Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kelkáposztagolyók

Kelkáposztagolyók
Kelkáposztagolyók
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ebben a receptben én megadtam egyfajta tölteléket a golyókhoz, de ez szabadon variálható, hiszen nagyon jól elviseli magában a lepirított darált húst vagy sonkát, vagy akár krumplit is, mindenféle egyéb zöldségekkel. Ami nekem nagyon tetszik, az a formája, mert hihetetlenül jól mutatnak a tányéron. :)

hozzávalók / 5 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kelkáposztát leveleire bontjuk, mossuk, tálba tesszük és leforrázzuk. Vigyázzunk, hogy ne szakadjanak el!!! Amíg puhulnak a levelek, magukra hagyjuk őket.
  2. A füstölt szalonnát kiolvasztjuk, rádobjuk az apróra vágott hagymát és a durvára reszelt sárgarépát, és kissé összepirítjuk, közben fűszerezzük, ahogy szeretnénk.
  3. A rizst megmossuk, majd ebbe a répás-hagymás gyönyörűségbe borítjuk, és kissé lepirítjuk, majd kétszeres mennyiségű vízzel felöntjük, lefedjük. Ha felforrt, a lángot elzárjuk és őt is magára hagyjuk, amíg megpuhul.
  4. Közben előkészítünk egy tepsit, amit kizsírozunk, illetve egy tiszta konyharuhát.
  5. Ha a rizs elkészült, belekeverünk két egész tojást, de ha többet kíván, lehet neki még adni.
  6. A káposztalevelek vastag középső erét lefaragjuk úgy, hogy ne szakadjon el a levél.
  7. Most jön a lényeg: egyik tenyerünkbe tesszük a konyharuhát, amibe belefektetünk egy levelet. Ebbe kb. 2 evőkanálnyi rizses masszát teszünk. Kissé ráhajtogatjuk a leveleket, a konyharuha segítségével összefogjuk, megcsavarjuk szorosan, majd kibontjuk.
  8. Most csodálkozunk, hogy milyen csodaszép gömbölyű lett, és szét sem esik!! A csavart felével lefelé a tepsibe tesszük, majd ugyanígy járunk el a többivel is, amíg az anyagok tartanak.
  9. A tepsiben most ott sorakoznak a a kelkáposztagolyók, a tetejüket kis olajjal vagy zsírral megkenjük, alufóliával lefedjük.
  10. Ha kimaradt rizs vagy káposzta, nyugodtan betehetjük azt is a tepsibe.
  11. Tepsi megy a meleg sütőbe, és ott kb. 20-25 percig fog tartózkodni.
  12. Tálalásnál elég rá egy kis tejföl, ami jó így magában is, de megbolondítható mindenféle dologgal (zöldhagyma, fűszerek, sajt, stb.).
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 5 341
elküldve: 5
receptkönyvben: 159
elkészítve: 5/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Mohonc

Mióta szakács: 2010.07.09.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
nehézség: könnyű
maradék ételből: maradék húsból, maradék rizsből és tésztából
kategória: töltött zöldség
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 5 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

rizzsel töltött káposztagolyók, sárgarépás-rizses kelkáposztagolyók, rizse golyók kelkáposztalevélbe töltve

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

firstlady
firstlady Fri, 2013-12-27 09:23

Nagyon guszta, biztosan finom is.
Elhiszem, hogy elég mellé egy kis tejföl, de nekem nagyon tetszik a mártás a képen. Snidling, sonkadarabkák, mi van még benne? Leírnád? Már ha emlékszel rá, mert nálunk sokszor az improvizált, "mi van itthon" alapon készült kiegészítők aratják a legnagyobb sikert. :-)

mohonc
Mohonc / mohonc Fri, 2013-12-27 09:38

A mártás valóban a "mi van itthon, de jó bele" alapon készült. Pontosan, ahogy gondoltad. :) Póréhagyma volt benne, meg sonka, amit eredetileg bele akartam tenni a gombócba, de mivel a nagy részét közben megették ezért csak ide jutott, ment bele még maradék kukorica, és egy kis tejjel hígítottam, hogy ne legyen sűrű + só, bors. Jó főzőcskézést!

447
kelkáposzta 1 közepes db
rizs 20 dkg
sárgarépa 2 közepes db
vöröshagyma 2 közepes db
tojás 2 db
tejföl 2 dl
füstölt szalonna 10 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint