r
Nosalty Logó

Kapros-ordás palacsinta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Pinto Horse
Kapros-ordás palacsinta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 12% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A töltelékhez

A palacsintához

Összesen 439 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A töltelékhez

A palacsintához

Összesen 1753 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A töltelékhez

A palacsintához

Összesen 192 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    15.7 g

Zsír

  • Összesen
    14.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    96 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    348.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    92 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    137 mg
  • Nátrium
    64 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    64.9 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    34.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    81 mg
  • Retinol - A vitamin:
    51 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    136 micro
Összesen 439 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    62.6 g

Zsír

  • Összesen
    58.9 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    384 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1395.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    133 mg
  • Kálcium
    368 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    82 mg
  • Foszfor
    546 mg
  • Nátrium
    256 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    259.5 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    138.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    204 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    126 micro
  • Kolin:
    323 mg
  • Retinol - A vitamin:
    203 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    543 micro
Összesen 1753 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    6.9 g

Zsír

  • Összesen
    6.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    42 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    153.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    60 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    15.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    60 micro
Összesen 192 Kcal

Hozzávalók

A töltelékhez

A palacsintához

Elkészítés

A töltelékhez

  1. Elkészítem a palacsintatésztát, hagyományos módon(azt hiszem ennek a receptjét nem kell leírni).
  2. A friss ordát kikeverem a tejföllel, hozzáadom a cukrot és tetszés szerinti kapor mennyiséget (1-2 kiskanál), majd állni hagyom egy fél órát a hűtőben.
  3. Miután összeért kicsit az orda a kaporral, megtöltöm a palacsintákat és tálalom.
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 17
  • Össznézettség: 43975
  • Feltöltés dátuma: 2008. május 03.

Ajánló

Figyelem, nagyon kiadós és laktató!!!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Kapros-ordás palacsinta
Pinto Horse 3 recept

Erdélyben az orda még kapható piacon a termelőktől, nagyon ízletes tejtermék, sósan és édesen is használják különböző ételek készítéséhez.

Hozzászólások (13)

Törölt felhasználó

Szia, pontosítanád egy kicsit, mi az az orda, el?re is köszi, a fotódhoz külön gratulálok. Várom a további recepteket, olvastam valahol, hogy az erdélyi konyhát nagyon magasan jegyezték Európában, ott egyesítettték a kelet és nyugat konyháját!!

Pinto Horse

A sajtgyártásból visszamaradó savót természetes úton megsavanyítják majd 70?90 °C-ra felmelegítik, akkor a savóban maradt fehérjék pelyhes csapadék formájában kicsapódnak. Ez a zsendice. A zsendicét sajtruhán átsz?rve, 12 órás csurgatás után kapják meg az ordát. :-)

Törölt felhasználó

Most csinaltam ordas palacsintat es ... borzaszto ! A turon erzodik a birka ize , ezt cukorral kombinalni , nem az en izlesem ! Kar az energiaert ! Pfujjj !

Törölt felhasználó

nyáron hoztunk ordát Székelykeresztúrról, most is a fagyóban van, alig várom, hogy megcsináljam. Mintha ma is a számban érezném az ordás palacsinta ízét... olyasmi íze van, mint a túrónak... :D nem ordát vettél, ha birka ízét érezted....

Törölt felhasználó

Sajnálom, hogy nem ízlett. Meggy?z?désem hogy valami nem volt rendben. Te túrót írtál. a juh túró és az orda két külömböz? dolog!!! amennyiben juhtúróból csináltad akkor érthet?, valszeg nekem sem ízlene!!! Az orda olyan mint a tehéntúró, lehet édesíteni is és sósan is elkészíteni és semmilyen mellék "birka" íze nincs!!!

Törölt felhasználó

  Az orda savósajt, mely a ricotta-hoz, zieger-hez hasonlóan a sajtgyártás során keletkezett melléktermékb?l, a savóból kicsapatott fehérjéb?l készül.   Szóval ha nincs orda kéznél, akkor nyugodtan helyettesítheted ricottaval, ízben teljesen azonosak. S?t sokan úgy tartják, hogy a ricotta az orda olasz neve.

Csiki Piroska

Kedves Yvett Valószínü,hogy az túró volt, mert az orda édes,csak arra kell figyelni,hogy friss legyen ,mert külömben valóban megsavanyodik.

Törölt felhasználó

Köszönöm a receptet. Ma vásároltam friss ordát. :) Az lenne a kérésem, hogy ha találnátok/találnál... más ordás receptet is, tegyétek közzé, mert nagyon finom. tinédzser koromban jártam Erdélyben, ahol ordás- mézes tésztával kínáltak meg- alig bírtam abbahagyni az evését, annyira finom volt. Tulajdonképpen arra a receptre szeretnék rátalálni... Nem piskóta tészta, nem is leveles, hanem talán a Rákóczi-túrós tésztájára hasonlít.

Törölt felhasználó

Kedves granatalma64 Igazán nem tudom, hogy milyen süteményt ettél...de nekem van egy recptem amit kiprobálhatsz. 30 dg liszt, 10 dg cukor 15 dg zsir vagy 22dg margarin vagy 25 dg vaj 1 egész tojás 1 citrom reszelt haja 1 sütöpor Töltelék: 25 dg orda 2 evökanál cukor 2 tojássárga kapor izlés szerint (az egésszet összekeverjük) Egy közepes méret? (20x30 cm) tepsit kibélelünk süt?papírral, A tészta 2/3-részéböl lapot nyujtunk beletesszük a tepsibe erre tesszük a tölteléket. A fentmaradt tésztából rácsokat készitünk(de lehet reszelni is) és a töltelék tetejére teszük Lassú tüznél sütjük .. Ui. Az orda nagyon hamar megsavanyodik, ezért vásárlás utáni 1-2 napon kell fogyasztani és sajnos nem lehet fagyasztani!

Törölt felhasználó

yvetted24, egészen biztos, hogy vagy nem orda volt, amit a palacsintába töltöttél, vagy rosszul csináltál valamit, mert a kapros-ordás palacsinta az egyik legfinomabb desszert, amit valaha ettem! Rendkívül pikáns és finom az orda-kapor-méz (és én egy pici tejfölt is szoktam hozzá tenni) társítás palacsintában!

Ilona-Baba

Hát ámulok és bámulok milyen hozzászólások vannak az ordáról kapcsolatban. Ha nem tudjátok pontosan mi az, akkor inkább ne véleményezzetek....Én Erdélyben lakom és nagyszüleim mindig is tartottak juhokat,teheneket stb, természetesen akkor sajtot,ordát és túrót is készítettek,el?ször a juhsajtot, juhtejb?l készítették amit megsavanyítva(erre vannak különféle természetes szerek ) egy pár napig hagyva megtúrosodott, lesz?rték óvatosan és préselték két kerek falap között,hogy a többi savója is kijöjjön,majd mindjárt a savót(savanyítás nélkül!!!) egy nagy fazékban a kályhára tették lassú t?zön és így kicsapódott a finom (mascarpone!) édes vajíz? túró,amit aztán lesz?rtek és gézben felakasztva tovább folytatták a levét, amit zsendicének hívnak és amit nem dobtak el ! bálmost készítettek bel?le, ami szintén nagyon finom máléliszt(kukorica liszt) és zsendicéb?l készült puliszka.A juhtúró, a kiszáradt és megdarált sajt ,só hozzáadásából készül finomság.Az ordát itt Erdélyben mindig édesen készítjük ! Ordás kapros palacsinta,ordás pite,ordás bukta(batyu) stb.

Törölt felhasználó

Hu... tuti nem orda volt az a birka izu ize. En is ettem ordas palacsintat, egy kedves erdelyi ismerosom hozott ordat otthonrol es csinalt ordas palacsintat. Az maga a menyorszag volt! Isteniiiii!! Itthon csak a ricotta van ugy tudom.

Boglargica

Nekem nincs most kaprom. Esetleg fodormentával helyettesíthetem?

Törölt felhasználó

Érdekesnek véltem ezt a receptet és mivel mindent sikerült beszereznem, elkészítettem. Kell a kapor bele! Els?nek nekem furcsa, de aki ráérez az ízére annak ízleni fog! Gyerekeknek azért szokásos édes- tejfölös-túrós is készült. Megjegyzem a receptet!

Hozzávalók

A töltelékhez

A palacsintához

Címlapról ajánljuk

További cikkek