Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Káposztás béles

Káposztás béles
Káposztás béles
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Családi, baráti összejöveteleknek kedvenc sör- vagy borkorcsolyája lehet a káposztás béles. Hajtogatott vajas tésztából készül, amely kívül ropogós, belül pedig puha a tölteléknek köszönhetően. (A káposztás béles készítéséről további képek itt itt láthatóak.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tészta kenéséhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, téglalap alakúra nyújtjuk, feltekerjük, majd a tekercset lelapítjuk. A kapott négyszög alakú tészta két rövidebb oldalát középre hajtjuk, majd félbe tűrjük. Fóliába csomagolva, hűtőbe tesszük legalább 2 óra hosszat.
  2. Közben kétszer hajtogatjuk úgy, hogy a tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, majd háromrétegűre hajtjuk. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket.
  3. A káposztát legyaluljuk, besózzuk. Amikor levet eresztett, kinyomkodjuk a sóból, a felhevített zsíron barnára pirítjuk, közben frissen őrölt borssal fűszerezzük.
  4. A pihentetett tésztát 2-3 mm vastagságú nagy téglalappá nyújtjuk.
  5. A hosszabb oldalára kétujjnyi csíkban káposztás tölteléket teszünk, tekerünk a tésztán egyet, majd a töltött tekercset levágjuk a kinyújtott tésztáról, és 5-6 cm-es darabokra vágjuk. Így járunk el mindaddig, amíg a hozzávalók el nem fogynak.
  6. A kapott béleseket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, felvert tojással megkenjük, és előmelegített sütőben aranysárgára sütjük. (Légkeveréssel 170 fokon süssük.)

  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 38
össznézettség: 28 684
elküldve: 4
receptkönyvben: 237
elkészítve: 4/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
kategória: sós süti
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

káposztával töltött bucik, hajtogatott vajas tészta káposztával töltve

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

tolnai69
tolnai69 Sun, 2013-08-25 09:47

Kedves Tündér!
Nagyon finom lett a béles, mindenkinek nagyon tetszett és gyorsan el is fogyott. Két kérdésem lenne:
Szerinted a tésztát lehet egy egész éjszakára a hűtőben hagyni?
Esetleg próbáltad-e más töltelékkel (édes, sós) is ezt a tésztát megtölteni? Mit lehetne még kipróbálni?

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok Sun, 2012-04-01 17:57

Kedves Zsófi! Nem írtam el.Ez egy gyors hajtogatott vajas tészta, amelyben ilyenek az arányok. Nalam mindig nagyon jól kezelhető.A hozzávalókat hidegen adjuk a liszthez és a tésztát is hidegen tesszük a sütőbe.(Ha úgy gondolod, hogy kell hozzá liszt, adj hozzá, bár szerintem más lesz a jellege...)

Simon Zsófia
Kalán néni / Simon Zsófia Sat, 2012-03-31 06:35

Ennyi vajhoz nagyon kevés volt az a liszt. Még kb. másfélszer annyit hozzá kellett adni, és így is nagyon vajas maradt a tészta. Nem írtad el véletlenül?

613
finomliszt 30 dkg
margarin 25 dkg
tejföl 2 dl
ecet 1 ek
0 ízlés szerint
káposzta 1 kg
disznózsír 1 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
tojás 1 db