Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Feje tetején ananászos torta

Feje tetején ananászos torta
Feje tetején ananászos torta
60 perc / előkészület: 15 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A héten Evelien De Vlieger gyerekkönyvét ettem meg. Mégpedig Az új barátot. Van egy jelenet a könyvben, amikor Félix és az anyukája sütit sütnek. A kisfiú dönti el, hogy milyen édesség legyen, a választása a Fejetetején tortára esik. Méricskélnek, öntögetnek, kavargatnak, és ahogyan ennek lennie kell, az egész konyha a feje tetejére áll. Olvasás közben élénken láttam magam előtt, ahogyan fesztelenül kevergetnek, viccelődnek egymással. 
Képletesen ez a süti tényleg olyan, mint egy jó barát. Mert egy lelki társ is képes a feje tetejére állítani az egész életedet.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

A könyvről bővebben olvashatsz a honlapomon, ahol még nagyon sok könyvet és hozzájuk készült ételeket találsz. A Facebookon is fent vagyok!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy kis lábosban olvasszuk meg a vajat. Öntsük a tortaformába, szórjuk hozzá a barna cukrot, és helyezzük bele az ananászszeleteket. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
  2. Egy mély tálban keverjük el a tojást a cukorral, a margarinnal, a sütőporos liszttel és egy kevés ananászlével. A keveréket öntsük a formába.
  3. Tegyük a tortát a meleg sütőbe, állítsuk 175 fokra. 45 perc után vegyük ki a sütőből, és már fogyasztható is!
  4. FIGYELEM! Az eredeti recept 1 bögre barna cukrot ír, szerintem az RENGETEG! Egy fél bögrével borítottam bele a tortaformába, de még így is eléggé édes. A vaj mennyiségét szintén a felére csökkentettem, a többi belement a tésztába. (A fenti mennyiség már az átszámított verzió.) Nyugi, elbírja, és a vajtól csak még jobb az íze. Egyébként a tészta első osztályú, szerintem nagyon finom. A cukormennyiség miatt javaslom, hogy olyan ananászkonzervet válassz, amely alacsony cukortartalmú, de a legjobb, ha cukormentes. Még sohasem készítettem ilyen feje tetején dolgot, de működik! Szépen ki lehet borítani a sütit a tepsiből, pedig tartottam tőle, hogy beleragad az egész. És ahogy a vaj és a kicsit megkaramellizálódott barna cukor lefolyik a tészta oldalán, az... hmmm... mennyei! Még annyit, hogy ha kapcsos formát használsz, kívülről tegyél rá alufóliát, hogy ne folyjon ki sütés közben a zsiradék. Végezetül egy jó tanács: Hagyj a barátoknak is!
  • sütési hőfok: 175°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 495
elküldve: 0
receptkönyvben: 26
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

KönyvParfé

Mióta szakács: 2015.05.09.
29 recept

receptjellemzők

konyha: francia
alkalom: születésnap, buli receptek
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

fordított ananászos, fordított ananásztorta, borított ananászos torta

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vmzsuzsa
vmzsuzsa Fri, 2016-03-04 13:23

Szia! Elfelejtettem megírni, hogy hálás vagyok az alufóliás ötletért, mert megspóroltál nekem egy sütő takarítást, bizony ráfolyt az alufóliára valamennyi lé, ami jól odaégett volna a sütőre. Egyébként az ananász levét mind beleraktam, sajnáltam volna kiönteni. Zsuzsa.

KönyvParfé
KönyvParfé / KönyvParfé Fri, 2016-03-04 13:33

Ez szuper! Én rendszerint elfelejtem, aztán arra eszmélek, hogy füstöl a konyha. Most kivételesen résnél voltam. :)

vmzsuzsa
vmzsuzsa Tue, 2016-03-01 21:21

Véletlenül pont 7 ananászkarika csücsült a hütőben, egy bontott konzervben. Jó alkalom volt , hogy megcsináljam a sütidet. Nagyon finom lett, de a recept betartása mellett a tésztához még kb. 1 dl tejet adtam, hogy önthető legyen, anélkül szilárd tészta lett belőle. Nem tudom miért. Igy is nagyon ízlett mindkettőnknek. Köszi a receptet. Zsuzsa

KönyvParfé
KönyvParfé / KönyvParfé Wed, 2016-03-02 20:02

Jaj, Zsuzsa, ennek nagyon örülök! Már nem emlékszem a tészta állagára, lehet, hogy az ananászkonzerv levével még egy picit lazítottam. Most hogy írtál, erősen elgondolkodtam... hm, talán a hétvégén megint elkészítem... mert mi is szerettük itthon. A visszajelzésed pedig feldobta a napom. Köszi! :)

398
vaj 4 dkg
barna cukor 0.5 bögre
ananászkonzerv 565 g
tojás 2 db
cukor 15 dkg
margarin 9 dkg
finomliszt 20 dkg
sütőpor 1 teáskanál
ananászlé 5 ek