r
Nosalty Logó

Gravlax, az ünnepi pácolt lazac

Nosalty
Gravlax, az ünnepi pácolt lazac
adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

121
Kalória
13.5g
Fehérje
10.2g
Szénhidrát
2.9g
Zsír
66g
Víz
28.8g
Koleszterin
586.9mg
Élelmi rost
8.8g
Cukor
  • 14% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 121 kcal
  • 14% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 1462 kcal
  • 14% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 117 kcal
  • 14% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • D vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.5 g

Zsír

  • Összesen
    2.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3556.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    176 mg
  • Nátrium
    3291 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    10.2 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    66 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    80 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    272 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    60 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 121 kcal
  • 14% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • D vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    161.7 g

Zsír

  • Összesen
    35.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    345 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    42682.1 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    237 mg
  • Kálcium
    482 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    328 mg
  • Foszfor
    2115 mg
  • Nátrium
    39495 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    122.9 g
  • Cukor
    105 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    792.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    960 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    31 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    157 mg
  • D vitamin:
    3263 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    63 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    388 micro
  • Kolin:
    715 mg
  • Retinol - A vitamin:
    263 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    18 micro
Összesen 1462 kcal
  • 14% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • D vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.9 g

Zsír

  • Összesen
    2.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3403.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    169 mg
  • Nátrium
    3150 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    9.8 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    63.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    260 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    57 mg
  • Retinol - A vitamin:
    21 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 117 kcal

Elkészítés

  1. A lazacot megtisztítjuk, áttöröljük, az esetleges szálkákat eltávolítjuk, a bőrét viszont rajtahagyjuk. Vízszintes felületre kiterítünk pár réteg folpackot, ezen fogunk dolgozni, illetve aztán ebbe csomagoljuk be a pácoláshoz a lazacot.
  2. A cukor és a só felét a fólia közepére szórjuk egy nagyjából akkora területen, mint amekkora a lazac. Szétszórtan ráhelyezzünk a kapor felét és megszórjuk tört feketeborssal is, majd ráfektetjük a lazacot.
  3. A lazac tetejét megszórjuk a só és a cukor másik felével, majd mehet rá a kapor és a bors is. Ha használtok céklát is, akkor ez az a pont, ahol lereszelve ráhelyezzük a hal tetejére, amennyire lehet, egyenletesen eloszlatva.
  4. A fóliát ezután szorosan feltekerjük a lazac köré, majd a kész csomagot beletesszük egy kisebb edénybe, nehogy összekenje a lazac leve a hűtőt. A tetejére tegyünk rá egy kis vágódeszkát is nehezéknek, majd így tegyük be a hűtőbe pácolni. Legalább 24 órán át érdemes hagyni pihenni, de akár 48 vagy 72 órát is pácolhatjuk. Ezalatt a só és a cukor kivonja a halból a felesleges nedvességet, aminek így szép, tömör állaga és szinte áttetsző narancsos színe lesz.
  5. A kész lazacot csomagoljuk ki és tegyük át egy vágódeszkára. A tetejéről kaparjuk le a céklát és a maradék fűszereket, majd töröljük szárazra. Egy éles késsel ezután távolítsuk el a bőrt (viszonylag könnyen el fog válni a hústól), majd vágjuk vékony szeletekre a lazacot.
  6. A gravlaxot ezután szabadon használhatjuk mindenféle előétel részeként, de akár svéd rakott lazacot (laxpudding) is készíthetünk belőle. Mi most vajjal megkent magos kenyéren tálaltuk, magos mustárral, kapribogyóval és kaporral kiegészítve a tökéletes falatkákat.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés módja: marinálás, pácolás, érlelés

Készíts különleges ünnepi halspecialitást füstmentesen! A halételek nem csak olajban rántva, levesbe főzve vagy füstölve készíthetők el, hanem akár hidegen pácolva is. Ennek a művészetnek a legfőbb képviselői a skandinávok, a gravlax, azaz a pácolt lazac is svéd specialitásnak számít. A gravlax lényege, hogy a halat só- és cukorkéreggel vesszük körbe, ami elvonja a feleslegese nedvességet, amitől nagyon különleges állagú és ízű lesz a végeredmény.

További receptek

Lazacpogácsa

A különféle halfasírtok eredetileg maradékmentés céljából készültek, lazacból azonban annyira finom halpogácsát készíthetünk, hogy érdemes külön emiatt venni egy adagot. A sült ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek