r
Nosalty Logó

Ferdinánd tekercs karcagi népi recept

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
SLC
Ferdinánd tekercs karcagi népi recept
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A locsoláshoz

Összesen 799 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A locsoláshoz

Összesen 4799 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A locsoláshoz

Összesen 358 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.3 g

Zsír

  • Összesen
    37.6 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    204 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    349.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    89 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    163 mg
  • Nátrium
    36 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    103.3 g
  • Cukor
    39 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    324 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    28 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    64 micro
  • Kolin:
    102 mg
  • Retinol - A vitamin:
    318 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    74 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    124 micro
Összesen 799 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    73.7 g

Zsír

  • Összesen
    225.7 g
  • Telített zsírsav
    133 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    66 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    1226 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2096.8 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    209 mg
  • Kálcium
    536 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    135 mg
  • Foszfor
    978 mg
  • Nátrium
    219 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    619.8 g
  • Cukor
    234 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    230.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1947 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    165 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    386 micro
  • Kolin:
    611 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1909 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    443 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    746 micro
Összesen 4799 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    16.8 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    91 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    156.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    16 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.3 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    17.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    145 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    142 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    56 micro
Összesen 358 Kcal
  • Legnézettebb receptje

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A locsoláshoz

Elkészítés

A tésztához

  1. Elkészítéskor a következőkre érdemes figyelni: Kelt tésztáról van szó, így a langyos alapanyagokat meghálálja. A lisztet már előző nap érdemes a kamrából egy fűtött helyre behozni. Jó minőségű lisztet használjunk, figyeljünk a jó kelesztő helyre is.
  2. Az élesztőt a langyos tejben egy pici cukorral felfuttatjuk.
  3. A lisztet egy tálba átszitáljuk, beletesszüka sót, a tojássárgáját (a fehérjétől kemény lenne a tészta), a maradék cukrot, a felfuttatott élesztőt és azolvasztott vajat.
  4. Addig kell dagasztani, amíg hólyagos lesz a tészta, és elválik az edény falától. "Puffogósra dagasztjuk". Nokedli tésztától valamivel keményebb állagú. Tukacs Roland pékmester szerint lehet géppel is dagasztani, de a gépnek nincs lelke! Nincs jobb érzés, amikor az ember homloka gyöngyözik, és érzi, most már jó a tészta.:-)
  5. Kilisztezzüka tál alját, oldalát, majd a tészta tetejét is meghintjük,és langyos helyen duplájára kelesztjük. Kb. 30-45 perc.
  6. A töltelékhez a vajat habosra keverjüka kétféle cukorral. Ha sikerülvaníliarudat beszerezni, akkor azt kaparjuka kristálycukorba.
  7. Amikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán kisujj vastagságú, téglalap alakúra nyújtjuk.
  8. A vaníliás vajjal megkenjük, és feltekerjük. Kb. hüvelykujj vastagságú "csigákat" vágunk belőle, és a jól kivajazott tepsibe téve, pihentetjük. Eredetileg "lábosba" tették.
  9. Előmelegített sütőben 180°C-on kb. 20 percig sütjük. Közben felforraljuk a tejszínt, beletesszük a cukrot és a vaníliarudat.
  10. Amikor már szép rózsaszín a teteje, ráöntjük a vaníliás tejszínt, majd további 10-15 percig sütjük, hogy szép piros, ropogós cukormáz legyen a tetején.
  11. A csigák a sütőben nem nőnek annyira meg, mint mondjuk a bukták, nem kell túl nagy távolságra sorakoztatni őket, és a sütés során kiolvadó vajtölteléktől könnyen szétválaszthatóak lesznek.
  12. Igazán finom a vajtól (nem margarin) és a tejszínes (nem tej és margarin) locsolástól lesz. A tepsiből még érdemes forrón kiszedni, mert ha kihűl, a cukkormáz "beleköt".
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 27 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 129
  • 7 napos nézettség: 9063
  • Össznézettség: 181678
  • Feltöltés dátuma: 2012. október 14.

Ajánló

Polgár pincészet Szemelt rizling nevű késői szüretelésű fehérbora kiváló társa ennek az ételnek.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Nagyi receptje. Nem keveredő össze a vaníliás karikával és darázsfészekkel. Talán finomabb, mint a kürtőskalács. :-) A különböző kalácsok, sütemények teszik változatossá a fehér asztalt. A kalácsokról a Székely fonott kalácsnál olvashatsz! Ennek Karcag térségén jellemző változata a Ferdinánd tekercs, mely lakodalmakra készült édes kelt tésztacsiga. A népi étel készítés inkább a praktikusságról mintsem a "ki mit kíván éppen"-ről szól. Kelt tésztáról van szó, amihez jó segítség volt egy jól befűtött kemence melege a kelesztéshez a hideg téli napokon. (Lakodalmakat régen nem nyáron, hanem a földeken lévő munka elvégeztézel ősszel tartották. Jól jött az ekkor már kiforrt újbor is az eseményre.) Sokan farsangra készítik. Manapság ennek jelentősége leveszett, nálunk az gyakran készül évközben is, finom reggelire, de gyerekek szeretik vinni tízóraira és uzsonnára. Az első alkalom után rá fogsz döbbenni, hogy dupla adagot érdemes készíteni!

Hozzászólások

Ancsa0411

Én nem így ismerem a Ferdinánd receptjét, pedig karcagi vagyok. Mamám máshogy csinálta. :)

SLC

Ahány ház annyi szokás :-) Egy közel száz éves receptkönyvb?l van egy nagyon kedves múzeumban dolgozó ismer?sömnek köszönhet?en. Kiváncsi vagyok a Te félédre is! A régi népi receptek gyakran változtak, ha éppen nem volt a spajzban ez vagy az, tanyáról nem ugrottak el a közértbe az emberek, ha kihagytak vagy hozzátettek valamit a recepthez és m?ködött, gyakran abban a formában maradt fent.

Törölt felhasználó

Érdekelne az a receptkönyv. Pontosan hol található?

mancanyu

Köze nincs a karcagi Ferdinándhoz.Én itt élek,húsz éve sütöm,bizton állíthatom,küllemre se hasonlít az eredetihez.Ennek ellenére biztos finom.

SLC

Ahogy már Ancsa0411-nek írtam. A "lábosban sütést" is sokan használjákk, ha küllemre gondolsz, én így jobban szeretem amikor szétvállik.

Manna70

Karcagról származom, anyukámék ott élnek és ünnep ha csinál Ferdinándot. Nem véletlen, hogy -téged idézzelek - "Eredetileg "lábosba" tették." Azt most is úgy kell, és nem is mindegy milyenben. Na és a belekötött cukormáz!! a legjobb :).

SLC

Azért így szoktam készíteni, mert praktikusabbá vált tállaláskor. Amikor az egybesült kalácsot felszeletelik mint a tortát, az számomra kiábrándító. Egy kalácsnál 80% az alapanyag és 20% az a mód ahogyan azt kivitelezed. Az íz már ott van a 80%-ban. Mint amikor a fonott kalácsot is készítik 2-3-4-6-9 fonással is.

Törölt felhasználó

Sziasztok! Én is karcagi vagyok, de tényleg nem ilyen az igazi ferdinánd. A legjobb zománcozott lábasban sütni és lábast sütés el?tt ki kell zsírozni majd jól behinteni kristálycukorral. Ett?l lesz olyan gyönyör? és ízletes a külseje mikor megsült. Hmmm :)De sajnos ez a fotó mégcsak nem is hasonlít rá.

SLC

Ahogy Manna70-nek írtam. Igazatok van, talán akkor úgy kelett volna feltennem, hogy a a karcagi recept alapján de nem lábasban készítve :-)

Éva-Anyóca

Nyami, :-o - és a story is nagyon tetszik...köszönöm :-O

SLC

Köszönöm! :-)

Éva-Anyóca

A zsír és a vaj a jó, sajnos a beharangozott margarin az inkább m?anyag...:-(( Megpróbálom úgy, hogy olyan kikent, cukorral beszórt, füles fazékban, ahogy írtad, és a hozzászólók is javasolták, de ez mindenhol más néven van, végül is itt is a jászságban is Ferdinándnak ismerjük,...most mi az, ami annyira karcagivá teszi? A sütési módja? Mert ha csak az a gond, hát akkor lehet változtatni rajta, ahogy a hozzászólók, akik karcagiak ott élnek és készítik, ez nem lehet gond..:-O Köszönöm, kipróbálom. Szép hetet kívánok! Éva-A.

SLC

Kedves gregoreva! Attól Karcagi, hogy arra a tájegységre jellemz? étel, minta a dödölle az ?rséger. Dödödllét is láttam már vagy ezer félét, de a legfinomabb a Pityeszer közeli Körte csárdában volt :-) Ha már valaki nem margarinnal készíti, érti a lényeget és ez számít! Szép napot!

Éva-Anyóca

Kedves SLC! Margarin nélkül jobb az élet.:-O Na persze, a vaj drágább, de ez van...:-o Itt is vannak nálunk, ( jászság), jellegzetes ételek, sütik,- nosza, akkor így fogom elkészíteni, és még egyszer köszönöm szépen.:-O Már találtam is hozzá edényt!! Szép hetet és hétvégét kívánok! Még elfogadható az id?, mivel süt a nap.:-O Éva-Anyóca

SLC

Kedves mindenki! Igyekszem minden esetben egy egy étel eredetét felkutatni és azt az eredeti receptet közzé tenni. Nagyanyáink ugye nem ismerték a "Rama" margarint. Ízben is más világ egy zsírral, vajjal készült étel. Jelen esetben az elkészítés során vétkeztem :-) és annyit csaltam, hogy nem lábosban készült, hanem tepsiben így kissé lazább tekercseket kapunk a képen látható módon. Tálaláskor ez parktikusabb. Aki autentikusan szeretné elkészíteni egy fém fül? lábosba tegye a tekercseket és azt a süt?be. Ízben ugyanazt kapja, de látványra is egy gyönyör? kalács lesz bel?le.

Törölt felhasználó

Kedves SLC! Isteni recept :)! Bár én is meghintettem a süt?edény alját cukorral és a csigácskáim összetapadtak, de ahány ház, annyi szokás:) És tényleg dupla adag kell! Üdvözlettel, Anna

SLC

Kedves summerflower! Örülök, hogy ízlett! Köszönöm a hozzászólásodat! Üdv! SLC

Törölt felhasználó

Ma elkészítettem és fantasztikusan finom lett ! Pataki tálban sütöttem :). Küldenék róla képet is, de nem látok ilyen lehet?séget.

Hevike

Nagypapám testvére Karcagon lakott, többször voltunk nála gyerekkoromba. Róza néni mindig valami finomsággal várt minket. Nála ettem ilyen kalácsot. Mindig is emlegettem, hogy ilyen íz?t csak Róza néni tudott (persze a receptje nem maradt meg.) Éppen ezért örültem meg, mikor megláttam, hogy "karcagi recept". Ma megsütöttem és Isteni finom lett! Pontosan olyan az íze, mint az emlékeimben. Köszönet érte. Hevike

SLC

Örülök, hogy egy kis boldogságot vihettemaz életetekbe :-)

Törölt felhasználó

Rengeteget számít ízben, hogy szorosan egymás mellé rakva sütjük ki vagy csak lazán, mint a képen.

SLC

Így van! Mindenki ízlés szerint készítheti. Mi így szeretjük jobban.

bazsababa

Sajnálom, a recept biztos kiváló, de a karcagi nem ilyen, annak a tésztájába nem teszünk vajat, fakanállal dolgozzuk ki, ami nem könny?, de megéri a fáradtságot, és kb.70dkg liszthez 6db tojás sárgáját teszünk, a tej fél liter. Az igazit vaslábasban sütötték, és a színe sokkal barnább, mint az Öné, ami egy kicsit sületlennek t?nik, valamint annyira azért nem teszik a csigákat távol egymástól,mert akkor elterül, lapos lesz, pl. mint amit a képen látunk. Az igazi szép magas kitölt egy 26 cm lábast, s?t ebb?l a mennyiségb?l egy-két kisebbet is.

SLC

Kedves bazsababa! Örülök a hozzászólásának! A recept összetétele házanként változik minden tájegységen, az alapok közösek :-) Ismerem a vaslábasos változatot, mi tepsiben nem összeszorítva készítjük, így nekünk jobb. Ízlés kérdése. A lényeg: Karcag térségén jellemz? étel, nem diós, hanem cukros töltelékkel. Ettem kemencében lábasban sült zsírral készült változatot is, abban pl robogott már a karamellizálódott cukor. Örülnék, ha megosztaná velünk a receptjét!

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A locsoláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek