Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fahéjas csipkebogyólekvár

Fahéjas csipkebogyólekvár
Fahéjas csipkebogyólekvár
210 perc / előkészület: 90 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Napokig bújtam a különféle recepteket, leírásokat, mielőtt megszületett bennem az elhatározás, órákig tartó előkészületek ide-oda, akkor is megpróbálkozom ezt a lekvárt elkészíteni. Már maga a gyűjtés is nagy galibát okozott, a csipkebogyó bokor feladta a leckét, mindenhol tüskék, amiknek lett is eredménye.... Mintha összekarmolták volna a kezünket. A gyűjtésbe bevontam a családot is, de az elkészítés egyedül rám maradt. Pár óra alatt sikerült is előkészítenem a kis bogyókat, nem kis feladat volt a végüket levagdosni...:) Aztán jött a főzés hosszan tartó művelete, ami kész örökkévalóságnak tűnt, az azt követő passzírozást ne is említsük. Nekem a receptben leírt módszer vált be, bár néha alaposan nekiveselkedtem a nyomkodásnak, így aggódtam, hogy esetleg a műanyag szűrő majd nem bírja, de kitartott.... és én is.:) Mindent egybevéve senkit nem szeretnék elijeszteni, egyszer mindenképp érdemes nekiállni ennek a receptnek! Minden fáradságot megér! A fahéjjal való ízesítést több helyen olvastam, és mivel kellemes, pikáns ízt ad a lekvárnak, én is alkalmaztam. 3 kg csipkebogyóból a passzírozás után 2,4 kg sűrű pép lett, így a cukor és a további ízesítők arányát ehhez a mennyiséghez tüntettem fel.

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csipkebogyót megmossuk, mindkét végét levágjuk, és annyi vízben feltesszük főzni, amennyi ellepi.
  2. Amikor a bogyók megpuhultak, az edényt a tűzön hagyva, burgonyatörővel összenyomkodjuk. Ezt a műveletet a könnyebb passzírozás érdekében végezzük el.
  3. Az így kapott sűrű "pépet" tovább főzzük, de vigyáznunk kell, mert hamar sűrűsödik, és könnyen leég! Többször kevergessük, és ha túl sűrűnek találjuk, pótoljuk az elpárolgott vizet.
  4. Minél tovább főzzük, a későbbiekben annál könnyebb dolgunk lesz, a cél az, hogy a héj is kellőképpen szétfőtt és puha legyen.
  5. Amikor ezt az állapotot sikerült elérni, az edényt levesszük a tűzről, és kezdődik a passzírozás hosszan tartó, munkaigényes feladata.
  6. Műanyag szűrőedénybe 2 merőkanál pépet merünk, amit először fakanállal kevergetünk, így préseljünk ki a magoktól és egyéb felesleges anyagoktól mentes csipkebogyó "húst". Majd burgonyatörő segítségével a szűrő falának nyomkodjuk a még fennmaradt sűrű pépet, ezzel a művelettel további értékes csipkebogyó "húst" tudunk kipréselni. A műveletet addig folytatjuk, amíg az összeset át nem passzíroztuk. Nem kis kitartásra lesz szükségünk!!
  7. Az így kapott teljesen tiszta és sűrű péphez hozzákeverjük a dzsemfixet és a cukrot, ízesítjük citromlével és fahéjjal, majd alaposan sűrűn kevergetve felforraljuk. Közben kóstolás alapján tovább ízesítjük, ha szükséges.
  8. Az elkészült lekvárt üvegekbe töltjük, lezárjuk, majd 10-15 percre fejre fordítjuk az üvegeket.
  9. Száraz, hűvös helyen hagyjuk kihűlni.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 904
elküldve: 0
receptkönyvben: 29
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Dina79

Mióta szakács: 2013.01.26.
57 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
fogás: egyéb fogás
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
nehézség: nehéz
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

csipkebogyódzsem, lekvár csipkebogyóból, csipkelekvár

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

smoni69
smoni69 Mon, 2015-10-19 13:25

Zselésítő nélkül nem lehet elkészíteni? mennyire maradna folyós?

kovacsbmaria
Marika nagyi / kovacsbmaria Sun, 2013-10-13 00:57

Engem csak az aggaszt, hogy a csipkebogyóban lévő szöszmöszöket, hogyan lehet kiszűrni a húsa közül, mivel az kellemetlen szúrós ha az ember szájába kerül.
Üdv.: Marika mama

Dina79
Dina79 / Dina79 Sun, 2013-10-13 14:09

Kedves Marika mama, nagyon apró lyukú szűrőt használtam, így a "szöszmöszöktől" is sikerült megszabadulnom. Ha mégis kerülne az átpréselt pürébe, akkor újbóli passzírozással, vagy egy vékony anyagon való átszűréssel lehet próbálkozni.
Szép napot! Edina

tenger
tenger / tenger Sat, 2013-10-12 17:01

Minden elismerésem! Egyszer főztem magam úgy húsz éve. Szerencsére a piacunkon lehet kapni házi készítésűt. És a gusztusos gesztenye lakvárod is milyen finom lehet....Nem unatkozhattál mostanában :-)

Üdv,

t

Dina79
Dina79 / Dina79 Sun, 2013-10-13 14:05

Köszönöm kedves Tenger! :) Felénk sajnos csak boltokban láttam, azt pedig nem szívesen veszem meg. Egyrészt a hazai finomabb, másrészt annyira édesek a bolti lekvárok,dzsemek, hogy egy kiskanálnyit nem bírok megenni belőlük. Na nem mintha nagy lekvár rajongó lennék, inkább készítem a családtagok örömére, mint magamnak. Az elismerés pedig megéri a fáradságot. :)
Szép napot! Edina

818
csipkebogyó 3 kg
cukor 40 dkg
citromlé 5 ek
fahéj 1 ek
dzsemfix 1.5 csomag