r
Nosalty Logó

Hodosi mézes

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
giuliettalupa
Hodosi mézes
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 531 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 4248 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 425 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    7.5 g

Zsír

  • Összesen
    19.6 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    40 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    170.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    92 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    83 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    128 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    126 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    31 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 531 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    60.2 g

Zsír

  • Összesen
    157.1 g
  • Telített zsírsav
    79 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    60 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    323 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1362.9 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    175 mg
  • Kálcium
    196 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    196 mg
  • Foszfor
    737 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    663.7 g
  • Cukor
    276 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    112.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1027 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    177 micro
  • Kolin:
    84 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1007 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    249 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 4248 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    15.7 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    136.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    74 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    66.4 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    11.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    103 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    101 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 425 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Vízgőz felett felmelegítjük a mézet és a vajat (vagy margarint). Mikor folyékonnyá vált az elegy, belekeverjük a szódabikarbónát.
  2. Egy nagyobb keverőtálba szitáljuk a lisztet, hozzákeverjük a porcukrot, a sót és a fűszereket (fahéj, szegfűszeg, csillagánizs.... ). Ez utóbbi el is hagyható, ha finom, aromás mézünk van.
  3. A lisztes keverékhez adjuk a vajas masszát, és jól összegyúrjuk, majd hagyjuk pihenni fél órát.
  4. Diónyi gombócokat készítünk a tésztából, a tetejüket egy szem mogyoróval díszítjük, és előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 15 perc alatt megsütjük. Ne tegyük közel egymáshoz a gombócokat, mert sütés közben megnőnek, kicsit elterülnek.
  5. Az eredeti recept szerint natúr, de bevonható csoki- vagy cukormázzal is, a mogyoró helyett használhatunk diót vagy aszalt gyümölcsöt is. Akárhogy is díszítsük, ha betartjuk a sütési időt, nagyon finom, puha mézesünk lesz.
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 44
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 4155
  • Feltöltés dátuma: 2020. szeptember 24.

Ajánló

Kiadós, finom vendégváró sütemény

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Hodosi mézes
giuliettalupa 82 recept

Még augusztusban egy határszéli kis faluban, Hodoson (Szlovénia) jártunk a Szerek, porták fesztiválján, ahol az egyik háznál méhészkedés rejtelmeibe pillanthattunk be. Amíg Vili gazda a méhek titokzatos életéről mesélt, az édesanyja, Mária néni csodálatosan finom mézes puszedlivel kínált minket. Az ő engedélyével teszem közzé ezt a nagyon puha, erdei virágmézzel készült süteményt, amit azóta többször is megsütöttem otthon. A titka a minőségi hozzávalókban (leginkább a finom erdei virágmézben) és abban rejlik, hogy nem szabad 15 percnél tovább sütni, mert kiszárad és kemény lesz. Ha finom, aromás, kézműves mézet használunk, nem kell hozzá egyáltalán fűszer, de ha csak "gyári" mézünk van, akkor fűszerezzük bátran. Kiadós és mutatós vendégváró sütemény.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek