r
Nosalty Logó

Őszibarackdzsem

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Fahéj
Őszibarackdzsem
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1729 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 6913 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 95 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    13.1 g

Zsír

  • Összesen
    3.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    523.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    89 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    130 mg
  • Foszfor
    288 mg
  • Nátrium
    5 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    438.8 g
  • Cukor
    422 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    1279.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    230 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    95 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    37 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    58 micro
  • Kolin:
    88 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2333 micro
  • β-crypt
    965 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1310 micro
Összesen 1729 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    52.4 g

Zsír

  • Összesen
    14.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2095 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    358 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    518 mg
  • Foszfor
    1152 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1755 g
  • Cukor
    1687 mg
  • Élelmi rost
    86 mg

VÍZ

  • Összesen
    5119.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    922 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    42 mg
  • C vitamin:
    380 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    150 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    46 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    230 micro
  • Kolin:
    351 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9331 micro
  • β-crypt
    3859 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5242 micro
Összesen 6913 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.7 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    29.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    5 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    16 mg
  • Nátrium
    0 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.4 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    71 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    129 micro
  • β-crypt
    54 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    73 micro
Összesen 95 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A barackokat megmossuk, közben egy kis edényben vizet forralunk.
  2. A gyümölcsöt kb. hármasával a zubogó vízbe tesszük, és érettségüktől függően 1-2 percig benne hagyjuk. Utána hideg vízbe mártjuk, és a héját lehúzzuk, majd kimagozzuk. Megmérjük, mennyi lett a tiszta gyümölcshús. Ez kb. 4 kg lesz.
  3. Így félbevágva (de darabolhatjuk apróbbra is) főni tesszük, és néha kevergetve addig hagyjuk a tűzön, míg az állaga olyan nem lesz, mint amilyen dzsemet szeretnénk (ez 20-60 perc). Ha nem szeretjük, hogy darabos, akkor botmixerrel összepépesíthetjük.
  4. Ekkor belekeverünk kilónként 30 dkg cukrot, és éppen csak összefőzzük, hogy a cukor jól felolvadjon. (Ettől hígabbá válik, de ez nem gond, majd ha kihűl, visszasűrűsödik.)
  5. Forrón 3-5 dl-es üvegekbe töltjük (kb. 8-10 db), és a tetejét megszórjuk tartósítóval. Légmentesen lezárjuk.
  6. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 69
  • 7 napos nézettség: 614
  • Össznézettség: 77054
  • Feltöltés dátuma: 2010. augusztus 06.

Ajánló

Aki szereti, ízesítheti szegfűszeggel, fahéjjal, vaníliával, citrommal, stb. De szerintem így minden nélkül a legjobb.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A befőzés szótól régebben a hideg rázott. Egyet jelentett egy többnapos, pancsos-ragacsos tortúrával, ahol minden a feje tetején áll. Aztán rájöttem, hogy nem kell túlbonyolítani, vannak egyszerű receptek is. Valamint érdemes inkább többször kevesebbet befőzni, mint egyszerre sokat. Ez a dzsem is nagyon egyszerűen és gyorsan kész.  

Hozzászólások

Törölt felhasználó

ez nagyn jól hangzik, kipróbálom - vas. a piacon mindig nagyobb a választék - és megirom hogy sikerült! Köszi!

Fahéj

Ez biztos sikerülni fog, olyan egyszer?. És finom is!

Törölt felhasználó

szia, mennyi ideig kell a száraz dunsztban lennie? és kb. mennyi tartósítószer kell 1 üvegre?

Fahéj

Szia! Szárazdunszt: kih?lésig. Ha jól be van bugyolálva, ez eltarthat akár 2 napig is. De 24 órát mindenképp legyen benne. Ha langyoskásak az üvegek, akkor már kivehet?k a dunsztból. Én nátrium-benzoátot használok tartósítónak, és csak annyit teszek az üvegekbe, mintha jól "megsóznám" a tetejét. Ez egy késhegnyi kb. Felbontatlanul még sose romlott meg ez a fajta dzsem. Viszont felbontás után már h?t?ben kell tartani, és egy-két héten belül el kell fogyasztani.

Törölt felhasználó

  Szia Fahéj! Lekvár kipróbálva, elfogyasztva(sajnos), idén jobban belehúzok! Nagyon finom, nagyon köszi!!!!

Fahéj

Szia Ingyombingyom! Én is már az utolsó üvegecskéket dugdosom (ez azért túlzás), hogy ne fogyjon olyan hamar el! A mindent felülmúló sárgabaracklekvárnál is nagyobb kedvenc itthon! :)) Örülök, hogy Nálad is bevált! Üdv: Fahéj

Törölt felhasználó

szia, Fahéj! Nincs véletlenül a tarsolyodban egy jó kis eperjam recipe? Ami nem használ zselatint és elég s?r?? üdv ingyombingyom

Fahéj

Szia! Persze, hogy van! Nem fogod elhinni, de ugyanúgy készítem, mint az ?szibarackdzsemet. F?zöm az epret, míg szét nem esnek a szemek, és nem lesz elég s?r?, olyan, amilyet én szeretnék.Közben persze végig kevergetem. Akkor bele a cukor, kilónként 30-35 dkg kb, és azzal már csak addig f?zöm, amíg a cukor elolvad, és egy picit forralom még, és kész. Tetejére a tartósító, és lezárom, és mehet a száraz dunsztba.Nem cukrozgatom, állogatom, kevergetem, csöpögtetem napokig, kinek van arra idegzete. És így eltéve nagyon finom!!!! Nekem most inkább az a problémám, hogy honnan vegyek elfogadható áron epret. Mert a piacon nem átallanak 1000-1200 Ft-ot kérni kilójáért. Remélem, tudtam segíteni! Üdv: Fahéj

Törölt felhasználó

Köszi, Fahéj! Ma vettek az ujpesti piacon 5oo-ért kilóját, ill. miután egy rekesszel vettek, még olcsóbb volt. Piacokon biztos olsóbb! Üdv Fahéj, holnap nekilátok!!!! Ingyombingyom

Marika nagyi

Ha eperb?l f?zök dzsemet miel?tt beleteszem a cukrot a levéb?l sz?rök le annyit, hogy az epret jól ellepje a maradék lé és azután meg bele a cukor kóstolás alapján. Készre f?zöm, úgy mint Ti és száraz dunsztba rakom. A megmaradt lé se megy kárba, mert mindenki szereti a szörpöt nálunk és utána abba is teszek cukrot többet mint a lekvárba. Felforralom és tartósítót teszek bele és megy az üvegekbe. A meggyel is így csinálom. Egy csapásra kett?. Nem kell a m? szörpöket inni egész télen. Lehet más a véleményetek, de én már évtizedek óta így csinálom.

Fahéj

Jól teszed! Csak mi nem vagyunk nagy szörpivók, kisgyerekek meg nincsenek, akik innák literszám, azért nem teszek el azt is. Viszont sokat nosztalgiázunk a párommal a nagymamáink isteni finom szörpjein, amik ugyanúgy készültek, mint a Tiéd. Üdv: Fahéj

Törölt felhasználó

Kedves Fahéj! Idén készülök a bef?zésre a Te recepted szerint!!! Nagyon tetszenek a receptjeid sokat tudtál velük segíteni, pedig már nem kezd? háziasszony vagyok....:) Köszike!!!

Fahéj

Kedves Moncsa! Köszönöm, amiket írtál. Megtisztel?, ha így gondolod. További jó sütés-f?zést! Üdv: Fahéj

Törölt felhasználó

már másodszor készítem, múltkor is nagyon jó lett, de most botmixelem is. férjem kedvence, és a lányom is eheti most már :)

Fahéj

Az jó! :) Szerintem a lánykád is szeretni fogja.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Egy-egy finomság megvásárlásával segíthetsz a rászorulókon

Hazánkban évente 1,8 millió tonna élelmiszer landol a szemetesben, miközben sokaknak nincs mit az asztalra tenniük, és nélkülözni kényszerülnek. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület által életre hívott Együnk Egymásért program a rászorulók élelmezését segíti az őszi hónapokban, amihez az Egyesület vendéglátóhelyek és munkatársi közösségek jelentkezését várja folyamatosan.

Nosalty

További cikkek