Karácsonyi narancslekvár
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
NS

adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 1% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
500g narancs172 kcal
-
125g befőzőcukor484 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0g csillagánizs0 kcal
Összesen
656
Kcal
- 1% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
2000g narancs686 kcal
-
500g befőzőcukor1935 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0g csillagánizs0 kcal
Összesen
2621
Kcal
- 1% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
80g narancs27 kcal
-
20g befőzőcukor77 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0g csillagánizs0 kcal
Összesen
104
Kcal
- 1% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 3.4 g
Zsír
-
Összesen 0.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 239.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 147 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 37 mg
-
Foszfor 51 mg
-
Nátrium 1 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 167.9 g
-
Cukor 159 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 316.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 40 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 194 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 110 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 40 micro
-
β-karotin 259 micro
-
β-crypt 423 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 471 micro
Összesen
656
Kcal
- 1% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 13.7 g
Zsír
-
Összesen 1.8 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 958.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 589 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 146 mg
-
Foszfor 204 mg
-
Nátrium 5 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 671.5 g
-
Cukor 636 mg
-
Élelmi rost 35 mg
VÍZ
-
Összesen 1266.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 161 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 777 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 438 micro
-
Kolin: 123 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 161 micro
-
β-karotin 1037 micro
-
β-crypt 1694 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1883 micro
Összesen
2621
Kcal
- 1% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 0.5 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 38.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 8 mg
-
Nátrium 0 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.9 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 50.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 6 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 31 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 41 micro
-
β-crypt 68 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 75 micro
Összesen
104
Kcal
Hozzávalók
-
2 kg narancs
-
500 g befőzőcukor
-
2 db fahéjrúd
-
5 db szegfűszeg
-
1 db vanília
-
2 db csillagánizs
Elkészítés
- A narancsokat megmossuk, megházmozzuk, és amennyire tudjuk, a fehér kis héjacskáját is leszedjük.
- Aprítógépben pépesre aprítjuk, majd mehetnek bele egy nagyobb lábasba a fűszerekkel együtt.
- Hozzáadjuk a befőzőcukrot, majd nagy lángon elkezdjünk főzni, forrás után 1 percig főzzük.
- Kihalásszuk belőle a fűszereket, és azonnal csírátlanított üvegekbe töltjük, majd fejre állítjuk 5 percre.
- Receptkönyvben: 336
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 74441
- Feltöltés dátuma: 2013. január 02.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- szezon:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

NS
17522 recept
Életem első lekvárja, és büszkén mondhatom, hogy nem lett keserű!!! A fűszerek nagyon finom ízt és illatot adnak neki.:) Ebből a mennyiségből nekem 5 db, a képen látható méretű üveg jött ki!
Hozzászólások (14)
Gratulalok Bors, nagyon szépek!!! Üdv, Torma :)
Kedves Torma! Köszönöm szépen :)
Kedves b-ors! Sosem csináltam még lekvárt,de egy ilyen különlegességre szívesen tennék egy próbát,már beszereztem a hozzvalókat:) Tudnál segíteni,hogyha nem dzsem-szer? keményebb állagot,hanem folyósabbat szeretnék készíteni,akkor vízzel vagy narancslével felhigíthatom? köszönöm
szia! szertintem ha folyosabban szeretned akkor narancslevel fel tudod higitani de en meg igy nem csinaltam, szoval nem mernek feleskudni ra! viszont a befozocukor hatuljan az van irva hogy ha dzsemet szeretnel akkir forrastol szamitva fel percet kell csak fozni! gondoltam meg arra is hogy esetleg ha tobb mint 2 kg narancsot puresitenel le lehet akkor is folyosabb lenne! remelem tudtam segiteni es jo lekvarfozest kivanok :) Orsi
köszönöm a tanácsot,hétvégén fogok nekiállni,majd beszámolok,hogy milyen lett:)
Megkoszonom a beszamolot:) jo lekvarfozest:)
Életemben el?ször f?ztem lekvárt. Most készült el, a próbaadag gyönyör?en bekocsonyásodott és az íze isteni (tényleg nem keser?). Kezd?knek bátran ajánlom a receptet, szerintem nem lehet elrontani. Ajándékba lesz, remélem sikert arat :-). Kösz a receptet.
Nagyon örülök hogy sikerült a lekvárod :) Biztos vagyok benne hogy akinek ajándékozod, nagyon fog neki örülni!!!!:)
Soha nem csináltam narancslekvárt....de ez a recept bevált!Ajándékba adtam és csak pozitív visszajelzést kaptam.köszi a szuper receptet :)
Én köszönöm a visszajelzést :) Nagyon örülök hogy sikered volt :)
2 kilogrammnyi narancshoz körülbelül mennyi kis üvegcsére lesz szükségem? Még soha nem csináltam ilyesmit, de idén ezt szánnám karácsonyi ajándéknak! :)
Kedves Lilla! Nekem 5 ilyen kis üveggel jött ki ebb?l a mennyiségb?l, azért szerintem a biztonság kedvéért vegyél 6-ot, baj nem lehet bel?le :) Biztos nagyon fognak örülni ennek az ajándéknak, jó készül?dést és lekvárf?zést kívánok, remélem ízleni fog :)
Szia! Érdekelne,hogy meddig áll el ez a lekvár? Vagy addig ameddig a többi? Nem kell még külön tartósítani valamivel? Köszönöm el?re is a választ! :)
Kedves Adrybaba! Én nem használtam tartósítószert, de annak érdekében hogy ne romoljon meg a lekvár, nagyon fontos hogy csírátlanítani kell az üvegeket! Ha van mosogatógéped akkor jó magas h?fokon rövid programon mosd el az üvegeket, tet?kkel együtt, ha nincs akkor én úgy szoktam hogy elmosom ?ket alaposan és beteszem a süt?be szájukkal lefelé, és 150 fokon kb 15 percig bent hagyom ?ket. Ha a süt?s megoldást választod oda nem javaslom a tet?ket berakni nehogy a gumírozásának valami baja legyen, akkor azokat forró ecetes vízzel tudod lefert?tleníteni. Ha ez kész és betöltötted ?ket, akkor az is fontos hogy 5 percre fejjel lefelé állítsd az üvegeket és akkor már mehetnek is a kamrába :) Nekem van tavalyról még egy pici üveg narancslekvárom, pont a napokban nyitottam fel és hálisten semmi baja :) remélem tudtam segíteni :)
Nagyon finom lett a lekvar! Koszonom a receptet :) Kellemes Karacsonyt kivanok!
Nagyon örülök hogy ízlik, köszönöm a visszajelzést :) Neked is nagyon kellemes ünnepeket!!!
Szia. Az lenne a kérdésem, hogy forrás után csak 1 percig kell f?zni és már kész is?
Szia Reni! Ez a befozocukortol fugg. Amit en hasznaltam arra az volt irva hogy forrastol szamitott egy perc. Szoval a cukron levo utasitasokat kell kovetni. Remelem izleni fog :)
Kedves b-ors! Életem els? lekvárja, csodás íze van! Érdekl?dnék, hogy mekkorák ezek az üvegek, mert én másfél adagot csináltam, 7-8 adaggal számolva, de csak 6 db 2 decis bef?ttesüvegnyi lett bel?le. Mondjuk a 3 kiló narancs nettó súlya 1200 g lett, gondolom az is számít a végs? mennyiségben. :)
Kedves Qlcsy! Köszönöm hogy elkészítetted a receptemet, nagyon örülök hogy ízlett :) Nekem 5 db üveg lett bel?le, de nem mernék megesküdni rá hogy ez a pici üveg a képen van 2 decis :) Sajnos már rég készítettem a lekvárt és már nincsenek meg az üvegek hogy lemérjem. Igen a végs? mennyiséghez adtam meg a darabszámot. Elnézést hogy nem tudtam többet segíteni! Kellemes Ünnepeket kívánok!
Ááá, semmi gond, csak gondoltam megérdekl?döm. Szerencsére pont annyi lett, amennyi kellett, csak gondoltam kis ráhagyással számolok. :) Legközelebb majd duplázok, csak kedvet gy?jtök addig a narancsfilézéshez. :D
:D Na igen, ez a f? ok amiért idén nem csináltam ilyet... mire megpucolom a narancsokat néha az életkedvem is elmegy :D
Köszönöm a receptet. Már régóta facsarjuk a narancsot, eddig nem tudtam mi tév? legyek a visszamaradt húsával. Most a recept alapján készítettem bel?le lekvárt. Bár én dzsemfix-el készítettem, így is nagyon finom lett. Hálás vagyok érte. Köszi. Boldog új évet.
Én is köszönöm a visszajelzést, nagyon örülök hogy jól sikerült! Boldog új évet Neked is :)
Kedves b-ors! Én még csak most találtam rá a receptedben, így csak reménykedni tudok benne hogy válaszolsz. :)) Az lenne a kérdésem hogy az 1db vaníliát hogy raktad a lekvárba? :)) Szétvágtad kikaptartad a belejét, és a végén szedted ki bel?le a rudacskát? Válaszod el?re is köszönöm! :)
Szia Dóra! Persze hogy válaszolok, jött email a kommentedr?l :) Ne haragudj az kimaradt a részletes leírásból de pontosan úgy ahogy írtad, szétvágtam és kikapartam a magjait! A rudat nem használtam fel, de remek vaníliás cukrot lehet bel?le csinálni :) Remélem ízleni fog a lekvár, ha bármi kérdésed van vele kapcsolatban írj bátran!
Nagyon szépen köszönöm, ha adódik még valami ami nem tiszta, keresni foglak! :) Szép napot kívánok! :)
Szia! csak annyit szeretnék kérdezni, hogy a zacskón található utasítás szerint kell a cukrot hozzáadni? Köszönöm szépen.
Szia! Nekem egy fél kilós bef?z?cukrom volt, ami ugye nem írt más cukormennyiséget. Igen én a zacskón lév? utasításokat követném, biztos ami biztos :)