Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lapocka lassan sütve

Lapocka lassan sütve
Lapocka lassan sütve
345 perc / előkészület: 15 perc sütés: 330 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha ezt a húst nem a sütőben sütöttem volna, hanem a kinti grillen, akkor ez lenne a barbecue receptje, mert a lassú sütést értik az alatt. A pár perces sütés pedig a grillezés. De az igazi barbecue akár 8-10 óráig is készülhet. Az így sütött hús kívül ropogós, és szeletelni lehetetlen, mert a belseje olyan puha, hogy amikor a kés hozzáér, leomlik a csontról. Ebből készítenek egy igen kedvelt szendvicset is, amihez a húst két villával szálasra széthúzgálják, elkeverik barbecue szósszal. Hamburger zsemlében, ropogós káposztasalátával megkoronázva tálalják.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Családi, baráti összejövetelre, mert ez irdatlan mennyiségű hús.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A fokhagymát megpucoljuk, a felét félbevágjuk. A másik felét finomra vágjuk, sóval megszórjuk, a kés lapjával elhúzgálva pépesítjük. 
  2. A húsnak a bőrös felét vízszintesen bevágjuk (az alatta lévő zsíros réteggel együtt), mintha egy szeletet le akarnánk vágni belőle, de ne vágjuk végig. Ez lesz a fokhagymának a takarója, hogy ne égjen meg.
  3. Fordítsuk meg, és az alját alaposan sózzuk, borsozzuk, ne sajnáljuk!
  4. Helyezzük bele egy vékonyan kizsírozott tepsibe, a fűszerezett felével lefele. Hajtsuk fel a takarót, és egy hegyes, éles késsel vágjunk mélyedéseket a húsba, amibe belenyomkodjuk a félbevágott gerezdeket.
  5. Ezután kenjük be a fokhagymakrémmel, de azzal számolva, hogy a takaró zsugorodni fog sütés közben, és ott megéghet. Ezt a felét is sózzuk, borsozzuk, hajtsuk vissza a takarót, és azt a réteget szintén fűszerezzük. Tépjünk le egy darab alufóliát, vékonyan kenjük be zsírral vagy olajjal, ha ez kimarad, a bőrke rész hozzáragad. 
  6. Forró sütőbe rakva 2,5 óráig sütjük. A fóliát levéve további 2,5-3 órát sütjük. Ha szükséges, kevés vizet önthetünk alá, félóránként nézzünk rá, hogy minden rendben van vagy sem.
  7. Amikor szép piros és kopogós a teteje, akkor van kész.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 50x30x6 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 15
össznézettség: 80 586
elküldve: 10
receptkönyvben: 462
elkészítve: 18/18
Facebookon megjelent: -

szakács

witch

Mióta szakács: 2011.07.18.
700 recept

receptjellemzők

egyéb elnevezések

bőrös sertéssült, ropogós tetejű sült hús, fokhagymás hús sütőben sütve

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bedett
bedett Tue, 2017-02-14 13:47

Kedves Witch :)

Még soha nem készítettem semmi ilyesmit, most egy hétvégi családi ebédhez keresek ötleteket. (megjegyzem egyszerre kettőnél több emberre se nagyon főztem még...)
Ezt a finomságot ha előző nap készítem el, megmarad másnapra is a kulináris élmény?
(A hagymás-krumplis köretet hogy készítetted hozzá? Mármint meddig volt a sütőben, hány fokon, volt-e letakarva...)

Szép napot! :)
Berni

witch
witch / witch Tue, 2017-02-14 15:24

Kedves Berni!

Szerencsere a sult husokat el lehet kesziteni elore es hidegen is van olyan finom, mint frissen, melegen. A hagymat meg a krumplit a hus melle rakom es egyutt sutom. Csak jo nagy darabokra kell vagni, a hosszu sutesi ido miatt. Az ilyen receptek amugy nagyon halasak, minden megy a tepsibe egyszerre es intezik a dolgukat a sutoben.
Remelem izleni fog mindenkinek, sok sikert a sutkerezeshez!

L♥ve, witch

zselena
zselena Wed, 2017-02-08 10:12

a barbecue NEM grillen készül, hanem smoker.ben, tűztérben lassan izzik a keményfa és ennek a füstjét vezetik a füsstérbe, ahol a hús készül, 110-120 Cfokos füstben sül 10-12órán keresztül, ( sok kg fa! és nem faszén) ami grillrácson,faszénen készül az a grill, gyorsan készül, magasabb hőmérsékleten, a konfitt pedig zsiradékban merítve sütés lassan, alacsonyabb hőmérsékleten, hogy pontosak legyünk :)

witch
witch / witch Wed, 2017-02-08 21:52

Maradjunk annyiban, hogy mindkettonknek igaza van. A mai vilagban csak egy "gugli" kattintasnyira van minden tudomany, ha tenyleg pontosan, pontosak szeretnenk lenni. Legyen szep ested!

L♥ve, witch

radica947
radica947 Fri, 2017-02-03 16:29

Nem okvetetlenkedni akarok, csak egy ötlet, én úgy szoktam az ilyen "vastagabb" húsoknál, hogy amikor a felfordított húst megszúrom, a fokhagyma előtt egy mokkáskanál sót teszek a résbe, nagyon jól "átsózza" a húst.

witch
witch / witch Fri, 2017-02-03 18:47

Nagyon koszonom a tippet, ha legkozelebb ilyet sutok, feltetlen kiprobalom!

mama44
mama44 Sun, 2017-01-15 19:55

Nem értem! A lassú sütés (konfitálás) a lényege az alacsony hőmérséklet kb. 150 °C. Húst sütni forró tehát 250° C fokon négy órán keresztül, maga a halál már a húsra értve, ami 3 kg . Ez az én tapasztalatom.

witch
witch / witch Sun, 2017-01-15 20:55

Ez nem konfitalas es nem is 250 C-on, nem tudom hol latod azt? Ha a 180 C tul soknak talalod (az en sutomon az a kozepes homerseklet), probald a Te sutodon levo kozepes homersekletet. Azt is tudom, hogy ahany suto, annyi felekeppen sut, igy en nem tudhatom, hogy mase, hogy fog sutni. Ezt mindenkinek ki kell tapasztalni, sajnos.
Lehet, hogy nem latszik valami jol a kepen, de a tetejen, meg ezutan a tobb oras sutes utan is, kb. egy ujjnyi zsirreteg maradt a bore alatt, amivel ez a hus sajat magat "locsolta" es ezert nem tud kiszaradni.

kökény
kökény Mon, 2016-01-11 08:46

Kedves Witch, ha fele ekkora húsdarabot szeretnék megsütni, akkor hogy alakulnak a sütési idők? üdv, Kökény

witch
witch / witch Mon, 2016-01-11 16:45

Lefoliazva 1 orat, folia nelkul 1-1,5 orat, amig szep piros nem lesz.
Amiert a boros-zsiros resz van felul, igy locsolgatni sem kell. Esetleg, ha van fedeles vaslabasod, akkor keszitsd el abban. En legutobb ugy sutottem es szinte hihetetlen, mennyivel finomabb.

udv:witch

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2013-08-16 23:59

hááát, most így hirtelen, csak úgy ránézésre, éjfél előtt pár perccel, nagyon éhes lettem....:)
el fogom készíteni, na nem most mindjárt, de muszáj, csodás finom husi.......a fiam szerint nincs étel hús nélkül,...szerintem van,....de most hirtelen én is ezt mondtam :)
Éva-Anyóca

witch
witch / witch Sun, 2013-08-18 01:10

Egyetertek a fiaddal, pedig en ugy nottem fel, hogy hus csak vasarnap
meg unnepnap volt az asztalon. Most meg hust ennek hussal es nem is
en vagyok az oroszlan hanem a parom. :o)
udv:witch

marti48
Marti48 / marti48 Thu, 2013-08-15 17:56

Kedves Witch, ne vigyel kisertesbe! Gyönyörü, es talan meg finomabb, mint gyönyörü!!! Gratulalok ehez a kis mestermühöz!

Marti:)

695
sertéslapocka 3.5 kg
fokhagyma 1 fej
himalája só 0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint