adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes
Hozzávalók
-
350 g kenyérliszt bl80
-
100 g tönkölybúza liszt
-
100 g kovász
-
100 g burgonya
-
300 g víz
-
12 g só
167
Kalória
5.7g
Fehérje
34.4g
Szénhidrát
0.8g
Zsír
35.7g
Víz
-
Koleszterin
2.4g
Élelmi rost
752.5mg
Cukor
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
29g kenyérliszt bl80105 kcal
-
28 kcal
-
14 kcal
-
8g kovász15 kcal
-
8g burgonya5 kcal
-
25g víz0 kcal
-
1g só0 kcal
Összesen
167
kcal
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
350g kenyérliszt bl801264 kcal
-
100g tönkölybúza liszt338 kcal
-
166 kcal
-
100g kovász182 kcal
-
100g burgonya58 kcal
-
300g víz0 kcal
-
12g só0 kcal
Összesen
2008
kcal
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
34.6g kenyérliszt bl80125 kcal
-
9.9g tönkölybúza liszt33 kcal
-
16 kcal
-
9.9g kovász18 kcal
-
9.9g burgonya6 kcal
-
29.6g víz0 kcal
-
1.2g só0 kcal
Összesen
198
kcal
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.7 g
Zsír
-
Összesen 0.8 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 526.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 83 mg
-
Nátrium 390 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 34.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 35.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 48 micro
Összesen
167
kcal
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 67.8 g
Zsír
-
Összesen 9.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6322.4 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 174 mg
-
Kálcium 124 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 313 mg
-
Foszfor 999 mg
-
Nátrium 4685 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrát
-
Összesen 412.4 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 28 mg
Víz
-
Összesen 428.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 199 micro
-
Kolin: 66 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 571 micro
Összesen
2008
kcal
- 8% Fehérje
- 44% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.7 g
Zsír
-
Összesen 0.9 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 624.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 99 mg
-
Nátrium 463 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrát
-
Összesen 40.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 3 mg
Víz
-
Összesen 42.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 56 micro
Összesen
198
kcal
Elkészítés
- A kovászunkat reggel megetetjük, 100%-os hidratáltságú legyen (ugyanannyi vízzel és liszttel etessük meg). Én 25 g anyakovászhoz 50g vizet és 50g lisztet teszek.
- Autolizálás: A liszteket és a vizet egy edényben keverjük össze, hagyjuk állni 30-60 percet, attól függően mennyi időnk van, ha nincs ez a folyamat elhagyható, de biztonságosabb a sütés.
- Tegyük a kovászt és a főtt, áttört burgonyát a liszthez, kezdjük el kézzel vagy géppel dagasztani, mikor már nagyjából összeállt a tészta, adjuk hozzá a sót (10-12gramm). Majd alaposan dagasszuk ki a tésztát.
- Tegyük egy kilolajozott tálba és lefedve pihentessük egy órát.
- Pihenés után enyhén vizes felületen szépen finom kézzel húzzuk ki vékonyra a tésztát, majd hajtsuk meg: két oldalról egymásra, utána kezdjük el magunk felé húzva feltekerni a tésztát, a végén feszesítjük, gömbölyítjük.
- Újabb 30-60 percre félretesszük pihenni, majd megint meghajtogatjuk, ezt mégegyszer megcsináljuk. Picit szobahőn pihentetjük, éjszakára hűtőbe tesszük.
- Reggel megformázzuk: enyhén lisztezzük a felületen, ujjunkkal kinyomkodjuk négyzet alakúra, kétoldalt egymásra hajtjuk, szintén elkezdjük jó alaposan feszesítve feltekerni, majd alányúlva, magunk felé húzva feszesítjük a tésztát, gombócot vagy veknit formázunk, kinek melyik forma tetszik.
- Tetejével lefelé alaposan kilisztezett (legpraktikusabb a rizsliszt, mert az nem ragad a tésztába), konyharuhával vagy gézzel bélelt tálba tesszük, betakarjuk, lefedjük, hűtőbe tesszük 10-12 órára.
- Este 250 fokra előmelegesített sütőben, amiben a sütőedényeket is alaposan átmelegítjük (én egy lapos tepsit használok, amire ráborítok egy jénai tálat - ez a kettő nagyon jól tartja a hőt és szépen látjuk a kenyér emelkedését is). A kenyeret egy sütőpapírra borítjuk, leseperjük a felesleges lisztet és kb. 1cm mélyen tetszőleges helyen bevágjuk.
- Sütés: az első 30 perc fedő alatt maximum hőmérsékleten, majd 200 fokra visszacsökkentjük a sütőt és levesszük a fedőt, majd szintén 25-30 perc. Sütőfüggő.
- Megvárjuk míg kihűl és jóízűen elfogyasztjuk az isteni házi adalékmentes ropogós héjú, puha belsejű kenyeret.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 30 p
- Sütés ideje: 60 p
- Sütés hőfoka: 250 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 20x30