Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ferdinánd tekercs karcagi népi recept

Ferdinánd tekercs karcagi népi recept
Ferdinánd tekercs karcagi népi recept
60 perc / előkészület: 15 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (26)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyi receptje. Nem keveredő össze a vaníliás karikával és darázsfészekkel. Talán finomabb, mint a kürtőskalács. :-) A különböző kalácsok, sütemények teszik változatossá a fehér asztalt. A kalácsokról a Székely fonott kalácsnál olvashatsz! Ennek Karcag térségén jellemző változata a Ferdinánd tekercs, mely lakodalmakra készült édes kelt tésztacsiga. A népi étel készítés inkább a praktikusságról mintsem a "ki mit kíván éppen"-ről szól. Kelt tésztáról van szó, amihez jó segítség volt egy jól befűtött kemence melege a kelesztéshez a hideg téli napokon. (Lakodalmakat régen nem nyáron, hanem a földeken lévő munka elvégeztézel ősszel tartották. Jól jött az ekkor már kiforrt újbor is az eseményre.) Sokan farsangra készítik. Manapság ennek jelentősége leveszett, nálunk az gyakran készül évközben is, finom reggelire, de gyerekek szeretik vinni tízóraira és uzsonnára. Az első alkalom után rá fogsz döbbenni, hogy dupla adagot érdemes készíteni!

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A locsoláshoz

ajánlat

Polgár pincészet Szemelt rizling nevű késői szüretelésű fehérbora kiváló társa ennek az ételnek.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elkészítéskor a következőkre érdemes figyelni: Kelt tésztáról van szó, így a langyos alapanyagokat meghálálja. A lisztet már előző nap érdemes a kamrából egy fűtött helyre behozni. Jó minőségű lisztet használjunk, figyeljünk a jó kelesztő helyre is.
  2. Az élesztőt a langyos tejben egy pici cukorral felfuttatjuk.
  3. A lisztet egy tálba átszitáljuk, beletesszük a sót, a tojássárgáját (a fehérjétől kemény lenne a tészta), a maradék cukrot, a felfuttatott élesztőt és az olvasztott vajat.
  4. Addig kell dagasztani, amíg hólyagos lesz a tészta, és elválik az edény falától. "Puffogósra dagasztjuk". Nokedli tésztától valamivel keményebb állagú. Tukacs Roland pékmester szerint lehet géppel is dagasztani, de a gépnek nincs lelke! Nincs jobb érzés, amikor az ember homloka gyöngyözik, és érzi, most már jó a tészta. :-)
  5. Kilisztezzük a tál alját, oldalát, majd a tészta tetejét is meghintjük, és langyos helyen duplájára kelesztjük. Kb. 30-45 perc.
  6. A töltelékhez a vajat habosra keverjük a kétféle cukorral. Ha sikerül vaníliarudat beszerezni, akkor azt kaparjuk a kristálycukorba.
  7. Amikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán kisujj vastagságú, téglalap alakúra nyújtjuk.
  8. A vaníliás vajjal megkenjük, és feltekerjük. Kb. hüvelykujj vastagságú "csigákat" vágunk belőle, és a jól kivajazott tepsibe téve, pihentetjük. Eredetileg "lábosba" tették.
  9. Előmelegített sütőben 180 °C-on kb. 20 percig sütjük. Közben felforraljuk a tejszínt, beletesszük a cukrot és a vaníliarudat.
  10. Amikor már szép rózsaszín a teteje, ráöntjük a vaníliás tejszínt, majd további 10-15 percig sütjük, hogy szép piros, ropogós cukormáz legyen a tetején.
  11. A csigák a sütőben nem nőnek annyira meg, mint mondjuk a bukták, nem kell túl nagy távolságra sorakoztatni őket, és a sütés során kiolvadó vajtölteléktől könnyen szétválaszthatóak lesznek.
  12. Igazán finom a vajtól (nem margarin) és a tejszínes (nem tej és margarin) locsolástól lesz. A tepsiből még érdemes forrón kiszedni, mert ha kihűl, a cukkormáz "beleköt".
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 27 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 81
össznézettség: 106 444
elküldve: 31
receptkönyvben: 454
elkészítve: 29/33
Facebookon megjelent: -

szakács

SLC

Mióta szakács: 2012.03.12.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatitkok: nagyi receptjei
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

ferdinánd, ferdinándi, ferdinánd tekercs, ferdinánd csiga

Hozzászólások (26)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bazsababa
bazsababa Sun, 2017-08-13 13:13

Sajnálom, a recept biztos kiváló, de a karcagi nem ilyen, annak a tésztájába nem teszünk vajat, fakanállal dolgozzuk ki, ami nem könnyű, de megéri a fáradtságot, és kb.70dkg liszthez 6db tojás sárgáját teszünk, a tej fél liter. Az igazit vaslábasban sütötték, és a színe sokkal barnább, mint az Öné, ami egy kicsit sületlennek tűnik, valamint annyira azért nem teszik a csigákat távol egymástól,mert akkor elterül, lapos lesz, pl. mint amit a képen látunk. Az igazi szép magas kitölt egy 26 cm lábast, sőt ebből a mennyiségből egy-két kisebbet is.

SLC
SLC / SLC Fri, 2017-11-10 15:56

Kedves bazsababa!

Örülök a hozzászólásának!
A recept összetétele házanként változik minden tájegységen, az alapok közösek :-)
Ismerem a vaslábasos változatot, mi tepsiben nem összeszorítva készítjük, így nekünk jobb. Ízlés kérdése.
A lényeg: Karcag térségén jellemző étel, nem diós, hanem cukros töltelékkel. Ettem kemencében lábasban sült zsírral készült változatot is, abban pl robogott már a karamellizálódott cukor.
Örülnék, ha megosztaná velünk a receptjét!

SZEvikee
SZEvikee Sun, 2015-04-12 22:20

Rengeteget számít ízben, hogy szorosan egymás mellé rakva sütjük ki vagy csak lazán, mint a képen.

SLC
SLC / SLC Fri, 2015-06-12 14:24

Így van! Mindenki ízlés szerint készítheti.
Mi így szeretjük jobban.

hevike
Hevike / hevike Sun, 2015-04-12 21:14

Nagypapám testvére Karcagon lakott, többször voltunk nála gyerekkoromba. Róza néni mindig valami finomsággal várt minket. Nála ettem ilyen kalácsot. Mindig is emlegettem, hogy ilyen ízűt csak Róza néni tudott (persze a receptje nem maradt meg.) Éppen ezért örültem meg, mikor megláttam, hogy "karcagi recept". Ma megsütöttem és Isteni finom lett! Pontosan olyan az íze, mint az emlékeimben. Köszönet érte. Hevike

SLC
SLC / SLC Fri, 2015-06-12 14:24

Örülök, hogy egy kis boldogságot vihettemaz életetekbe :-)

Zsuzsa kolibri299
Zsuzsa kolibri299 Sun, 2015-03-22 14:52

Ma elkészítettem és fantasztikusan finom lett ! Pataki tálban sütöttem :). Küldenék róla képet is, de nem látok ilyen lehetőséget.

summerflower
summerflower Sat, 2012-11-24 11:45

Kedves SLC! Isteni recept :)! Bár én is meghintettem a sütőedény alját cukorral és a csigácskáim összetapadtak, de ahány ház, annyi szokás:) És tényleg dupla adag kell!
Üdvözlettel, Anna

SLC
SLC / SLC Sat, 2012-11-24 16:33

Kedves summerflower!
Örülök, hogy ízlett!
Köszönöm a hozzászólásodat!
Üdv!
SLC

SLC
SLC / SLC Tue, 2012-10-16 13:44

Kedves mindenki!

Igyekszem minden esetben egy egy étel eredetét felkutatni és azt az eredeti receptet közzé tenni.
Nagyanyáink ugye nem ismerték a "Rama" margarint. Ízben is más világ egy zsírral, vajjal készült étel.
Jelen esetben az elkészítés során vétkeztem :-) és annyit csaltam, hogy nem lábosban készült, hanem tepsiben így kissé lazább tekercseket kapunk a képen látható módon. Tálaláskor ez parktikusabb.
Aki autentikusan szeretné elkészíteni egy fém fülű lábosba tegye a tekercseket és azt a sütőbe. Ízben ugyanazt kapja, de látványra is egy gyönyörű kalács lesz belőle.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2012-10-16 21:53

A zsír és a vaj a jó, sajnos a beharangozott margarin az inkább műanyag...:-((
Megpróbálom úgy, hogy olyan kikent, cukorral beszórt, füles fazékban, ahogy írtad, és a hozzászólók is javasolták, de ez mindenhol más néven van, végül is itt is a jászságban is Ferdinándnak ismerjük,...most mi az, ami annyira karcagivá teszi? A sütési módja?
Mert ha csak az a gond, hát akkor lehet változtatni rajta, ahogy a hozzászólók, akik karcagiak ott élnek és készítik, ez nem lehet gond..:-O
Köszönöm, kipróbálom.

Szép hetet kívánok!
Éva-A.

SLC
SLC / SLC Wed, 2012-10-17 08:31

Kedves gregoreva!
Attól Karcagi, hogy arra a tájegységre jellemző étel, minta a dödölle az Őrséger.
Dödödllét is láttam már vagy ezer félét, de a legfinomabb a Pityeszer közeli Körte csárdában volt :-)
Ha már valaki nem margarinnal készíti, érti a lényeget és ez számít!
Szép napot!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2012-10-17 12:45

Kedves SLC!

Margarin nélkül jobb az élet.:-O
Na persze, a vaj drágább, de ez van...:-o

Itt is vannak nálunk, ( jászság), jellegzetes ételek, sütik,- nosza, akkor így fogom elkészíteni, és még egyszer köszönöm szépen.:-O
Már találtam is hozzá edényt!!
Szép hetet és hétvégét kívánok!
Még elfogadható az idő, mivel süt a nap.:-O
Éva-Anyóca

timke1979
timke1979 Sun, 2012-10-14 13:45

Sziasztok! Én is karcagi vagyok, de tényleg nem ilyen az igazi ferdinánd. A legjobb zománcozott lábasban sütni és lábast sütés előtt ki kell zsírozni majd jól behinteni kristálycukorral. Ettől lesz olyan gyönyörű és ízletes a külseje mikor megsült. Hmmm :)De sajnos ez a fotó mégcsak nem is hasonlít rá.

SLC
SLC / SLC Sun, 2012-10-14 16:28

Ahogy Manna70-nek írtam.
Igazatok van, talán akkor úgy kelett volna feltennem, hogy a a karcagi recept alapján de nem lábasban készítve :-)

Manna70
Manna70 Sun, 2012-10-14 13:42

Karcagról származom, anyukámék ott élnek és ünnep ha csinál Ferdinándot. Nem véletlen, hogy -téged idézzelek - "Eredetileg "lábosba" tették." Azt most is úgy kell, és nem is mindegy milyenben. Na és a belekötött cukormáz!! a legjobb :).

SLC
SLC / SLC Sun, 2012-10-14 16:26

Azért így szoktam készíteni, mert praktikusabbá vált tállaláskor. Amikor az egybesült kalácsot felszeletelik mint a tortát, az számomra kiábrándító.

Egy kalácsnál 80% az alapanyag és 20% az a mód ahogyan azt kivitelezed. Az íz már ott van a 80%-ban. Mint amikor a fonott kalácsot is készítik 2-3-4-6-9 fonással is.

mancanyu
mancanyu / mancanyu Sun, 2012-10-14 12:53

Köze nincs a karcagi Ferdinándhoz.Én itt élek,húsz éve sütöm,bizton állíthatom,küllemre se hasonlít az eredetihez.Ennek ellenére biztos finom.

SLC
SLC / SLC Sun, 2012-10-14 16:22

Ahogy már Ancsa0411-nek írtam.
A "lábosban sütést" is sokan használjákk, ha küllemre gondolsz, én így jobban szeretem amikor szétvállik.

Ancsa0411
Ancsa0411 Sun, 2012-10-14 11:38

Én nem így ismerem a Ferdinánd receptjét, pedig karcagi vagyok. Mamám máshogy csinálta. :)

SLC
SLC / SLC Sun, 2012-10-14 16:21

Ahány ház annyi szokás :-) Egy közel száz éves receptkönyvből van egy nagyon kedves múzeumban dolgozó ismerősömnek köszönhetően.
Kiváncsi vagyok a Te félédre is!
A régi népi receptek gyakran változtak, ha éppen nem volt a spajzban ez vagy az, tanyáról nem ugrottak el a közértbe az emberek, ha kihagytak vagy hozzátettek valamit a recepthez és működött, gyakran abban a formában maradt fent.

799
finomliszt 50 dkg
tojássárgája 3 db
vaj 4 dkg
élesztő 2 dkg
tej 2 dl
cukor 3 ek
1 csipet
vaj 15 dkg
cukor 15 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
vaníliás cukor 1 csomag
cukor 2 ek
habtejszín 1.5 dl