt is. Viszont sokat nosztalgiázunk a párommal a nagymamáink isteni finom szörpjein, amik ugyanúgy készültek, mint a Tiéd.
Üdv: Fahéj

ingyombingyom
ingyombingyom Sun, 2011-05-29 21:58

Köszi, Fahéj!

Ma vettek az ujpesti piacon 5oo-ért kilóját, ill. miután egy rekesszel vettek, még olcsóbb volt.
Piacokon biztos olsóbb!
Üdv Fahéj, holnap nekilátok!!!!
Ingyombingyom

ingyombingyom
ingyombingyom Sun, 2011-05-29 17:34

szia, Fahéj! Nincs véletlenül a tarsolyodban egy jó kis eperjam recipe? Ami nem használ zselatint és elég sűrű?

üdv ingyombingyom

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2011-05-29 20:47

Szia! Persze, hogy van! Nem fogod elhinni, de ugyanúgy készítem, mint az őszibarackdzsemet. Főzöm az epret, míg szét nem esnek a szemek, és nem lesz elég sűrű, olyan, amilyet én szeretnék.Közben persze végig kevergetem. Akkor bele a cukor, kilónként 30-35 dkg kb, és azzal már csak addig főzöm, amíg a cukor elolvad, és egy picit forralom még, és kész. Tetejére a tartósító, és lezárom, és mehet a száraz dunsztba.Nem cukrozgatom, állogatom, kevergetem, csöpögtetem napokig, kinek van arra idegzete. És így eltéve nagyon finom!!!! Nekem most inkább az a problémám, hogy honnan vegyek elfogadható áron epret. Mert a piacon nem átallanak 1000-1200 Ft-ot kérni kilójáért.
Remélem, tudtam segíteni!
Üdv: Fahéj

ingyombingyom
ingyombingyom Thu, 2011-05-05 10:17

 

Szia Fahéj!

Lekvár kipróbálva, elfogyasztva(sajnos), idén jobban belehúzok! Nagyon finom, nagyon köszi!!!!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2011-05-05 10:28

Szia Ingyombingyom!
Én is már az utolsó üvegecskéket dugdosom (ez azért túlzás), hogy ne fogyjon olyan hamar el! A mindent felülmúló sárgabaracklekvárnál is nagyobb kedvenc itthon! :)) Örülök, hogy Nálad is bevált!
Üdv: Fahéj

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-08-26 10:09

szia, mennyi ideig kell a száraz dunsztban lennie? és kb. mennyi tartósítószer kell 1 üvegre?

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2010-08-26 13:33

Szia!
Szárazdunszt: kihűlésig. Ha jól be van bugyolálva, ez eltarthat akár 2 napig is. De 24 órát mindenképp legyen benne. Ha langyoskásak az üvegek, akkor már kivehetők a dunsztból. Én nátrium-benzoátot használok tartósítónak, és csak annyit teszek az üvegekbe, mintha jól "megsóznám" a tetejét. Ez egy késhegnyi kb. Felbontatlanul még sose romlott meg ez a fajta dzsem. Viszont felbontás után már hűtőben kell tartani, és egy-két héten belül el kell fogyasztani.

ingyombingyom
ingyombingyom Fri, 2010-08-06 18:22

ez nagyn jól hangzik, kipróbálom - vas. a piacon mindig nagyobb a választék - és megirom hogy sikerült! Köszi!

1729
őszibarack 6 kg
cukor 1.2 kg
befőtt tartósító 0.15 csomag