Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Madeleine Dalla konyhájából

Madeleine Dalla konyhájából
Madeleine Dalla konyhájából
30 perc / előkészület: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régóta sütök madeleine-eket, ezeket a kis francia kekszeket, de sokáig nem találtam rá az igazira. Aztán egyszer csak egy luxemburgi étteremben mégis ráakadtam. Azóta már csak így sütöm, sőt, már a liszt- és tejmentes verzió is megszületett. 

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vajat egy kis lábasban felolvasztjuk, hogy már kissé barnuljon. Félrehúzzuk. Egy tálkában összekeverjük a porcukrot, a lisztet, a finomra őrölt mandulát (a mézet, ha használni szeretnénk) és a sót.
  2. Egy nagy keverőedényben kemény habbá verjük a tojásfehérjét.
  3. A lisztes keveréket szilikonlapáttal vagy fakanállal beledolgozzuk a tojáshabba, majd hozzákeverjük az olvadt vajat. Egy sűrűn folyó krémet kapunk. A krémet egy napra (24 órára, ez fontos!) lefedve betesszük a hűtőbe.
  4. Sütés előtt fél órával kivesszük a krémet, hogy kissé felmelegedjen. Közvetlen sütés előtt belekeverjük a sütőport. A sütőt alsó-felső állásban előmelegítjük 180 °C-ra.
  5. Lehetőleg fém madeleine-formába, két kiskanál segítségével annyi tésztát teszünk, hogy ne legyen teljesen tele, mert a madeleine-ek megemelkednek. A formát betesszük a sütő középső rácsára, és 15-20 percig sütjük, amíg a széle barnulni nem kezd.
  6. Ha kész, kivesszük a kekszeket, és deszkára borítjuk, majd rácson teljesen hűlni hagyjuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 480 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 835
elküldve: 1
receptkönyvben: 91
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: 1

szakács

Dalla

Mióta szakács: 2014.09.02.
5 recept

receptjellemzők

konyha: francia
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét, buli receptek, karácsonyi édességek, szilveszter, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
kalória: alacsony
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
maradék ételből: maradék tojásból
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

francia keksz, mézes madeleine, mézes-mandulás aprósütemény

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kiskifli78
kiskifli78 Mon, 2015-02-23 15:09

Elkészítettem tegnap ezt az isteni süteményt és tényleg tökéletes! Az íze, állaga, a leírást pontosan, grammra pontosan követtem most, mert nem akartam elrontani és egy tökéletes madeleine született! Felkerült az állandó receptjeim közé, köszönöm, a kislányom nevében is! :) Legközelebb diósan, mogyorósan, csokisan, stb is ki fogom próbálni :)
Egy kis gyakorlati info: nekem 9 db-os szilikon formám volt, tökéletesen sült meg benne. Alátettem a sütőben egy kisebb tepsit, és úgy tettem a rácsra. Klasszikus gázsütőben, középen, magasabb hőfokon sütöttem, de folyamatosan figyeltem, és nem égtek meg.

237
vaj 80 g
tojásfehérje 3 db
porcukor 80 g
finomliszt 60 g
mandula 40 g
méz 1 teáskanál
1 csipet
sütőpor 2 késhegynyi