Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kürtőskalács Évi néni konyhájából

Kürtőskalács Évi néni konyhájából
Kürtőskalács Évi néni konyhájából
35 perc / előkészület: 25 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Vettem egy kis forgó grillt, amibe csirkét, saslikot, gyrost lehet sütni. Mikor megláttam, azonnal tudtam, hogy én kürtöskalácsot sütök vele, - főleg, hogy ugyanott láttam kürtöskalácssütőt háromszor drágábban. Na -gondoltam,- velem ugyan nem babráltok ki. A prototípus kicsit elszakadozott, de a többi sikerült. Küllemileg még van mit javítani (szerintem csak egy másik henger kérdése az egész), de ízben jó volt. Mivel ilyen-olyan ízű szirupokat tartok a hűtőszekrényemben, rákentem azt is, és azután hempergettem a cukorba, így még ínycsiklandóbb lett. Igaz, nem 2 perc alatt sült meg, mint az utcai árusoknál, hanem beletelt 10 percbe is, de szerintem finomabb volt. Nagy szomorúságomra az elszakadozott prototípust gyorsan eltüntettem a világ szeme elől (pedig most fogytam egy kicsit), de hát nem lehet csúfoskodni egy elszakadt kaláccsal. Igazi bírám a fiam, aki, ha nem jó valami, akkor biztosan ott hagyja, de ezt elfogyasztotta.

hozzávalók / 4 adag

A kalácshoz

Az ízesítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk, és az olajat, tojást, lisztet, reszelt citromhéjat, sót is hozzáadjuk, megdagasztjuk, kelesztjük 1 órán keresztül.
  2. Ha megkelt, lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, négy részre osztjuk. Minden adagot hosszú, keskeny csíkká sodrunk, amit aztán egy alufóliával borított hengerre (nekem ez egy fém kávésdoboz volt) feltekerünk, rásimítjuk úgy, hogy a tésztaszélek fedjék egymást, összeérjenek.
  3. Tetszés szerint cukorba, fahéjba, kókuszreszelékbe, vagy bármibe alaposan belehengergetjük és grillen megsütjük.
  4. Melegen fogyasztjuk. Ha nem fogy el mind, kihűlés után befóliázva aznap még bőven fogyasztható.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 30 988
elküldve: 15
receptkönyvben: 426
elkészítve: 5/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
konyhatechnológia: grill
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kürtöskalács, cukros kalács, kürtős, fahéjas kürtös, kókuszos kürtős

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csuricsibe78
csuricsibe78 Mon, 2014-07-21 12:23

Csak egy apró gondolat...hol a citromhéj? :O A tésztába megy gondolom én, a leírásban nem találni.

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2014-07-22 07:10

Én is így gondoltam. Ezer bocs, hogy kifelejtettem a leírásból. Köszönöm a figyelmeztetést.
Üdv: Évi néni

Bettiti
Tina (: / Bettiti Mon, 2012-07-09 19:09

Kedves Évi néni!
Először is köszönöm a receptet! Ma elkészítettem, de kicsit túlsütöttem, finom volt, de száraz. Szerinted ez azért lehetett mert tovább sült( sütőben készült) vagy alapból ilyen a tésztája? nem kéne bele egy kis vaj, vagy valamilyen más zsiradék? ettől eltekintve tényleg nagyon finom volt, mégegyszer köszönöm a receptet!(:

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2012-07-10 04:56

Kedves Bettiti!
Nekem nem volt száraz, viszonylag gyorsan megsült a forgó grillen. Természetesen nyugodtam tehetsz vajat a tésztához. A sima kalács tésztába én is szoktam elég sokat tenni, mert lágyabb lesz. Itt viszont szerettem volna, ha álló helyzetében is ott marad a tészta. Kísérletezz vele. Nekem pont a sütőben nem sikerült elkészíteni, mert leszakadt a formáról a lágysága miatt. Üdv: Évi néni

Bettiti
Tina (: / Bettiti Tue, 2012-07-10 13:13

Köszönöm a választ, megint megcsináltam(ma is tegnap is csak fél adaggal) és jelentem, én voltam a béna a recept tökéletes, ma nem lett száraz, tegnap túl sokáig sütöttem (meggondolatlanul elmentem fogatmosni, hogy annyi idő alatt nem lehet semmi baja). Most nagyon finom lett, köszönöm a receptet, örök hálám!(:

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2012-07-10 15:52

De örülök, hogy mégis csak sikerült. Én az utcán azt lestem el, hogy néhány perc alatt sütik meg nagyon nagy hőn ezeket a kalácsokat. Ezért találtam ki a forgó grillt, mert nagyjából ugyanazt tudom reprodukálni, mint a profi kalácssütők. Váljék egészségedre! Üdv: Évi néni

Kristina
RAW / Kristina Thu, 2012-06-28 02:26

Kedves Évi néni!
Gratulálok a recepthez:) azért is (meg sok másért is) szeretem a receptjeidet mert a gyermek koromra emlékeztetnek. Talán 35-éve is van amikor utoljára kürtőskalácsot ettem..
Nagyon szeretném megtanulni, hogy a gyerekek is megkóstolhassák. Nagyon jó ötlet a grill lehet majd veszek egyet nyár végén az ünnepek elött:)
Szép napot kedves Évike:)
Kristina

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2012-06-29 13:02

Kedves Kristina!

Igazán kedves vagy, köszönöm szépen. Főképpen azért is, mert én csodálom a receptjeidet szinte egytől-egyig mindet. Köszönöm mégegyszer. Szép hétvégét! Üdv: Évi néni

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2012-06-10 20:25

Kedves Margit!
Az enyém ilyen, mely ennek az oldalnak (http://www.amicorn.hu) a termékek-háztartási épek-3. bemutatott terméke: a háztartási forgó grill. Egyébként a kávés dobozt fóliázom és vajazom, úgy tekerem rá a tésztát. Szerintem az állón jobban megmarad, mint a fekvőn. Vagy egy kicsit keményebb tésztát kell készíteni. Üdv: Évi néni

Balogh Margit
Balogh Margit Sun, 2012-06-10 10:53

Szia!

Nagyon tetszik az ötleted a forgó grillel, már folyamatban van és jövőhéten meg is lesz.
Szeretnénk kérdezni, hogy mire szoktad feltekerni? Kávés dobozon kívül?
Ez lehet akár sörös doboz is? Lehet bele fémet tenni?

Köszönöm.

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2012-06-10 16:10

Kedves Margit!

Szerintem simán lehet, csak alufóliával vond be. Ez a forgó grillsütő az Auchanban kapható. Mivel nyitott, nem úgy működik, mint a mikró, bármit tehetsz bele. A középső nyárson szúrtam át a dobozt. Azért választottam a kávést, mert az jó nagy volt, de még elfért a tésztával együtt, így kevesebbszer kellett sütnöm. Sok sikert hozzá. Üdv: Évi néni

648
tej 2 dl
cukor 3 ek
1 csipet
élesztő 2 dkg
tojás 1 db
napraforgó olaj 3 ek
finomliszt 50 dkg
citromhéj 1 kk
cukor 3 ek
fahéj 0 ízlés szerint
levendulaszirup 3 ek