r
Nosalty Logó

Kapros-ordás palacsinta 2.- különleges

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Csiki Piroska
Kapros-ordás palacsinta 2.- különleges
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 13% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A palacsintához

A töltelékhez

Összesen 901 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A palacsintához

A töltelékhez

Összesen 3609 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A palacsintához

A töltelékhez

Összesen 151 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    34.9 g

Zsír

  • Összesen
    39.6 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    315 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1126 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    60 mg
  • Kálcium
    359 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    279 mg
  • Nátrium
    387 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    107.3 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    80.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    156 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    69 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    74 micro
  • Kolin:
    259 mg
  • Retinol - A vitamin:
    136 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    444 micro
Összesen 901 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    139.6 g

Zsír

  • Összesen
    158.4 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    1260 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4503.9 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    240 mg
  • Kálcium
    1434 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    140 mg
  • Foszfor
    1117 mg
  • Nátrium
    1550 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    429.1 g
  • Cukor
    102 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    323.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    623 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    278 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    295 micro
  • Kolin:
    1037 mg
  • Retinol - A vitamin:
    542 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    30 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1776 micro
Összesen 3609 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.8 g

Zsír

  • Összesen
    6.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    53 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    187.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    60 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    47 mg
  • Nátrium
    65 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    17.9 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    26 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    74 micro
Összesen 151 Kcal

Hozzávalók

A palacsintához

A töltelékhez

Elkészítés

A palacsintához

  1. A töltelék előkészítése: a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből 3 evőkanál cukorral, csipet só hozzáadásával, kemény habot verünk.
  2. A tojások sárgáját 3 evőkanál cukorral habosra kavarjuk, majd hozzáadjuk az ordát és csomómentesre kavarjuk. Lazán belekavarjuk a tojáshabot és az apróra vágott, zöld kaprot.
  3. Ezzel töltjük meg a15-20palacsintát.
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 500 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 7
  • 7 napos nézettség: 53
  • Össznézettség: 45273
  • Feltöltés dátuma: 2010. október 16.

Ajánló

Egytálétel után kiadós desszert. A kapor helyett ízesíthetjük vaníliával is.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Kapros-ordás palacsinta 2.- különleges
Csiki Piroska 228 recept

Attól különleges, hogy a tojás által, az amúgy tikkasztó ordából, habkönnyű, laza krémet kapunk.

Hozzászólások (30)

Éva-Anyóca

Piroska!Tulajdonképpen az orda az egyenl? a kaporral??Nahát, ha igen, ezt nem tudtam, pedig már hallottam róla,csak nem tudtam, mi az.Jó a recept,én kapros-édes-túrós módon is töltöm a palacsintát, eszem a tésztát, szóval engem nem zavar az édesség és a kapor együtt.Köszi szépen.Éva-Anyóca

nyamóka

Kedves Éva-Anyóca! Az ordát a sajtgyártás során visszamaradt savóból készítik úgy, hogy a savót még savanyítják, felmelegítik, amit?l a savóban maradt fehérjék kicsapódnak. Az így kapott anyag a "zsendice". A zsendicét ruhán át lesz?rik, így kapják meg az ordát, ami tulajdonképpen egy savósajt. Bocsi, hogy belekontárkodtam. :-) Üdvözlet mindenkinek: Éva Ui.: Nagyon jó kis recept! :-)

fllevente

A sajtgyártásból visszamaradó savó még sok ásványi anyagot, tejcukrot, albuminfehérjét és zsírt tartalmaz. Ha a savót természetes úton megsavanyítják (vagy ecetsavat adnak hozzá), majd 70?90 °C-ra felmelegítik, akkor a savóban maradt fehérjék (laktalbumin) pelyhes csapadék formájában kicsapódnak. Ez a zsendice. A zsendicét sajtruhán átsz?rve, 12 órás csurgatás után kapják meg az ordát (albumin savósajt). A friss sajtok közé tartozik. Az alvadékból kinyert sajt mennyiségéhez képest az ordából csak kis mennyiség (6?10%) nyerhet? ki, de ezt a sajtnál magasabb áron értékesíthetik.

Törölt felhasználó

Kedves Éva-Anyóca! Bocsánat,hogy beleszólok, de az orda az egy erdélyi sajtféleség, ha jól tudom,akkor juhtejb?l készül. Üdv: Éva

Törölt felhasználó

De könyörgöm! A recept írója miért nem írja ki,hogy ordaSAJT!!! Ez nem mindenkinek annyira egyértelm?.Én ismerem ezt a sajt félét mert egy szupermarketben dolgozom ,de biztos vagyok benne,hogy sok mindenki olvasta értetlenül a receptet.

Törölt felhasználó

@jolci Az nem ordasajt, hanem ORDA, csak így egyszer?en. Én erdélyi vagyok és csak tudom, hogyan hívják. Amúgy meg, amit a bevásárlóközpontokban kapni, az köszön? viszonyban sincs azzal, amit Erdélyben csinálnak. Én többféle márkával próbálkoztam már, borzalmas volt.

Törölt felhasználó

NEM az Orda Nem Sajt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Erdelyben elek tehat tudom! Nem lattam egyszupermarketbe se !!!!!!!!!!!!!Romaniaba se es Magyarorszagon se!!!!!!!!!! Tehat meg egyszer nem sajt!!!!!!!!!!!!!!

Törölt felhasználó

Nyamokanak van igaza!

Edit

Kedves Jucus58 ! Nyamóka is azt írta hogy sajt "savósajt" Üdv Edit

Éva-Anyóca

Jaj, ezen össze ne vesszetek már!!!Hallottam már és olvastam hogy orda meg ordás.De hogy mi azt nem tudtam.Tehát ez az állítása jolcinak igaz, hogy nem mindenki van vele tisztába!!Pld.:én sem.De ha a storynál le lett volna írva, micsoda, lehet nem töketlenkedek ennyit, mert most tök bénának érzem magam, ráadásul, miattam vitáztok.Nem szabad, én vagyok értetlen és tudatlan.Ennyi.Választ megkaptam, és köszi nyamókának!Hát, akkor ezek szerint ilyet, mivel nem erdélyi vagyok, nem fogok enni.Attól függetlenül a recept csúcs, és irigylem azokat, akik megtehetik, hogy csorbás, meg mit tudom én milyen speckós erdélyi kaját egyenek!!!Jó nekik, az ízeik miatt.Köszi mindenkinek:Éva-Anyóca

nyamóka

Kedves Éva-Anyóca! :) Éppen neked kezdtem kommentet írni három napja, amikor elszállt a netem, és csak most javították meg. Így csak most tudom pótolni a hozzászólásomat. Egyáltalán nem vagy értetlen, és tudatlan, az orda valóban nem egy közismert valami mifelénk sem, és hát senki sem tudhat és ismerhet mindent a világon. Én is csak kb. 3 éve néztem utána, hogy hogyan is készíthetnék házi sajtot, és akkor bukkantam rá az orda készítésére. Ez gyakorlatilag a savó további felhasználási módja, nem bonyolult elkészíteni. Egyáltalán ne érezd magad kellemetlenül, te csak feltettél egy ártatlan kérdést, és ez így van rendjén, azért is van ez a hely, hogy segítsünk egymásnak. :) Szeretettel üdvözöl: Éva-Nyamóka

Edit

Kedves Éva - Anyóca ! Az orda egy másodlagos eljárással, tejsavóból készített sajtféleség .A friss sajtok közé tartozik! .Hasonló mint a feta. Arra is lehet azt mondani , hogy sajt ,de hasonlít a túróhoz is. Szerintem :))) Úgy , hogy helyettesítheted szerintem egyszer? túróval is. :))) Állaga lágyabb, mint a tehéntejb?l készült túróé, de ahhoz hasonlóan felhasználható. De szóljon hozzá olyan ,aki ehhez jobban ért. De szerintem próbáld ki túróval ha nincs orda :)))) Minden helyettesíthet? valamivel. Üdv Edit

fllevente

nem lehet helyettesíteni.

Edit

Kedves Csiki Piroska ! Szerinted helyettesíthet? túróval az orda? Üdv Edit

Csiki Piroska

Kedves mindenki.Nyamóka leírta az orda keletkezésének módját.Sajnálom hogy nem tisztáztam el?re ,hogy mi is az az orda, de nekem annyira egyértelmü volt ,nem is gondoltam,hogy ezt nem ismeri mindenki.Sajnos nem lehet sajttal, sem túróval helyettesíteni,mert az orda sokkal puhább,édesebb és krémesebb.Piacon kell keresni ahol a sajtot is árulják.Kizárólag frissen szabad felhasználni.Házilag tehéntejb?l lehet készíteni, ha az édes tejet kicsapatjuk citrommal vagy ecettel.Ilyen orda keletkezik akkor is ,ha az édestej forraláskor összemegy és leszürjük a savót ,csak ez kevésbé édes és krémes, meg sem közelíti az eredetit ,ami juhtejb?l készül. Piroska.

Törölt felhasználó

Nem akarok vitatkozni senkivel de tehen tejbol nem lesz ORDA!!!!!!!!!!!!az tehenturo! Hat azert Eva -Anyoca nehogy azt hidd hogy Erdelybe rossz etelek vannak az hogy neked nem izlik az mas ,mindenkinek mas izlese van de azert nem kell a csorbat lehurogni,mert ha megkostolnad a tiz ujjadat nyalnad meg. Az orda Nem sajt!!!!!!!!!ez biztos,az egy edes turo feleseg. Juha tejet beoltjak es fozik maj leszurik formazzak ebbol nyerik a sajtot!!!!!!!!!!ami marad azt tovabb fozik es ebbol lesz az orda es a zsendice. Sajat szememmel lattam lanyok.Nagyon tiszta korulmenyek kozott dolgoznak,a tejet beviszik erre a helyre kilelot helysegbe es ott keszitik el. Azt hiszem a nagy szupermarketekben sokkal tobb mocskot eladnak,meg etetnek az emberekkel .

Edit

Kedves Jucus58 ! Ird be a keres?be hogy orda és kidobja a Wikipédiát és ott elolvashatod mi az az orda. Üdv Edit ui. Éva -Anyóca semmi olyasmit nem mondott , hogy rossz lenne az Erdélyi kaja. S?t irigyel benneteket , hogy hozzájuttok ilyesmihez. Olvasd el figyelmesebben , hogy mit írt !! :)))))

nyamóka

Kedves Jucus 58! Nekem nincsenek juhaim, soha nem is voltak, mindössze sokfelé utánanéztem, hogy hogyan készítik az ordát, és kicsit kérdez?sködtem is, olyanokat kérdeztem meg, akik készítik. Én is azt olvastam, hogy tehéntejb?l is készülhet orda, azaz tehéntej savójából. Persze ez nem jelenti azt, hogy ez mindig így volt, lehetséges, hogy eredetileg csak juhtejb?l csinálták, nem tudom. Azt viszont szeretném megjegyezni, hogy a túró maga is egy sajtféleség, csak ezt kevesen tudják. Vannak olyan országok, ahol nincs is külön neve a túrónak, mert azt is sajtnak hívják. A magyar nyelv különbséget tesz ugyan, ennek ellenére egy családba tartoznak. Éva-Anyóca pedig valóban nem akart megbántani, ellenkez?leg, nagyon sajnálja, hogy nem próbálhatja ki az erdélyi ételeket. Gondolom, csak átfutottad, amit írt, ha mégegyszer megnézed, meglátod! :-) Üdvözöllek: Éva

fllevente

friss sajt féleség

Edit

Utána néztem és juhtejb?l és tehén tejb?l is készítenek ordát:))) Üdv Edit

Törölt felhasználó

Kedves Jucus58.A tehénturó a savanyított tehén tejb?l készül. Az orda utánzat pedig az édes tejb?l,de bevallom közel sem olyan finom mint a juh tejb?l készüt orda. Sajnálom ha nálatok nem kapható. Üdv.Piroska

Törölt felhasználó

Na jo sok okostojas 18 juhom van tehat nem vagyok boldogtalan se hulye nem kell meg neznem mi az orda es mibol keszul .

Edit

Kedves Jucus58 ! Akkor Te okosabb vagy minden lexikonnál mert van 18 juhod???Nem vagyok, és vagyunk okostojások csak megosztjuk egymásközt azt amit tudunk, / vagy úgy véljük , hogy tudunk /. Szerintem senki nem mondta Neked , hogy boldogtalan és hülye lennél. Felénk igen is csinálnak tehéntejb?l ordát. Lehet , hogy nem az eredeti , de akkor is orda . És ezzel részemr?l zárom a vitát :))) Üdv Edit

Éva-Anyóca

Kedves laraed!Nagyon köszönöm, hogy megvédtél, mert értetlenül olvastam jucus58 írását, hogy lenéztem az erdélyi konyhát, holott ne, s?t!!!!De lehet, hogy mivel betöltöttem a negyvenet, hülyülök????De ha azt mondod, amire én gondoltam, hogy nem is szóltam egy rossz szót se, akkor valahol mégis észnél lehetek,nem??F?leg, mivel apám anyja, az az ág, erdélyi, szóval f?leg nem szólnám le, de err?l ennyit.Amúgy is csúcs az erdélyi konyha,más és izgalmas.Akár a kínai, japán, bármi más.puszi Neked.Éva-Anyóca

Hozzávalók

A palacsintához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek