Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Érlelt mandulasajt fűszerekkel

Érlelt mandulasajt fűszerekkel
Érlelt mandulasajt fűszerekkel
20 perc / előkészület: 15 perc főzés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kedvenc sajtom.:) Adalékok és tej nélkül igazi sajt íz! A mandula nagyon érdekes "jószág", ha beoltjuk probiotikummal, ugyanúgy viselkedik, mint a sajt. A mandula ízét nem érezzük, inkább fűszeres krémes sajt. Lehet zölségre vagy sós kekszre tenni, ahogy éppen szereted.

Fontos, hagyjuk hogy a nehezéktől veszítse el a folyadékot, ne nyomkodjuk, mert úgy kiszáradhat. A gézzel jól takarjuk be, nehogy a nehezéktől a sajt kifolyjon a hálóból.

A végeredmény egy sűrű, jól gyúrható, nem szemcsés, nem ragadós állagú sajt.

hozzávalók / 8 adag

  • 450 ml mandula
  • 225 ml víz
  • 1,5-2 kk probiotikum
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • bors
  • 1/3 csokor petrezselyem
  • 6-8 szál újhagyma

ajánlat

Tejérzékenyeknek, fogyókúrázóknak, vega, nyers étkezéshez.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 4-5 percre tegyük a madulákat forró vízbe.
  2. A tűzről levéve hideg vízzel jól átmossuk, lehűtjük. Így könnyen ki tudjuk nyomni a mandulát a héjából.
  3. 12 óráig tiszta vízben áztatjuk.
  4. A vízzel pépesre turmixoljuk a mandulát.
  5. Sűrű szövésű gézt használunk a leszűrésére.
  6. Keverjük a probiotikumot a masszába.
  7. Ha a keverést egy tálban végeztük akkor tegyük vissza a masszát a zsákba és lazán tekerjük  a zsákba.
  8. A legegyszerűbb, ha egy szitába teszük a gézbe csavart pépet, azt pedig egy tálba.
  9. Egy nehezéket pl. vízzel telített befőttes üveg lezárva, vagy valami, ami nehéz, rátesszük a sajtra.
  10. 12 óráig szobahőmérsékleten érleljük.
  11. A 12 óra elteltével szép fehér könnyen gyúrható sajtot kapunk.
  12. Sóval és egyébb fűszerekkel ízesítjük. Én a fentiekben leírtakat használtam, de ne feledjük a variációk határtalanok. Újhagymát, petrezselymet apróra daraboljuk, és azzal megszórjuk.
  13. Hűtőszekrényben akár 5-7 napig is eláll.
  • elkészítettem: 45 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 806
elküldve: 6
receptkönyvben: 174
elkészítve: 0/6
Facebookon megjelent: -

szakács

RAW

Mióta szakács: 2011.03.15.
137 recept

receptjellemzők

egyéb elnevezések

sajt mandulából, vega sajt, tejmentes házi sajt

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gabcsi955
gabcsi955 Sun, 2014-02-23 19:44

Kedves RAW,

Most látom, hogy ezt a bejegyzésemet a joghurtos oldaladra írtam.
Sebaj. Ide is beírom.

Én protexin-nel próbáltam. 4 kapszulát bontottam fel (ez 2 púpos mk) és kb. 40 dkg mandulapépbe tettem. 12 óra után egyáltalán nem lett gyúrható. Ugyanolyan szétesős volt mint mikor beletettem a protexin port. Mit csináltam rosszul? Túl sok probiotikumot tettem bele vagy keveset?
Két naponta csinálok kb 1 liter mandulatejet (rengeteg mandula van a kertemben). Nem vagyok tejérzékeny. Csak gondoltam valami hasznosat csinálok a megtermett mandulával. A pépet eddig gyümölcs aszalón megszárítottam, ledaráltam és mandula lisztnek glutén mentes kenyérbe megsütöttem (más egyébb glutén mentes lisztekkel együtt persze). Nagyon örültem ennek a jó receptnek. Végre valami másra is fel tudom használni a pépet. De hát nem sikerült.
Ha van valami gondolatod, hogy mit nem csinálok jól akkor azt szívesen veszem. A Garden of Life raw probiotics kids hol beszerezhető? Néztem a neten de hazai oldalon nem találtam sehol.
Előre is köszönöm a segítséget és esetleg tippeket.
Üdvözlettel,
Gabi

Kristina
RAW / Kristina Sun, 2014-02-23 23:40

Kedves Gabi!
45o ml madula kb 2oo-25o g madulának felel meg. A probiotikum mennyiségét növelned kell ha 4o dgk madulát használsz....kb 2 evőkanál probiotikumra (nem pupos) lesz szükséged. Megszeretném kérdezni, hogy használtál e nehezéket? A felesleges folyadék kipréselése időbe tellik és egy nehezék használátal érheted el a legjobb eredményt. Az érleléshez meleg helyen kell tartani. Nem hiszem, hogy a Magyar neten beszerezhető, de azért majd utána nézek. Remélem tudtam segíteni, köszönöm érdeklődésedet a receptem íránt.
Üdvözlettel
Kristina/Raw

gabcsi955
gabcsi955 Mon, 2014-02-24 11:30

Kedves RAW,
Nagyon köszönöm a gyors választ.
Hát igen akkor valószínű, hogy kevés volt a probiotikum. Meg fogom próbálni nagyobb mennyiséggel.
Igen, tettem rá nehezéket. Van egy 2 kg-os mérleg súlyom ami pont belefér egy 0,75-ös befőttes üvegbe. Jó nehéz és pont lefedi az üveg alja a mandula mennyiséget. Mondhatni egyenletes nyomást kap a pép. A konyhába a pulton hagytam ahol kb. 21-22 fok van. Ennél melegebb kell? Mert akkor beteszem az aszalógépembe. Ott viszont 30 fok a legalacsonyabb.
Még egyszer köszönöm a segítséget. További szép napokat.
Üdvözlettel,
Gabi

katakomba
katakomba Wed, 2013-04-10 10:33

Kedves Krisztina,
más magvakkal is próbáltad már? (Kesu, mogyoró, ilyesmik) Ha igen, hasonlóan viselkednek a probiotikumokra?

Kristina
RAW / Kristina Sat, 2013-04-20 10:55

Kedves Kata!
Ezer bocsánat, hogy így megkésve válaszolok. Csak most érkeztem vissza a "Civilizációba" az internet világába. Igen kedves Kata kesudióval is nagyon finom és még brazil dióval (paradió) és makadámióval is. Igen hasonlóan viselkednek a probiotikum feltétlenül szükséges bele.
Az áztatással nem csak veszítenek a ízükből (így jobban hasonlít a sajt ízére) de az állaguk is jobban hasonlít a sajtra. Használhatod a brazil diót és a makadámiót fele-fele vagy 1/3 arányba nagyon finom sajt lesz belőle. Sajnos a mogyorónak nagyon jelegzetes az íze így csak mogyis krémnek jó. Habár kitudja édes mogyis sajtot talán lehetne belőle készíteni:). Kesuból is lehet nagyon finom sajtot készíteni. Friss fiatal kókusz húsból nagyon finom mozzarella sajtot lehet készíteni, de szerintem talán még konzerből is el lehet készíteni. Ha érdekel nagyon szívesen megosztom Veled a sajt recepteimet. Mégegyeszer ezer bocsánat. További vidám napsütéses hétvégét kívánok!
Krisztina

gyannamaria
gyannamaria Sun, 2013-02-03 13:28

Kedves Krisztina! Felkeltetted az érdeklődésemet a mandula tejjel, ott a receptnél utalsz a mandula sajtra és így találtam ide. A tej készítésénél írtad, hogy a visszamaradott mandula-őrleményt a sajt készítésénél szoktad felhasználni. Az lenne a kérdésem, hogy mikor leszűröm a mandulát a tej készítésekor, azután rakom hozzá a probiotikumot? Te pontosabban, hogy készíted? Köszönöm a válaszod! U. I. Nagyon inspiráló receptjeid vannak, gratulálok :)
Annamária

Kristina
RAW / Kristina Mon, 2013-02-04 02:28

Kedves Annamária!
Kijavítottam a receptet, ugyanis régebben a probiotikummal pépesítettem de úgy a tejnek is megváltozott az íze. Ha gondolod old fel a probiotikumot egy kevés madula tejbe és keverd a masszához és így szűröd le. Nekem az a tapasztalatom ha "leveses" marad a pép amit kipréselsz akkor finomabb a sajt.
Nagyon szépen köszönöm kedves szavaid:)
Üdv:Kristina

Kristina
RAW / Kristina Mon, 2013-02-04 02:06

Kedves Gyannamaria!
Igen a leszűrés után kell a probiotikumot a pépbe keverni:)
-Tiszta hideg vízben áztatom a madulát (kb 12-24 óráig). Amikor látod hogy elkezd "kicsirázni" akkor jó. Általában így áztatás után szépen kitudom nyomni a mandulát a héjából. Ha mégsem akkor egy percre beledobhatod forró vízbe és utána már könnyen lelehet húzni a héját.
-Ásványvizet használok a madula ledarálásához.

Puzsi
Puzsi / Puzsi Thu, 2012-05-24 13:30

Kedves Krisztina!

Felkeltette az érdeklődésemet ez a recept, olyannyira, hogy beruháztam egy aprítógépre, vásároltam mandulát, kerestem bioboltban probiotikumot.....
Látom, h belinkeltél néhány probiotikumot, amik kapszulák formájában kaphatóak.
Ezek szerin Te is ilyet használtál? Kibontogattad a kapszulát és úgy adtad hozzá? ám néznem furcsán, amikor elmondom, mit szeretnék vásárolni és milyen céllal. MIvel nem tudom pontosan a felhasználását, ezért elmagyarázni sem tudom a kerekedő szeműeknek. Segítenél nekem ebben?

Előre is köszönöm a válaszodat!

Puzsi

Kristina
RAW / Kristina Thu, 2012-05-24 15:32

Kedves Puzsi!
Én ezt a fajtát használom és van a neten egy magyar fajta ami nagyon jó:)
Üdv,
RAW/Krisztina

A madulasajt hozzászólásaiból van átmásolva remélem segít a kiigazodásban.
Kedves Gabi!
"Garden of Life raw probiotics kids" a neve annak amit én használtam.Egy probiotikum keverék van benne:Lactobacillus gasseri, laktobacillus plantarum, bifidobabacterium lactis, lactobacillus casei, lactobacillus acidophilus. Élő nem szintetikus a doboz szerint:)
Azt olvastam valakitől, hogy a Organic Mission Synbiotic Colonies készítménye is nagyon jó joghurt készítéséhez de annek jobban útána kellene nézni.
A Normaflort Bacillus clausii spóráit tartalmaz. Még nem készíttem ezzel joghurtot, de ki lehet próbálni. Sokféle probiotikumot lehet venni bio üzletekben, és magyar cégektől a neten.
Az én személyes véleményem szerint Normaflort nagyon jó ha antibiotikus kezelés időszakában fogyasszuk. Joghurthoz én inkább más törzseket választanék pl:Bifodobacterium-okat, és
lactobacilusokat de amint az elöbb említettem ez csak az én véleményem.
Ha kisseb adagban megpróbálod Normaflorttal nem hiszem, hogy veszíthetsz rajta. De azt nem tudom sajnos megmondani, hogy így is össze áll a joghurt.
Remélem tudtam a kérdésedre válaszolni. Ha elkészíted Normaflorttal kérlek szépen osztd meg velem a tapasztalatodat mert nagyon érdekelne.
Kellemes szép vasárnapot kívánok.
RAW

Megtaláltam a honlapot, egészen jól hangzik:)
http://bioszallito.hu/SYNBIOTIC_COLONIESPROBIOTIKUS_BAKTERIUMOKAT__ELOFL...

SYNBIOTIC COLONIESPROBIOTIKUS BAKTÉRIUMOKAT (ÉLŐFLÓRÁT) TARTALMAZÓ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ KÉSZÍTMÉNY (Organic Mission) 60 gr

Kristina
RAW / Kristina Thu, 2012-05-24 15:20

Kedves Puzsi!
Nagyon szépen köszönöm az érdeklődésedet:)
Szerény tudomásom szerint 3-féle csomagolása van: kapszulában (por alakú), vagy csak a por egy tartájban (nekem ez a fajta van), és lehet folyadékként is megvásárolni.
Feltétlenül tarsd hűtőszekrényben:)
A mandulás gyümölcs-joghurtomnál kedves Edina leírta a Probinul összetevőit amit átmásolnék ide ha nem baj mivel szerintem tökéletesen megfelel a sajt elkészítéséhez.
Akkor jó és használható a probiotikum ha különböző Lactobacillusok és Bifidobacteriumok vannak benne.
Szerintem a legjobb ha azt mondod hogy olyan probiotikumot szeretnél vásárolni amiben nagy mennyiségű Lactobacillus és Bifidobacterium van a legtermészetesebb formában.
Biztosan többféle lesz az üzletben (ez a "baj" vele nagyon sokféle van:) ha van olyan amit nem kapszulában árulnak az szerintem jobb mivel időt sporolsz meg.
Remélem tudtam válaszolni a kérdésedre. Nagyon szépen köszönöm a receptembe vetett bizalmad, sajnos mostanában nem volt időm de hamarosan megint teszek fel sajtokat ugyanis nagyon sokféle van és nagyon finomak is (édes, kemény, reszelhető, magos stb..). Így a beruházásod is jobban megfogja érni. További kellemes szép napot.
Üdv,
RAW/Krisztina

Puzsi
Puzsi / Puzsi Thu, 2012-05-24 15:27

Kedves Krisztina!

Köszönöm a gyors válaszodat, éppen Fvár legnagyobb gyógyszertárát hívtam, és úgy tűnik tudnak segíteni!
Hát én köszönöm, hogy ilyen dolog pattant ki a fejecskédből :) ! Tejérzékeny vagyok, viszont "előző életemben" imádtam a sajtokat, és ez az egy tejtermék az, aminek nem találtam még növényi alternatíváját. Úgy látszik megoldottad a hiányt!!!
Ha vettem és sikerrel használtam a probiotikumot szívesen felteszem ide, ha nem bánod !

Köszönet érte mégegyszer!
Puzsi

Kristina
RAW / Kristina Thu, 2012-05-24 15:44

Kedves Puzsi!
Nagyon szívesen:) sajnos nem az én fejemből pattant ki én is úgy tanúltam. Kedves "sorstársam" (tejérzékeny vagyok) én is imádtam(om) a sajtokat így nagyon megértelek!
Dehogy bánom inkább örülök neki, több ilyen recept is elfér a neten mivel nagy szükség van rá. Ahogyan a Te receptjeidből és látom biztosan valami fincsit fogsz kitalálni aminek már előre is örülök! További szép napot:)
RAW/Krisztina

Puzsi
Puzsi / Puzsi Thu, 2012-05-24 15:50

Kedves Krisztina Sorstárs :) !

Nem gond, amúgy sem a legegészségesebb eledel :) Viszont ezek az alternatívák...hát igazán mennyeiek! :)

Köszönöm amit írtál a receptjeimről, igyekszik az ember, és örömömre szolgál, ha mások tetszését is elnyeri, pláne ha ezzel még segíteni is tudok :) !

Jó hogy van ez az oldal és ilyen lelkes kukták is mint mi :) !

További szép napot és sütés-főzést!

Puzsi

Kristina
RAW / Kristina Thu, 2012-05-24 15:23

Edina hozzászólása:

Nem írom le a teljes összetételt
Protexin:
(Lactobacillus bulgaricus, Lb acidophilus, Lb rhamnosus, Bifidobacterium breve, Streptobacillius thermophilus, Lb casei subsp. casei, Bifidobacterium longum)
Probinul:
Probiotikumok összetétele és mennyisége: 19 milliárd/tasak
• 5 milliárd Streptococcus Thermophilus
• 5 milliárd Lactobacillus Plantarum
• 2 milliárd Lactobacillus Casei sub. Rhamnosus
• 2 milliárd Lactobacillus Gasseri
• 1 milliárd Lactobacillus Salivarus
• 1 milliárd Lactobacillus Acidophilus
• 1 milliárd Lactobacillus Sporogenes
• 1 milliárd Bifidobacterium Infantis
• 1 milliárd Bifidobacterium Longum
Prebiotikumok összetétele és mennyisége:
• Inulin- 2,2 g/tasak
• Rezisztens keményítő- 1,3 g/tasak
Egyéb:
• C-vitamin- 60 mg/tasak, E vitamin- 5 mg/tasak
• Magnézium Hidroxid- 0,04 g/tasak
• Nátrium Bicarbonát- 0,2 g/tasak
• Aszpartám- 15 mg/tasak
Üdv. Edina

Kristina
RAW / Kristina Mon, 2012-05-21 15:15

Kedves Szfrancy!
Nem hiszem, hogy olvadna mivel nincsen benne tejtermék inkább száraz lesz vagy megtarja az állagát:) szerintem lehet grillezni, igaz én még nem próbáltam de már gondoltam rá. További szép napot!
Üdv,
RAW

Szeva50
Szeva / Szeva50 Fri, 2012-05-18 17:16

Kedves Kristina! Mielőtt hozzáfogok, arra kérek választ, hogy a 3. pontban kb. mennyi vízben áztattad ? Ez nem mindegy, mert marad a turmixban. Köszönöm a receptet. Éva

Kristina
RAW / Kristina Fri, 2012-05-18 19:09

Kedves Éva!
Nagyon szépen köszönöm, hogy megemlítetted a folyadék tartalmat:) A madulát legalább 2x annyi vízbe kell tenni mint a saját felülete. A mandula szivacsként fogja a vízet felszívni így megduzzadnak és puhábbá válik. A mandulás ízéből is veszít az áztatás alatt így a sajt méginkább sajt ízű lesz.

Az áztatást követően egy szűrön-szitán keresztűl távolítsuk el az összes vízet és jól mossuk át hideg víz allatt (azt hiszem ez a rész kimarad a leírásból, ezért is nagyon szépen köszönöm így majd kitudom javítani). Így víz nem marad a mandulán, de mivel sok vízet beszívott a súlya több és sokkal puhább is.
Ted a mandulát a turmixgépbe és tegyél rá 225ml vízet ahogy a recept írja és azzal kell turmixolni. A víz mindíg a fele a mandula mennyiségének.
A mandulát még nyersen áztatás elött kell lemérni, kisebb eltérések nem fognak problémát okozni ennél a receptnél. Köszönöm érdeklődésed, további szép napot!
Üdv,
RAW

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Fri, 2012-05-18 16:53

Kedves Kristina! Érdekes ötlet ez a mandulasajt, szívesen kipróbálnám. Hol lehet probiotikumot beszerezni? Üdv: Gabi