Nosalty Logó

Erdélyi padlizsánkrém 11. - egyszerűen

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Ezen a képen: Erdélyi padlizsánkrém 11. - egyszerűen
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 108 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 429 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 39 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.5 g

Zsír

  • Összesen
    4.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    136.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.9 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    230.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    53 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    71 micro
Összesen 108 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.2 g

Zsír

  • Összesen
    17.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    544.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    125 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    131 mg
  • Foszfor
    254 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    67.6 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    920.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    214 micro
  • Kolin:
    67 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    109 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    283 micro
Összesen 429 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.9 g

Zsír

  • Összesen
    1.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    50.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    23 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    84.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    26 micro
Összesen 39 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A padlizsánokat alufóliába betekerjük, és betesszük a sütőbe, és addig sütjük, amíg kézzel foghatóan puha nem lesz.
  2. A vöröshagymákat megpucoljuk, és apró kockákra vágjuk.
  3. Olajon puhára pároljuk a hagymát.
  4. A puhára sült padlizsánról lehámozzuk a héját, és egy tálban összetörjük villával vagy krumpli nyomóval.
  5. Belekeverjük a párolt hagymát, sózzuk ízlés szerint.
  6. CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it
  7. CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it
  • Sütés hőfoka: 250 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sűtés ideje: 45 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 32
  • 7 napos nézettség: 204
  • Össznézettség: 189023
  • Feltöltés dátuma: 2011. február 01.

Ajánló

Pirítós kenyérre kenve nagyon finom paradicsommal, de kenhetünk alá maci sajtot is.

Receptkategóriák

Nagyszüleim kedvenc receptje volt.

Hozzászólások

vicus69

Ez minden csak nem erdelyi padlizsankrem....Erdelyben ilyet nem csinalnak....

Gerdi

Kedves Vicus! Mi is így készítjük a padlizsánkrémet, erdélyiek vagyunk, úgyhogy mégiscsak méltó a nevére az étel. Üdv. Meli

Törölt felhasználó

Ez tényleg nem erdélyi kaja. A vinettát (vagy ahogy itt szerepel: padlizsánt - Erdélyben nem így mondják, hanem vinettának-vinetének tájegységt?l függ?en) meg szoktuk apróra darálni sütés után (például húsdarálóval), és általában fokhagyma is kerül benne. De természetesen ahány ház, annyi szokás, és sok minden egyébbel izesítik Erdélyen belül is).

Törölt felhasználó

 Kedves Eszpi!A receptet a nagyszüleimt?l tanulta az anyukám, én pedig az anyutól. A Nagypapám Nagyszebenben született, ami tudjuk ,hogy Erdélyben van és ott élt 18 éves koráig a szülei így készítették a padlizsánkrémet. Azt nem tudom már megkérdezni,hogy hívják a padlizsánt Erdélyben ,mert már 6 éve nem él,egyik nagyszül?m sem. Az emlékeimben ?riztem meg csak a receptet, ahogy ?k mindig készítették. De igazad van :"Ahány ház annyi szokás."

Törölt felhasználó

Én mindenesetre megcsinálom,akár honnan származik.Már csak a padlizsánt kell beszereznem hozzá.Kedves Stella én örülök,hogy megosztottad nagyszüleid receptjét,és sajnálom,hogy már nem lehetnek veled.Imádom a padlizsánt!Én köszönöm a receptet.Üdv.)

Törölt felhasználó

Kedves Stella! Ma elkészitettem ezt a jó kis krémet, ne bánkódj ha nem mindenkinek izlik. Nálunk nagyon jól sikerült, csak gratulálni tudok és köszönöm, hogy megosztottad a receptet. :):) Köszönjük szépen!!! :):))))

Törölt felhasználó

Szerintem nagyon guszta és miért ne lehetne erdélyi?Nem mindegy honnan származik?Miért a frankfurti leves Frnakfurtból van?A párizsi meg szerintetek Párizsból?esetleg a budapesti raguba beleköthettek...vagy ha már itt tartunk akkor a nápolyiba,a bécsi fánkba....vagy kössetek bele a holland kakaóba!!Na az nem is rossz ötlet!!!Láttatok már Hollandiában kakaófa ültetvényeket??Mert én nem...és mégis mindenki itt magyarosrzágon úgy odáig van rte...persze Európa többi országába meg nem értik a magyarok miért beszélnek folyton holland kakaóról....de err?úl most nem fogok itt regényt írni... Úgy tünik vanak emberek akik szeretnek mindenbe és mindenkibe belekötni...még ezen az oldalon is...pedig itt nem err?l kellene,hogy szóljon ez az egész! Finom volt vagy nem? Ezt beszéljétek meg ne azt,hogy az étel tényleg onnan származik-e ahonnan a nevéb?l lehet következtetni. szerintem igenis ERDÉLYI és kész. Én elkészítem!!! Köszi a receptet!

Tmea

Úgy halottam, hogy a padlizsánnak nem szabad fémmel érintkeznie. Miért tekered be alufóliába?

Törölt felhasználó

 Amikor még héjában van a padlizsán,a sütés miatt kell alufóliába tekerni.Mikor meghámoztad a húsának nem szabad,hogy fémmel érintkezzen,mert megbarnul.De az ízét nem változtatja meg ha mégis fémmel tudod csak összetörni,én fakanállal szoktam megtörni és elkeverni a f?szerekkel.

Tmea

Végül csak nem tekertem be, megsült anélkül is. :-)) Kóstolás után ettem még hozzá egy kis foghagymát, mert nekem anélkül elképzelhetetlen a padlizsán, de azért kipróbáltam, hátha, de kell bele, nekem legalábbis. Aztán gondoltam kipróbálom a majonézes változatot is, és kivettem bel?le egy kicsit, összekevertem majonézzel, nahát úgy még finomabb volt, úgyhogy aztán végül ez lett a végleges állapota.

sarabell

igaza van a Vicusnak!!!!!

Törölt felhasználó

Talán valaki tud segíteni, mert már sok recit végig néztem, de nem találom?.. Idén rengeteg ugye a cukkini. Már fagyasztottam gyalulva, kockázva, rántani, krémnek stb?. hely hiányába mivel nagyon szeretjük szeretném télre eltenni üvegbe? frissen kérmnek ugyanugy készítem mint a padlizsánt. valami tuti recept esetleg? Nem igazán szeretem a tartosítót az ételekbe... Esetleg valami ötletetek nincs, mert a végén elfogy a cukkini?amit kirpóbáltam , felforrt. El?re is köszönöm a segítséget. Mankamama

Tmea

Kedves Mankamama! Nekem egy ötletem van...a google.

Törölt felhasználó

igen, köszi, már néztem, de nincs..... próbálgattam készíteni, de valahogy még mindig nem az igazi

Törölt felhasználó

Kedves Mankamama! Itt találtam Neked cukkini bef?zési fortélyokat.: http://www.kertportal.hu/articles.php?article_id=220 Üdv.Stella.

Törölt felhasználó

Kedves Stella! Nagyon köszönöm a segítséget! A sós változatot kipróbálom.

Adreely

Sokáig keresgéltem mire rábukkantam a receptedre, és isteni finom lett! :) Ráadásul most csináltam el?ször padlizsánkrémet. :)

Efuka

Mankamamanak egy otletet adnek szivesen! En tavaly ugy tettem el, hogy kockakra vagtam, lesoztam, bele egy befottes uvegbe egy ket karika paradicsom a tetejere! Bezarni az uvegeket es kuktaba 15 percet kell fozni, utana meleg dunsztba tenni amig kihul! Semmi baja nemlesz es egesz telen lehet hasznalni es ami a legfontosabb nem kell bele tartositoszer. Persze ellenorizni kell, hogy kello keppen zarodott-e az uveg teteje, legmentes kell legyen!

Anci89

imádom :) köszönöm

Törölt felhasználó

Ez tényleg nem erdélyi padlizsánkrém:(

Törölt felhasználó

De, ez tényleg Erdélyi padlizsánkrém... Erdély szívéb?l származom, szüleim ott élnek, és mióta az eszemet tudom, mindenki a családban így készíti... Párom Váradi, vannak ismer?sök Temesváron, Aradon, stb... Ott valóban tesznek bele fokhagymát, de ott sem mindenki, inkább a hagyma a jellemz?... ?k viszont mindig, minden esetben tesznek bele majonézt... Amíg nem ismertem meg ?t és anyósomat, nem is ismertem ezt a verziót, mert Marosvásárhely, és tág környékén így készítik ahogy ez a recept leírja, anyum nagymamámtól tanulta, nagymamám az ? anyukájától, és így tovább... Nem kell folyton firtatni, hogy mi az igazi Erdélyi padlizsán, amit amúgy nem vinetének, hanem vinettának hívnak, a lényeg, hogy finom, f?leg mikor van mindenféle friss zöldség is mellé... Nekem mindig van a fagyasztóban elkészítetlenül, csak sülve és pépesítve, mert mikor szüleim ?sszel sütnek meg eltenni a kertben jó kis faszénen, mindig sütnek nekünk is egy zsákkal, amit majd fagyasztva, konyhakészen megkapok... Próbáljátok ki mindenképp, mert nagyon finom, akárcsak a majonézes verzió, kinek a pap, kinek a papné, kinek mindkett? bejöhet :-) Jó sütést, f?zést mindenkinek.

Törölt felhasználó

Ahány ház annyi szokás, még Erdélyben is :D :D Örülök, hogy látok más verziót. Mi is mindig majonézzel csináltuk (legtöbbször házival) és igenis, itt szeretném felhívni a kedves NoSalty-s szakácsok figyelmét, hogy ahogy Magyarországon a lecsó, úgy Erdélyben a padlizsánkrém is családi hagyományokként örökl?dik, ki hozzátesz, ki elvesz bel?le. Sajnos én valahogy itt Magyarországon már nem tudom ugyanazt az ízt összehozni, mint amit otthon ettem, de azért igyekszem, mert a mi családunkból senki nem tanította meg annó nekem. Örülök, hogy ezt a verziót is olvashattam. Kipróbálom, hátha összejön...

Törölt felhasználó

Semmi esetre sem alufóliában. Csakis szénen, vagy a gázfölött, vasplatnin. Aki azt mondja, hogy "gázszagú" lesz, az többet ne is f?zz?n.

Törölt felhasználó

de a hagymát nem szokták párolni bele , hanem akár hagyma ,akár fokhagyma nyersen teszik bele

Törölt felhasználó

A barátn?m erdélyi. ? tejföllel,kis majonézzel,hagymával,kis mustárral készíti a padlizsánkrémet fokhagyma nélkül és faszénen süti meg. Nagyon finom én is így csinálom:-)

Törölt felhasználó

Bocsi, de ennek semmi köze nincs az erdélyi padlizsánkrémhez, legfeljebb valamelyik településhez esetleg, mert mi soha nem igy csináltuk. Édesanyám a gáztüzhely süt?jébe, vagy fent egy platnin csinálta. Még gyerekkoromba , miután meghámozta kikevert olajat és hagymát vagy fokhagymát tett bele vagy mindketött és sót, kés?bb már házimajonézt is. Ilyet soha nem ettem sehol, bárhova mentem.

papacica

Hú ha!! Hova csöppentem??? Arra jók ezek a kétked? hozzászólások, hogy a nagy nagy okosságok (ugyan eredeti Erdélyi, avagy mégsem...) szóval arra jók, hogy igazán felkeltsék az érdekl?désünket! Tutira kipróbáltam, és tutira mindegy: Erdélyi, nem Erdélyi....lényeg az, hogy egyszer? és nagyszer? a recept! Szerintetek amikor én fiatal kezd? házas koromban elhitettem a családommal, hogy pénzhiány fenforgása miatt az a kolbászpörkölt, amit nagy büszkén úgy tálaltam nemes egyszer?séggel: Hogy íme itt a finom Kolbászpörkölt Ráczné módra!- szerintetek az a spórolós kolbászpöri látott Rácznét? És mégis milyen finom volt!!!! Azóta is családunk nemzeti eledele...Köszi az eredeti ERDÉLYI receptet!!!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!