Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karfiolfelfújt

Karfiolfelfújt
Karfiolfelfújt
75 perc / előkészület: 5 perc főzés: 35 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Karfiolszezon, de akármilyen zöldségből nagyon finom lehet! Mindig mondtam, hogy a besamel hatalmas találmány...

A sztori aranyos folytatása, hogy a felfújt másnapján Jannal meglátogattuk egy indiai osztálytársát. Hirtelen ötlet volt a meghívás, ebéddel nem készültek, így vittük dobozban a magunk kis felfújtját. Az indiai családot (akik a hagyományokhoz híven kézzel ették a curryt) egészen lenyűgözte ez a csemege, megérdeklődték a nevét magyarul, s nehezen tudtam elmagyarázni, hogy ez azért annyira nem magyar specialitás. Aztán még a receptet is le kellett írnom, s ígérték, hamarosan kipróbálják a "cauliflower-felfújt"-at : )

hozzávalók / 5 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A karfiolt apró rózsáira szedjük-vágjuk, és megsózva félpuhára pároljuk vagy főzzük.
  2. A vajat megolvasztjuk, megpirítjuk benne a lisztet, majd fokozatosan felöntjük a tejjel. Nagyon erőteljes, folyamatos keverést igényel!
  3. A besamelt felforraljuk, sűrűsödésig főzzük, majd a tűzről levéve sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.
  4. Mikor a besamel kihűlt, elkeverjük benne a 4 tojássárgáját, illetve a fehérjék keményre vert habját. A habot csak a keverés előtt készítsük el, különben összeesik.
  5. A karfiolrózsákat is beleforgatjuk, tűzálló tálba öntjük az egészet, és 180 fokra előmelegített sütőben fél óráig sütjük. (Az ajtó kinyitását kéretik mellőzni, mert a felfújt nem szereti, ha abajgatják!)
  6. Fél óra után kivesszük, megszórjuk reszelt sajttal, s további 5-10 percig, míg a sajt megolvad, megpirul, a sütőben tartjuk a lakomát.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 26 331
elküldve: 3
receptkönyvben: 332
elkészítve: 4/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Durcsó

Mióta szakács: 2009.05.28.
161 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: felfújtak
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

besameles karfiolfelfújt, karfiolos felfújt

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

tessza
Tessza / tessza Tue, 2011-09-27 12:57

Kedves Durcsó!
Elkészítettem és nagyon ízlett, mindenkinek ajánlom. Kétszer egymás után. Eszközöltem az előttem szólottak által javasoltakat is. A besamelt én 5dkg margalin, 5dkg liszt és 5 dl tejből készítettem és tettem bele foghagymát, lila hagymát, petrezselyem zöldet és én 1-2 kanál mustárt is. Tetejére füstölt sajtot.Tapasztalatból mondom, mind a két változat (a te alap recepted és a kiegészítésekkel készült) egyaránt nagyon-nagyon finom!!! Legközelebb megpróbálom brokkolival is. Nagyon tuti a recept és nagyon köszönöm!

Feilan
Feilan Sun, 2011-09-25 12:25

Egyik este elkészítettem vacsorára, nagyon finom lett! :) köszi a receptet

Bors002
Bors002 Fri, 2010-10-15 19:45

Sajt nélkül szokta csinálni. Én is furcsálltam, de tényleg fincsi volt.

Bors002
Bors002 Fri, 2010-10-15 19:00

Megcsináltam, nagyon finom lett. A Mamám porcukorral szokta enni. Megkóstoltam úgyis finom volt.

durcs
Durcsó / durcs Fri, 2010-10-15 19:06

Kedves Bors, a Mamád a sajtos karfiolt szórja meg porcukorral? Ez érdekes kombináció. De ha magát a karfiolt, akkor végül is el tudom képzelni :) Mindenesetre örülök, hogy ízlett! Üdv, Durcs

zederta
ze(n)derta / zederta Fri, 2009-10-30 12:37

felesben karfiolból és sütőtökből készítettem, és a besamel-t megbolondítottam még egy kis fokhagymával, apróra vágott lilahagymával és egy nagy adag petrezselyemzölddel. tuti recept. isteni lett!
köszi Durcsó!
xxx
toma

267
karfiol 1 db
margarin 5 dkg
finomliszt 2 evőkanál
tej 3 dl
tojás 4 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
szerecsendió 0 ízlés szerint
sajt 10 dkg