r
Nosalty Logó

Kovászos lángos Évi néni konyhájából

Évi néni
Kovászos lángos Évi néni konyhájából
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

427
Kalória
9.9g
Fehérje
73.1g
Szénhidrát
9.6g
Zsír
77.9g
Víz
-
Koleszterin
2.5g
Élelmi rost
225mg
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 427 kcal
  • 6% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 2557 kcal
  • 6% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 206 kcal
  • 6% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.9 g

Zsír

  • Összesen
    9.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    701.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    519 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    73.1 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    77.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    17 micro
Összesen 427 kcal
  • 6% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    59.2 g

Zsír

  • Összesen
    57.4 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    25 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4207.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    195 mg
  • Kálcium
    119 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    143 mg
  • Foszfor
    621 mg
  • Nátrium
    3116 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    438.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

Víz

  • Összesen
    467.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    150 micro
  • Kolin:
    60 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    104 micro
Összesen 2557 kcal
  • 6% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    4.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    339.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    50 mg
  • Nátrium
    252 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    35.4 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    37.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 206 kcal

Elkészítés

  1. A lisztet és a vizet összekeverjük (nem dagasztjuk ), -ezt autolízisnek hívjuk -, egy órát pihentetjük.
  2. A pihentetett tésztát és a kovászt összedagasztjuk, legalább 10-15 percet dagasztjuk, majd hozzáadjuk a sót és az olajat. Újra pihentetjük fél órát. Nagyon híg tésztát kapunk.
  3. Úgy tudjuk a tészta állagát erősíteni, hogy fél óránként sziromhajtással hajtogatjuk. A tésztát vizezett/olajozott kézzel egyik oldalon jól kiemeljük, áthajtjuk a másik oldalra, majd 90 fokkal mindig elforgatva ugyanígy áthajtjuk a tésztát, majd lefedve pihen. Ezt megismételjük 3-4-5 alkalommal, majd újra pihen fél órát, áttesszük egy olajjal kikent fedhető tálba, és a hűtőbe tesszük pihenni, kelni. Nekem kb. 20 órát volt a hűtőben.
  4. A tésztát kitesszük felengedni a konyhapultra, majd egy óra múlva adagokra osztjuk, meghajtogatjuk labda formájúra, és olajozott tálcára félretesszük újra kelni, pihenni.
  5. Egy lábasban olajat hevítünk. A tésztát olajozott kezünkbe vesszük, óvatosan kihúzogatjuk, és a forró olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Tepsi mérete: 20x20

Néhány hete nevelek újra kovászt. Chef kovászt használok, mert az jól eltartható, nem igényel napi törődést, és eddig minden kelt tésztám nagyon jól sikerült vele. Egy titka van a kovászos tésztának, hogy türelem kell hozzá. Erről nem vagyok híres, de mégis meg kell tanuljam, mert ha ráhagyom a szükséges időt, szenzációs ízű és állagú tésztákat sütök.

További receptek

Klasszik lángos

A lángos egy hamisítatlan magyar találmány, amit elsősorban a nyári időszakhoz kötünk, azonban az év bármely időszakában elkészíthetjük. Ropogós szélek, puha belső és légies ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...