r
Nosalty Logó

Farsangi fánk ahogy Dina készíti

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dina79
Farsangi fánk ahogy Dina készíti
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 39% Zsír

A tésztához

A sütéshez

A tálaláshoz

Összesen 1702 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 39% Zsír

A tésztához

A sütéshez

A tálaláshoz

Összesen 13617 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 39% Zsír

A tésztához

A sütéshez

A tálaláshoz

Összesen 465 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 39% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17 g

Zsír

  • Összesen
    121.6 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    55 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    43 g
  • Koleszterin
    109 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    444.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    49 mg
  • Kálcium
    110 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    200 mg
  • Nátrium
    49 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    135.4 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    34.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    140 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    45 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    99 micro
  • Kolin:
    101 mg
  • Retinol - A vitamin:
    133 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    85 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    132 micro
Összesen 1702 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 39% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    136.1 g

Zsír

  • Összesen
    972.8 g
  • Telített zsírsav
    140 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    442 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    341 g
  • Koleszterin
    868 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3558.8 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    393 mg
  • Kálcium
    877 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    255 mg
  • Foszfor
    1603 mg
  • Nátrium
    391 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1083.4 g
  • Cukor
    270 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

VÍZ

  • Összesen
    278.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1124 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    361 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    174 micro
  • K vitamin:
    142 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    792 micro
  • Kolin:
    809 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1065 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    680 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1055 micro
Összesen 13617 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 39% Zsír
  • 11% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    33.1 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    121.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    55 mg
  • Nátrium
    13 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.9 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    9.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    38 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    36 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    23 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 465 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A sütéshez

A tálaláshoz

Elkészítés

A tésztához

  1. Fontos, hogy az alapanyagok szobahőmérsékletűek legyenek!
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk. Ha nincs otthon szitánk, egy tésztaszűrő is megteszi.
  3. A tejet meglangyosítjuk, majd 1 dl tejben elkeverjük az élesztőt és 1 kk porcukrot.
  4. A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, a szélekről hintünk rá egy kevés lisztet. Majd letakarjuk, és hagyjuk felfutni, kb. 10-15 perc.
  5. Közben a maradék langyos tejben (4 dl) elkeverjük a tojások sárgáját, egy csipetnyi sót és a maradék porcukrot.
  6. A margarint felolvasztjuk! Vigyázat, ne legyen forró!
  7. Ha az élesztő felfutott, ráöntjük a tojással elkevert tejet, hozzáadjuk az olvasztott margarint, és adunk hozzá 1 ek rumot. (Rum hiányában 1 tk rumaromát szoktam használni.)
  8. A tésztát kidagasztjuk, akkor lesz jó, amikoraz edény falától elválik.
  9. Letakarva meleg helyen kb. 1 óra alatt akétszeresére kelesztjük.
  10. Enyhén lisztezett deszkán kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk a tésztát.
  11. Lisztbe mártott pohárral pogácsákat szaggatunk. (A pohár átmérője attól függ, ki mekkora fánkot szeretne készíteni. Mi a kisebbeket szeretjük.)
  12. A korongokat lisztezett deszkán vagy tálcánletakarjuk, és további 20-30 percet kelesztjük.
  13. Bő olajat forrósítunk. Ha túl forró az olaj, a fánk megéghet!
  14. A tésztakorongok közepét kissé benyomjuk, és azzal a felével, ami a tálcán felül volt, az olajba helyezzük.
  15. Lefedjük, és fedő alatt kb .1 perc alatt megsütjük, majd megfordítjuk, és fedő nélkül aranybarnára sütjük.
  16. A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, lecsepegtetjük.
  17. Meghintjük porcukorral, és bármilyen gyümölcslekvárral tálaljuk.
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 9
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 4764
  • Feltöltés dátuma: 2013. február 05.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ennek a fánknak a tésztája NEM hólyagos, lyukacsos szerkezetű, inkább a boltban kapható fánk tésztájára hasonlít! És ami számomra fontos: garantáltan nem lesz olajos!!! Első találkozásom a fánk sütéssel: Évekig bújtam a szakácskönyveket, hallgattam gyakorlott háziasszonyoktól a praktikákat, mire úgy döntöttem, én is megpróbálkozom a fánk sütéssel. Elolvasva több receptet túl hosszúnak, túl bonyolultnak tűnt, de hát ha az ember lánya szeretne frissen sült házi fánkot enni, be kell adnia a derekát. Végül a Fanny konyha c. újságban talált recept mellett döntöttem, amiben két szakács mutatta be lépésről-lépésre, hogy kell tökéletes fánkot sütni. Be kell valljam, még így is voltak aggályaim.:) Kihasználva egy nyugis napot, amikor egyedül voltam otthon, belevágtam. Emlékszem, kétszer mértem le mindent, az órát bújva mértem a kelesztési időket, nem akartam hibázni. Kész örökkévalóságnak tűnt, amíg a sütés fázisához értem, és be kell valljam, ekkor aggódtam a leginkább: -"Vajon megkel-e sütés közben?" -"Meddig is süssem, hogy ne legyen sületlen vagy túlégett?" -"Nem lesz-e olajban tocsogó, kellemetlen ízű?" Az első pár darab nem is sikerült, némelyik sületlen maradt, mások pedig megégtek. Aztán rákaptam az ízére... És ment, mint a karikacsapás! :) Nálam alapszabály, hogy kóstolás nélkül nem adok ki semmit a kezemből. Így hát jött a kóstolás, ami megkoronázta a napomat!!! :) Kellemesen puha, nem olajos, finom, friss fánk. El sem akartam hinni, hogy ezt én hoztam össze. :) Persze a kezdeti sikert követte kudarc is... A szalagok olykor elmaradtak, nem lett olyan szép, ahogy szerettem volna, de sebaj... Nem adom fel! Mire nagymama leszek, talán már profi módon megy ez is... És addig még van jópár évem... :))

Hozzávalók

A tésztához

A sütéshez

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek