Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Foszlós, fonott kalács 6. - mézes

Foszlós, fonott kalács 6. - mézes
Foszlós, fonott kalács 6. - mézes
55 perc / előkészület: 20 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem vagyok már fiatal, de fonott kalácsot valahogy ezidáig nem készítettem. Ez volt életem első műve. Sok-sok felrakott receptet végignézve erre esett a választásom. Ennek a receptjét Mészárné Gyöngyi konyhatündér barátnőm gyűjteményében láttam, és némi kis módosítással nekiduráltam magam, és megsütöttem. Én úgy éreztem, nem volt elég édes, kevésnek találtam az előírt cukor mennyiséget, még így is, hogy egy kis méz is volt benne. Azóta már többször is sütöttem, mind más és más receptet kipróbálva, de mindegyiknél ügyeltem a cukor mennyiségére.

Ez is, mint más, házikészítésű sütemény, sokkal finomabb volt, mint a bolti, hiszen semmilyen állagjavító adalékanyag nem volt benne. 

hozzávalók / 5 adag

A tésztához

A tetejére a kenéshez

ajánlat

Egyébként jó volt házilag főzött kakaóval, lekvárral, de csak úgy üresen is "etette magát".

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kalács összetevőit egy nagyobb tálba rakjuk a langyos tej kivételével, vigyázva, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval.
  2. Ezután a tejet is szakaszosan adjuk hozzá, közben keverjük a robotgép dagasztó spiráljával, és figyeljük az állagát. Ha soknak találjuk a tejet, nem tesszük bele mind, ha kevésnek bizonyul, akkor pótoljuk (liszt függvénye). Nagyjából gyúrjuk össze a tésztát.
  3. Ezt követően tegyük a kenyérsütő gépbe, és állítsuk a dagasztó programra, dagasztassuk meg, majd a gépben hagyjuk megkelni.
  4. Ha megkelt a tészta, 3 cipót alakítunk ki belőle és fonjuk be, mint a copftot.
  5. A fonatot sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy formába emeljük, tojásos tejjel lekenjük a tetejét.
  6. Ismét egy kb. 30 perces kelesztés következik, majd hideg sütőbe téve, szép aranybarnára sütjük.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x20x5 cm
  • elkészítettem: 41 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 12 401
elküldve: 2
receptkönyvben: 205
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Ancika

Mióta szakács: 2011.02.13.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 5 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

fonott kalács, fehér kalács, fonott mézes kalács

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

AGI40
AGI40 Wed, 2011-04-20 15:54

A kétféle liszt pl.sima meg rétesliszt a választ előre is köszönöm.A

Szeva50
Szeva / Szeva50 Sat, 2011-04-16 17:33

Kedves Ibolya! Tőlem is kapsz egy titkot : nem lényeges a tojás mennyisége a lekenéshez, sőt nagyon kevés használódik e célra. Mikor a tésztához feltöröd a tojást, verd szét és egy kicsit (kb 1/4-e) tegyél félre a kenéshez. Ha nem akarsz osztani-szorozni, akkor ezt a procedúrád helyettesítheted egy kis mézes tejjel is. Egyébként fogadd meg Mária hozzászólását! Üdv: Éva

galibolya77
galibolya77 Sat, 2011-04-16 14:46

Ez gyönyörű! Ki fogom próbálni. Csak az lenne a kérdésem, hogy a tetejére teljes tojás és tej keveréke van kenve, vagy csak a sárgája és tej? Illetve ez már egy második tojás, ugye?

hegedusjanosne
Ancika / hegedusjanosne Wed, 2011-04-20 20:55

Ibolyám! természetesen a kenéshez plusz tojás kell és nem csak a sárgája, hanem a fehérje is jól összeverve villával és úgy hozzá a tej.

kovacsbmaria
Marika nagyi / kovacsbmaria Sat, 2011-04-16 13:20

Már 48 éve főzök, sütök, elég sokat tapasztaltam. Az anyósom nagyon gyönyörű és finom kalácsokat tudott sütni. Sokáig nem tudtam megfejteni a titkát, mire egyszer elárulta a titkát. Azóta
az enyém is olyan gyönyörű. Most elárulom nektek is. A tejet összekeverte egy kis aludttejjel, ami most a kefirnek felel meg,mint tudjuk abban is élesztő gombák vannak. Cukrot sokat azért nem tett bele, mert azt mondta nehéz és visszahúzza a tésztát. Mikor a dagasztás vége felé járt még egyszer átsimította a tésztát zsíros kézzel, természetesen nem vastagon. Hólyagosra dagasztotta és kész volt a nagy mű. Csodálatos kalácsok voltak. Egyébként az összetevők ugyan azok voltak, csak akkor még zsírt használtak, és annak a mennyiségéből tett félre annyit amivel még utoljára megkente a tésztát. Remélem segítettem a fiataloknak.

hegedusjanosne
Ancika / hegedusjanosne Wed, 2011-04-20 20:58

Köszönjük szépen Mária a hasznos tanácsokat. Mindig tanul az ember. Jó volt olvasni a a kalácskészítésben (is) perfekt mama "titkait".

550
finomliszt 25 dkg
rétesliszt 25 dkg
cukor 4 dkg
méz 2 dkg
tojás 1 db
élesztő 3 dkg
tej 2 dl
vaj 6 dkg
1 csipet
tojás 1 db
tej 1 ek