Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Húsvéti nyuszi briós

Húsvéti nyuszi briós
Húsvéti nyuszi briós
40 perc / előkészület: 25 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyukámmal húsvét előtt azon gondolkodtunk, milyen sütit lehetne készíteni, aminek húsvéti hangulata van. Kitaláltuk, hogy sütünk brióst, de nem hagyományos formában. Aztán egyszer csak kialakult a nyuszi forma belőle, és utána már így csináltuk a többi brióst is.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 1 dl langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk a cukorból 1 kiskanálnyit, felfuttatjuk. Egy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a cukrot, sót, tojássárgáját, olvasztott margarint, maradék tejet.
  2. Jól összegyúrjuk, sima tésztává dagasztjuk. Ha kész, tetejét meghintjük kicsi liszttel, majd konyharuhával letakarva meleg helyen 20-25 percig kelesztjük.
  3. Kelesztés után picit átgyúrjuk, majd ismét 30 percig kelesztjük.
  4. Mikor megkelt, 5 dkg-os darabokat vágunk, kis zsemleformákra gyúrjuk, letakarjuk konyharuhával, és 10 percig pihentetjük.
  5. Ezután ujjnyi vastagságúra sodorjuk, lecsippentünk a végeiből. Az egyik végéből nagyobbat a nyuszi fejének, a másik oldalból pedig kisebbet a nyuszi farkának.
  6. A kígyóvá sodort tésztát csiga alakúra tekerjük. A kisebb lecsípett tésztából kis gömböcöt csinálunk. Ez lesz a nyuszi farka. A nagyobb darabot kicsit kilapogatjuk, és a fülei közötti részt késsel kivágjuk. A nyuszi szeméhez mazsolát használunk.
  7. A megformázott nyuszikat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és megkenjük tojásfehérjével. 10 percig pihentetjük, majd ismét megkenjük tojással.
  8. Megszórjuk cukorral, és 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 109
elküldve: 2
receptkönyvben: 41
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: 1

szakács

Angyalka93

Mióta szakács: 2013.02.28.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, Anyák napja
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
szezon: tavasz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: briós
hasonló kategóriák: hamburger-buci, buci, bagel, burek, kifli, zsemle, croissant, édes leveles, perec, pita

egyéb elnevezések

nyuszi formájú briós, briós húsvétra, nyuszi kalács

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

710
finomliszt 50 dkg
cukor 5 dkg
margarin 6 dkg
tojássárgája 1 db
tej 2.5 dl
élesztő 2 dkg
1 csipet
tojás 1 db
mazsola 1 marék
cukor 1 ek