Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Madártej Gluténmentes Séftől

Madártej Gluténmentes Séftől
Madártej Gluténmentes Séftől
55 perc / előkészület: 5 perc főzés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyerekkorom egyik nagy kedvence!
Mikor a konyhapénz már szűkös volt, és kevesebb volt otthon a tojás a szükségesnél, egy kevés liszt is kerülhetett bele, hogy ne legyen híg. Így jobb nem lett, de elég lett mindenkinek.

hozzávalók / 10 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet a 15 dkg cukorral valamint a vaníliás cukorral forráspontig melegítjük.
  2. Közben 4 tojás fehérjét a sóval, a citromlével és a fennmaradó 8 dkg cukorral kemény habbá verjük.
  3. A habot 2 db evőkanál segítségével az éppen csak gyöngyöző tejbe szaggatjuk, és fedő alatt alacsony hőmérsékleten, 2-3 percig gőzöljük, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire szedjük.
  4. A 4 tojássárgáját és a 3 egész tojást habosra keverjük, és lassan adagolva hozzáöntjük a forró tejet.
  5. Majd kis lángon vagy vízgőz felett folyamatos kevergetés közben 85°C-ra melegítjük. Ha ezt a hőmérsékletet túllépjük, kicsapódik a tojás, és "ikrás" lesz!
  6. A kész madártejet üveg vagy porcelán tálba öntjük, és a habgaluskákkal együtt szobahőmérsékletűre hűtjük.
  7. Ezt követően a galuskákat a madártejre helyezve, légmentesen lefóliázzuk, és alaposan kihűtjük a hűtőszekrényben (4-6 óra).
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 007
elküldve: 0
receptkönyvben: 7
elkészítve: -
Facebookon megjelent: 1

szakács

Gluténmentes Séf

Mióta szakács: 2016.05.01.
25 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: édes krém
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

madártej, gluténmentes madártej

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szzh01
szzh01 Wed, 2016-08-17 06:01

Üdv!

Az lenne a kérdésem, hogy a madártejben a cukornak az édesítő szerepén kívül van-e hatása az állagra is? Helyettesíthetem a cukrot (részben vagy teljesen) valamilyen kalóriaszegény- vagy mentes alternatívával, pl. nyírfacukor, sztívia, eritrit?

Köszönöm a választ! :-)

Gluténmentes Séf
Gluténmentes Séf / Gluténmentes Séf Wed, 2016-08-17 09:29

Kedves szzh01! A krémnél nyugodtan helyettesítheti a cukrot más édesítőszerrel is, nincs nagy jelentősége. A habbá vert fehérjénél hő hatására az állaga változhat, de ez az élvezeti értékét nagy mértékben nem befolyásolja.

197
tej 1 l
tojás 7 db
cukor 23 dkg
1 csipet
citromlé 1 tk
vaníliás cukor 1 csomag