A kürtős - Nemnagykunszttól
- 8% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
83g finomliszt303 kcal
-
4g porcukor16 kcal
-
0g só0 kcal
-
6 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
50g tej28 kcal
-
5g élesztő5 kcal
-
12g teavaj84 kcal
A megkenéséhez
-
9g tojás12 kcal
-
7g tojásfehérje3 kcal
-
8g teavaj60 kcal
-
25g cukor97 kcal
- 8% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
25g porcukor95 kcal
-
2g só0 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
300g tej168 kcal
-
30g élesztő32 kcal
-
70g teavaj502 kcal
A megkenéséhez
-
55g tojás69 kcal
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
50g teavaj359 kcal
-
150g cukor581 kcal
- 8% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
38.3g finomliszt139 kcal
-
1.9g porcukor7 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0.8g vaníliás cukor3 kcal
-
4.2g tojás5 kcal
-
1.5g tojássárgája5 kcal
-
23g tej13 kcal
-
2.3g élesztő2 kcal
-
5.4g teavaj38 kcal
A megkenéséhez
-
4.2g tojás5 kcal
-
3.1g tojásfehérje2 kcal
-
3.8g teavaj27 kcal
-
11.5g cukor44 kcal
- 8% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14 g
Zsír
-
Összesen 20.6 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 139 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 506.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 37 mg
-
Kálcium 89 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 158 mg
-
Nátrium 195 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 97.5 g
-
Cukor 33 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 36.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 175 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 74 micro
-
Kolin: 89 mg
-
Retinol - A vitamin: 172 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 35 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 133 micro
- 8% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 83.9 g
Zsír
-
Összesen 123.4 g
-
Telített zsírsav 69 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 35 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 835 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3041.1 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 223 mg
-
Kálcium 537 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 141 mg
-
Foszfor 945 mg
-
Nátrium 1173 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 585.2 g
-
Cukor 198 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 218.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1052 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 123 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 445 micro
-
Kolin: 533 mg
-
Retinol - A vitamin: 1034 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 207 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 796 micro
- 8% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 9.4 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 64 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 232.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 72 mg
-
Nátrium 90 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.8 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 16.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 81 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 79 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 61 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
50 dkg finomliszt
-
3.5 ek porcukor
-
0.5 kk só
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 db tojás
-
1 db tojássárgája
-
3 dl tej
-
3 dkg élesztő
-
7 dkg teavaj
A megkenéséhez
-
1 db tojás
-
1 db tojásfehérje
-
5 dkg teavaj
-
15 dkg cukor
Elkészítés
A tésztához
- Fogjunk egy mély keverőtálat és szitáljuk bele a lisztet. Tegyük bele a cukrot, sót, vaníliás cukrot, tojást + tojássárgáját.
- A mikróban melegítsük meg a tejet, keverjük bele az 1 tk porcukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt, várjuk meg, míg felfut.
- Olvasszuk meg a vajat a mikróban és borítsuk a tésztához, öntsük bele a felfutott élesztőt és alaposan gyúrjuk meg, míg egy rugalmas állagot el nem érünk. Akkor jó, ha nem tapad már oda az edény falához. Ha kész, tegyük félre kelni 30 perce, takarjuk le konyharuhával.
- Szükségünk van 4-6 db 0,5 literes sörösdobozra. A sör megivásához kérjünk segítséget :), majdöblítsük ki a dobozokat és bugyoláljuk be őket alufóliába.
- Haa tészta megkelt, akkor nyújtsuk ki nagyon hosszúkás alakúra, 0,5 cm vastagra, majd vágjuk fel hosszúkás csíkokra, 2-3 cm szélesekre.
- Olvasszunk ismét teavajat a mikróban. A felolvasztott vajba mártsunk szilikonecsetet, és kenjük be a sörösdobozokon a fóliát.
- A tésztát csigavonalban tekerjük a dobozokra úgy, hogy közben ne maradjon közöttük rés. Az első doboznál kiderül, hogy elég hosszú-e a tésztánk, ha szükséges, akkor toldjuk össze kettesével.
- A nyújtódeszkán kicsit hengergessük meg a felcsavart tésztát, hogy kilapuljon.
- Verjük fel a megmaradt tojásfehérjét + 1 egész tojással. Egy lapos tányérba borítsunk kristálycukrot.
- Kenjük meg a tésztát olvasztott vajjal, aztán a tojással is, majd végül forgassuk cukorba.
- Állítva helyezzük őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe és előmelegített sütőben addig süssük, míg rá nem karamellizálódik a cukor.
- Ha kész, akkor hagyjuk kicsit kihűlni, mert könnyebben lejöna dobozról.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 1018
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 93392
- Feltöltés dátuma: 2011. november 19.
Ajánló
Kész. Persze, okosabb vagy megint. Tudom, mondjad csak: - Ez akkor a legjobb, ha szabad tűzön parázs felett sül. Be kell szerezni hozzá valamilyen vásárban kalácssütő fát és azon kell sütni! Tudod mit? Igazad van. Télleg szabad tűzön kellene sütni, de a kalácssütő fáért tök felesleges rohangálni. Meg akkor ugye, nem lenne ok az ivásra. Ez a sörösdobozos okosság szabad tűznél is oké, csak rá kell húzni nyársra. Ennyi. Ja, meg ha már ennyire okos vagy, akkor jobb helyeken ezt zsírral kenegetik és nem vajjal. Hagyd egy kicsit kihűlni, mielőtt leerőltetnéd a dobozról, mert úgy könnyebben lejön.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Jól megfigyelhető a filmiparban, hogy hálivúdi szuperprodukciók esetén, a határozott névelővel kezdődő és max 1 szavas címűek nagy többségükben thriller, psziho-krimi, vagy horror tematikájúak. Például: A gömb, Az átok, A barlang, A kör, Az esemény, A dolog, stb. Természetesen A kürtő sem lóg ki a sorból. A rendező egy fiatal, közép-európai elsőfilmes. Ismert, de mostanában kis szerepeket játszó színészek. A helyszín embert próbáló. Amerre a szem ellát, csak vakító, fehér por. A levegő forró, szinte áthatolhatatlan, párával teli. Édeskés íz terjeng, az eredete nem ismert, de a hátborzongató háttérzajok miatt nem is ajánlatos utánanézni. Buborékoló hang elegyedik egy mélyről jövő morajjal, mely egyre hangosabb. Úgy érezzük, mintha egy láthatatlan, ragacsos kéz érintene meg bennünket. A kezdőképen először egy, aztán ahogy a látószög kiszélesedik, egyre több kürtőt láthatunk. Vajon mit rejtenek? A látvány leginkább ahhoz hasonló, mintha számtalan termeszvár sorakozna az égre meredve katonás rendben. A felszínük azonban fényes, olajos, de egyben kristályos csillogású… aztán hirtelen a magasba lövell egy gőzoszlop, nem ismerve kegyelmet. Mindenkit megéget, aki csak a közelbe merészkedik. Perzselő a forróság, így hát várni kell… Ezért mindenki vár… és bekap egy sört, dobozossssat. Ésmivelhogy ez nem hálivúd, hanem a Kárpát-medence, ebből kifolyólag nem is thriller, hanem egy édes vígjáték, de nem csöpögős. Ha jól megnézzük a helyszínt, akkor ez a konyha, és a fojtogató kéz a sajátunk. Ráragadt a tészta, amit gyúrunk, miközben kicsit morgunk, mer’ gyöngyözik a homlokunk, mint újgazdag gyerek anyu ékszerdobozában. Na. Süssünk kalácsot, tetszeni fog, mert ha nő vagy, akkor végre be tudod vonni a párodat egy konyhai műveletbe, segíteni fog, és együtt készíthettek el egy receptet, ami olyan „romi” (pf, „romi”? ezmiez? max egy szilikonmaca mondhatná ezt sümegen:) olyan ari ez a lovagi vár-romi)… még ha ez a segítség ki is merül majd a sörivásban…, ha férfi vagy, akkor meg azért fog tetszeni, mert sörözhetsz, kell, sőt kötelező. Fogj egy mély keverőtálat és szitálj bele 50 dkg finomlisztet. Tegyél bele 3 púpozott evőkanál porcukrot, 0,5 kávéskanál sót, üss bele 1 db egész tojást + 1db tojás sárgáját, a fehérjét tedd félre. Mehet bele 1 zacskó vaníliás cukor. 3 dl tejben keverj el 1 teáskanál cukrot, langyosítsd fel mikróban, morzsolj bele 3 dkg élesztőt, várd meg, míg felfut, és öntsd a keverőtálba. Olvassz fel a mikróban 6-7 dkg teavajat és ezt is öntsd a többi hozzávalóhoz. Most alaposan gyúrd össze. Egy rugalmas, cipó formájú tésztát kell kapnod, ami nem ragad az edény falához (ha túlságosan ragacsos, akkor liszttel, ha túl száraz, akkor egy kis tejjel tudsz rajta segíteni). Takard le, és hagyd kelni 30 percet. Addig igyatok meg 4 dobozos sört, 0,5 litereset. Lehet hatot is. Öblítsd ki a dobozokat, csöpögtesd ki belőlük a vizet, és tekerd őket alufóliába. Ha nem vagy sörivó, mint ahogy én sem - nyugi nem vagyok beteg, csak jobban vonzódom a borhoz -, akkor menj el anyádhoz. De télleg! Nézz a szemébe és mondd ki ezeket a varázsszavakat: - Anyu! Igazad volt! Ne haragudj, amiért egész gyerekkoromban kinevettelek, kamasz koromban pedig beszólogattam. Beszólogattam, hogy: „Minek rakosgatsz el marhaságokat, mindek gyűjtögeted a Bip-es flakonokat, kupakokat, vécépapír gurigákat?” Hiába mondogattad mindig, hogy majd technikaórán, amikor a tanító néni kéri, mekkora májer leszek, mert én tudok majd vinni, vagy ha nem kéri, akkor majd meglátom, hogy majd csak jó lesz valamire. De én csak nevettem. Anyu! Igazad volt! Most jó lenne valamire! Elkérhetem a vécépapír gurigákat? Anyukád könnyes szemmel átölel, megbocsájt mindenért előre is, olyan dolgokért, amiket még el sem követtél, és ad 6-8 db gurigát. Na, bandukolj lehajtott fejjel haza, és csomagold be ezeket alufóliába, te anyaszomorító. A tésztát nyújtsd ki kb 0,5 cm vastag, hosszúkás alakúra. Késsel vágj belőle ujjnyi vastag csíkokat. Azért, hogy teljesen körbeérje a sörösdobozt én kettesével összetoldottam őket, de ha vécépapír gurigákat használsz, lehet, hogy erre nincs is szükség. Az elsőnél próbáld ki, aztán meglátod. Olvassz fel a mikróban teavajat, fogj egy szilikonecsetet, vagy egy tiszta festőecset is megteszi, kend meg vele az alufóliába bugyolált dobozokat. Tekerd fel a csíkokat csigavonalban (ezmeginmi? csigavonal? a csiga vonala egy nyálkás egyenes dzsuva, marhára nem spirálszerű valami, pláne nem egy kulinárium vagy mi, illetve de, de csak francba.. mindegy) a dobozra úgy, hogy összeérjenek, ne legyen köztük rés. Most hengergesd meg az egészet a nyújtódeszkán, hogy kilapuljon kicsit a tészta. Fogd a félrerakott tojásfehérjét, üss hozzá egy egész tojást, verd fel egy kicsit. Kend meg vele, aztán kend meg olvasztott vajjal is. Önts kristálycukrot egy lapos tálba, vagy tálcára, forgasd meg benne alaposan a most már kürtő alakú okosságot. Egy tepsibe tegyél sütőpapírt, és állítsd bele a teremtményeidet. Hagyj közöttük helyet. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Told be a tepsit és süsd addig, amíg a cukor karamellizálódik. Ha kész, vedd ki, és még úgy, melegen, forgasd meg ismét cukorban, vagy darált dió+cukorban, vagy fahéj+cukorban.