Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Eperlabdák zselében dianatura konyhájából

Eperlabdák zselében dianatura konyhájából
Eperlabdák zselében dianatura konyhájából
20 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a természetes fixáló anyag egy csoda! Nem kocsonyásít olyan szilárdra, mint a dzsemfix, vagy a zselatin, ezek ugyanis ha megszilárdulnak, akkor szinte vágni lehet a dzsemet, vagy a vele készült gyümölcsös aszpikot. Itt kérem szépen egész másról van szó!:) Így egy könyű, finom, teljesen egynemű lágy gyümölcszselét kapunk, benne az egész eperdarabkák és a citromhéj mesés íze... mennyei! Imádom!

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az epret megtisztítjuk, az egészen nagy szemeket negyedeljük, a közepeseket felezzük, a kicsiket egészben hagyjuk.
  2. A cukorból félreteszünk 3 ek-nyit, a többit az eperre szórjuk, majd rácsavarjuk a citromlevet. Ha biocitrommal készítjük, a héját is ráreszelhetjük.
  3. Főzni kezdjük az epret és megvárjuk, amíg kicsit levet ereszt. Amikor elkezd rotyogni, gyorsan belekeverjük a 3 ek cukorral elkevert fixálóport, és 1 percig még rotyogtatjuk.
  4. 7-8 db közepes méretű befőttes üvegbe töltjük, majd fejjel lefelé fordítjuk, és kidunsztoljuk.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 262
elküldve: 3
receptkönyvben: 112
elkészítve: 1/5
Facebookon megjelent: -

szakács

DiaNatura

Mióta szakács: 2012.05.08.
131 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
kategória: befőttek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
szezon: nyár
elkészítési idő: 15-30 perc
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd
adag: 12 főre

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: befőtt
hasonló kategóriák: fűszerek házilag, kompót, télire

egyéb elnevezések

zselés eperlabdák, eperzselé, citromos eperzselé

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dori24
dori24 Thu, 2013-12-05 14:00

Kedves Mindenki,

A Stabark -ról bővebben:

STABARK 0.1 NÖVÉNYI ZSELÉSÍTŐ POR 25 g / 190 Ft

Összetétel: kukoricakeményítő, állományjavító (guargumi), xantánliszt, szentjánoskenyérliszt.

Teljesen növényi alapanyagokból összeállított zselésítő. Felhasználható például zöldségekből párolt, vagy főzött kocsonyához, vagy lekvár, dzsem eltevésnél.

Felhasználási javaslat: 1 csomag zselésítő 10 kg lekvár készítéséhez elegendő.
Tehát 10 kg lehet a cukor+gyümölcs együttes tömege (Pl: 8 kg gyümölcs és 2 kg cukor) vagy 0,5%-os arányban dzsem, gyümölcstorta, zöldség és gyümölcskocsonya készítésében.

http://internetpatika.hu/spd/25005097/STABARK-01-NOVENYI-ZSELESITO-POR-25-g

Lini94
Lini / Lini94 Mon, 2013-06-17 16:47

Most készült el, épp dunsztolódik, de szerintem fantasztikus lesz. Én is Stabark-ot használtam, mert a bioboltban csak néztem rám okosan, amikor pektint kértem. Ma viszont láttam, hogy az Intersparban is lehet kapni pektint, 800 Ft körül van, 50-60 gr-os kiszerelés lehet, ezt nem figyeltem.
Köszi a receptet.

rozsa1958
rozsa1958 Tue, 2013-06-04 17:22

Szia!Szárazdunsztba kell tenni?És ez a zselésitőpor tartósitószer is egyben?nem kell más tartósitó bele?Rengeteg eprem van most szeretném eltenni .Kérnék sürgős választ.Rózsa

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-02-21 01:43

Na, ezt is megtudtam, mert en is csak a termeszetes dolgokat szeretem az etelemben :) Koszi, mentettem, Torma :)

berecz
berecz Wed, 2012-09-26 05:52

Kedves Dia!
Jövőre feltétlen megpróbálkozom az általad ajánlott módszerrel, köszönöm. Én az "ökonettes" grapefruit cseppet használom, nekem ez vált be. A befőzésen túl gyógyításra is nagyon jó.
üdv. Szilvi

diavega
DiaNatura / diavega Fri, 2012-09-28 13:57

Kedves Szilvi!
Én is meg fogom próbálni hogy a grapefruit cseppekkel ezzel a módszerrel tartósítsam a befőtteket! Igen, valóban hatásos, főleg ilyen őszi náthás időszakban és a bélflórának is hasznos.
Köszönöm szépen a válaszod!
Üdv, Dia

berecz
berecz Thu, 2012-09-20 11:26

Ha már a tartósítókról beszélünk, meg kell említeni a grapefruit cseppet. Én már 3. éve minden befőttet ezzel tartósítok és nincs semmi gond. 10-15 csepp/üveg (nem mindegy, hogy milyen). Természetes tartósítóról van szó. Mivel az unokáim is esznek a befőttekből, igyekszem kevés cukorral eltenni azokat. A következő lépés valószínűleg valamilyen természetes édesítőszer lesz ( nem a méz), amit kipróbálok.
Szilvi

diavega
DiaNatura / diavega Thu, 2012-07-12 11:20

Kedves Éva-Anyóca!
Örülök, hogy tetszik!:)
Végre itt a lehűlés, és lehet folytatni a sárgabarackkal a befőzést!
Talán még oli(e)va zölddiócskájával is megpróbálkozom!
Köszönöm!
Üdv, Dia

diavega
DiaNatura / diavega Thu, 2012-07-12 11:17

Kedves Boszi!
Bioboltba vettem, mert olyan zselésítőt kerestem, ami természetes és nem tartalmaz szorbinsavat, mint a dzsemfixek.
Eredetileg a tiszta pektinre kérdeztem rá, de ilyenről nem is hallottak ott, ezt ajánlották és nagyon meg vagyok elégedve a zselés állaggal, amit el lehet vele érni!:)
A 25 gr-os kiszerelésű porral 5 kg gyümölcsöt lehet eltenni, kb.250 ft-ba kerül!
Üdv, Dia

120
eper 2 kg
cukor 200 g
citromlé 1 citromból nyert
zselatin 15 g