Nosalty Logó

Korvapuusti - finn fahéjas csiga

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Korvapuusti - finn fahéjas csiga
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 7% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 794 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 6349 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 365 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.9 g

Zsír

  • Összesen
    36.4 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    216 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    437 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    100 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    61 mg
  • Foszfor
    203 mg
  • Nátrium
    37 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    110.2 g
  • Cukor
    56 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    23.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    304 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    27 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    68 micro
  • Kolin:
    119 mg
  • Retinol - A vitamin:
    298 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    70 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    151 micro
Összesen 794 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    95.4 g

Zsír

  • Összesen
    290.9 g
  • Telített zsírsav
    171 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    86 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    1730 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3495.9 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    244 mg
  • Kálcium
    800 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    491 mg
  • Foszfor
    1621 mg
  • Nátrium
    296 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    881.3 g
  • Cukor
    452 mg
  • Élelmi rost
    42 mg

VÍZ

  • Összesen
    184.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2433 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    218 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    544 micro
  • Kolin:
    949 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2384 micro
  • α-karotin
    38 micro
  • β-karotin
    562 micro
  • β-crypt
    33 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1211 micro
Összesen 6349 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    16.7 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    99 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    200.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    93 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    50.6 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    10.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    140 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    137 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    32 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    70 micro
Összesen 365 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. Alisztet tálba szórjuk, közepébe mélyedést készítünk, ebbe belemorzsoljuk az élesztőt, rászórunk 1 tk cukrot, majd felöntjük egy kis langyos tejjel. Megvárjuk, míg az élesztő felfut.
  2. Hozzáadjuk a többi hozzávalót (az olvasztott vaj kivételével), és bedagasztjuk, majd kisebb adagokban beledagasztjuk az olvasztott vajat is. Akkor jó, ha a tészta elválik az edény falától, és hólyagokat vet.
  3. A tésztát lefedve, langyos helyen kétszeresére kelesztjük.
  4. A porcukrot elkeverjük a kakaóporral/fahéjjal.
  5. Ha a kétszeresére kelt, a tésztát kettévesszük. Az egyik tésztabucit téglalap alakúra nyújtjuk, bőségesen megkenjük az olvasztott margarin felével, majd megszórjuk a kakaós porcukor felével. Soknak tűnhet, de kell rá annyi :) (kb. 2x annyi, amennyit normálisnak érez az ember), a lényeg, hogy egyenletesen fedje be a tésztát.
  6. Ezután a hosszanti oldalán feltekerjük.
  7. A másik darab tésztával ugyanígy járunk el.
  8. A rúdból trapézokat vágunk (ez benne a trükk), képeket lásd itt, tehát nem egyenesen, mint amikor csigát készítünk, hanem ferdén. Majd minden darabot a talpára állítunk úgy, hogy a keskenyebb oldala legyen felül. Ezt kell az ujjunkkal (vagy fakanál nyelével) hosszában benyomni, mert így, miközben benyomjuk, a tekercs rétegei előbukkannak, és kicsit szétnyílnak, így sütésnél a cukor kissé rá is karamellizálódik a tésztára.
  9. Ezután megkenjük a kissé felvert, egy pici vízzel elkevert tojássárgájával, és megszórjuk szórócukorral (jégcukor).
  10. Újabb kétszeresére kelesztés után lehet sütni.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 28
  • Össznézettség: 82996
  • Feltöltés dátuma: 2011. május 12.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Aki már járt Finnországban, biztosan evett már korvapuustit, aki még sosem hallott róla, ajánlom, próbálja ki, garantálom, hogy nem fog csalódni. Én vagy 10 éve ettem először, unitesómnál, aki egy ideig Finnországban élt, és ott tanulta,egy finn háziasszonytól. Rögtön rabul ejtett ez a különleges sütemény. A korvapuusti - ami szó szerint fülrángatást jelent - egy fahéjas péksütemény, azonban fahéj helyett például kakaóval vagy kakaós-diós töltelékkel is elkészthető. Én most kakaóval készítettem, mert a család nem szereti annyira a fahéjat. Két dolog miatt korvapuusti a korvapuusti: 1. a sajátos tésztaformázási mód 2. a kardamom (finnül kardemumma), ami fűszeresebbé teszi ezt az egyébként is édes tésztát. A tetejéről elmaradhatatlan a szórócukor, ezen kívül a finnek még egy jó adag porcukorral is megszórják, mikor kisült, de az szerintem már túlzás...:) Szóval így pofozkodnak a finnek. A sütemény neve állítólag onnan ered, hogy a szétlapított tészta két fület formáz.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

nagyon szép lett a korvapuustid :D én el?ször a gyerekek (akiket bébiszitteltem) nagymamájától láttam, hogy kell csinálni, ? nagyon profi volt már :) imádom! még a boltban a fagyasztott változatot is képes vagyok megvenni, megsütve az is tökéletes :) de most nem fér bele a fogyókúrám miatt (nem kötözködés, de: rae sokeri :))

Törölt felhasználó

Szia! Pár perce vettem ki a süt?b?l ezt a csodát. Régóta keresgélek finom kakaóscsiga receptet, de valahogy egyik sem jött be. Az igazat megvallva kissé gyakorlatlan konyhatündér vagyok :). Ez viszont szuper lett!!! A tészta felét úgy formáztam, ahogy írtad, a másik felét simán csigának vágtam fel. Családom még nem ért haza, meglepi lesz, de én már kett?t megettem :). Kívül ropogós, belül omlós.........a mai napi sikerélményt köszönöm neked!!!

Törölt felhasználó

Nagyon jól néz ki, egyik nap biztos megsütöm. :)

Bihary Livia

Ma elkészittem,nagyon finom lett,még nem lett ilyen szép de majd legközelebb. Igazán jó kakaós a töltejék is nem csak mutatóban van benne anyag.Köszi a jó receptet.

Kissy

sziasztok! hétf?n megcsináltam a sütit, az ízével semmi baj, nagyon finom lett, de a kinézete pocsék... tudnátok adni valami ötletet? szinte az összes töltelék kijött bel?le sütés közben... :( pedig megkentem a tetejét, és mégis. :(

Noncsi_

Hát ez valami isteni! Tegnap este elkészítettem (kardamom nélkül, vaj helyett margarinnal), és nagyon ízlett nekünk :) Egyszer? és fincsi! Köszönet a receptért!

Edit

Istenem ,de gyönyör? az a tányér és a bögre :)) A csigák sem rosszak:)))))))))) Üdv Edit

Törölt felhasználó

Szia! Nem tudod, hol lehetne (Szegeden) kardamomot találni? Eddig a hipermarketek f?szerkínálatában keresgéltem, nem találtam. :( A választ el?re is köszi.

sbetti75

Nem tudom, hogy kaptál-e már de én a Vidra utcában szoktam venni. A bolt nevét nem írom le, mert nem tudom, hogy szabad-e, de az utca elején van egy olyan épület, aminek a bejáratához lépcs?k vezetnek fel, majd a másik oldalon le. Itt volt régen a trolimegálló. Ott tudsz venni. Üdv.: Betti

Törölt felhasználó

Kardamomot én vagy bioboltban szoktam venni, vagy nálunk Pécsen pl. van egy arab bolt a belvárosban, ahol mindenféle f?szert lehet kapni, de ne hagyjátok ki, enélkül sosem lesz igazán finn kalács íze!

sbetti75

Egyszer?en csoda!!!! Imádom. Kakaóval, fahéjjal, mindenhogy.

Törölt felhasználó

Elkészítettem, nagyon finom lett:) Csak sajnos nem olyan szép, mint a képen:( Remélem a következ? szebb lesz, mert tuti lesz következ?:)

Törölt felhasználó

Kedves Juci! Ma elkeszitettem, szuper lett! Isteni konnyu a tesztaja es nagyon fincsi :) Parszor meg gyakorolnom kell, hogy olyan szep legyen, mint a tied, de egyaltalan nem banom nyamiiiiii :) Koszi ezt a finomsagot (is)! Chocaholic

Törölt felhasználó

Szia! Holnap szeretném megsütni a csigát. A hagyományos kakaós csiga töltelékébe (ha a recept porcukorral írja is) nem porcukrot, hanem sima cukrot teszek, sütés alatt megolvad. Ebben a receptben van valami jelent?sége a darálásnak? El?re is köszi a segítséget! Bea

Törölt felhasználó

elvileg csinálhatod sima cukorral is

Törölt felhasználó

Gyors voltál :) Szuper, így egy kicsit egyszer?bb lesz a dolgom! Holnap beszámolok :)

Törölt felhasználó

Nagyon finom lett! Nem porcukorból készítettem végül, egy ici-picit lehetett érzeni a cukor ropogását (lehet azért mert én tudtam). Focizó fiúk ették meg, 10-b?l 10-est kapott a süti :)

Timi

Én nagyon csalódott voltam! betartottam mindent és az egész szétesett sütés közben és az összes cukros töltelék kifolyt. Biztosan jók ezek az arányok? 3 csomag éleszt?? a tasakra az volt írva hogy egy csomag 1 kg liszthez elegend?. Nem vagyok egy kezd? szakácsn?, de szerintem itt vagy valami el van írva vagy nem tudom, biztos nem 1 kg liszt? Ha valaki tudja mi történhetett vagy hasonlóan járt akkor írja meg! Köszönöm Timi

Törölt felhasználó

30 g friss éleszt?....sosem használok zacskósat...a 3 csomag az rengeteg. kb. 3x annyi, mint amennyi kell bele :(

Timi

Szia! Köszönöm a választ, de nem hiszem hogy többször elkészítem ezt a receptet. Kérlek javítsd akkor a receptet, hogy friss éleszt? hogy mások ne fussanak ebbe a hibába. Timi

Gabys

Kedves Tímea, nem akarom megvédeni Jucit mert nem szorul rá. De valószin?leg elkerülte a figyelmedet hogy az éleszt?s zacskóra az is rá van írva hogy a 7 gr. = 25 gr. friss éleszt?nek felel meg. Ha nincs itthon friss éleszt?m ezt figyelembe véve használom fel. Így Te a 30 g. helyett kb. 75 gr. tettél bele. Talán ezért nem sikerült és a túlkelesztés miatt esett szét. A recept jó, szerintem adj egy esélyt még:) Szép hétvégét, Gabi

Törölt felhasználó

Sziasztok! Most sül a csigám, de 20 perc elteltével még mindig nagyon puha a teteje, és az alja sem barnás. Meddig süssem szerintetek? Amennyire vékonyra csak bírtam, kinyújtottam a tésztát, de szerintem túl vastag maradt még így is, azért nem sül meg a megadott id? alatt. Vagy ennyire puha kell, hogy legyen? Köszi el?re is a választ.

Törölt felhasználó

Oszinten szolva nem ertem a kerdest...:-) nem keksz ez hogy kopogos legyen :-) es az aljanak sem kell barnanak lennie...illetve sutes kozben meg sosem jutott eszembe hogy alanezzek :-)

Törölt felhasználó

Szia, amikor a sütési id? elteltével kinyitottam a süt?t, még szinte nyersnek t?nt a tészta. Végül valamennyi id?t "ráhúztam", kicsit szerintem többet, mint kellett volna, mert valamennyire kiszáradt, de amúgy nagyon finom volt, és nekem nem is esett szét, bár nem emelkedett meg olyan magasra, mint a Te képeiden látható. Amikor Nagymamám tanított sütni a kelt tésztákat (f?leg kifliket sütök) akkor mindig azt mondta, hogy ha az alja barnás, akkor biztos megsült már. Innen az "alánézés" :-) Amúgy osztatlan sikert aratott a süti, még kis laposkásan is, úgyhogy elmentettem a receptet. Köszi!

Törölt felhasználó

Nagyon finomságos lett a süti. A lakásban is fantasztikus illat van. Nagyon fini, puha lett a tésztája is. Igaz kardamomot nem tudtam szerezni, de jó sok fahéjat tettem bele és így is nagyon jó lett. Nekem kb. b? 10 perc alatt megsült légkeverésesben. Ja és a tölteléket úgy csináltam (mivel a kakaós csigáknál már megjártam, hogy kiszóródott bel?le a kakaó) hogy a puha vajjal kevertem ki a kakaóport és rákentem a tésztára. Köszi a receptet!!! :)

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek