r
Nosalty Logó

Lizus Néni omlós grízgaluskája

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Torma
Lizus Néni omlós grízgaluskája
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 12% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 71 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 285 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 219 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    3.4 g

Zsír

  • Összesen
    1.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    84.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    44 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    11.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 71 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    13.7 g

Zsír

  • Összesen
    5.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    336.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    177 mg
  • Nátrium
    69 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    44.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    66 micro
  • Kolin:
    142 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    243 micro
Összesen 285 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    10.5 g

Zsír

  • Összesen
    4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    138 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    258.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    136 mg
  • Nátrium
    53 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.9 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    34.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    60 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    31 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    51 micro
  • Kolin:
    109 mg
  • Retinol - A vitamin:
    60 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    187 micro
Összesen 219 Kcal
  • Legnézettebb receptje

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy kisebb tálba kanalazzuk a búzadarát, ráütünk egy szép házivagy bio tojást, megsózzuk, végül a fagyos zsírral szép simára keverjük. Ha nehéz keverni, egy tk vizet adhatunk hozzá. Ne legyen se túl híg, se túl sűrű.
  2. Legalább egy fél órát pihentetjük. (A pihentetés alatt a dara dagadni fog egy keveset, amitőlkicsit sűrűbb lesz a keverék.)
  3. Ezután óvatosan a csendesen forró levesbe(vagysós vízbe) kanalazzuk, röpke1percig csendesen forraljuk, majd letakarjuk.
  4. 1-2 tisztakonyharuhát teszünk a fedőtetejére, és a gőzben hagyjuk még dagadni legalább 30 percet, de ha hagyjuk tovább, akkor még könnyebb, omlósabb lesz. :)
  • Elkészítettem: 600 alkalommal
  • Receptkönyvben: 562
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 33
  • Össznézettség: 64446
  • Feltöltés dátuma: 2013. június 09.

Ajánló

Húslevesben főzve az igazi!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Már édesanyám is küszködött, hogy a grízgaluskája puhára sikerüljön, mikor főzte az "aranylevest" (húgommal hívtuk így az aranyló-csillogó húslevesét). Én addig folytattam ezt az idegtépő hagyományt, míg Lizus Nénink (aki kelt tészta sütésre is megtanított) meg nem mutatta az Ő módszerét. "Nagyon egyszerű- mondta: 5 kanál dara, egy tojás, csipet só és egy kanál fagyos zsír. Az fontos, hogy a zsír fagyos legyen! Jól átkevered, hagyod legalább 30 percet állni, de állhat tovább is. Azután csendesen fövő levesben, lassú tűzön főzöd egy percig, majd elzárod a tüzet alatta, hogy a gőzben puhuljon! Ha hirtelen főzöd nagy tűzön, akkor nem tud a dara kedvére dagadni. Grízgaluska az "gőzgaluska"; próbálj így emlékezni...menni fog!" Nagyon hálás vagyok ezért is Lizus Néninek, mert az elmúlt 40 év alatt valószínű több százszor készítettem sikerrel! 

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek