Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hagymalekvár 1.

Hagymalekvár 1.
Hagymalekvár 1.
35 perc / előkészület: 10 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A lilahagyma nem futott be nagy karriert a magyar konyhában. Való igaz, hogy a hamisítatlan paraszttálat el sem tudjuk képzelni nélküle és belekerül még egy-két salátába is, azonban nagyjából ennyi. Kár érte. Hiszen olyan szép a színe és megfelelően elkészítve finom köretet varázsolhatunk belőle. A serpenyőben hirtelen sütött hízott kacsamáj (határainkon túl) már-már klasszikusnak mondható kísérője a hagymalekvár.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, a lilahagyma szeleteket hozzáadjuk és néhány perc alatt megfonnyasztjuk. Kevés sóval és borssal ízesítjük, hozzákeverjük a barna cukrot és a balzsamecetet. Néha megkeverve 20-25 percig pároljuk és kész is a hagymalekvár.

  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 118 648
elküldve: 15
receptkönyvben: 791
elkészítve: 35/46
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
nehézség: könnyű
kategória: lekvárok-dzsemek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes, tojásmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Petrusek
Petrusek Thu, 2012-01-05 18:20

Sziasztok! Mi borecettel, fehérborral ízesítettük, most karácsonykor narancslé is került bele. Nagyon jól lehet gyümölcsös ízekkel párosítani, és isteni minden szósz/szaft nélküli húsételhez.

Zuzmócska
Zuzmócska Mon, 2011-10-10 14:03

Jah, és még ennyit, hogy pár hónapig eláll ez is a szokásos szárazdunszt-technikával pl., én már tettem el.

babriella
babriella Tue, 2011-11-08 13:28

Szia!

Karácsonyi ajándéknak szeretném készíteni. Mi az a szárazdunszt-technika?

Zuzmócska
Zuzmócska Sat, 2011-11-12 16:32

Kedves babriella! Nagyon jó karácsonyi ajándék lesz belőle egy szép üvegben, jó választás. Én úgy csinálom a szárazdunsztot, hogy mire elkészül a finomság kimosom és kifőzöm az üvegeket (ez fertőtlenít, így tovább tartósít és az üveg nem kap hősokkot), majd kicsit lecsöpögtetem őket és már mehet is bele a szintén forró lekvár. Itt arra figyelj, hogy minél kevesebb levegő maradjon a lekvárban és a végén az üvegben! Erre tehetsz egy kis olajat, hogy befedje és ne kapjon levegőt (el is hagyható). Rá a fedő és gyorsan be az előkészített, sok rétegű 'ágyba'. Én takarókba szoktam tenni, az a lényeg, hogy minél lassabban és egyenletesen hűljön ki. Egy nap kell neki legalább, míg eléri a szobahőmérsékletet, ekkor kiveheted. Gyönyörűen rászívja magát a fedő, szusszanni fog mikor kibontják :) Sok sikert!

Zuzmócska
Zuzmócska Mon, 2011-10-10 14:02

Sziasztok!
Cukor helyett méz, én így ismerem és számomra elmaradhatatlan a borsikafű hozzá, bors helyett. Nekem így lesz autentikus és izgalmas az íze :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2011-02-20 20:53

Nem, sajnos a xillit mégsem karamellizálódik. De azért nagyon egészséges :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2011-02-20 15:49

Szerintem a Xillit mindenképpen jó a receptbe, hiszen karamellizálódik, de mégsem cukor. Természetes növényi édesítőszer, a szuvasodás ellen hat, és alacsony energiatartalmú. Csak kicsit drága.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2009-11-24 19:27

Szia!Nem szeretnék cukrot tenni bele...por állagú édesítőszer is jó?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-04-13 12:53

Szvsz nem jó, hiszen a cukor karamellizálódik a párolás alatt, ezzel sokat hozzátesz az állaghoz, ízhez. Ezt a műanyag cukor (édesítő por) nem tudja.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2009-09-01 09:15

Szia!

Mennyi ideig áll el ez a lekvár? Ezt is ki lehet tenni hónapokig a kamrapocra? Köszönettel: Zsu

74
lila hagyma 250 g
vaj 20 g
barna cukor 3 teáskanál
0.5 kávéskanál
fekete bors 0.25 kávéskanál
balzsamecet 1 ek