adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű
1729
Kalória
13.1g
Fehérje
438.8g
Szénhidrát
3.6g
Zsír
1279.8g
Víz
-
Koleszterin
21.6g
Élelmi rost
421.7g
Cukor
- 1% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
1500g őszibarack562 kcal
-
300g cukor1161 kcal
-
6 kcal
Összesen
1729
kcal
- 1% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
6000g őszibarack2246 kcal
-
1200g cukor4644 kcal
-
23 kcal
Összesen
6913
kcal
- 1% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
83.3g őszibarack31 kcal
-
16.7g cukor64 kcal
-
0.1g befőtt tartósító0 kcal
Összesen
95
kcal
- 1% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 13.1 g
Zsír
-
Összesen 3.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 523.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 89 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 130 mg
-
Foszfor 288 mg
-
Nátrium 5 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 438.8 g
-
Cukor 422 mg
-
Élelmi rost 22 mg
Víz
-
Összesen 1279.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 230 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 95 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 37 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 58 micro
-
Kolin: 88 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2333 micro
-
β-crypt 965 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1310 micro
Összesen
1729
kcal
- 1% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 52.4 g
Zsír
-
Összesen 14.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2095 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 358 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 518 mg
-
Foszfor 1152 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrát
-
Összesen 1755 g
-
Cukor 1687 mg
-
Élelmi rost 86 mg
Víz
-
Összesen 5119.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 922 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 42 mg
-
C vitamin: 380 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 150 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 46 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 230 micro
-
Kolin: 351 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 9331 micro
-
β-crypt 3859 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5242 micro
Összesen
6913
kcal
- 1% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 0.7 g
Zsír
-
Összesen 0.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 29.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 5 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 16 mg
-
Nátrium 0 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 24.4 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 71 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 13 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 129 micro
-
β-crypt 54 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 73 micro
Összesen
95
kcal
Elkészítés
- A barackokat megmossuk, közben egy kis edényben vizet forralunk.
- A gyümölcsöt kb. hármasával a zubogó vízbe tesszük, és érettségüktől függően 1-2 percig benne hagyjuk. Utána hideg vízbe mártjuk, és a héját lehúzzuk, majd kimagozzuk. Megmérjük, mennyi lett a tiszta gyümölcshús. Ez kb. 4 kg lesz.
- Így félbevágva (de darabolhatjuk apróbbra is) főni tesszük, és néha kevergetve addig hagyjuk a tűzön, míg az állaga olyan nem lesz, mint amilyen dzsemet szeretnénk (ez 20-60 perc). Ha nem szeretjük, hogy darabos, akkor botmixerrel összepépesíthetjük.
- Ekkor belekeverünk kilónként 30 dkg cukrot, és éppen csak összefőzzük, hogy a cukor jól felolvadjon. (Ettől hígabbá válik, de ez nem gond, majd ha kihűl, visszasűrűsödik.)
- Forrón 3-5 dl-es üvegekbe töltjük (kb. 8-10 db), és a tetejét megszórjuk tartósítóval. Légmentesen lezárjuk.
- Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 60 p
- Főzés ideje: 60 p
A befőzés szótól régebben a hideg rázott. Egyet jelentett egy többnapos, pancsos-ragacsos tortúrával, ahol minden a feje tetején áll. Aztán rájöttem, hogy nem kell túlbonyolítani, vannak egyszerű receptek is. Valamint érdemes inkább többször kevesebbet befőzni, mint egyszerre sokat. Ez a dzsem is nagyon egyszerűen és gyorsan kész.