Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Krumplis kis vekni

Krumplis kis vekni
Krumplis kis vekni
80 perc / előkészület: 20 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kenyérsütésre mindig úgy gondoltam, mint valami misztikus dologra... Mióta észrevettem, hogy a bolti kenyérrel csak ritkán vagyok elégedett, mégis úgy döntöttem, hogy megpróbálom előállítani mindennapi kenyerünket. Sokfélét kipróbáltam, de nekem ez a több receptből összemixelt „saját” változat vált be leginkább. Könnyed, levegős napokig friss… Próbáljátok ki!:)

 

hozzávalók / 10 adag

Kovászhoz

Tésztához

ajánlat

FONTOS: a sütő aljába helyezzünk egy vízzel teli hőálló tálat vagy tepsit. Ettől a kenyerünk gőzben sül majd. Ez megvédi a kiszáradástól, és puha állagot biztosít neki.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gyorskovászt elkészítjük. A langyos vízben feloldjuk az élesztőt, majd hozzákeverjük a finomlisztet. Kb. 4-5 órát (de lehet egy éjszakát is) hagyjuk szobahőmérsékleten érni.
  2. A 4-5 óra eltelte után a kenyértészta hozzávalóit egy nagy tálba tesszük, és hozzáadjuk a kovászt. Alaposan összedolgozzuk, pár percet dagasztjuk. Ezután tálba rakjuk a tésztát, letakarjuk, és kb. 1 órát kelesztjük.
  3. Ezután lisztezett deszkán megformáljuk a kenyérkét, formába rakjuk, és újabb 30 percet kelesztjük.
  4. Ha másodjára is megkelt, pengével bemetsszük, olajjal lekenjük (ez nem szerepel külön a hozzávalók között), és előmelegített 200 fokos sütőben 10 percig sütjük, ezután mérsékeljük a sütő hőmérsékletét 180 fokra, és további kb. 45-50 percig süssük pirosra.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 2 223
elküldve: 1
receptkönyvben: 31
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

medea

Mióta szakács: 2014.04.03.
134 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

házi kenyér, vekni, burgonyás kenyérke

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mikyvi
mikyvi Mon, 2014-09-08 08:50

Köszönöm a gyors választ, további jó sütést-fözést!

mikyvi
mikyvi Sun, 2014-09-07 10:40

SZia Medea, alul-felül sütés vagy hölégkeverés? Szép napot, Yvett

157
élesztő 2 g
víz 1 dl
finomliszt 10 dkg
instant élesztő 0.5 tasak (7 gr)
tönkölybúza liszt 10 dkg
finomliszt 20 dkg
burgonya 10 dkg
2 teáskanál
napraforgó olaj 1 ek
víz 2 dl