Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fügemustár

Fügemustár
Fügemustár
13 perc / előkészület: 10 perc főzés: 3 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ideje előkészülni karácsonyra. A fügemustár egy igazi különlegesség, ínyencség, az ünnepi asztal éke. Lehet kacsa- libasült, bélszín vagy akár vad mellé. Fügét viszont akkor már igen bajosan lehet beszerezni, ezért ha valaki szeretne fügemustárt házilag, addig készítse el, míg tart a  fügeszezon.

Lehet készen is kapni, de a házi mégiscsak más, és az Ínyenc Magazin 2010/2-es számából azt is megtudtam, hogyan kell házilag előállítani. A recept ugyan aszalt fügét ír (hát igen, végül is, akkor karácsonykor is nekiláthatunk), de szerintem frissből az igazi.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

A fenti mennyiség egy fél literes üveghez elegendő.
Ha szárított fügével készítjük, azt a pépesítés előtt almalében 10 percig főzni kell.
Ehhez hozzávalók: 20 dkg szárított füge apróra vágva, 2 dl almalé, 13 dkg zselírozócukor (3:1), 1 dl mustár. Az elkészítési mód ugyanaz.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A fügét ropotgéppel pépesítjük, majd hozzáadjuk a cukrot és a mustárt. A mustár típusától függően a mennyiség lehet több is, kevesebb is (inkább kevesebb). Kóstoljuk meg, nem szabad, hogy  a mustár domináljon benne, érződjön a füge is, és legyen édesen pikáns.
  2. Hozzáadjuk a dzsemfixet, majd nagy lángon felforraljuk, további 3 percig főzzük.
  3. Azonnal tiszta befőttesüvegbe töltjük, lezárjuk, és az üveget fejtetőre állítjuk. (Legalább 5 percre).

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 10 858
elküldve: 2
receptkönyvben: 172
elkészítve: 8/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Juci (strawberry)

Mióta szakács: 2010.03.31.
162 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
alkalom: karácsonyi receptek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

édesen pikáns fügemustár, fügés mustár

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nokedlili
Nokedlili Tue, 2010-12-21 00:26

Jól hangzik. Mustárosan még nem csináltam.
Én a cukrot karamelizálom, abba megy bele a pépesre mikrózott (hehe, lusta háziasszony) füge. Összerottyantom és a végén balzsamecettől lesz pikáns. De a következő fügeszezonban ezt is kipróbálom.

Koszider
koszider / Koszider Fri, 2010-11-19 01:26

Jé, szovjet ezüst kiskanál, a hetvenes évek derekáról. Príma, örök darab, mint jónéhány egyéb gyártmánya a nagy testvérnek. (Rakéta porszívó, öklömnyi borostyán medáll, kiskanálhoz való ezüst teás pohár-tartó stb.)
De most nem ez a lényeg: ez aztán a csemege! Ki fogom próbálni, köszi!

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Fri, 2010-11-19 15:31

kedves koszider, ráhibáztál, valóban szovjet, még nagyapám vette, én meg örököltem (pontosabban lenyúltam anyáéktól...) hibátlan az egész készlet.

Koszider
koszider / Koszider Fri, 2010-11-19 23:01

Hű, irigylem a készletedet, az enyém sajnos hiányos! Ebben még volt anyag, nem spórolták ki belőle.

122
füge 400 g
dzsemfix 1 csomag
cukor 26 dkg
mustár 15 dkg