r
Nosalty Logó

Fermentált csipkebogyóital

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Lakos Benedek
Fermentált csipkebogyóital
adag
Előkészítés
perc
  • 0% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A csipkebogyóitalhoz

Összesen 160 kcal
  • 0% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A csipkebogyóitalhoz

Összesen 1280 kcal
  • 0% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A csipkebogyóitalhoz

Összesen 35 kcal
  • 0% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    1 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    217.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    110 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    41 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.4 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    419.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    109 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    213 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    16 micro
  • β-karotin
    1175 micro
  • β-crypt
    242 micro
  • Likopin
    3400 micro
  • Lut-zea
    1001 micro
Összesen 160 kcal
  • 0% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    7.8 g

Zsír

  • Összesen
    1.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    1 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1738.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    881 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    320 mg
  • Foszfor
    330 mg
  • Nátrium
    192 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    322.8 g
  • Cukor
    180 mg
  • Élelmi rost
    97 mg

VÍZ

  • Összesen
    3359.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    870 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    23 mg
  • C vitamin:
    1705 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    104 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    68 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    124 micro
  • β-karotin
    9400 micro
  • β-crypt
    1932 micro
  • Likopin
    27200 micro
  • Lut-zea
    8004 micro
Összesen 1280 kcal
  • 0% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.2 g

Zsír

  • Összesen
    0 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    47 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    9 mg
  • Nátrium
    5 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.7 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    90.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    24 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    46 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    0 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    254 micro
  • β-crypt
    52 micro
  • Likopin
    735 micro
  • Lut-zea
    216 micro
Összesen 35 kcal

Hozzávalók

A csipkebogyóitalhoz

Elkészítés

A csipkebogyóitalhoz

  1. A csipkebogyót alaposan megmossuk, majd eltávolítjuk a szemekről az elszáradt virág- és szárrészeket. Egy nagy, sterilizált üvegbe szórjuk a gyümölcsöt, majd hozzáöntjük a mézet és a langyos vizet is.
  2. Mindenképpen élő savót használjunk, ami lehetőleg nem esett át hőkezelésen, így a benne lévő baktériumok még élnek és virulnak. A legegyszerűbb, ha veszünk egy kis pohár (nagyjából 200 gramm) élőflórás joghurtot, majd azt egy sajtkendővel vagy papírtörlővel kibélelt, sűrű szövésű szitában hagyjuk lecsöpögni. Az így kapott savót is a nagy üveg tartalmához adjuk, ettől gyorsabban beindul majd a fermentáció.
  3. Az üveg tetejére, legjobb, ha légzsilippel rendelkező fedőt teszünk, hogy a szén-dioxid távozhasson, de az oxigén ne hatoljon be az üvegbe (és ne penészedjen meg tőle az ital). Ha ilyenünk nincs, a sima kupak vagy egy sűrű szövésű, tiszta konyharuha is megteszi. Hagyjuk érlelődni az italt szobahőmérsékleten, fénytől védett helyen, nagyjából 3-5 napig. Időnként kóstoljuk meg az italunkat: ha már kellemesen savanykás és enyhén szénsavas, elkészült.
  4. Az italt leszűrjük, majd steril üvegpalackokba adagoljuk. Vigyázzunk, ne töltsük teljesen teli a palackokat, hagyjunk háromujjnyi teret az ital és a dugó között. Ezek után érdemes hűtőben tárolni az üvegeket, és nagyjából egy héten belül elfogyasztani tartalmukat.
  • Receptkönyvben: 4
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 257
  • Feltöltés dátuma: 2023. november 13.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Fermentált csipkebogyóital
Lakos Benedek 264 recept

Az áztatott csipkebogyóteát még egy lépéssel tovább vihetjük, ha pár napig hagyjuk fermentálódni (némi segítséggel persze). Így C-vitamintartalma is megmarad, valamint gyarapodik a fermentált italok pozitív hozadékaival is.

Hozzávalók

A csipkebogyóitalhoz

Címlapról ajánljuk

Tavaszi quiche-receptek

A quiche sokak receptrepertoárjában nem szerepel, ami nagy kár, ugyanis a francia pite kény és kedv szerint alakítható, igazítható mind a szezonhoz, mind a különböző igényekhez is. Jöjjön most pár tavaszi csoda!

Nosalty

További cikkek