Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Linzer alaptészta

Linzer alaptészta
Linzer alaptészta
30 perc / előkészület: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon jó linzer alaptészta sokoldalú felhasználásra, készíthetünk belőle lepények alapját (almás, diós, túrós, stb.), de hagyományos linzerkoszorút, linzerkarikát vagy islert (Ischlert) is, de ezt az alaptésztát dúsíthatjuk darált dióval (kb. 5 dkg) vagy cukrozatlan kakaóporral is (1 evőkanálnyi liszt helyett 1 csapott evőkanálnyi kakaóport használunk).

Az alábbiak nagyon fontosak a tökéletes linzertészta készítéséhez:

- a gyúrást hűvösebb helyen végezzük,

- a vajat nem melegítjük, hanem közvetlenül a hűtőszekrényből használjuk fel,

- megfelelő pihentetési (dermesztési) idő elengedhetetlen,

- enyhén gőzös, előmelegített sütőben sütjük.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Ha lepényekhez használom a tésztát, akkor 8-10 mm vastagra nyújtom. Ha formákat szúrok ki, akkor 3-4 mm vastagra nyújtom, és készre sütés után tölthetem, és/vagy csokiba márthatom.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kimérjük, előkészítjük az alapanyagokat, megmossuk a citromot, és lereszeljük a héját, átszitáljuk a lisztet, majd a porcukrot is.
  2. Egy nagyobb tálba (vagy gyúródeszkára) halmozzuk a lisztet, és a kis kockákra vágott, hideg vajjal gyorsan összemorzsoljuk.
  3. Utána belekeverjük a porcukrot, majd a vaníliaőrleményt, a reszelt citromhéjat, és gyors mozdulatokkal elkeverjük.
  4. Hozzáadjuk a tojássárgáját, és rövid idő alatt készre gyúrjuk a tésztát, majd minimum 20 percig hűtőben pihentetjük (5°C körüli hőmérsékleten).
  5. Ha a hűtőből kivesszük a tésztát, akkor gyorsan átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán a kívánt vastagságúra nyújtjuk, és alakítjuk. Előmelegített sütőben (tésztavastagságtól és sütőtől függően kb. 15-20 perc alatt) készre sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 12
össznézettség: 6 097
elküldve: 2
receptkönyvben: 34
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Pancsika

Mióta szakács: 2013.08.11.
101 recept

receptjellemzők

alkalom: születésnap, húsvét, Anyák napja, buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
konyha: osztrák
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

omlós tészta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

248
finomliszt 30 dkg
vaj 20 dkg
porcukor 10 dkg
tojássárgája 1 db
vanília 1 g
citromhéj 1 citromból nyert
szódabikarbóna 1 késhegynyi