r
Nosalty Logó

Gombapaprikás gyapjas tintagombából

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
java46
Gombapaprikás gyapjas tintagombából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 196 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 787 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 48 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.2 g

Zsír

  • Összesen
    10.4 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    426.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    74 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    246 mg
  • Nátrium
    46 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.7 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    348.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    123 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    68 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    48 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    777 micro
  • β-crypt
    231 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    27 micro
Összesen 196 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    36.9 g

Zsír

  • Összesen
    41.5 g
  • Telített zsírsav
    27 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    70 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1704.6 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    90 mg
  • Kálcium
    297 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    137 mg
  • Foszfor
    984 mg
  • Nátrium
    183 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    82.6 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    1393.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    490 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    270 mg
  • D vitamin:
    58 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    31 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    262 micro
  • Kolin:
    195 mg
  • Retinol - A vitamin:
    190 micro
  • α-karotin
    38 micro
  • β-karotin
    3108 micro
  • β-crypt
    924 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    108 micro
Összesen 787 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.2 g

Zsír

  • Összesen
    2.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    103.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    60 mg
  • Nátrium
    11 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    84.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    30 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    12 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    189 micro
  • β-crypt
    56 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7 micro
Összesen 48 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A gombát a homoktól megtisztítjuk. Mosni is szükséges, mivel ez a fajta gomba a laza, homokos talajt kedveli és víz nélkül elég nehéz a homoktól megszabadítani.
  2. Szitán lecsepegtetjük, a szárakat egy csavart mozdulattal eltávolítjuk
  3. A hagymát hámozzuk, apró kockákra vágjuk, a felhevített zsiradékban üvegesre pároljuk
  4. A pirított hagymába dobáljuk az apró darabokra vágott szárakat,3 percig kevergetve, erős lángon együtt pirítjuk. A kucsmaszerű kalapokatis daraboljuk, az egészen kicsiket egészben hagyva a gombát a hagymás gombaszárakhoz adjuk, átkeverjük s megszórjuk a fűszersóval. Időnkénti keverés közben 10-15 percig együtt sütjük.
  5. Közben apró darabokra vágjuk a paprikát, a gombához vegytjük. Átkeverjük, majd megszórjuk a liszttel, felengedjük a vízzel.
  6. Felforraljuk, majd a tejszínt hozzákeverjük. Ízlés szerint borsozzuk.
  • Elkészítettem: 100 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 7065
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 26.

Ajánló

A gyapjas tintagomba a népi gyógyászatban a vércukor csökkentését eredményezi. Ilyenkor ősszel majdnem minden nap ez az ebédünk, ha reggel időt szakítok a gyűjtésre. Naponta másféleképpen, más ízesítéssel, más körettel változatos étek. Gluténmentes és tejmentes is lehet, amennyiben burgonyakeményítővel kötjük, tejmentes lehet, amennyiben a tejszínt vízzel helyettesítjük.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Ez a gombafajta előfordul a síkságtól a középhegységig. Kedveli a laza, tápdús talajokat. Csakis a fiatal, még el nem elszíneződött példányok alkalmasak étkezésre. Azok viszont kitűnő csemegék. A gyapjas tintagomba csökkenti a vércukor- és a triglicerid szintjét. Változatos elkészítési lehetőségek. Én a mai variációt töltöttem fel. Víz helyett krumpli főzővizét használtam, mert azt soha nem szoktam elönteni, hanem mindig valamire felhasználom. Aki vegán étrendet tart, a tejszín helyett vizet használhat, úgy is ízletes.

Hozzászólások

Aval

Nagy öröm olvasni olyan gombás ételek receptjét, aminek az alapanyaga a Természetben terem meg, és nem a boltok polcain. Azt azért feltétlenül írjuk le a gombáról, hogy 3 napig utána ne fogyasszunk alkoholt, mert a tintagombák alkohollal együtt mérgezést okoznak (persze nem halálos, de igen kellemetlen, és ráadásul vitatkoznak arról, hogy a gyapjas tintagombánál is áll-e ez az alkoholos dolog, de azért jobb félni mint megijedni. Ne igyunk mellé még egy sört sem!).

java46

Kedves Aval! Mindeddig én is ebben a hiszemben voltam, de miel?tt a receptet felírtam a Szakácsoldalra, Vikipedián utánanéztem és olvastam, hogy ez nem bizonyult igaznak. Erre férjem is él? bizonyíték. Amióta összel felbukkantak a gombák a makádi tó körül, majdnem minden reggel gy?jtök egy jó kosárkával és azt mind el is fogyasztjuk. Én nagyon kedvelem! Csakis a friss, fiatal tojás alakú gombákat szedem és soha nem teszem el másnapig, mert hamar elszinez?dnek. Üdvözlettel Java46

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek