Nosalty Logó

Élesztő nélküli kovászos kenyér

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Torma
Élesztő nélküli kovászos kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
vadkovászos
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 242 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1447 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 192 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    0.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    253.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    67 mg
  • Nátrium
    132 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.9 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    50 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    43 micro
Összesen 242 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    45.9 g

Zsír

  • Összesen
    5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1520 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    153 mg
  • Kálcium
    67 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    100 mg
  • Foszfor
    399 mg
  • Nátrium
    793 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    293.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    299.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    125 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    255 micro
Összesen 1447 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    0.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    202.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    53 mg
  • Nátrium
    105 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    39.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    34 micro
Összesen 192 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lisztetösszekeverjük a sóval, hozzáadjuk a kovászt, és lassanként a vizet, amíg közepesen lágy tésztát kapunk.
  2. Addig keverjük, míg a tészta sima, egyenletes, csomómentes nem lesz. Fakanállal1percig dagasztjuk csak; ez hajtogatós módszer.
  3. 1 órát pihentetjük a nagy keverőtálban, majd kezdődik a hajtogatás. Atészta egyik oldalátjól felhúzzuk a beolajozottujjainkkal, és áthúzzuk az ellenkező oldalra, ahol erősen lenyomjuk. Ezt körben megcsináljuk a tésztával, majd letakarjuk, és pihentetjük. A hajtogatást lehet tetszés szerint a tálban vagy olajozott deszkán csinálni.
  4. 3-szor hajtogatjuk fél vagy egy óránként, attól függően, hogyan kel a tésztánk. Ha emelkedett, akkor hajtogathatunk.
  5. Először ragadós a tészta, de a harmadik hajtogatásnál már kevésbé.
  6. A harmadik hajtogatás után megformázzuk a tésztát, megszórjuk a tetejét liszttel, és sütőpapírral bélelt sütőlemezen pihentetjük kb. 1-3 órát.
  7. Sütés előtt 40 perccel bekapcsoljuk a sütőt 220 fokra.
  8. A tészta tetejét éles késsel vagy pengével bevágjuk, és a sütőbe tesszük, ahova már betettünk egy kis edény vizet is.
  9. 1 órát sütjük(40 perc után visszavesszük a hőt 200 fokra).
  10. Sütőből kivéve gyorsan lepermetezzük vízzel, és sütőrácson hűtjük.
  11. Csak langyosan vágjuk fel, amikor már élvezhetjük a csodálatos, természetes kovászos kenyér ízét.:)
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 12
  • 7 napos nézettség: 114
  • Össznézettség: 130245
  • Feltöltés dátuma: 2012. december 09.

Ajánló

Csak ajánlani tudom a "kovászos kísérletezgetést"! Olvasni (neten is lehet) és gyakorolni... Akinek van kitől tanulni, látni a folyamatot, az még jobb megoldás! Kövessük türelemmel a kovász tempóját; a természetes kovásszal készült kenyerek lassabban kelnek, főleg alacsony hőmérsékleten. Siettetni nem jó, ne tegyük langyos sütőbe keleszteni, az élesztőgombák ebben könnyebben elpusztulnak, mint az élesztős kenyerekben, ezért kell a hideg /20-24 fok körüli/ víz is. Jót tesz az íznek, és a kenyér állagának is a hosszú kelesztés.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Évek óta terveztem, hogy majd.... Mert ahogy olvastam a szakirodalmat, olyan komplikáltnak tūnt. Hát érdemes sokat olvasni, mert amikor elbizonytalanodtam, akkor eszembe jutottak az olvasottak. A 7 napig érlelt kovászom teljes kiőrlésű liszt és víz keveréke, semmi más. A legtöbb recept tesz hozzá mézet, mazsolát vagy joghurtot. Én gondoltam megpróbálom egyszerűen, ha megy, és szerencsém volt, elsőre sikerült a kovász, amit Janinak neveztem el, mert állítólag nevet is kell adni a kovászodnak.:) Most felbuzdulva az első sikeremen, odatettem egy fehér kenyérlisztből is egy kovászt, amit Terkának neveztem, de ez kicsit lassúbb, mint a Jani volt. A Jani mindig előttem szaladt szinte! Ezt a mai kenyeret tegnap késő este kellett kisütnöm, mert olyan gyorsan kelt a cipócska... Rohant a Jani.;)

Hozzászólások

Csiki Piroska

Kedves Torma! Nagyon szép lyukacsos a kenyered. Janiból mekkora adagra van szükség egy ilyen kenyérhez? Köszi. Piroska

Torma

Piroskam, bocs, itt van a válasz, rossz linkre kattintottam....T:)

Torma

Köszi Piroska:) ebben a "Janibol" 200 g van...kevesebb is elég lett volna, mert a Jani olyan er?s ;) Majd meg kiserletezgetek egy rövidebb variacioval...Limara péksége oldalon van egy egyszer?bb recept ( kés?bb vettem észre)... Limara este állítja össze a tésztát, h?t?be teszi ejjelre, es reggel süti...most nem emlékszem, hogy dagasztos, vagy hajtogatos technika...az o receptjenek a neve: a Kenyér... Rengeteg kovászos recept van mindenhol...nekem ez a hajtogatos megtetszett (ez angol netes recept). Tetszett, hogy lehet nézegetni, hajtogatni...volt idom. Azért keresek egy rövidebb verziót is... A kovaszaimat imadom...Terka is elkészült, a fehér lisztes; most egyutt vannak a Janival a h?t?ben :) sok sikert, ha kiprobalod! NAGYON finom lett :) más, mint az elesztos; az íze is, belseje is, héja is. En ezt szeretem igazán. Kellemes vasárnapot, Torma :)

Csiki Piroska

Köszönöm szépen. Tetszik a storyd is. Piroska

Mucus

Nagyon szép ritka ez a kenyér. A 7 napig érlelt kovász mentetét, hozzávalóit megírnád. Annyi kovász recept van , de tutit szeretnék. Ez a Jani biztos jó! Köszi! Szép napot!

Torma

Kedves Teri! En egy angol nyelvu oldalrol vettem a kovasz receptet, mert azt tartottam legegyszerubbnek. Viszont itt olyan meleg volt, amikor a "Janit erjesztgettem", hogy alkalmazkodnom kellett a Jani ritmusahoz, nem az eredeti recepthez...Viszont ezt mindenkinek ajanlom, mert a liszt es viz is mindenhol mas, es a homerseklet is persze. Meg a levego paratartalma is kozrejatszik...alacsony hofokon tovabb tart az erjedes...ezert nem lehet vakon kovetni a kovasz-keszito receptet. Ahol sokat sutnek elesztovel, ott az elesztogombak szama is magasabb a levegoben...ott konnyebb termeszetes kovaszt erjeszteni. A lenyeg az, hogy erjedjen a massza es mikor mar "orjong" (habos, lyukacsos, magas egy kis ideig), akkor meg kell etetni, hogy eros kovaszunk legyen es eleg is legyen egy kenyer keszitesehez. 200 g kell egy fel kilo liszthez...ez kb 200ml, ha jol emlekszem... Itt talaltam egy egyszeru liszt es viz keverekes kovasz receptet, ha ez tetszik Neked, erdemes kiprobalni: http://jokaja.hu/kovasz-keszitese/ Literes befottes uvegben jo oket tartani; csak lazan ra a tetot, amig a konyhapulton van, hogy a felgyulemlett gazok tudjanak tavozni. Mindig jol bekeverni az uj adagot, mikor "etetunk": a vizet eloszor es a lisztet utana...jol atkeverni, hogy boven menjen oxigen a keverekbe, az segiti az erjedest...Sok sikert, udv, Torma :)

Évi néni

Kedves Márti! Nagyon szép a kenyered. Ahogy leveszem, nagyjából egyszerre kapott el minket a kovászkészítés láza. Nekem volt egy halott kísérletem, de a fele fehér, fele rozs kovász nagyon bevált. Minden nap tudnék kenyeret sütni bel?le, úgyhogy most kipróbálom az "altatását". Gratulálok a m?vedhez. Üdv: Évi néni

Torma

Köszönöm Évi néni :) További jó sütögetést, Torma :)

Maja Méhecske

Kedves Torma! Nagyon köszönöm a kovász receptet (az enyémet Bélának hívják :) ), és a kovászos kenyér receptjét. Követtem az utasításokat, sok türelemre volt szükség, de a végeredmény mindenképpen megérte. Olyan finom kenyeret, mint amilyet sütöttem, Franciaországban ettem utoljára (sok helyen jártam már, és a francia fehér kenyérnek nincs párja!). Utoljára Dédmamám sütött nálunk kenyeret, most végre nekem is megadatott. Össze sem hasonlítható az éleszt?s kenyérrel, amit sütöttem eddig. Mindenkinek, aki szereti a jó kenyeret, csak ajánlani tudom. Sok id?, de megéri! Nagyon köszönöm!

Torma

Köszi Maja Méhecske :) nagyon örülök, hogy sikerült a kenyered! Nincs is az igazi kovászosnak párja!! A FB-on van egy szuper vadkovászos csoportunk ( a Nagyi Kovászos Kenyere); lépj be!! Fantasztikus kenyereket és egyebeket sütünk ott!! Csak vadkovásszal, éleszt? nélkül!! További vadkovászos sikereket! Üdv, Torma :)

dadimami

Kedves Torma! A múlt évi kudarcos próbálkozásaim után ez a második kenyér amit megsütöttem (a mákos kovászos kenyered után) végre siker koronázta a kovászos próbálkozásomat. Azt szeretném megkérdezni, hogy miután vizet teszünk a süt?be, (én egy kb. 2 dl-es jégkockatartó alu.mini edényt tettem be) ha elpárolgott már nem pótolod ugye. Én még kétszer utánatöltöttem, de mintha így lassította volna a sülést, gondolom miután írtad, hogy a kelést el?segítend? van rá szükség, kés?bb már nem kell. Köszönöm a sok-sok jó kenyér receptedet, még lesz mit sorra venni. üdvözlettel: Margó

márti1218

Milyen mennyiségb?l keverted janit? Mikor kell etetni,ha már bugyog?

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 nagyméretű növény, ami beltéren is csodásan érzi magát

A már egy éve tartó bezártságnak köszönhetően ismét reneszánszukat élik a szobanövények, mert sokan velük pótolják a természet oly’ nyomasztó hiányát. Íme öt nagyméretű növény, ami nem fog ránk megharagudni, ha egy terebélyes terasz helyett a nappaliban neveljük.