Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gríznokedli ahogy koszider készíti

Gríznokedli ahogy koszider készíti
Gríznokedli ahogy koszider készíti
30 perc / előkészület: 10 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Maceszgombócban profi vagyok, nehogy már a gríznokedli kifogjon rajtam! Rajta, elővettem Horváth Ilonát, mindannyiunk nagymamáját, és megnéztem, ő mit javasol. Nem csalódtam: egyszerű, habkönnyű, elronthatatlan.

A fotón a kanál az arányokat hivatott illusztrálni.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Bármilyen húsleveshez kitűnő levesbetét, de zöldségleveshez is adhatjuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojást jól elkeverjük a zsírral, sóval és a sütőporral. (Zsír kell hozzá, ezt most nem lehet megúszni, de liba/kacsazsír is lehet, talán még jobb is.)
  2. Annyi búzadarát (lánykori nevén grízt) adunk hozzá, hogy egészen kemény pép legyen belőle. Az 5 kanál jó közelítés, de a tojás méretétől is sok függ. Lefedjük, és 2-3 órára hűtőbe tesszük. Vagyis már akkor bekeverhetjük, amikor a húslevest feltesszük főni!
  3. Kb. 1,5 liter sózott vizet felforralunk, de használhatunk kockából főzött húslevest is (a visszamaradó főzőlé nem túl gusztusos, én kiöntöttem, ezért nem ajánlom a jó házi húslevest).
  4. A kemény grízpépből teáskanálnyi mennyiséget kikanyarítunk, bevizezett tenyerünk között – könnyedén! – hegyes kis nudlivá formázzuk, és a vízbe engedjük. Megkeverjük, hogy ne ragadjon le. Ebből a mennyiségből 13-14 óriás nokedli lesz.
  5. Ha a lé újból forr, kicsire vesszük a lángot, és csendes poszogás mellett lefedve 20 percig főzzük. Időnként megkeverjük. Tálalásig a forró lében hagyhatjuk, szűrőkanállal halásszuk le. Nem fő szét, formás, habkönnyű. Tuningolhatjuk finomra vágott petrezselyemmel, borssal.
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 8 409
elküldve: 2
receptkönyvben: 74
elkészítve: 5/5
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
85 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: könnyű
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

daragaluska, búzadara nokedli, óriás gríznokedli

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Koszider
koszider / Koszider Sun, 2015-08-23 07:44

Kedves Zsuzsika! Ezek a gombóckák bizony, elég méretes gombóc-atyafiak :-) De a gríznokedli akkor jó, ha nagyot lehet bele harapni.
Üdvözöl: Koszider

88
búzadara 5 evőkanál
tojás 1 db
sertészsír 0.5 ek
sütőpor 2 csipet
3 csipet