r
Nosalty Logó

Foszlós, fonott kalács 6. - mézes

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Ancika
Foszlós, fonott kalács 6. - mézes
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
kenyérsütő
  • 10% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A tetejére a kenéshez

Összesen 550 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A tetejére a kenéshez

Összesen 2754 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A tetejére a kenéshez

Összesen 284 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.6 g

Zsír

  • Összesen
    13.5 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    98 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    373.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    41 mg
  • Kálcium
    78 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    170 mg
  • Nátrium
    54 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    90.5 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    33.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    113 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    83 micro
  • Kolin:
    72 mg
  • Retinol - A vitamin:
    111 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    115 micro
Összesen 550 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    73.2 g

Zsír

  • Összesen
    67.5 g
  • Telített zsírsav
    36 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    489 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1865.9 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    203 mg
  • Kálcium
    390 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    135 mg
  • Foszfor
    848 mg
  • Nátrium
    269 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    452.6 g
  • Cukor
    66 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    167.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    565 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    413 micro
  • Kolin:
    358 mg
  • Retinol - A vitamin:
    557 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    95 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    577 micro
Összesen 2754 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.5 g

Zsír

  • Összesen
    7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    50 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    192.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    87 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.7 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    17.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    58 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    57 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    59 micro
Összesen 284 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére a kenéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. A kalács összetevőit egy nagyobb tálba rakjuk a langyos tej kivételével, vigyázva, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval.
  2. Ezután a tejet is szakaszosan adjuk hozzá, közben keverjük a robotgép dagasztó spiráljával, és figyeljük az állagát. Ha soknak találjuk a tejet, nem tesszük bele mind, ha kevésnek bizonyul, akkor pótoljuk (liszt függvénye). Nagyjából gyúrjuk össze a tésztát.
  3. Ezt követően tegyük a kenyérsütő gépbe, és állítsuk a dagasztó programra, dagasztassuk meg, majd a gépben hagyjuk megkelni.
  4. Ha megkelt a tészta, 3 cipót alakítunk ki belőle és fonjuk be, mint a copftot.
  5. A fonatot sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy formába emeljük, tojásos tejjel lekenjük a tetejét.
  6. Ismét egy kb. 30 perces kelesztés következik, majd hideg sütőbe téve, szép aranybarnára sütjük.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x20x5
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Elkészítettem: 41 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 13097
  • Feltöltés dátuma: 2011. április 16.

Ajánló

Egyébként jó volt házilag főzött kakaóval, lekvárral, de csak úgy üresen is "etette magát".

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Foszlós, fonott kalács 6. - mézes
Ancika 5 recept

Nem vagyok már fiatal, de fonott kalácsot valahogy ezidáig nem készítettem. Ez volt életem első műve. Sok-sok felrakott receptet végignézve erre esett a választásom. Ennek a receptjét Mészárné Gyöngyi konyhatündér barátnőm gyűjteményében láttam, és némi kis módosítással nekiduráltam magam, és megsütöttem. Én úgy éreztem, nem volt elég édes, kevésnek találtam az előírt cukor mennyiséget, még így is, hogy egy kis méz is volt benne. Azóta már többször is sütöttem, mind más és más receptet kipróbálva, de mindegyiknél ügyeltem a cukor mennyiségére. Ez is, mint más, házikészítésű sütemény, sokkal finomabb volt, mint a bolti, hiszen semmilyen állagjavító adalékanyag nem volt benne. 

Hozzászólások

Marika nagyi

Már 48 éve f?zök, sütök, elég sokat tapasztaltam. Az anyósom nagyon gyönyör? és finom kalácsokat tudott sütni. Sokáig nem tudtam megfejteni a titkát, mire egyszer elárulta a titkát. Azóta az enyém is olyan gyönyör?. Most elárulom nektek is. A tejet összekeverte egy kis aludttejjel, ami most a kefirnek felel meg,mint tudjuk abban is éleszt? gombák vannak. Cukrot sokat azért nem tett bele, mert azt mondta nehéz és visszahúzza a tésztát. Mikor a dagasztás vége felé járt még egyszer átsimította a tésztát zsíros kézzel, természetesen nem vastagon. Hólyagosra dagasztotta és kész volt a nagy m?. Csodálatos kalácsok voltak. Egyébként az összetev?k ugyan azok voltak, csak akkor még zsírt használtak, és annak a mennyiségéb?l tett félre annyit amivel még utoljára megkente a tésztát. Remélem segítettem a fiataloknak.

Mátayné Zsuzsa

Köszönöm,hogy megosztottad a titkodat!Bár én sem vagyok fiatal,de tanultam a kelt tésztáról,újat.Kipróbálom én is.

Ancika

Köszönjük szépen Mária a hasznos tanácsokat. Mindig tanul az ember. Jó volt olvasni a a kalácskészítésben (is) perfekt mama "titkait".

Törölt felhasználó

Ez gyönyör?! Ki fogom próbálni. Csak az lenne a kérdésem, hogy a tetejére teljes tojás és tej keveréke van kenve, vagy csak a sárgája és tej? Illetve ez már egy második tojás, ugye?

Ancika

Ibolyám! természetesen a kenéshez plusz tojás kell és nem csak a sárgája, hanem a fehérje is jól összeverve villával és úgy hozzá a tej.

Szeva

Kedves Ibolya! T?lem is kapsz egy titkot : nem lényeges a tojás mennyisége a lekenéshez, s?t nagyon kevés használódik e célra. Mikor a tésztához feltöröd a tojást, verd szét és egy kicsit (kb 1/4-e) tegyél félre a kenéshez. Ha nem akarsz osztani-szorozni, akkor ezt a procedúrád helyettesítheted egy kis mézes tejjel is. Egyébként fogadd meg Mária hozzászólását! Üdv: Éva

Törölt felhasználó

A kétféle liszt pl.sima meg rétesliszt a választ el?re is köszönöm.A

Ancika

Ágika, igen, úgy értettem én is, síma fehér liszt és rétesliszt.

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére a kenéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek