Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Krumplis lapotya

Krumplis lapotya
Krumplis lapotya
30 perc / előkészület: 15 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A mi családunkban ez sűrűn készül, de másnál én ezzel így még nem találkoztam. Az okát nem tudom. De hogy a vidéki ízeket kedvelőknek be fog jönni, ha kipróbálják, abban biztos vagyok.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt egy decinyi tejben felfuttatjuk.
  2. A főtt, áttört krumplit (ez lehet maradék püré az előző napi vacsoráról) összekeverjük a liszttel, tojásokkal, a felfuttatott élesztővel és a maradék tejjel, sóval. 
  3. Egy közepesen kemény tésztát kapunk ekkor. Nem is kell várni azzal, hogy dolgozzon az élesztő, hisz nem nagy bucikat akarunk, hanem azonnal kinyújtjuk, kb. fél cm vastagra a tésztát.
  4. A táblát lisztezzük elég erősen, ne ragadjon. A kinyújtott lapot aztán ízlés és hangulat szerint szeleteljük tetszőleges alakokra, melyeket zsiradékban kisütünk. (Én a legtöbbett szilvalekvárral megtöltöm, rá a lekvár, félbehajtom, lenyomkodom a széleket, mert nálunk így nyert. Mikor a zsiradékba tesszük a lapocskákat, hát én még a kezemmel mindegyiket meghuzogatom, hogy a már akkor dolgozó élesztő hatását csökkentsem.) Sülés közben úgyis nő annyit, amennyire szükséges.
  5. Ha kisülve nem érezzük elég sósnak, hát perdintünk a kisült tésztára.

Jó étvágyat hozzá!

  • költség: 400 Ft
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 11
össznézettség: 26 266
elküldve: 16
receptkönyvben: 269
elkészítve: 8/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Amazóna

Mióta szakács: 2012.12.27.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
mikor: reggeli, ebéd, uzsonna
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: lángos
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

krumplis tészta szilvalekvárral töltve, régi paraszti étel, szilvalekváros lapotya

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Finimini
Finimini / Finimini Wed, 2017-05-24 11:36

Ez egy gombóc tésztája, csak sütjük. Ha nincs élesztő benne, akkor is finom, vékonyra kell nyújtani és gyorsan pirosra sütni.

arkantak
arkantak Fri, 2014-07-11 16:05

Nagyon szertjük ezt, apu mindíg ilyet csinált a gulyás mellé sima pogi helyett :) tipikus maradékos menühöz :D Maradék pöriből gulyás, maradék krumpliköretből meg ilyen cucc :)

Szemyné
Padlizsán / Szemyné Wed, 2013-03-13 18:22

Tegnap ez volt nálunk vacsorára. Első nekifutásra nekem valószínű sok lett bele a tej, mert eléggé nyúlt és ragadt a tészta, konkrétan le sem tudtam szedni a kezemről, de tovább liszteztem, amíg megfelelő állagú lett. És valami oknál fogva az élesztő sem akart felfutni, pedig mindig ezt használom. Szóval izgatottan vártam, hogy mi lesz belőle. Végül olyan jól sikerült, hogy a párom ma is ezt rendelte vacsorára! :) Igaz én nem töltöttem meg, mert kifolyt volna, hanem mellé tálaltam magamnak a fincsi mamaféle baracklekvárt, páromnak pedig kérésére a fokhagymás-zöldfűszeres tejfölt. :) Mennyei volt! :) Köszönjük a receptet!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2013-01-16 14:00

Kedves Amazóna!

A recept nagyon tetszik, bizony , hogy el fogom készíteni! :-))

Hétvégén megyünk, veszek olajat, szükséges is hozzá,...van házi szilvalekvár, de ha végül is valakinek az nincs, akár sárgabarackdzsem v. őszibarackdzsem is megfelelő bele, ha egyik sincs: - akkor jó a boltban kapható vegyes erdei vagy szilva, vagy sárgabarack ízű sütőlekvár, direkt ez a neve, és direkt azért van, hogy az olyan ételekbe, sütikbe, gombócokba, barátfülébe, stb., tehesse bele az ember lánya, ami lekvárt igényel, de nem folyósat.....Természetesen a házinál nincs jobb!!! :-))
Köszönöm, elkészítem, megírom, hogy fogadta a család,...de nem lesz gond, ha csak az nem, hogy kevés..:-))
Éva-Anyóca

vcsuka
pussycat / vcsuka Wed, 2013-01-16 11:33

Hat ilyet meg tenyleg nem hallottam, hogy a lekvarral egyutt sutjuk ki. Ez nagyon fincsi lehet, es meg az tetszik, hogy eleszto is van benne, ezaltal nem sziv magaba annyi olajat. Csak azt szeretnem meg megkerdezni, hogy a lekvar biztos hogy nem fog kifolyni? En is megprobalnam, csak attol mindig felek hogy a lekvar kifolyik. Koszi a receptet! Udv. Veronika:)

fasigy1
Amazóna / fasigy1 Wed, 2013-01-16 13:45

A bolti üveges lekvárral ne is próbálkozz. Az sem folyik ugyan ki,ha jól lezárod a tésztát, de akkor is eláztatja a belüljét és olyan lesz, mintha sületlen lenne. Én ehhez szigorúan házi szilvalekvárt használok. Az nem áztat el semmit. Gombócokba, fánkokba, mindenbe amit együtt sütünk a töltelékkel ezt a lekvárt tesszük.

vcsuka
pussycat / vcsuka Wed, 2013-01-16 15:48

Nagyon szepen koszonom a valaszt. Igen, az a baj, hogy itt ahol en elek nem arulnak sutolekvart. Mar sokat kerestem, de meg eddig nem talaltam. Majd meg probalkozom....hatha valahol talalok. Mindenesetre lekvar nelkul is el fogom kesziteni, mert nagyon tetszik. Koszi meg egyszer:)

Finimini
Finimini / Finimini Wed, 2017-05-24 11:34

Mindig van megoldás! Nálunk is ismert ez lepény, de nem kell töltve sütni. Tetejére is mehet lekvár, ahogy a fánkra is tesszük. :)

1001
burgonya 40 dkg
finomliszt 40 dkg
tojás 2 db
élesztő 2.5 dkg
tej 2 dl
2 dkg
szilvalekvár 10 dkg
napraforgó olaj 2.5 dl