r
Nosalty Logó

Eperdzsem 5. - egyszerűen

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Fahéj
Eperdzsem 5. - egyszerűen
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1424 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 5697 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 121 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    2.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    463.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    135 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    107 mg
  • Foszfor
    197 mg
  • Nátrium
    11 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    363.1 g
  • Cukor
    340 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    748.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    484 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    197 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    58 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    214 micro
Összesen 1424 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22 g

Zsír

  • Összesen
    9.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1854.2 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    538 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    428 mg
  • Foszfor
    790 mg
  • Nátrium
    45 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    13 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1452.4 g
  • Cukor
    1358 mg
  • Élelmi rost
    66 mg

VÍZ

  • Összesen
    2992.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    33 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    1935 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    72 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    790 micro
  • Kolin:
    188 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    230 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    855 micro
Összesen 5697 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    39.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    17 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.9 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    63.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    41 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    18 micro
Összesen 121 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az alaposan megmosott epret kiválogatjuk, a rossz szemeket kidobjuk, a csumáját eltávolítjuk, (közben meg-megdézsmálgatjuk), és egy gondosan megtisztított, lehetőleg rozsdamentes edényben feltesszük főni.
  2. Kb. 1 óra hosszat főzzük, gyakran átkeverjük (direkt erre a célra fenntartott fakanállal), nehogy lekapjon az alja. A főzést addig folytatjuik, míg a szemek szétesnek, és az egész kezd jól besűrűsödni.
  3. Ekkor hozzákeverjük a cukrot, felforraljuk, és kb. 20 percig folytonosan keverve főzzük még, hogy a cukor teljesen felolvadjon, és a habja eltűnjön. Ilyenkor, ha kiskanállal egy kistányérra csöppentünk belőle, az hamar megkocsonyásodik. Kész a dzsem, a tüzet elzárjuk.
  4. Nagyon alaposan kitisztított üvegekbe töltjük, egy csipet tartósítót szórunk rá, mintha megsóznánk, és szintén nagyon tiszta és főleg ép (és nem rozsdás) kupakokkal jól lezárjuk.
  5. Az üvegeket szorosan egymás mellé téve minden oldalról jól bebugyoláljuk, azaz száraz dunsztba állítjuk, és abban hagyjuk kihűlni. Ez minimum 24 óra.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 76629
  • Feltöltés dátuma: 2011. június 03.

Ajánló

4 kg eperből lesz tisztán nagyjából 3,5 kg, mert ugye ha leszámítunk egy-két hibás szemet, meg a csumáját, meg a dézsmálást. :)

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Ingyombingyom a minap azt kérdezte tőlem, nincs-e egy hasonlóan egyszerű és finom eperdzsem receptem, mint amilyen az őszibarackos. Hát persze, hogy van! Nem is hagyott nyugodni a dolog, és addig-addig alkudoztam a piacon, míg elfogadható áron tudtam is venni egy befőzésnyi epret. Nagyon egyszerűen elkészíthető, és nekem még sose romlott meg. De nem is maradt meg sose, mert alig bírjuk kivárni azt a pár hetet, amíg az ízei annyira összeérnek, hogy ehessük. Remélem, még időben megjelenik majd a receptem, hogy még az idén kipróbálhassák azok, akik szeretik az eperdzsemet, de nem szeretnek sokat pancsolni vele.

Hozzászólások

mislenbaba

Hát f?leg a dézsmálást:-D

Szeva

Én is pont így készítem a dzsemeket. A cukor mennyisége változik pár dekát a gyümölcst?l függ?en. Ez egy m?köd? jó recept.

Fahéj

És egyáltalán nem bonyolult, és hamar megvan, és mentes mindenféle dzsemfixekt?l meg zselésít?kt?l. Én úgy vagyok vele, hogy minél kevesebb "m?" anyag legyen benne.

Bató Edit

Kedves Éva! Megmondom ?szintén, hogy mi nem vártunk pár hetet az ízek összeérésére. Az utolsó üveg csak félig telt meg, úgyhogy muszáj volt félretenni és megkóstolni, majd a másnapi palacsintába betölteni. Nagyon finom volt, így a kis "félüveg" elfogyott egy cseppig. Puszi, Edit

Fahéj

Kedves Edit! Ennek örülök, hogy finomra sikerült! De akkor elárulom, hogy nekünk is maradt egy kevés, ami sok lett az üvegekhez, de csak két ev?kanállal. Hát azt mi még melegen bekóstoltuk! :))) Nagyon szeretjük mi is. A vaníliakrémes palacsintámba szoktam tenni én is, rá a vaníliakrémre egy csíkkal. Jaj, az is milyen finom úgy! Puszi: Éva

Bató Edit

Na, a vaníliakrémnek (szintén) nem lehet ellenállni, ki fogom próbálni...

Fahéj

Úgy is kell... :))

gaabi

Kedves Fahéj! Köszönet a receptért! Nagyon sokáig kerestem olyan receptet, ami nincs tele sem m?anyagokkal, sem cukorral. Hát állati jó lett, a kölök teljesen odavan érte. Csak hiába volt 10,5 kg az eper, ebb?l nem fog télire maradni... Gábor

Fahéj

Kedves Gábor! Sose bánd! Ugyanezzel a módszerrel lehet eltenni sárgabarackot, ?szibarackot, málnát, és azok is h?de finomak! A receptjeim közt meg is találod az ?sziset. Mindhez kb 30-35 dkg cukor kell kilónként. Ilyen egyszer?en kész vannak. Ja, és hát nagyon örülök, hogy bevált Nektek is! :) Üdv: Fahéj

Szlovi

Kedves Fahéj! Milyen tartósítót ajánl? Köszönöm! Szlovi

Fahéj

Kedves Szlovi! Én nátrium benzoikumot más néven nátrium benzoátot használok.Csak azért, mert úgy tudom, a szalicil állítólag felhalmozódik a szervezetünkben, és sosem ürül ki. Bár ez is felesleges félelem, mert nagyszüleink, dédszüleink mindenbe szalicilt tettek, mégis 80-90 évig éltek... Van aki azzal tartósít, hogy jóval több cukrot használ, de az se egészséges. És van, aki azzal tartósít, hogy jó teli teszi az üveget, (mondjuk, én is), lezárja a kupakkal, és egy percre fejre állítja a még forró üveget. Állítólag ez is jól tartósít. De! A száraz dunszt is nagyon fontos, mert a forrón tartás megöli a még esetleg ott lév? kórokozókat.

Törölt felhasználó

Elmúlt évben az egyik lekvár receptnél olvastam, hogy a fém tet? alá celofánt javasoltak tenni és annak a tetejére szalicilt. Mindent igy f?ztem be az elmúlt évben, legyen az lekvár vagy bef?tt és semmi nem romlott meg és a szalicilt sem kellett megenni. Ezek fixek is teljesen feleslegesek a bef?zéshez!!!

Fahéj

Ezt az eljárást én is ismerem, de jobb félni, mint megijedni alapon még nem mertem kipróbálni. Én szalicilt már nem használok, de ha arra gondolok, hogy nagyszüleink ezzel tartósítottak, és mind a négy nagyszül?m közel 90 évig élt, akkor nem is félek t?le annyira. De az idén megpróbálom tartósító nélkül is! A fixekkel meg ugyanúgy vagyok, mint Te, sosem használom, nekem az nagyon m?. Üdv: fahéj

Reta

EGYSZERÜ EPER DZSEM 1kg eper, 80 kdg cukor. - Az epret megmosom, megtisztitom és rászórom a cukrot, másnapig hüt?be teszem. - másnapra elég sok levet enged. Fele mennyiségü levet félreteszek, ezt szirupnak teszem el, a másik felét felteszem fönni mig a szirup ragadni kezd. Ekkor beleteszem az eper szemeket amit elözöleg kivettem szür?kanállal. tovább fözöm kb 20 percig és máris kész a finom eper dzsem. Mielött leveném a tüzr?l 1/2 cs citromsavat szoktam tenni bele, ez megkeményiti de tartositja is. En semmilyen lekvárba-dzsembe tartositot nem teszek a citromsavon vagy citromleven kivül. A szalicil és a Na-benzoát is mind egészségtelenek, ne hasznájátok, higyétek el hogy megáll a citromsavval is ha minden edényetek tiszta és csak bef?zésre használjátok. Nem kell a gyümölcsöt órák hosszat fözni mert ez id? alatt sok vitaminokat veszitünk el bel?lük. Mindig keresni kell a legrövidebb id?t a h?kezelésre, ez által a mi idönket is megsporoljuk de leginkább a gyümölcsök táp és vitamintartalmát is jobban hasznositjuk.

Fahéj

Biztos nagyon finom így is a dzsem. Viszont én szeretem, ha minél kevésbé cukros, mert a sok cukor sem egészséges (még a kevés se), és a citromsavat (E 330) meg sok gyomor nem bírja. Én sose használom, van úgyis elég mennyiség az összes bolti élelmiszerben (még a hústermékékben is, sajnos). A C vitaminról meg azt olvastam, hogy teljesen mindegy neki, hogy 20 percig vagy egy órát f?zzük, így is úgy is elbomlik a h?t?l. A dzsemekben tulajdonképpen a rostanyag, ami ér valamit, meg azok az ásványi anyagok és vitaminok, amik a h?re nem érzékenyek. Meg els?sorban az ízük, amit annyira szeretünk. :)

panka520

Ebb?l a mennyiségb?l hány üveggel lett ?Legalább 10 ü -gel szeretnék elrakni , tanácsolnál nekem megközelít?leg mennyi epret vegyek ?Köszönöm

Fahéj

Kedves Panka! Ezt én évr?l-évre elfelejtem, hogy hány üveggel lett. Attól is függ, hogy mekkorák azok az üvegek. Ebb?l az átlagos, kb. 3 és fél decis dzsemes üvegb?l úgy 7-8 ha megtelt. Szerintem nyugodtan dolgozz kb. 5 kg eperrel és 1,6 kg cukorral, az biztos kiadja a 10 üvegnyit. Üdv: fahéj

panka520

Köszönöm szépen a gyors választ :-)))

Chris71

Sziasztok! A tartósításra még egy módszert ajánlanék, nálam jól bevált. A bef?ttes üveg kupakjára v. ha nem túl híg a lekvár6dzsem, akkor annak a tetejére, egy kis alkoholt (pl.:rum) önteni, azt meggyújtani, és gyorsan a kupakot rácsavarni. Elég er?s vákuum keletkezik és ezáltal mindenféle tartósítószer kimaradhat. Nekem ez eddig bevált...ja, és utána az üveget min. 5 percre fejre állítani, majd száraz dunsztba tenni. Ez csak egy lehet?ség a tartósítószer mentes eltevésre. Kriszta

Fahéj

Nekem tetszik! :) Most fogok eltenni eperdzsemet, mindenféleképp kipróbálom tartósítószer nélkül. Mert ami jó ötlet, azt mért ne vegyük át? Köszi! Fahéj

Riuska

Én ?sszel a szilva lekvárt,a fügét,a cukkínis ananászt is tartósítás nélkül tettem el.A mikróban csírátlanított bef?ttes üvegek tetejébe tettem egy pár csepp pálinkát,és miután meg töltöttem az üvegeket,a jól lezárt fed?kkel lefelé fordítva állítottam öt percig. Majd újságpapírba csomagolva mentek a dunsztba. Minden lekvár tökéletes állapotban van. Most kipróbálom az eperrel is,remélem jó lesz.

Törölt felhasználó

Szia, Én azt szeretném megkérdezni,hogy kell-e celofán a tet? alá vagy nem? Nagyon köszönöm el?re is!

Fahéj

Ha új a tet?, akkor nem fontos, de ha már használt, akkor ajánlatos. És tényleg lehet úgy is eltenni, hogy a tet? és a celofán közé teszed a tartósítót. :) Üdv: Fahéj

Törölt felhasználó

Köszönöm szépen!

Törölt felhasználó

Sose bánd! Ugyanezzel <a href="http://vienne.co/bop-nu" rel="dofollow">bop nu</a> a módszerrel lehet eltenni sárgabarackot, ?szibarackot, málnát, és azok is h?de finomak! A receptjeim közt <a href="http://lucyyou.com/mat-kinh-hang-hieu" rel="dofollow">mat kinh hang hieu</a> meg is találod az ?sziset. Mindhez kb 30-35 dkg cukor kell kilónként. Ilyen egyszer?en kész <a href="http://lucyyou.com/kinh-mat" rel="dofollow">kinh mat</a> vannak.

Fahéj

Tonyviet! Légyszíves, ne itt reklámozd a nem tudom én, miket! Fahéj

zsuzsa.sulyok

A recept (mint mindig, Fahéjtól) szerintem is nagyon jó. -Viszont, kedves jányok - asszonyok, van egy "nagyon rossz hírem"?..., -a" fél üveges"-nek sincs még semmi baja!

syssi75

Hát elkészítettem,és valami isteni finom lett.Ha tudok még szerezni epret csinálok még egy adagot.Könny? elkészíteni.Köszönöm a receptet.

Fahéj

Igazán nincs mit. :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Én elmentem a vásárba – ezért járok piacra bolt helyett

A bevásárlás 21. századi fogalmában a legfontosabb aspektus talán a sebesség: mindannyian szeretnénk gyorsan letudni az élelmiszerek beszerzését, minél kevesebb macerával. Ez leginkább a diszkontokban és a szupermarketekben megoldható, ahol seperc alatt lefuthatjuk a szükséges köröket. Miért van az, hogy én (és sokan mások) mégis a hosszabb és körülményesebb utat választjuk, és piacra járunk vásárolni? Rögtön elmesélem.

Lakos Benedek

További cikkek